Στο «μικροσκόπιο» για πρώτη φορά τα ψάρια από λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας
08/12/2021 12:51
08/12/2021 12:51
Το μείζονος σημασίας ζήτημα που αφορά στην διατροφή από την κατανάλωση ψαριών και μάλιστα λιμνίσιων βάζουν στο “μικροσκόπιο” τους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να μετρηθούν τα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Τα διατροφικά οφέλη θα εξετάσει σχετική έρευνα που θα διεξαχθεί από τους δυο φορείς, οι οποίοι έλαβαν υπόψη ότι η περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει σημαντικές λίμνες, όπως η Δοϊράνη, η Κερκίνη, η Βόλβη και η Βεγορίτιδα, από όπου αλιεύονται μεγάλες ποσότητες ψαριών που προωθούνται στο εμπόριο, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού.
Η διενέργεια έρευνας, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022, εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ, όπου γνωστοποιήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της θα γίνει μέτρηση των θρεπτικών συστατικών των αλιευμάτων αυτών, συγκεκριμένα θα γίνουν αναλύσεις σε περισσότερα από 15 λιπαρά οξέα, κορεσμένα και ακόρεστα.
Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μετρήσεις των ΕPA και DHA, δύο λιπαρών οξέων που η παρουσία τους σε μεγάλες συγκεντρώσεις αυξάνει τη διατροφική αξία των ψαριών που τα περιέχουν αλλά και το διατροφικό όφελος για τους καταναλωτές.
Επίσης θα γίνουν αναλύσεις περισσοτέρων από 25 μετάλλων και των ιχνοστοιχείων, μεταξύ αυτών και όλων των βαρέων μετάλλων (αρσενικό, υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος, κά) τα οποία εάν βρίσκονται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες θα αυξάνουν τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Μέσω της έρευνας συστάσεις σε καταναλωτές
Αναφορικά πάντως με τη διατροφική αξία των ψαριών, στην εισήγηση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι μεταβάλλεται σε συνάρτηση κυρίως του περιβάλλοντος διαβίωσης των ψαριών, της τροφής που καταναλώνουν και της εποχής αλιείας και επηρεάζεται σημαντικά από την ποιότητα του νερού μέσα στο οποίο διαβιούν.
Επίσης, έγινε γνωστό στη διάρκεια της συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή ότι η έρευνα για τη διατροφική σύσταση και την ποιότητα των αλιευμάτων στις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αναγκαία επειδή δεν έχει γίνει ποτέ συστηματική παρακολούθηση των χώρων αυτών.
Μετά την ολοκλήρωσή της πάντως και με βάση τα ευρήματα θα είναι δυνατόν να δοθούν συστάσεις στους καταναλωτές για τα οφέλη αυτών των αλιευμάτων, ενώ παράλληλα πρόκειται να γίνει η περιγραφή του διατροφικού προφίλ των ψαριών σε κάθε λίμνη και να αποτιμηθεί ενδεχόμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
«Η λογική του προγράμματος είναι να εντοπιστούν τα διατροφικά οφέλη, η διατροφική αξία και τα χαρακτηριστικά που έχουν τα αλιεύματα των λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας. Όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια μας για την προώθηση και την προβολή των αλιευμάτων και των προϊόντων μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Μπάτος.
Αναφορικά με την έρευνα, είπε, ότι θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον εντοπισμό των πιο αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας στις τέσσερις λίμνες, την περιγραφή των εμπορικών ειδών κάθε λίμνης, τον καθορισμό του αριθμού των ειδών και του αριθμού των δειγμάτων ανά είδος, την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, τις αναλύσεις της σάρκας των ψαριών και την περιγραφή της σύστασής τους.
Τα αποτελέσματα αυτού του έργου θα εξεταστούν υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων και άλλων ερευνητικών έργων, σχετικού αντικειμένου στις λίμνες και στους ιχθυοπληθυσμούς που θα μελετηθούν ενώ η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει στόχο να αποτιμήσει την ποιότητα του νερού και του περιβάλλοντος των λιμνών.
Το μείζονος σημασίας ζήτημα που αφορά στην διατροφή από την κατανάλωση ψαριών και μάλιστα λιμνίσιων βάζουν στο “μικροσκόπιο” τους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να μετρηθούν τα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Τα διατροφικά οφέλη θα εξετάσει σχετική έρευνα που θα διεξαχθεί από τους δυο φορείς, οι οποίοι έλαβαν υπόψη ότι η περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει σημαντικές λίμνες, όπως η Δοϊράνη, η Κερκίνη, η Βόλβη και η Βεγορίτιδα, από όπου αλιεύονται μεγάλες ποσότητες ψαριών που προωθούνται στο εμπόριο, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού.
Η διενέργεια έρευνας, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022, εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ, όπου γνωστοποιήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της θα γίνει μέτρηση των θρεπτικών συστατικών των αλιευμάτων αυτών, συγκεκριμένα θα γίνουν αναλύσεις σε περισσότερα από 15 λιπαρά οξέα, κορεσμένα και ακόρεστα.
Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μετρήσεις των ΕPA και DHA, δύο λιπαρών οξέων που η παρουσία τους σε μεγάλες συγκεντρώσεις αυξάνει τη διατροφική αξία των ψαριών που τα περιέχουν αλλά και το διατροφικό όφελος για τους καταναλωτές.
Επίσης θα γίνουν αναλύσεις περισσοτέρων από 25 μετάλλων και των ιχνοστοιχείων, μεταξύ αυτών και όλων των βαρέων μετάλλων (αρσενικό, υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος, κά) τα οποία εάν βρίσκονται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες θα αυξάνουν τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Μέσω της έρευνας συστάσεις σε καταναλωτές
Αναφορικά πάντως με τη διατροφική αξία των ψαριών, στην εισήγηση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι μεταβάλλεται σε συνάρτηση κυρίως του περιβάλλοντος διαβίωσης των ψαριών, της τροφής που καταναλώνουν και της εποχής αλιείας και επηρεάζεται σημαντικά από την ποιότητα του νερού μέσα στο οποίο διαβιούν.
Επίσης, έγινε γνωστό στη διάρκεια της συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή ότι η έρευνα για τη διατροφική σύσταση και την ποιότητα των αλιευμάτων στις λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αναγκαία επειδή δεν έχει γίνει ποτέ συστηματική παρακολούθηση των χώρων αυτών.
Μετά την ολοκλήρωσή της πάντως και με βάση τα ευρήματα θα είναι δυνατόν να δοθούν συστάσεις στους καταναλωτές για τα οφέλη αυτών των αλιευμάτων, ενώ παράλληλα πρόκειται να γίνει η περιγραφή του διατροφικού προφίλ των ψαριών σε κάθε λίμνη και να αποτιμηθεί ενδεχόμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
«Η λογική του προγράμματος είναι να εντοπιστούν τα διατροφικά οφέλη, η διατροφική αξία και τα χαρακτηριστικά που έχουν τα αλιεύματα των λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας. Όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια μας για την προώθηση και την προβολή των αλιευμάτων και των προϊόντων μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Μπάτος.
Αναφορικά με την έρευνα, είπε, ότι θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον εντοπισμό των πιο αντιπροσωπευτικών σημείων δειγματοληψίας στις τέσσερις λίμνες, την περιγραφή των εμπορικών ειδών κάθε λίμνης, τον καθορισμό του αριθμού των ειδών και του αριθμού των δειγμάτων ανά είδος, την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, τις αναλύσεις της σάρκας των ψαριών και την περιγραφή της σύστασής τους.
Τα αποτελέσματα αυτού του έργου θα εξεταστούν υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων και άλλων ερευνητικών έργων, σχετικού αντικειμένου στις λίμνες και στους ιχθυοπληθυσμούς που θα μελετηθούν ενώ η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει στόχο να αποτιμήσει την ποιότητα του νερού και του περιβάλλοντος των λιμνών.
ΣΧΟΛΙΑ