ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βόρεια Ελλάδα το 1/3 των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή

Η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Για «αδιέξοδη πολιτική» κατηγορούν οι συνδικαλιστές την κυβέρνηση που δείχνει σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ

 01/02/2022 10:00

Στη Βόρεια Ελλάδα το 1/3  των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή

Βαγγέλης Στολάκης

Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας καταγράφεται το 1/3 των υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών) που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας σε όλη τη χώρα, επειδή παραμένουν ανεμβολίαστοι. Από τους 4.700, όπως υπολογίζεται, υπάλληλοι των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που αρνούνται να εμβολιαστούν οι περίπου 1.500 καταγράφονται σε 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας οι περισσότεροι νοσούν και έχοντας πλέον το πιστοποιητικό νόσησης κάνουν… break από την αναστολή για ένα τρίμηνο, όσο διαρκεί δηλαδή η ισχύς του και στη συνέχεια τίθενται εκ νέου σε αναστολή εργασίας, ενώ εκείνοι που τελικά προχωρούν στον εμβολιασμό τους και επιστρέφουν στο πόστο τους είναι λιγοστοί. Η κυβέρνηση έχει δώσει τελεσίγραφο δείχνοντας την έξοδο από το ΕΣΥ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022, με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου να κάνουν λόγο για «αδιέξοδη πολιτική» και να προαναγγέλλουν νέο «αλαλούμ» από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και περίπου 10.000 εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση, κάνοντας λόγο παράλληλα για κενά που ήδη δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία κέντρων υγείας και νοσοκομείων.

Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» διοικητές νοσοκομείων και στελέχη του υπουργείου Υγείας πολλοί από τους ανεμβολίαστους γιατρούς και υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων στις αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της αναστολής, νόσησαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους με το πιστοποιητικό νόσησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ανεμβολίαστοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που μολύνθηκαν από κορονοϊό και νόσησαν επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας για διάστημα τριών μηνών και μόλις παρήλθε το τρίμηνο τέθηκαν εκ νέου σε καθεστώς αναστολής. Ορισμένοι από εκείνους που αρχικά αρνήθηκαν τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου «το ξανασκέφτηκαν και εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες, καθώς σε αναστολή βρίσκονται κυρίως εκείνοι που διαφωνούν με το εμβόλιο και αρνούνται να περάσουν το κατώφλι κάποιου εμβολιαστικού κέντρου» έλεγε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» διοικητής νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Εκτός ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας, δια στόματος του υπουργού Θανάση Πλεύρη έχει διαμηνύσει ότι ο εμβολιασμός παραμένει «μονόδρομος» για εκείνους που επιθυμούν να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έδειξε την πόρτα της εξόδου, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει πως θα γίνει αυτό, σε εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι μέχρι την 31η Μαρτίου 2022, λήξη της παράτασης του μέτρου της αναστολής. «Θέλω να είμαι σαφής: η κυβέρνηση επανεξετάζει πλέον ότι αν χρειάζεται για να παρέχεις την υπηρεσία σου στο ΕΣΥ να είσαι εμβολιασμένος, να μην μπορούν να υπάρξουν παραπάνω παρατάσεις. Και να παρθούν οι αποφάσεις αν θα πρέπει να εμβολιαστείς ή όχι… Σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι πρέπει να είσαι εμβολιασμένος για να παρέχεις υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προφανώς σε αυτή την απόφαση θα κληθούν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή να εμβολιαστούν ή να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ» δήλωσε ο κ. Πλεύρης από το βήμα της Βουλής. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «ΜτΚ» απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη και παρατεταμένη και σε αυτές τις συνθήκες δεν περισσεύει κανείς. Κάθε επαγγελματίας Υγείας σε κάθε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της χώρας αποτελεί μία πολύτιμη δύναμη που συμβάλλει στο να κρατηθεί το ΕΣΥ όρθιο. Θέλουμε όλους τους υγειονομικούς μας να βρίσκονται στις θέσεις τους εμβολιασμένοι και ασφαλείς, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που φροντίζουν. Η προστασία όλων μας και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας είναι επιβεβλημένη και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε όλοι οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν άμεσα, ακόμα και όσοι αρχικά δεν το έπραξαν και τέθηκαν σε αναστολή ή νόσησαν και επέστρεψαν με πιστοποιητικό, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς και να είναι οι ίδιοι ασφαλείς».

Προβληματίζουν τα κενά

Πηγές από το υπουργείο σχολίαζαν στη «ΜτΚ» ότι τα κενά που δημιουργούνται από τις αναστολές δεν έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας της χώρας, καθώς έχουν καλυφθεί από επικουρικό προσωπικό που προσελήφθη, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος. Ωστόσο, στα κενά αυτά έρχονται να προστεθούν και εκείνα που δημιουργούνται από τις καραντίνες όσων γιατρών και νοσηλευτών μολύνονται από COVID-19 και ειδικότερα την υπερμεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον».

Πανελλαδικά εκτιμάται ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή σε ανατολή εργασίας βρίσκονται περίπου 4.700 γιατροί και υγειονομικοί σε σύνολο 85.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ. Εξ αυτών οι περίπου 1.500, δηλαδή το 1/3 καταγράφονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, αρχικά οι υγειονομικοί σε αναστολή ήταν 7.000. «Οι υπόλοιποι νόσησαν και επέστρεψαν στα νοσοκομεία, ενώ με την λήξη του πιστοποιητικού νόσησης θα βρεθούν ξανά εκτός. Στη Βόρεια Ελλάδα τα κενά δεν είναι μόνο οι 1.500 σε αναστολή. Υπολογίστε επιπλέον περίπου 1.000 που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν και άλλους 1.000 που νοσούν. Πρακτικά, τα νοσοκομεία τη δεδομένη χρονική στιγμή λειτουργούν με 3.500 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρσι, την ώρα που οι ανάγκες παραμένουν οι ίδιες» υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος. Μιλώντας στη «ΜτΚ» κάνει λόγο για «αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης».

«Από την 1η Φεβρουαρίου εάν ισχύσει και για τους υγειονομικούς το μέτρο ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους επτά μήνες αυτομάτως θα θεωρηθούν ανεμβολίαστοι, όσοι δηλαδή έχουν κάνει πρώτη και δεύτερη δόση αλλά δεν θα έχουν προχωρήσει στην τρίτη-αναμνηστική περίπου 10.000 συνάδελφοι. Πολλοί είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν την αναμνηστική δόση. Εάν παραμείνουν στα νοσοκομεία θα είναι αδικία για εκείνους που είναι σε αναστολή, καθώς το κράτος θα τους θεωρεί και στις δύο περιπτώσεις ανεμβολίαστους. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο» υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μην τεθούν σε αναστολή όσοι δεν προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολιασμού τους και να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, στερούμενοι ωστόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και τα προνόμια αυτού.

Στη Θεσσαλονίκη

Ποια είναι όμως η εικόνα στις δομές Υγείας της Μακεδονίας και της Θράκης; Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» σε σύνολο 14.330 περίπου γιατρών, υγειονομικών και διοικητικού προσωπικού που εργάζονται στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης περίπου 775 τελούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων. Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί και οι γιατροί οι οποίοι βρίσκονται εκτός νοσοκομείων λόγω νόσησής τους από κορονοϊό δεν ξεπερνούν το 0,6% του συνόλου των εργαζομένων, αριθμός που, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία των δομών. Σε ό,τι αφορά την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας σε σύνολο 12.514 εργαζομένων σε αναστολή καθηκόντων βρίσκονται περισσότεροι από 760 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» είναι η εξής: Στο «Ιπποκράτειο» σε σύνολο περίπου 2.300 σε αναστολή βρίσκονται περίπου 95 εργαζόμενοι. Στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο σε σύνολο 742 εργαζομένων σε αναστολή βρίσκονται οι 35, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου εργάζονται περίπου 1.800 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας σε αναστολή καθηκόντων είχαν τεθεί οι 155. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σε σύνολο 841 εργαζομένων οι 31 βρίσκονται σε αναστολή, ενώ δώδεκα εργαζόμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους λόγω μακροχρόνιας άδειας. Στο «ΑΧΕΠΑ» 85 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή σε σύνολο 1.850 εργαζομένων επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Στο «Γ. Γεννηματάς» σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» 70 υγειονομικοί και γιατροί από τους 700 περίπου που υπηρετούν εκεί βρίσκονται σε αναστολή, ενώ στο «γειτονικό» νοσοκομείο Ο Άγιος Δημήτριος εκτιμάται πως εκείνοι που βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων είναι 35-40. Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος σε σύνολο 680 εργαζομένων, σε αναστολή καθηκόντων βρίσκονται οι 37 (35 νοσηλευτές και δύο γιατροί). Τέλος, στο «Γ. Παπανικολάου» σύμφωνα με πληροφορίες σε αναστολή βρίσκονται περίπου 140 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.800.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.01.2022

Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας καταγράφεται το 1/3 των υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών) που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας σε όλη τη χώρα, επειδή παραμένουν ανεμβολίαστοι. Από τους 4.700, όπως υπολογίζεται, υπάλληλοι των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που αρνούνται να εμβολιαστούν οι περίπου 1.500 καταγράφονται σε 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας οι περισσότεροι νοσούν και έχοντας πλέον το πιστοποιητικό νόσησης κάνουν… break από την αναστολή για ένα τρίμηνο, όσο διαρκεί δηλαδή η ισχύς του και στη συνέχεια τίθενται εκ νέου σε αναστολή εργασίας, ενώ εκείνοι που τελικά προχωρούν στον εμβολιασμό τους και επιστρέφουν στο πόστο τους είναι λιγοστοί. Η κυβέρνηση έχει δώσει τελεσίγραφο δείχνοντας την έξοδο από το ΕΣΥ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022, με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου να κάνουν λόγο για «αδιέξοδη πολιτική» και να προαναγγέλλουν νέο «αλαλούμ» από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και περίπου 10.000 εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση, κάνοντας λόγο παράλληλα για κενά που ήδη δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία κέντρων υγείας και νοσοκομείων.

Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» διοικητές νοσοκομείων και στελέχη του υπουργείου Υγείας πολλοί από τους ανεμβολίαστους γιατρούς και υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων στις αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της αναστολής, νόσησαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους με το πιστοποιητικό νόσησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ανεμβολίαστοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που μολύνθηκαν από κορονοϊό και νόσησαν επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας για διάστημα τριών μηνών και μόλις παρήλθε το τρίμηνο τέθηκαν εκ νέου σε καθεστώς αναστολής. Ορισμένοι από εκείνους που αρχικά αρνήθηκαν τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου «το ξανασκέφτηκαν και εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες, καθώς σε αναστολή βρίσκονται κυρίως εκείνοι που διαφωνούν με το εμβόλιο και αρνούνται να περάσουν το κατώφλι κάποιου εμβολιαστικού κέντρου» έλεγε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» διοικητής νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Εκτός ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας, δια στόματος του υπουργού Θανάση Πλεύρη έχει διαμηνύσει ότι ο εμβολιασμός παραμένει «μονόδρομος» για εκείνους που επιθυμούν να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έδειξε την πόρτα της εξόδου, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει πως θα γίνει αυτό, σε εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι μέχρι την 31η Μαρτίου 2022, λήξη της παράτασης του μέτρου της αναστολής. «Θέλω να είμαι σαφής: η κυβέρνηση επανεξετάζει πλέον ότι αν χρειάζεται για να παρέχεις την υπηρεσία σου στο ΕΣΥ να είσαι εμβολιασμένος, να μην μπορούν να υπάρξουν παραπάνω παρατάσεις. Και να παρθούν οι αποφάσεις αν θα πρέπει να εμβολιαστείς ή όχι… Σε περίπτωση που αποφασιστεί ότι πρέπει να είσαι εμβολιασμένος για να παρέχεις υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προφανώς σε αυτή την απόφαση θα κληθούν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή να εμβολιαστούν ή να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ» δήλωσε ο κ. Πλεύρης από το βήμα της Βουλής. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «ΜτΚ» απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη και παρατεταμένη και σε αυτές τις συνθήκες δεν περισσεύει κανείς. Κάθε επαγγελματίας Υγείας σε κάθε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της χώρας αποτελεί μία πολύτιμη δύναμη που συμβάλλει στο να κρατηθεί το ΕΣΥ όρθιο. Θέλουμε όλους τους υγειονομικούς μας να βρίσκονται στις θέσεις τους εμβολιασμένοι και ασφαλείς, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που φροντίζουν. Η προστασία όλων μας και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας είναι επιβεβλημένη και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε όλοι οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν άμεσα, ακόμα και όσοι αρχικά δεν το έπραξαν και τέθηκαν σε αναστολή ή νόσησαν και επέστρεψαν με πιστοποιητικό, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς και να είναι οι ίδιοι ασφαλείς».

Προβληματίζουν τα κενά

Πηγές από το υπουργείο σχολίαζαν στη «ΜτΚ» ότι τα κενά που δημιουργούνται από τις αναστολές δεν έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας της χώρας, καθώς έχουν καλυφθεί από επικουρικό προσωπικό που προσελήφθη, όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος. Ωστόσο, στα κενά αυτά έρχονται να προστεθούν και εκείνα που δημιουργούνται από τις καραντίνες όσων γιατρών και νοσηλευτών μολύνονται από COVID-19 και ειδικότερα την υπερμεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον».

Πανελλαδικά εκτιμάται ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή σε ανατολή εργασίας βρίσκονται περίπου 4.700 γιατροί και υγειονομικοί σε σύνολο 85.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ. Εξ αυτών οι περίπου 1.500, δηλαδή το 1/3 καταγράφονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, αρχικά οι υγειονομικοί σε αναστολή ήταν 7.000. «Οι υπόλοιποι νόσησαν και επέστρεψαν στα νοσοκομεία, ενώ με την λήξη του πιστοποιητικού νόσησης θα βρεθούν ξανά εκτός. Στη Βόρεια Ελλάδα τα κενά δεν είναι μόνο οι 1.500 σε αναστολή. Υπολογίστε επιπλέον περίπου 1.000 που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν και άλλους 1.000 που νοσούν. Πρακτικά, τα νοσοκομεία τη δεδομένη χρονική στιγμή λειτουργούν με 3.500 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρσι, την ώρα που οι ανάγκες παραμένουν οι ίδιες» υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος. Μιλώντας στη «ΜτΚ» κάνει λόγο για «αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης».

«Από την 1η Φεβρουαρίου εάν ισχύσει και για τους υγειονομικούς το μέτρο ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους επτά μήνες αυτομάτως θα θεωρηθούν ανεμβολίαστοι, όσοι δηλαδή έχουν κάνει πρώτη και δεύτερη δόση αλλά δεν θα έχουν προχωρήσει στην τρίτη-αναμνηστική περίπου 10.000 συνάδελφοι. Πολλοί είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν την αναμνηστική δόση. Εάν παραμείνουν στα νοσοκομεία θα είναι αδικία για εκείνους που είναι σε αναστολή, καθώς το κράτος θα τους θεωρεί και στις δύο περιπτώσεις ανεμβολίαστους. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο» υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μην τεθούν σε αναστολή όσοι δεν προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολιασμού τους και να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, στερούμενοι ωστόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και τα προνόμια αυτού.

Στη Θεσσαλονίκη

Ποια είναι όμως η εικόνα στις δομές Υγείας της Μακεδονίας και της Θράκης; Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» σε σύνολο 14.330 περίπου γιατρών, υγειονομικών και διοικητικού προσωπικού που εργάζονται στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης περίπου 775 τελούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων. Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί και οι γιατροί οι οποίοι βρίσκονται εκτός νοσοκομείων λόγω νόσησής τους από κορονοϊό δεν ξεπερνούν το 0,6% του συνόλου των εργαζομένων, αριθμός που, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία των δομών. Σε ό,τι αφορά την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας σε σύνολο 12.514 εργαζομένων σε αναστολή καθηκόντων βρίσκονται περισσότεροι από 760 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» είναι η εξής: Στο «Ιπποκράτειο» σε σύνολο περίπου 2.300 σε αναστολή βρίσκονται περίπου 95 εργαζόμενοι. Στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο σε σύνολο 742 εργαζομένων σε αναστολή βρίσκονται οι 35, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου εργάζονται περίπου 1.800 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας σε αναστολή καθηκόντων είχαν τεθεί οι 155. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σε σύνολο 841 εργαζομένων οι 31 βρίσκονται σε αναστολή, ενώ δώδεκα εργαζόμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους λόγω μακροχρόνιας άδειας. Στο «ΑΧΕΠΑ» 85 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή σε σύνολο 1.850 εργαζομένων επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Στο «Γ. Γεννηματάς» σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» 70 υγειονομικοί και γιατροί από τους 700 περίπου που υπηρετούν εκεί βρίσκονται σε αναστολή, ενώ στο «γειτονικό» νοσοκομείο Ο Άγιος Δημήτριος εκτιμάται πως εκείνοι που βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων είναι 35-40. Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος σε σύνολο 680 εργαζομένων, σε αναστολή καθηκόντων βρίσκονται οι 37 (35 νοσηλευτές και δύο γιατροί). Τέλος, στο «Γ. Παπανικολάου» σύμφωνα με πληροφορίες σε αναστολή βρίσκονται περίπου 140 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.800.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.01.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία