Λόγια του Βαρδάρη

  • Στήνονται κάλπες στην ΕΜΣ την ερχόμενη Κυριακή
    13/03/2022 18:53

    Στήνονται κάλπες στην ΕΜΣ την ερχόμενη Κυριακή

    Κάλπες στήνονται την Κυριακή 20 Μαρτίου στο επιβλητικό κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την εκλογή του νέου εννιαμελούς διοικητικού συμβουλίου και την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Εταιρείας με την 83χρονη ιστορία. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά την Γενική Συνέλευση των μελών που έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στο κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον». Αν και οι υποψηφιότητες δεν έχουν κλείσει, καθώς η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη (πέντε ημέρες πριν τις κάλπες), θεωρείται βέβαιο πως θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους τα μέλη που απαρτίζουν σήμερα το δ.σ., ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως θα διεκδικήσει μία νέα θητεία στη θέση του προέδρου και ο σημερινός πρόεδρος Βασίλης Πάππας. Σύμφωνα με το καταστατικό, καταρτίζεται ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους και οι εννέα που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων εκλέγονται, ενώ στη συνέχεια συνεδριάζει το νέο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο για την εκλογή του νέου προέδρου.

    Οι εκλογές στην ΕΜΣ με την μακρά ιστορία έπρεπε να πραγματοποιηθούν έναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο 2021, ωστόσο λόγω κορονοϊού οι κάλπες δεν στήθηκαν όπως και σε όλες τις ενώσεις και τα σωματεία στη χώρα. Η δε θητεία της παρούσας διοίκησης ανανεώθηκε τρεις φορές με υπουργικές αποφάσεις.

    Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, η οποία λήγει στις 7 μ.μ., γίνεται με φυσική παρουσία των μελών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Δεν προβλέπεται ούτε επιστολική ψήφος, ούτε ψήφος με εξουσιοδότηση αντιπροσώπου. Δικαίωμα ψήφου έχουν αποκλειστικά τα περίπου 1.200 σήμερα εγγεγραμμένα και οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη της Εταιρείας (η ετήσια συνδρομή ανέρχεται σε 25 ευρώ ανά εταίρο). Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν 539 εταίροι της ΕΜΣ. Πάντως, όπως ενημερώνουν την στήλη πηγές της Εταιρείας «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα ανοιχτό». Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα από τα θέματα που έπρεπε να εξετάσει επιστημονικά η σημερινή διοίκηση ήταν αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία η ΕΜΣ είχε καταθέσει εγκαίρως τις ενστάσεις της για το περιεχόμενο της Συμφωνίας. Ωστόσο, ορισμένες διαμαρτυρίες που έφτασαν και στην εφημερίδα μας ενδεχομένως να απασχολήσουν και την Γενική Συνέλευση της Κυριακής 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένα πρόσωπα και προσωπικότητες παρά το γεγονός ότι κατέθεσαν τις αιτήσεις εγγραφής τους ως μέλη της ΕΜΣ αυτές ακόμα δεν εξετάστηκαν. Όπως μάθαμε, οι αιτήσεις όπως αποφασίστηκε σε κάποια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του δ.σ. -λίγο πριν την λήξη της τριετίας και πριν αποφασιστούν τρεις διαδοχικές παρατάσεις με υπουργικές αποφάσεις- αυτές θα εξεταστούν από την νέα διοίκηση της Εταιρείας.*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.03.2022