Μονόλογοι
Στη Θεσσαλονίκη η ΕΛ.ΑΣ. διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο και στην Καλαμαριά ο πρώην τα πήρε όλα κι έφυγε. Γράφει ο Σαλονικιός
03/01/2024 11:08
Αντιλαμβάνομαι την προτεραιότητα που έχει δοθεί από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, για εντατική αστυνόμευση στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης ώστε να μετριαστούν οι κυκλοφοριακές επιπτώσεις εξ αιτίας του FlyOver, όμως, κάπου έχει χαθεί το μέτρο. Για παράδειγμα, σε τι εξυπηρετούσε αλήθεια, το σάρωμα της ΕΛ.ΑΣ. ξημερώματα Πρωτοχρονιάς στην οδό Τσιμισκή, η οποία “στόλισε” με κλήσεις όλα τα ΙΧ που είχαν σταθμεύσει στην αριστερή πλευρά του δρόμου; Κατέβηκαν οι άνθρωποι, μετά την αλλαγή του χρόνου, να διασκεδάσουν στα μπαράκια του κέντρου και επιστρέφοντας βρήκαν το “δωράκι” των 40 ευρώ στο παρμπρίζ τους. Αγαπητέ υποστράτηγε κ. Μπουλούμπαση και συμπαθέστατη διευθύντρια της Τροχαίας κυρία Παπαγεωργοπούλου, μήπως υπερβάλλετε;
Και δεν είναι μόνον τα παράλογα πρόστιμα. Είναι και η περιττή καταπόνηση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που σπαταλούν δυνάμεις σε ανώφελους ελέγχους, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με πολύ ουσιαστικότερο τρόπο. Θα ήταν για παράδειγμα πολύ πιο χρήσιμο, αντί να κόβονται άσκοπες κλήσεις για παράνομη στάθμευση, να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι αλκοτέστ.
Επίσης, κ. Μπουλούμπαση, δεν ξέρω αν το πήρατε είδηση, αλλά σε πολλά καταστήματα ψυχαγωγίας, τα οποία δυστυχώς, διαρκώς πολλαπλασιάζονται, ο αντικαπνιστικός νόμος πήγε περίπατο. Το ντουμάνι, κυρίως μετά τις 11, 12 το βράδυ πάει σύννεφο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή όχληση και έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ.
Πέρα αυτών, οι διαρρήκτες κάνουν πάρτι στα προάστια της Θεσσαλονίκης όπου η αστυνομία είναι ωσεί παρούσα. Και στις συνεχείς διαμαρτυρίες κατοίκων, φορέων και δημάρχων οι οποίοι ζητούν να υπάρξει εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, η μόνιμη απάντηση που λαμβάνουν από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην πόλη είναι “τα γνωρίζουμε αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει προσωπικό”. Εφόσον λοιπόν, σου λείπει το προσωπικό, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να το αξιοποιείς κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και επωφελέστερο για τους πολίτες και να μην το ταλαιπωρείς αναθέτοντάς το αχρείαστες, για να μην πω, παράλογες υπηρεσίες.
Με φορτηγάκι του δήμου!
Δεν ξέρω ποια είναι τα μουσικά γούστα του τέως δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, αλλά η εικόνα που αντίκρισαν την περασμένη Πέμπτη περίοικοι του δημαρχείου παρέπεμπε στη μεγάλη επιτυχία του Στράτου Διονυσίου (σε στίχους Γιάννη Πάριου) “Τα μάζεψα τα πράγματα”. Συγκεκριμένα, στους θαμώνες των καφέ πέριξ του δημαρχείου κίνησε την περιέργεια ένα φορτηγάκι του δήμου που έβγαινε από το κτήριο, φορτωμένο στην καρότσα του με κιβώτια και σακούλες. Ο άνθρωπός μου στην περιοχή απαθανάτισε τη σκηνή και μου έστειλε τις φωτογραφίες, με την απαίτηση να του βρω την απάντηση στο μυστήριο.
Η απάντηση δόθηκε τελικά μόλις προχθές όταν η νέα δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου εισήλθε στο γραφείο δημάρχου με τους συνεργάτες της και το βρήκε σχεδόν γυμνό. Μόνο το γραφείο, το τραπέζι συσκέψεων, οι καρέκλες και ο καναπές είχαν απομείνει. Α, και το χριστουγεννιάτικο δέντρο και μία τηλεόραση. Όλα τα άλλα είχαν κάνει φτερά. Και όπως μου λέει ο άνθρωπός μου, όλα αυτά τα μετέφεραν στα γραφεία της παράταξης του Δαρδαμανέλη, στο Ρεμέτζο. Φυσικά, δεν μιλώ για τα προσωπικά αντικείμενα του τέως δημάρχου· αυτά δικαιωματικά του ανήκουν. Αναφέρομαι σε μια σειρά από αναμνηστικά δώρα τα οποία δόθηκαν προς τον δήμο στη διάρκεια της θητείας του και τα οποία παραδοσιακά, παραμένουν στο δημαρχείο γιατί απλούστατα ανήκουν στο δήμο και όχι στον εκάστοτε δήμαρχο.
Αλλά κι αυτό ακόμη φαντάζει λίγο μπροστά στην εικόνα να εισέρχεται στο δημαρχείο η νέα ένοικος, χωρίς να βρίσκεται εκεί ο απερχόμενος για να την υποδεχθεί. Κι αυτό ισχύει δυστυχώς σε όλους τους δήμους. Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής έχουμε κατακτήσει ως χώρα ένα στοιχειώδες επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί (με την εξαίρεση του Αντώνη Σαμαρά το 2015), υποδέχονται στο Μέγαρο Μαξίμου τους επόμενους. Στην αυτοδιοίκηση κάτι τέτοιο φαντάζει απόκοσμο.