ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για την εστίαση: Τα προβλήματα... sur la table

Το 3ο πανελλήνιο συνέδριο διοργανώνει ο φορέας Estiasi Greece και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης

 24/03/2023 16:46

Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για την εστίαση: Τα προβλήματα... sur la table

Σοφία Χριστοφορίδου

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του κλάδου της εστίασης θα τεθούν στο επίκεντρο του 3ου πανελλήνιου συνεδρίου που διοργανώνει ο φορέας Estiasi Greece και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαρτίου.

Η πρωτοβουλία Estiasi Greece γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, όταν τα καταστήματα έκλεισαν αιφνιδίως με τα lockdown και το πρώτο διάστημα δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για επιδότηση του κλάδου. Βλέποντας το «μούδιασμα» των πρωτοβάθμιων σωματείων για να διεκδικήσει ο κλάδος, οι επαγγελματίες της εστίασης… αυτοοργανώθηκαν για να διεκδικήσουν τη στήριξη της εστίασης, διοργάνωσαν δύο πανελλαδικά συνέδρια, οργάνωσαν και συμμετείχαν σε δράσεις του κλάδου όπως οι «άδειες καρέκλες».

Σήμερα ο φορέας συμπεριλάβει φορείς και ομάδες καταστημάτων, καθώς και 50 σωματεία εστίασης από όλη την Ελλάδα, που εκπροσωπούν περισσότερα 50.000 καταστήματα εστίασης από την Ιεράπετρα μέχρι τον Έβρο. «Η πανδημία ανέδειξε χρόνια προβλήματα που προϋπήρχαν και συνεχίζουν να υφίστανται, εξαιτίας του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου" λέει στο makthes.gr o Τάσος Γιατράς επικεφαλής της Estiasi Greece και πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η Estiasi Greece δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας, αλλά «έρχεται για αναδείξει τα προβλήματα μέσα από ένα διαφορετικό λόγο και τρόπο διεκδίκησης».

Ζητήσαμε από τον κ. Γιατρά να αναφερθεί σε κάποια παραδείγματα αυτού που ο ίδιος περιγράφει ως «αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο».

«Οι νόμοι της δεκαετίας του ‘80 και του ’90 προβλέπουν τεκμαρτές αποδοχές που συνεπάγονται δυσθεώρητα μη μισθολογικά βάρη. Για παράδειγμα αν προσλάβω έναν 18χρονο ανειδίκευτο για σερβιτόρο, η νομοθεσία επιβάλlει να ασφαλιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα ενός σερβιτόρου με εμπειρία ετών και να καταβάλλουμε 6.000-7.000 ευρω ασφαλιστικές εισφορές το χρόνο. Η ασφάλιση ενός εργαζομένου στην εστίαση μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 50% του καθαρού μισθού (νυχτερινά -αργίες). Παρότι η εστίαση είναι δραστηριότητα εντάσεως εργασίας δεν έχουμε δυνατότητα να ‘’αγοράσουμε’’ εργασία σε πραγματικό χρόνο, τη στιγμή που την χρειαζόμαστε, πληρώνοντας εργόσημο. Ενώ συζητάμε για ψηφιοποίηση στα πάντα θα πρέπει να αναζητούμε πχ Σάββατο βράδυ τον λογιστή για να απασχολήσουμε εκτάκτως νέο προσωπικό».

Όπως σημειώνει ο κλάδος της εστίασης δεν είναι ενιαίος και «δεν μπορεί να έχουμε οριζόντια μέτρα για τα καταστήματα σε τουριστικούς προορισμούς, σε αυτά των αστικών κέντρων που λειτουργούν όλο το χρόνο, και σε αυτά που λειτουργούν σε μέρη με λίγο ή καθόλου τουρισμό ή σε ορεινές περιοχές που εξυπηρετούν μια κοινωνική ανάγκη»

Βάση συζήτησης στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης είναι το κείμενο προτάσεων «Οδικός χάρτης 2023» επί των οποίων έχουν κληθεί να δώσουν απαντήσεις εκπρόσωποι κομμάτων.

"Θέτουμε μια σειρά από ζητήματα με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος που ακουμπά στο 90% παθογενειών του κλάδου. Αντιπροσωπεύουμε έναν κλάδο με πάνω από 500-600 χιλιάδες θέσεις εργασίας, μαζί με τα μέλη οικογένειών που δουλεύουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις μπορεί να φτάνουν και στο 1 εκατομμύριο, χωρίς να υπολογίζουμε την συμβολή του κλάδου στο δίκτυο προμηθευτών. Είμαστε υπερ της τήρησης των κανόνων γιατί δημιουργούν συνθήκες δικαίου ανταγωνισμού, αλλά θέλουμε αλλαγές στο αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο προηγούμενων δεκαετιών" τονίζει ο κ. Γιατράς.

Μεταξύ των προτάσεων που καταθέτει ο κλάδος είναι:

- Επιδότηση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς την κλίμακα των 2000 kw, όπως αυτή αποφασίζεται ανά μήνα

Κατάργηση των τεκμαρτών και πλαφόν στις εργοδοτικές εισφορές το ποσό της 1η ασφαλιστικής κλάσης του ελεύθερου επαγγελματία για τις ειδικότητες επισιτισμού και αλλαγή Κλάσης ανά 10ετια εργασίας στον κλάδο.
- Επιμερισμός του 13ου/14ου μισθού στους υπόλοιπους 12 μισθούς όπως είθισται πανευρωπαϊκά, ώστε να απεμπλακούν οι επιχειρήσεις από τις διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε νεκρούς μήνες και την πίεση της καταβολής του 13ου/14ου με τον κίνδυνο του προστίμου.

Ψηφιακό εργόσημο, ως μια έκτακτη λύση στην εστίαση, με το οποίο θα προπληρώνεται εργασία και ασφάλιση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες και με δικλείδες ασφαλείας για να μην καταστρατηγηθεί το μέτρο.
-Εργασία χωρίς προκαθορισμένο ωράριο, των υπαλλήλων που έχουν την ευθύνη σε τομείς της επιχείρησης ή ακόμα και ολόκληρης της επιχείρησης (π.χ. Υπεύθυνος κουζίνας, Υπεύθυνος σάλας, Υπεύθυνος καταστήματος).
-Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας «ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες συνθήκες και τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων».
-Ψηφιακή κάρτα -ψηφιακό ωράριο

-Μονοψήφιο ΦΠΑ στην εστίαση, κατάργηση του ΕΦΚ κατανάλωσης στον καφέ, μείωση ΕΦΚ στα ποτά.

-Ολιστικό σχέδιο ρύθμισης χρεών με μόνιμη ρύθμιση 120 δόσεων.

-Δημιουργία ενός φορέα είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων που θα μοιράζει στους δικαιούχους ότι τους αναλογεί.

- Το όριο ηχορύπανσης να αυξηθεί από τα 80db στα 90 db και ο έλεγχος να γίνεται μετά από επώνυμη καταγγελία και στο χώρο του καταγγέλοντα, ώστε να αποφευχθούν εκδικητικές καταγγελίες.

-Ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΥΕ που θα αφορά το σύνολο της χώρας, με σαφείς τεχνικές προδιαγραφές και σεβασμό στα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της χώρας

-Ισότιμη συμμετοχή στα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

-Ίδρυση Γενικής γραμματείας εστίασης με υπαγωγή στο υπουργείο Τουρισμού.

-Φόρος παρεπιδημούντων 0,5% υπέρ δήμων και αποσύνδεση από τους τζίρους των καταστημάτων που αυταπόδεικτα προέρχονται από delivery - on line πλατφόρμες.


Το Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης, με τίτλο: «Εστίαση: Μετασχηματισμός & Βιωσιμότητα» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαρτίου, στο Lazart Hotel, στην περιοχή Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Τα προβλήματα και οι προοπτικές του κλάδου της εστίασης θα τεθούν στο επίκεντρο του 3ου πανελλήνιου συνεδρίου που διοργανώνει ο φορέας Estiasi Greece και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαρτίου.

Η πρωτοβουλία Estiasi Greece γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, όταν τα καταστήματα έκλεισαν αιφνιδίως με τα lockdown και το πρώτο διάστημα δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για επιδότηση του κλάδου. Βλέποντας το «μούδιασμα» των πρωτοβάθμιων σωματείων για να διεκδικήσει ο κλάδος, οι επαγγελματίες της εστίασης… αυτοοργανώθηκαν για να διεκδικήσουν τη στήριξη της εστίασης, διοργάνωσαν δύο πανελλαδικά συνέδρια, οργάνωσαν και συμμετείχαν σε δράσεις του κλάδου όπως οι «άδειες καρέκλες».

Σήμερα ο φορέας συμπεριλάβει φορείς και ομάδες καταστημάτων, καθώς και 50 σωματεία εστίασης από όλη την Ελλάδα, που εκπροσωπούν περισσότερα 50.000 καταστήματα εστίασης από την Ιεράπετρα μέχρι τον Έβρο. «Η πανδημία ανέδειξε χρόνια προβλήματα που προϋπήρχαν και συνεχίζουν να υφίστανται, εξαιτίας του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου" λέει στο makthes.gr o Τάσος Γιατράς επικεφαλής της Estiasi Greece και πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η Estiasi Greece δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας, αλλά «έρχεται για αναδείξει τα προβλήματα μέσα από ένα διαφορετικό λόγο και τρόπο διεκδίκησης».

Ζητήσαμε από τον κ. Γιατρά να αναφερθεί σε κάποια παραδείγματα αυτού που ο ίδιος περιγράφει ως «αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο».

«Οι νόμοι της δεκαετίας του ‘80 και του ’90 προβλέπουν τεκμαρτές αποδοχές που συνεπάγονται δυσθεώρητα μη μισθολογικά βάρη. Για παράδειγμα αν προσλάβω έναν 18χρονο ανειδίκευτο για σερβιτόρο, η νομοθεσία επιβάλlει να ασφαλιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα ενός σερβιτόρου με εμπειρία ετών και να καταβάλλουμε 6.000-7.000 ευρω ασφαλιστικές εισφορές το χρόνο. Η ασφάλιση ενός εργαζομένου στην εστίαση μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 50% του καθαρού μισθού (νυχτερινά -αργίες). Παρότι η εστίαση είναι δραστηριότητα εντάσεως εργασίας δεν έχουμε δυνατότητα να ‘’αγοράσουμε’’ εργασία σε πραγματικό χρόνο, τη στιγμή που την χρειαζόμαστε, πληρώνοντας εργόσημο. Ενώ συζητάμε για ψηφιοποίηση στα πάντα θα πρέπει να αναζητούμε πχ Σάββατο βράδυ τον λογιστή για να απασχολήσουμε εκτάκτως νέο προσωπικό».

Όπως σημειώνει ο κλάδος της εστίασης δεν είναι ενιαίος και «δεν μπορεί να έχουμε οριζόντια μέτρα για τα καταστήματα σε τουριστικούς προορισμούς, σε αυτά των αστικών κέντρων που λειτουργούν όλο το χρόνο, και σε αυτά που λειτουργούν σε μέρη με λίγο ή καθόλου τουρισμό ή σε ορεινές περιοχές που εξυπηρετούν μια κοινωνική ανάγκη»

Βάση συζήτησης στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης είναι το κείμενο προτάσεων «Οδικός χάρτης 2023» επί των οποίων έχουν κληθεί να δώσουν απαντήσεις εκπρόσωποι κομμάτων.

"Θέτουμε μια σειρά από ζητήματα με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος που ακουμπά στο 90% παθογενειών του κλάδου. Αντιπροσωπεύουμε έναν κλάδο με πάνω από 500-600 χιλιάδες θέσεις εργασίας, μαζί με τα μέλη οικογένειών που δουλεύουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις μπορεί να φτάνουν και στο 1 εκατομμύριο, χωρίς να υπολογίζουμε την συμβολή του κλάδου στο δίκτυο προμηθευτών. Είμαστε υπερ της τήρησης των κανόνων γιατί δημιουργούν συνθήκες δικαίου ανταγωνισμού, αλλά θέλουμε αλλαγές στο αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο προηγούμενων δεκαετιών" τονίζει ο κ. Γιατράς.

Μεταξύ των προτάσεων που καταθέτει ο κλάδος είναι:

- Επιδότηση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς την κλίμακα των 2000 kw, όπως αυτή αποφασίζεται ανά μήνα

Κατάργηση των τεκμαρτών και πλαφόν στις εργοδοτικές εισφορές το ποσό της 1η ασφαλιστικής κλάσης του ελεύθερου επαγγελματία για τις ειδικότητες επισιτισμού και αλλαγή Κλάσης ανά 10ετια εργασίας στον κλάδο.
- Επιμερισμός του 13ου/14ου μισθού στους υπόλοιπους 12 μισθούς όπως είθισται πανευρωπαϊκά, ώστε να απεμπλακούν οι επιχειρήσεις από τις διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε νεκρούς μήνες και την πίεση της καταβολής του 13ου/14ου με τον κίνδυνο του προστίμου.

Ψηφιακό εργόσημο, ως μια έκτακτη λύση στην εστίαση, με το οποίο θα προπληρώνεται εργασία και ασφάλιση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες και με δικλείδες ασφαλείας για να μην καταστρατηγηθεί το μέτρο.
-Εργασία χωρίς προκαθορισμένο ωράριο, των υπαλλήλων που έχουν την ευθύνη σε τομείς της επιχείρησης ή ακόμα και ολόκληρης της επιχείρησης (π.χ. Υπεύθυνος κουζίνας, Υπεύθυνος σάλας, Υπεύθυνος καταστήματος).
-Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας «ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες συνθήκες και τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων».
-Ψηφιακή κάρτα -ψηφιακό ωράριο

-Μονοψήφιο ΦΠΑ στην εστίαση, κατάργηση του ΕΦΚ κατανάλωσης στον καφέ, μείωση ΕΦΚ στα ποτά.

-Ολιστικό σχέδιο ρύθμισης χρεών με μόνιμη ρύθμιση 120 δόσεων.

-Δημιουργία ενός φορέα είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων που θα μοιράζει στους δικαιούχους ότι τους αναλογεί.

- Το όριο ηχορύπανσης να αυξηθεί από τα 80db στα 90 db και ο έλεγχος να γίνεται μετά από επώνυμη καταγγελία και στο χώρο του καταγγέλοντα, ώστε να αποφευχθούν εκδικητικές καταγγελίες.

-Ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΥΕ που θα αφορά το σύνολο της χώρας, με σαφείς τεχνικές προδιαγραφές και σεβασμό στα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της χώρας

-Ισότιμη συμμετοχή στα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και στους πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

-Ίδρυση Γενικής γραμματείας εστίασης με υπαγωγή στο υπουργείο Τουρισμού.

-Φόρος παρεπιδημούντων 0,5% υπέρ δήμων και αποσύνδεση από τους τζίρους των καταστημάτων που αυταπόδεικτα προέρχονται από delivery - on line πλατφόρμες.


Το Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης, με τίτλο: «Εστίαση: Μετασχηματισμός & Βιωσιμότητα» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαρτίου, στο Lazart Hotel, στην περιοχή Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία