ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πάνω από 1 δισ. ευρώ έπεσαν στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας

"Μόλις κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, είμαστε έτοιμοι να μονιμοποιήσουμε μόνιμες μειώσεις φόρων με έμφαση στη μεσαία τάξη", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum

 18/09/2020 14:17

Σταϊκούρας: Πάνω από 1 δισ. ευρώ έπεσαν στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας

Σοφία Χριστοφορίδου

Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσα στην πανδημία, οι προκλήσεις της επόμενης μέρας αλλά και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ με θέμα "Η ελληνική οικονομία την επόμενη μέρα".

Πάνω από 1 δισ. ευρω έπεσαν στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, εκ των οποίων τα 662 εκατ. στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του 1ου Thessaloniki Helexpo Forum.

Συγκεκριμένα είπε ότι «μόνο στην Κεντρική Μακεδονία έπεσαν 319,5 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ και 388 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας». Συνολικά είπε ότι 11.732 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 1,5 δις μέσω ΤΕΠΙΧ, ενώ από το εγγυοδοτικό έχουν εκταμιευτεί ήδη σε 4.627 επιχείρησες 2,2 δισ. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που με τον 3ο και τον 4ο κύκλο (έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον 100.000 επιχειρήσεις) θα ενισχύσει με 4 δισ. τις επιχειρήσεις. Είπε ακόμη ότι φέτος οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν σχεδόν 2 δισ. ευρω λιγότερους φόρους, λόγω της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης και τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης στα φυσικά πρόσωπα, που είναι μόνιμα μέτρα, αλλά και σε μέτρα που λήφθηκαν την περίοδο της κρίσης (μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές και την εστίαση, μείωση εισφορών για ένα έτος) και τόνισε ότι «μόλις κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης είμαστε έτοιμοι να μονιμοποιήσουμε κάποια από αυτά τα μέτρα, πάντα στην κατεύθυνση μείωσης φόρων, με έμφαση στη μεσαία τάξη».

«Προφανώς πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια, αλλά μην μηδενίζουμε αυτό το οποίο γίνεται».

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι το γεγονός ότι η ύφεση στο α’ εξάμηνο είναι μικρότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πολύ μικρότερη από χώρες νότου «δεν θριαμοσημαίνει ότι μάλλον κάτι καλό έγινε στη χώρα». Υποστήριξε ότι λήφθηκαν έγκαιρα, αρκετά στοχευμένα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες, δόθηκαν πολλοί στοχευμένοι όροι. «Ξέρουμε ότι δεν αρκούν για αυτό και επεκτείναμε τα μέτρα» είπε, ενώ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε τις φωνές για αξιοποίηση αποθεμάτων γιατί «έπρεπε να κρατήσουμε πολεμοφόδια για την επόμενη μέρα».

Επίσης αναφέρθηκε σε νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες, που ελήφθησαν μέσα στην κρίση, όπως ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, ο νόμος για τις μικροπιστώσεις (εκκρεμεί η έγκριση από την ΤτΕ), ο κώδικας για τη 2η ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος, η πρόοδος στην επένδυση του Ελληνικού, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας Ηγουμενίτσας. «Χτίζουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, με μεθοδικότητα. Χτίσαμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα 38,7 δισ. περίπου, όσα στην αρχή της κρίσης, εκ των οποίων 14 δισ. ευρώ τα φτιάξαμε τον τελευταίο χρόνο, βγαίνοντας έξι φορές στις αγορές με το 1/3 του κόστους δανεισμού προηγουμενων κυβερνήσεων».

Σχετικά με θέματα αρμοδιότητάς του που σχετίζονται με τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότιηείμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης της ΕΛΒΟ, που θα φέρει επενδύσεις 29 εκατ. ευρω και θα δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας, ενώ για την ανάπλαση της ΔΕΘ είπε ότι προχωρά με καλό βηματισμό. Για την απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία είπε ότι θα υπάρξουν σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις «που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν». Για το ThessINTEC είπε ότι δόθηκε το ακίνητο και «κάναμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε και σε φορολογικά κίνητρα». Ειπε ότι επισκέφτηκ το αεροδρόμιο και είδε πως προχωρά η επένδυση της FRAPORT αλλά και πώς υλοποιείται η επένδυση της Pfizer.

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που είχε

Από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιογλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες για πιο ενισχυμένη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. «Η κυβέρνηση παρέλαβε ταχτοποιημένα δημόσια οικονομικά, ρυθμισμένο χρέος με μικρές απαιτήσεις εξυπηρέτησης και ένα απόθεμα 37 δις ευρώ. Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, την ομπρέλα της ΕΚΤ και τη μεγάλη ρευστότητα από ταμείο ανάκαμψης. Δεν τις αξιοποίησε αυτές τις δυνατότητες για γρήγορη επαναφορά της οικονομίας. Έδρασε αργά, δίνοντας λίγα και συχνά προς τη λάθος κατεύθυνση. Από την επιστρεπτέα προκαταβολή αποκλείστηκαν 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το είχαν ανάγκη. Αλλά και όσες την έλαβαν, είναι δάνειο που σωρεύει υιέ υποχρεώσεις» είπε. Χαρακτήρισε τα μέτρα για τους εργαζόμενους μια ευκαιρία για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με επιδότηση της ανεργίας και ακραία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. 

Η κ. Ατσιόγλου σημείωσε ότι από την εκτέλεση του προϋπολογισμού φαίνεται τι έφτασε στην οικονομία: οι δαπάνες δεν ξεπερνούν τα 4,6 δισ. μαζί με τα χρήματα για τις εγγυοδοτήσεις. «Είμαστε προτελευταίοι στην ΕΕ, με μέτρα 2,4% του ΑΕΠ» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι ενώ η κυβέρνηση είχε δυνατότητες να υποστηρίξει την οικονομία, δεν το έπραξε. Μίλησε για πολύ βαριά ύφεση, για τις 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας και την αύξηση της ανεργίας κατά 4%, την κατάρρευση του τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι είναι ανάγκη «να υπάρξει ισχυρή επεκτατική πολιτική» με παροχή ρευστότητας για τη διατήρηση του επιπέδου των μισθών ώστε να υπάρχει κατανάλωση. Τέλος εξέφρασε την ανησυχία ότι εξελίσσεται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Μασούτης: Καλά αλλά όχι αρκετά τα μέτρα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αλλά τόνισε ότι είναι αναγκαία και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, τη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών, την ενίσχυση της κατανάλωσης και τη στήριξη της απασχόλησης. Επεσήμανε ακόμη ότι δεν ακούστηκε μέχρι στιγμής τίποτα για μειώσεις στον εταιρικό ΕΝΦΙΑ, για την επιτάχυνση εξόφλησης των υποχρεώσεων του δημοσίου, για την επαναφορά των 120 δόσεων. «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στις τράπεζες για την εκταμίευση των εγγυημένων δανείων του covid. Να υπάρξει επέκταση της μείωσης μισθωμάτων μέχρι τέλος έτους». Τέλος έθεσε πάγια ζητήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, για πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραμεπορίου, για ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, για ψηφιακή μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και κίνητρα για ψηφιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και τέλος για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Σαββάκης: Ατμομηχανή ανάπτυξης η μεταποίηση

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος χαιρέτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη βιομηχανία στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Χαρακτήρισε τη μεταποίηση και τη βιομηχανία ισχυρό πολλαπλασιαστή ανάπτυξης, καθώς απασχολεί 389.000 εργαζόμενους και παράγει το 14,8% του ΑΕΠ. Για κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη μεταποίηση προστίθενται άλλα 3,1 ευρώ στην οικονομία, ενώ σε κάθε 1 εκατ.τζίρου από τη μεταποίηση δημιουργούνται 22 θέσεις εργασίας, και για κάθε μια θέση στη μεταποίηση δημιουργούνται άλλες 3,5 έμμεσες θέσεις. Επίσης είπε ότι μια αύξηση 20% στον τζίρο της μεταποίησης θα προσθέσει 3% στο ΑΕΠ της χωρας.

Ο κ. Σαββάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θεσμοθέτηση των υπεραποσβέσεων για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, για την περίοδο 2021-2023 γιατί δημιουργούνται συνθήκες για επενδύσεις. Ωστόσο είπε ότι «δεν ακούσαμε κάτι δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης και σύγκλισης» σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκαν οι περιφερειακές διαφορές καθώς οι επιπτώσεις ήταν πολλαπλάσιες στην περιφέρεια. Τόνισε δε την ανάγκη για ειδικά προγράμματα για τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία. Ο κ. Σαββάκης ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων, αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, με ελάχιστο πλαφόν 60% σε ετήσιες κατανομές αποκλειστικά για παραγωγικές επενδύσεις, ειδικό καθεστώτος επιστρεπτέων ενισχύσεων για κεφάλαια κίνησης εξωστρεφών βιομηχανικών επιχειρήσεων, και τέλος αλλαγή του καθεστώτος επιδότησης για την εξαγορά κλειστών παραγωγικών μονάδων και αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργιας των ΒΙΠΕ.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ουρανία Αικατερινάρη, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις και ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. “Ο πλούτος της χώρας εν πολλοίς έχει μείνει αναξιοποίητος” είπε η ίδια, ενώ δήλωσε ότι κάτω από την ΕΕΣΥΠ θα ενταχθεί ένα Ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες στο 5G. 

Αναφέρθηκε ακόμη στα επενδυτικά σχέδια τριών εταιρειών της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ: στην ΕΥΑΘ γίνονται επενδύσεις σε υποδομές 65 εκατ. ευρω ενώ το επενδυτικό σχέδιο της πενταετίας είναι 170 εκατ ευρώ (εκ των οποίων 80 εκατ. ευρω από το Ταμείο Ανάκαμψης), στην ΚΑΘ 10 εκατ. ευρω για την εκσυγχρονισμό της κεντρικής αγοράς, ενώ στη ΔΕΘ προχωράν τα σχέδια της ανάπλασης προϋπολογισμού άνω των 180 εκατ. ευρώ. "Λεφτά υπάρχουν, από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΤΕπ. Το πρόβλημα η ταχύτητα οργάνωση αυτών των σχεδίων" σχολίασε

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & ΕΠΕ, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, τόνισε ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο μας έφτασε μέχρι την χρεοκοπία και η λύση είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία. “Θα πρέπει παράλληλα με τα μέτρα για την πανδημία να τρέχει και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό. Να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να παράγουμε προιόντα με διεθνή ζήτηση”, είπε ο ίδιος.


Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσα στην πανδημία, οι προκλήσεις της επόμενης μέρας αλλά και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ με θέμα "Η ελληνική οικονομία την επόμενη μέρα".

Πάνω από 1 δισ. ευρω έπεσαν στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, εκ των οποίων τα 662 εκατ. στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του 1ου Thessaloniki Helexpo Forum.

Συγκεκριμένα είπε ότι «μόνο στην Κεντρική Μακεδονία έπεσαν 319,5 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ και 388 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας». Συνολικά είπε ότι 11.732 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 1,5 δις μέσω ΤΕΠΙΧ, ενώ από το εγγυοδοτικό έχουν εκταμιευτεί ήδη σε 4.627 επιχείρησες 2,2 δισ. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που με τον 3ο και τον 4ο κύκλο (έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον 100.000 επιχειρήσεις) θα ενισχύσει με 4 δισ. τις επιχειρήσεις. Είπε ακόμη ότι φέτος οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν σχεδόν 2 δισ. ευρω λιγότερους φόρους, λόγω της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης και τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης στα φυσικά πρόσωπα, που είναι μόνιμα μέτρα, αλλά και σε μέτρα που λήφθηκαν την περίοδο της κρίσης (μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές και την εστίαση, μείωση εισφορών για ένα έτος) και τόνισε ότι «μόλις κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης είμαστε έτοιμοι να μονιμοποιήσουμε κάποια από αυτά τα μέτρα, πάντα στην κατεύθυνση μείωσης φόρων, με έμφαση στη μεσαία τάξη».

«Προφανώς πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια, αλλά μην μηδενίζουμε αυτό το οποίο γίνεται».

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι το γεγονός ότι η ύφεση στο α’ εξάμηνο είναι μικρότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και πολύ μικρότερη από χώρες νότου «δεν θριαμοσημαίνει ότι μάλλον κάτι καλό έγινε στη χώρα». Υποστήριξε ότι λήφθηκαν έγκαιρα, αρκετά στοχευμένα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες, δόθηκαν πολλοί στοχευμένοι όροι. «Ξέρουμε ότι δεν αρκούν για αυτό και επεκτείναμε τα μέτρα» είπε, ενώ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε τις φωνές για αξιοποίηση αποθεμάτων γιατί «έπρεπε να κρατήσουμε πολεμοφόδια για την επόμενη μέρα».

Επίσης αναφέρθηκε σε νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες, που ελήφθησαν μέσα στην κρίση, όπως ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, ο νόμος για τις μικροπιστώσεις (εκκρεμεί η έγκριση από την ΤτΕ), ο κώδικας για τη 2η ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος, η πρόοδος στην επένδυση του Ελληνικού, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας Ηγουμενίτσας. «Χτίζουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, με μεθοδικότητα. Χτίσαμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα 38,7 δισ. περίπου, όσα στην αρχή της κρίσης, εκ των οποίων 14 δισ. ευρώ τα φτιάξαμε τον τελευταίο χρόνο, βγαίνοντας έξι φορές στις αγορές με το 1/3 του κόστους δανεισμού προηγουμενων κυβερνήσεων».

Σχετικά με θέματα αρμοδιότητάς του που σχετίζονται με τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότιηείμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης της ΕΛΒΟ, που θα φέρει επενδύσεις 29 εκατ. ευρω και θα δημιουργήσει 600 νέες θέσεις εργασίας, ενώ για την ανάπλαση της ΔΕΘ είπε ότι προχωρά με καλό βηματισμό. Για την απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία είπε ότι θα υπάρξουν σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις «που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν». Για το ThessINTEC είπε ότι δόθηκε το ακίνητο και «κάναμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε και σε φορολογικά κίνητρα». Ειπε ότι επισκέφτηκ το αεροδρόμιο και είδε πως προχωρά η επένδυση της FRAPORT αλλά και πώς υλοποιείται η επένδυση της Pfizer.

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που είχε

Από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιογλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες για πιο ενισχυμένη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. «Η κυβέρνηση παρέλαβε ταχτοποιημένα δημόσια οικονομικά, ρυθμισμένο χρέος με μικρές απαιτήσεις εξυπηρέτησης και ένα απόθεμα 37 δις ευρώ. Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, την ομπρέλα της ΕΚΤ και τη μεγάλη ρευστότητα από ταμείο ανάκαμψης. Δεν τις αξιοποίησε αυτές τις δυνατότητες για γρήγορη επαναφορά της οικονομίας. Έδρασε αργά, δίνοντας λίγα και συχνά προς τη λάθος κατεύθυνση. Από την επιστρεπτέα προκαταβολή αποκλείστηκαν 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το είχαν ανάγκη. Αλλά και όσες την έλαβαν, είναι δάνειο που σωρεύει υιέ υποχρεώσεις» είπε. Χαρακτήρισε τα μέτρα για τους εργαζόμενους μια ευκαιρία για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με επιδότηση της ανεργίας και ακραία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. 

Η κ. Ατσιόγλου σημείωσε ότι από την εκτέλεση του προϋπολογισμού φαίνεται τι έφτασε στην οικονομία: οι δαπάνες δεν ξεπερνούν τα 4,6 δισ. μαζί με τα χρήματα για τις εγγυοδοτήσεις. «Είμαστε προτελευταίοι στην ΕΕ, με μέτρα 2,4% του ΑΕΠ» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι ενώ η κυβέρνηση είχε δυνατότητες να υποστηρίξει την οικονομία, δεν το έπραξε. Μίλησε για πολύ βαριά ύφεση, για τις 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας και την αύξηση της ανεργίας κατά 4%, την κατάρρευση του τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι είναι ανάγκη «να υπάρξει ισχυρή επεκτατική πολιτική» με παροχή ρευστότητας για τη διατήρηση του επιπέδου των μισθών ώστε να υπάρχει κατανάλωση. Τέλος εξέφρασε την ανησυχία ότι εξελίσσεται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Μασούτης: Καλά αλλά όχι αρκετά τα μέτρα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αλλά τόνισε ότι είναι αναγκαία και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, τη στήριξη των εισοδημάτων των νοικοκυριών, την ενίσχυση της κατανάλωσης και τη στήριξη της απασχόλησης. Επεσήμανε ακόμη ότι δεν ακούστηκε μέχρι στιγμής τίποτα για μειώσεις στον εταιρικό ΕΝΦΙΑ, για την επιτάχυνση εξόφλησης των υποχρεώσεων του δημοσίου, για την επαναφορά των 120 δόσεων. «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στις τράπεζες για την εκταμίευση των εγγυημένων δανείων του covid. Να υπάρξει επέκταση της μείωσης μισθωμάτων μέχρι τέλος έτους». Τέλος έθεσε πάγια ζητήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, για πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραμεπορίου, για ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, για ψηφιακή μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και κίνητρα για ψηφιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και τέλος για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

Σαββάκης: Ατμομηχανή ανάπτυξης η μεταποίηση

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος χαιρέτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη βιομηχανία στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Χαρακτήρισε τη μεταποίηση και τη βιομηχανία ισχυρό πολλαπλασιαστή ανάπτυξης, καθώς απασχολεί 389.000 εργαζόμενους και παράγει το 14,8% του ΑΕΠ. Για κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη μεταποίηση προστίθενται άλλα 3,1 ευρώ στην οικονομία, ενώ σε κάθε 1 εκατ.τζίρου από τη μεταποίηση δημιουργούνται 22 θέσεις εργασίας, και για κάθε μια θέση στη μεταποίηση δημιουργούνται άλλες 3,5 έμμεσες θέσεις. Επίσης είπε ότι μια αύξηση 20% στον τζίρο της μεταποίησης θα προσθέσει 3% στο ΑΕΠ της χωρας.

Ο κ. Σαββάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θεσμοθέτηση των υπεραποσβέσεων για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, για την περίοδο 2021-2023 γιατί δημιουργούνται συνθήκες για επενδύσεις. Ωστόσο είπε ότι «δεν ακούσαμε κάτι δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης και σύγκλισης» σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκαν οι περιφερειακές διαφορές καθώς οι επιπτώσεις ήταν πολλαπλάσιες στην περιφέρεια. Τόνισε δε την ανάγκη για ειδικά προγράμματα για τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία. Ο κ. Σαββάκης ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων, αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, με ελάχιστο πλαφόν 60% σε ετήσιες κατανομές αποκλειστικά για παραγωγικές επενδύσεις, ειδικό καθεστώτος επιστρεπτέων ενισχύσεων για κεφάλαια κίνησης εξωστρεφών βιομηχανικών επιχειρήσεων, και τέλος αλλαγή του καθεστώτος επιδότησης για την εξαγορά κλειστών παραγωγικών μονάδων και αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργιας των ΒΙΠΕ.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ουρανία Αικατερινάρη, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις και ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. “Ο πλούτος της χώρας εν πολλοίς έχει μείνει αναξιοποίητος” είπε η ίδια, ενώ δήλωσε ότι κάτω από την ΕΕΣΥΠ θα ενταχθεί ένα Ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες στο 5G. 

Αναφέρθηκε ακόμη στα επενδυτικά σχέδια τριών εταιρειών της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ: στην ΕΥΑΘ γίνονται επενδύσεις σε υποδομές 65 εκατ. ευρω ενώ το επενδυτικό σχέδιο της πενταετίας είναι 170 εκατ ευρώ (εκ των οποίων 80 εκατ. ευρω από το Ταμείο Ανάκαμψης), στην ΚΑΘ 10 εκατ. ευρω για την εκσυγχρονισμό της κεντρικής αγοράς, ενώ στη ΔΕΘ προχωράν τα σχέδια της ανάπλασης προϋπολογισμού άνω των 180 εκατ. ευρώ. "Λεφτά υπάρχουν, από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την ΕΤΕπ. Το πρόβλημα η ταχύτητα οργάνωση αυτών των σχεδίων" σχολίασε

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών & ΕΠΕ, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, τόνισε ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο μας έφτασε μέχρι την χρεοκοπία και η λύση είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία. “Θα πρέπει παράλληλα με τα μέτρα για την πανδημία να τρέχει και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό. Να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να παράγουμε προιόντα με διεθνή ζήτηση”, είπε ο ίδιος.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία