Στη Θεσσαλονίκη, 67 εστιατόρια στρώνουν τραπέζι για όλες τις "φυλές" των foodies
17/02/2024 08:00
17/02/2024 08:00
Στη Θεσσαλονίκη, 67 εστιατόρια αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγική κουζίνα, εκτός από υγιεινή μπορεί να είναι και νόστιμη, ενώ η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι λόγος για να περιοριστεί η κοινωνική ζωή των vegeterians.
Xoρτοφάγoι, flexitarians, παμφάγοι, pescatarians, και όλες οι «φυλές των καταναλωτών», των food tribes, ελπίζεται ότι θα μπορούν να έχουν πολύ περισσότερες επιλογές γαστριμαργικές, αν στα 67 εστιατόρια του χάρτη της HellasVeg, προστεθούν και άλλα, μετά το διαγωνισμό χορτοφαγικής γαστρονομίας, που ξεκινάει στις 11 Μαρτίου.
«Μετά τη διενέργεια, το Σεπτέμβριο του 2022, πανελλαδικής έρευνας για τις Διατροφικές Συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση των εστιατορίων της Θεσσαλονίκη, που έχουν συμπεριλάβει στο μενού τους χορτοφαγικά πιάτα. Τώρα, σαν επόμενη δράση, διοργανώνουμε Διαγωνισμό Χορτοφαγικών Πιάτων, ένα διαγωνισμό χορτοφαγικής γαστρονομίας, με σκοπό περισσότερα εστιατόρια να έρθουν πιο κοντά στους χορτοφάγους» είπε στο makthes.gr η κα. Μαρία Χαμηλάκη, επιστημονική υπεύθυνη του HellasVeg, του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων.
«Βεβαίως και η HellasVeg θέλει να αναδείξει τα οφέλη και να προωθήσει τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής, αλλά με το Διαγωνισμό που διοργανώνουμε προσπαθούμε επίσης να επικοινωνήσουμε , την ανάγκη, για κοινωνικούς λόγους, τα εστιατόρια γενικής εστίασης, να έχουν στα μενού τους και χορτοφαγικά πιάτα, όπως ακριβώς και στις παρέες οι διατροφικές συνήθειες είναι διαφορετικές και μεικτές».
Aιτήσεις συμμετοχής ως τις 10 Μαρτίου
Ήδη έχουν υποβληθεί 25 αιτήσεις από εστιατόρια, για συμμετοχή στο διαγωνισμό, ενώ οι διοργανωτές ελπίζουν στη συμμετοχή εστιατορίων και πέραν αυτών των 67 που βρίσκονται στο χάρτη της HellasVeg, χάρτης που είναι δυναμικός και αλλάζει ως προς τη σύνθεσή του.
Ο διαγωνισμός της χορτοφαγικής γαστρονομίας, αρχίζει στις 11 Μαρτίου και θα διαρκέσει για δύο μήνες, με τους νικητές να ανακηρύσσονται στα μέσα Ιουνίου, αφού τα πιάτα τους δοκιμαστούν , για τα αισθητηριακά τους χαρακτηριστικά, από καταναλωτές και, για τα διατροφικά, από ειδική επιτροπή.
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό παμφάγων
Στην έρευνα που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2022 ( από την Kantar Hellas), είχε διαπιστωθεί η μικρότερη διείσδυση της χορτοφαγίας στην καθημερινότητα του Έλληνα καταναλωτή. Μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό παμφάγων μεταξύ 11 χωρών που είχαν γίνει αντίστοιχες έρευνες, με το 73% να δηλώνει ότι εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, με δεύτερη την Πολωνία (68%) και τρίτη την Ιταλία ( 67%).
Στη χώρα μας, σχετικά μικρότερη είναι και η κατηγορία των flexitarians, δηλαδή των ατόμων που καταναλώνουν χορτοφαγικά πιάτα και αναγνωρίζουν τα οφέλη της χορτοφαγίας, χωρίς όμως να απέχουν από τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης τα οποία όμως προσπαθούν να περιορίσουν. Έτσι, το ποσοστό των flexitarian καταναλωτών στην Ελλάδα είναι 24%, όσο στη Δανία και την Πολωνία, αλλά , όπως επισήμανε η κα. Χαμηλάκη, η συγκεκριμένη ομάδα είναι ιδιαίτερα δυναμική καθώς οι flexitarians καταναλώνουν το 90% των plant based προϊόντων.
Σε ό,τι αφορά στους vegeterians και vegans μαζί, αποτελούν μόλις το 1% των Ελλήνων καταναλωτών.
Η HellasVeg, αναγνωρίζοντας τη σχέση εστίασης και κοινωνικότητας, προσπαθεί μέσω του Διαγωνισμού να αναδείξει τη χορτοφαγική γαστρονομία αλλά και να δείξει ότι οι διατροφικές επιλογές και προτιμήσεις, όσο και αν διαφέρουν, μπορούν πάλι να σμίγουν τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι.
16/02/2024 12:06
Στη Θεσσαλονίκη, 67 εστιατόρια αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγική κουζίνα, εκτός από υγιεινή μπορεί να είναι και νόστιμη, ενώ η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι λόγος για να περιοριστεί η κοινωνική ζωή των vegeterians.
Xoρτοφάγoι, flexitarians, παμφάγοι, pescatarians, και όλες οι «φυλές των καταναλωτών», των food tribes, ελπίζεται ότι θα μπορούν να έχουν πολύ περισσότερες επιλογές γαστριμαργικές, αν στα 67 εστιατόρια του χάρτη της HellasVeg, προστεθούν και άλλα, μετά το διαγωνισμό χορτοφαγικής γαστρονομίας, που ξεκινάει στις 11 Μαρτίου.
«Μετά τη διενέργεια, το Σεπτέμβριο του 2022, πανελλαδικής έρευνας για τις Διατροφικές Συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση των εστιατορίων της Θεσσαλονίκη, που έχουν συμπεριλάβει στο μενού τους χορτοφαγικά πιάτα. Τώρα, σαν επόμενη δράση, διοργανώνουμε Διαγωνισμό Χορτοφαγικών Πιάτων, ένα διαγωνισμό χορτοφαγικής γαστρονομίας, με σκοπό περισσότερα εστιατόρια να έρθουν πιο κοντά στους χορτοφάγους» είπε στο makthes.gr η κα. Μαρία Χαμηλάκη, επιστημονική υπεύθυνη του HellasVeg, του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων.
«Βεβαίως και η HellasVeg θέλει να αναδείξει τα οφέλη και να προωθήσει τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής, αλλά με το Διαγωνισμό που διοργανώνουμε προσπαθούμε επίσης να επικοινωνήσουμε , την ανάγκη, για κοινωνικούς λόγους, τα εστιατόρια γενικής εστίασης, να έχουν στα μενού τους και χορτοφαγικά πιάτα, όπως ακριβώς και στις παρέες οι διατροφικές συνήθειες είναι διαφορετικές και μεικτές».
Aιτήσεις συμμετοχής ως τις 10 Μαρτίου
Ήδη έχουν υποβληθεί 25 αιτήσεις από εστιατόρια, για συμμετοχή στο διαγωνισμό, ενώ οι διοργανωτές ελπίζουν στη συμμετοχή εστιατορίων και πέραν αυτών των 67 που βρίσκονται στο χάρτη της HellasVeg, χάρτης που είναι δυναμικός και αλλάζει ως προς τη σύνθεσή του.
Ο διαγωνισμός της χορτοφαγικής γαστρονομίας, αρχίζει στις 11 Μαρτίου και θα διαρκέσει για δύο μήνες, με τους νικητές να ανακηρύσσονται στα μέσα Ιουνίου, αφού τα πιάτα τους δοκιμαστούν , για τα αισθητηριακά τους χαρακτηριστικά, από καταναλωτές και, για τα διατροφικά, από ειδική επιτροπή.
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό παμφάγων
Στην έρευνα που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2022 ( από την Kantar Hellas), είχε διαπιστωθεί η μικρότερη διείσδυση της χορτοφαγίας στην καθημερινότητα του Έλληνα καταναλωτή. Μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό παμφάγων μεταξύ 11 χωρών που είχαν γίνει αντίστοιχες έρευνες, με το 73% να δηλώνει ότι εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, με δεύτερη την Πολωνία (68%) και τρίτη την Ιταλία ( 67%).
Στη χώρα μας, σχετικά μικρότερη είναι και η κατηγορία των flexitarians, δηλαδή των ατόμων που καταναλώνουν χορτοφαγικά πιάτα και αναγνωρίζουν τα οφέλη της χορτοφαγίας, χωρίς όμως να απέχουν από τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης τα οποία όμως προσπαθούν να περιορίσουν. Έτσι, το ποσοστό των flexitarian καταναλωτών στην Ελλάδα είναι 24%, όσο στη Δανία και την Πολωνία, αλλά , όπως επισήμανε η κα. Χαμηλάκη, η συγκεκριμένη ομάδα είναι ιδιαίτερα δυναμική καθώς οι flexitarians καταναλώνουν το 90% των plant based προϊόντων.
Σε ό,τι αφορά στους vegeterians και vegans μαζί, αποτελούν μόλις το 1% των Ελλήνων καταναλωτών.
Η HellasVeg, αναγνωρίζοντας τη σχέση εστίασης και κοινωνικότητας, προσπαθεί μέσω του Διαγωνισμού να αναδείξει τη χορτοφαγική γαστρονομία αλλά και να δείξει ότι οι διατροφικές επιλογές και προτιμήσεις, όσο και αν διαφέρουν, μπορούν πάλι να σμίγουν τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι.
ΣΧΟΛΙΑ