Στις γειτονιές της πόλης από το καλοκαίρι οι καφέ κάδοι για τα υπολείμματα από την κουζίνα
27/04/2022 07:00
27/04/2022 07:00
Ένα ακόμη βήμα για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, κυρίως των οικιακών, θα κάνουν οι κάτοικοι στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης και τους υπόλοιπους 24 της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο θα αρχίσει η τοποθέτηση 40.000 καφέ κάδων, όπου θα γίνεται απόθεση και συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά.
Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους γειτονιές, δίπλα από τους πράσινους για κοινά σκουπίδια και τους μπλε για την ανακύκλωση, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να συγκεντρώνουν τα οργανικά απορρίμματά τους (ότι παράγεται στις κουζίνες των νοικοκυριών) σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα ό, ώστε να τα ρίχνουν στους καφέ κάδους. Από εκεί, ειδικά απορριμματοφόρα θα παραλαμβάνουν το περιεχόμενο των καφέ κάδων και θα το μεταφέρουν σε διάφορα σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.
Το έργο προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και σύμφωνα με τον πρόεδρο Μιχάλη Γεράνη πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στους δήμους, η οποία μπορεί να καθυστέρησε, λόγω της πανδημίας, όπως συνέβη με πολλά άλλα έργα στην Τ.Α, ωστόσο από το καλοκαίρι οι 40.000 καφέ κάδοι θα αρχίσουν να τοποθετούνται σταδιακά στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, ο ΦΟΔΣΑ μαζί με τους κάδους θα παραδώσει στους δήμους και τον αναγκαίο εξοπλισμό, όπως ειδικά απορριμματοφόρα και κλαδοτεμαχιστές.
«Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, ως Φορέας επισκεφθήκαμε τους δήμους και ενημερώσαμε τους εργαζόμενους και τα στελέχη των υπηρεσιών καθαριότητας για τη χρήση του καφέ κάδου και του εξοπλισμού που θα παραδοθεί στους δήμους» τόνισε ο κ. Γεράνης, προσθέτοντας ότι πλην των κάδων, ο υπόλοιπος εξοπλισμός θα παραδοθεί στους δήμους στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Ως ΦΟΔΣΑ είμαστε απολύτως έτοιμοι να υποδεχθούμε τα οργανικά υπολείμματα των δήμων για να τα διαχειριστούμε, παράγοντας εδαφοβελτιωτικό υλικό αρίστης ποιότητας» σχολίασε ο πρόεδρος του φορέα.
Ενημέρωση πόρτα – πόρτα για τον καφέ κάδο
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο μια εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και οι δήμοι, από την πλευρά τους, θα ενημερώνουν τους πολίτες για τη σημασία της χρήσης του καφέ κάδου, καθώς το ποσοστό των οργανικών αποβλήτων αγγίζει το 40% του συνόλου των απορριμμάτων.
«Η συλλογή των οργανικών αποβλήτων και η εκτροπή από την ταφή δεν αποτελεί απλώς ένα στοίχημα για τον ΦΟΔΣΑ, αλλά και έναν εθνικό στόχο», τόνισε ο κ. Γεράνης, μιλώντας στο makthes.gr, προσθέτοντας ότι σε τρεις μήνες θα δούμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία τον καφέ κάδο στις γειτονιές μας.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι τα οφέλη από τη σωστή χρήση του καφέ κάδου θα είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά για το περιβάλλον και την ελληνική κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι στους καφέ κάδους οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, κρέας, ψάρι, αυγά, ζυμαρικά, δημητριακά, ακόμη και χαρτί κουζίνας.
Μετά τη συλλογή και την προβλεπόμενη επεξεργασία, το οργανικό υλικό θα μετατρέπεται σε καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.
Ένα ακόμη βήμα για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, κυρίως των οικιακών, θα κάνουν οι κάτοικοι στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης και τους υπόλοιπους 24 της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο θα αρχίσει η τοποθέτηση 40.000 καφέ κάδων, όπου θα γίνεται απόθεση και συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά.
Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους γειτονιές, δίπλα από τους πράσινους για κοινά σκουπίδια και τους μπλε για την ανακύκλωση, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να συγκεντρώνουν τα οργανικά απορρίμματά τους (ότι παράγεται στις κουζίνες των νοικοκυριών) σε ένα δοχείο ή σε μια βιοαποδομήσιμη σακούλα ό, ώστε να τα ρίχνουν στους καφέ κάδους. Από εκεί, ειδικά απορριμματοφόρα θα παραλαμβάνουν το περιεχόμενο των καφέ κάδων και θα το μεταφέρουν σε διάφορα σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.
Το έργο προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και σύμφωνα με τον πρόεδρο Μιχάλη Γεράνη πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στους δήμους, η οποία μπορεί να καθυστέρησε, λόγω της πανδημίας, όπως συνέβη με πολλά άλλα έργα στην Τ.Α, ωστόσο από το καλοκαίρι οι 40.000 καφέ κάδοι θα αρχίσουν να τοποθετούνται σταδιακά στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, ο ΦΟΔΣΑ μαζί με τους κάδους θα παραδώσει στους δήμους και τον αναγκαίο εξοπλισμό, όπως ειδικά απορριμματοφόρα και κλαδοτεμαχιστές.
«Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, ως Φορέας επισκεφθήκαμε τους δήμους και ενημερώσαμε τους εργαζόμενους και τα στελέχη των υπηρεσιών καθαριότητας για τη χρήση του καφέ κάδου και του εξοπλισμού που θα παραδοθεί στους δήμους» τόνισε ο κ. Γεράνης, προσθέτοντας ότι πλην των κάδων, ο υπόλοιπος εξοπλισμός θα παραδοθεί στους δήμους στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Ως ΦΟΔΣΑ είμαστε απολύτως έτοιμοι να υποδεχθούμε τα οργανικά υπολείμματα των δήμων για να τα διαχειριστούμε, παράγοντας εδαφοβελτιωτικό υλικό αρίστης ποιότητας» σχολίασε ο πρόεδρος του φορέα.
Ενημέρωση πόρτα – πόρτα για τον καφέ κάδο
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο μια εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και οι δήμοι, από την πλευρά τους, θα ενημερώνουν τους πολίτες για τη σημασία της χρήσης του καφέ κάδου, καθώς το ποσοστό των οργανικών αποβλήτων αγγίζει το 40% του συνόλου των απορριμμάτων.
«Η συλλογή των οργανικών αποβλήτων και η εκτροπή από την ταφή δεν αποτελεί απλώς ένα στοίχημα για τον ΦΟΔΣΑ, αλλά και έναν εθνικό στόχο», τόνισε ο κ. Γεράνης, μιλώντας στο makthes.gr, προσθέτοντας ότι σε τρεις μήνες θα δούμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία τον καφέ κάδο στις γειτονιές μας.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι τα οφέλη από τη σωστή χρήση του καφέ κάδου θα είναι πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά για το περιβάλλον και την ελληνική κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι στους καφέ κάδους οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, κρέας, ψάρι, αυγά, ζυμαρικά, δημητριακά, ακόμη και χαρτί κουζίνας.
Μετά τη συλλογή και την προβλεπόμενη επεξεργασία, το οργανικό υλικό θα μετατρέπεται σε καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.
ΣΧΟΛΙΑ