Σύννεφα για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα - Πλήγμα για τα μικρά καταλύματα
19/06/2023 07:00
19/06/2023 07:00
Συννεφάκια απλώνονται στον τουριστικό ουρανό της Βόρειας Ελλάδας, με φορείς και επαγγελματίες του κλάδου να επισημαίνουν ότι τα «νούμερα» της σεζόν, ως σήμερα, δεν επαληθεύουν τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις που είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές της άνοιξης, καθώς ένα μείγμα παραγόντων κρατάει πίσω τις αφίξεις Βαλκάνιων και Γερμανών τουριστών, με τις περιορισμένες κρατήσεις να πλήττουν κυρίως τα ξενοδοχεία χαμηλής κατηγορίας, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Μπορεί «σαν τη Χαλκιδική να μην έχει», αλλά σε ό,τι αφορά τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια της φετινής σεζόν, η Χαλκιδική δεν τα μονοπωλεί, αντιθέτως τα μοιράζεται με αρκετούς ακόμη δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, όπως επισήμανε στο makthes.gr ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Ως σήμερα, οι περισσότεροι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, διαπιστώνεται να έχουν κάμψη στις κρατήσεις, για την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού.
Ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες είναι μεγάλος, με την Τουρκία πουλάει πακέτα διακοπών φθηνότερα κατά 30%-40% , όταν οι τιμές στην Ελλάδα έχουν αναπόφευκτα αυξηθεί κατά περίπου 20%, σε μία περίοδο που οι τσέπες των Δυτικοευρωπαίων και Βαλκάνιων τουριστών υποφέρουν από τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει τους πελάτες του ελληνικού τουρισμού
«Η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά συνολικά θα έλεγα ότι με εξαίρεση την Αθήνα που διανύει μία εξαιρετική περίοδο ακόμη από τους χειμερινούς μήνες, η έως τώρα κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, με βάση τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί πολλοί επιχειρηματίες της Φιλοξενίας, είναι, ότι προβλήματα οικονομικά αντιμετωπίζουν κάτοικοι και άλλων αγορών, σημαντικών, για τον ελληνικό τουρισμό, όπως για παράδειγμα οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα και την τιμολογιακή τους πολιτική, γιατί τον πελάτη δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζεις σαν πρόσκαιρο έσοδο. Εκτιμώ, ότι στο τέλος της σεζόν, πανελλαδικά, θα πιάσουμε τις επιδόσεις του 2019, δηλαδή τα 31 εκατ. αφίξεις και, σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ίσως και να πάμε ψηλότερα λόγω αύξησης των τιμών», δήλωσε ο κ. Τάσιος.
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης
Από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αρκετά καλά, ως τώρα, πηγαίνει και η Θεσσαλονίκη, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων το μήνα Μάϊο να έχουν πιάσει το 76%.
«Κίνηση υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ο πελάτης που θα αφήσει το κάτι παραπάνω στην πόλη, περισσότερα χρήματα κι αυτό οφείλεται αφενός στις διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις που είναι λίγες και αφετέρου στην αντικατάσταση των Βούλγαρων, που αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων στη χώρα τους, από Σέρβους που έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος. «Γενικότερα θα έλεγα ότι είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας για τη φετινή σεζόν, που όμως βλέπουμε να επιβεβαιώνεται μόνο στην περίπτωση της Αθήνας, η οποία πηγαίνει εξαιρετικά», πρόσθεσε.
Στην καλλιέργεια υπεραισιόδοξων προσδοκιών, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης, όπως και η κ. Ευαγγελία Ξυπτερά, πρόεδρος της Mediterranean Hotels και τ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
Φθηνότερη κατά 30%-40% η Τουρκία
Αρχίζοντας να καταγράφει τις εξελίξεις της φετινής τουριστικής περιόδου ο κ. Τάσιος επισήμανε, ότι πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες στις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, αλλά και το τι επικρατεί στις χώρες που είναι βασικές πηγές άντλησης τουριστών για την Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν, όπως είπε, ο τουρισμός στην Τουρκία έχει φέτος κάνει ολική επαναφορά και τα all inclusive πακέτα στη γειτονική χώρα, είναι κατά 30%-40% φθηνότερα απ’ ότι στη χώρα μας.
Η Ελλάδα διανύει μία κανονική σεζόν, με διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, για λόγους που ποικίλλουν. Στη Βόρειο Ελλάδα, που πράγματι δεν έχουμε επαλήθευση των υψηλών προσδοκιών, ο λόγος είναι ότι δεν έχουν ακόμη έρθει οι τουρίστες από τα Βαλκάνια, οι οποίοι, κάθε χρόνο, δεν έρχονται νωρίς στη σεζόν.
«Οι επιχειρηματίες της Φιλοξενίας, προφανώς επηρεασμένοι από την περυσινή κοσμοπλημμύρα που είχε ξεκινήσει από το Μάιο, διαπιστώνουν ότι δεν έχουμε επανάληψη του ίδιου φαινομένου», είπε ο κ. Τάσιος.
«Φέτος, από τη μια οι επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων των γειτονικών κρατών λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και, από την άλλη, οι επίμονες βροχερές καιρικές συνθήκες, έχουν πάει πίσω τη σεζόν. Έτσι όμως, φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου, όταν δηλαδή οι τιμές στα καταλύματα ανεβαίνουν στα επίπεδα της high season, κάτι που οπωσδήποτε υπολογίζουν όσοι θέλουν να κάνουν κρατήσεις για το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού.
Που έχει πρόβλημα η Χαλκιδική
«Το πρόβλημα της περιορισμένης κίνησης, στη Χαλκιδική, αυτή την περίοδο, εντοπίζεται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών, επειδή οι τιμές είναι υψηλές για τα βαλάντια των πελατών τους, που κυρίως είναι Βαλκάνιοι», δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΟΞ αλλά και της ΕΞΧ, η Χαλκιδική φαίνεται να είναι άδεια, επειδή πολλοί επιχειρηματίες δεν διάβασαν σωστά την αγορά. Εάν τέλη Μαΐου ζητούσαν στα ενοικιαζόμενα, 100 ευρώ το δωμάτιο και, για πιο μετά, 200 ευρώ, επόμενο ήταν να μην έχουν κρατήσεις. Η γκρίνια και τα παράπονα ακούγονται κυρίως από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τη βραχυχρόνια μίσθωση, που έχουν όμως πολύ μεγάλο αριθμό κλινών στο νομό.
Να σημειωθεί, εν παρενθέσει, ότι και σε άλλες τουριστικές περιοχές, π.χ. στα νησιά του Ιονίου, υπάρχει πρόβλημα στις κρατήσεις των ξενοδοχείων από 3 αστέρια και χαμηλότερα, όπως και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Αντίθετα τα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων, έχουν κίνηση καθώς αυτά προσελκύουν κυρίως επισκέπτες από τη Δυτική αγορά. Αυτά τα ξενοδοχεία έχουν κίνηση και πολλά είναι γεμάτα. Η Χαλκιδική μπορεί ως τώρα να μην έχει Βαλκάνιους, αλλά έχει Άγγλους, έχει Γάλλους, έχει Σκανδιναβούς, έχει κίνηση από Δυτικές χώρες και δη στα μεγάλα ξενοδοχεία, που προσφέρουν all inclusive πακέτα.
Πεσμένη η γερμανική αγορά
Πέραν αυτού, να ληφθεί υπόψη ότι οι κρατήσεις από Γερμανία υστερούν πανελλαδικά, όταν η συγκεκριμένη αγορά το 2018 και 2019, ήταν Νο1 στις αφίξεις. Ευτυχώς, πανελλαδικά, κάνουν rebound η Αγγλία, η Πολωνία, η Γαλλία. Η Αγγλία φέτος πάει πολύ καλά, για όσες εταιρείες είχαν κλεισμένα συμβόλαια.
Μειωμένες αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη
Την αδυναμία όμως των επιχειρηματιών του τουρισμού, να διαβάσουν σωστά τις διαθέσεις των αγορών, την διαπιστώνουμε και σε άλλους πολυδιαφημισμένους προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου έχει καταγραφεί μείωση των αφίξεων.
Αυτή τη μείωση ο κ. Τάσιος την αποδίδει στην «κόπωση» των συγκεκριμένων προορισμών, αλλά κυρίως στις πολύ υψηλές τιμές, αφού μάλιστα στην περίπτωση της Σαντορίνης υπάρχει και μαζικός τουρισμός, τουρίστες που έρχονται με γκρουπ στην Αθήνα και επισκέπτονται και τη Σαντορίνη. Πέραν αυτού, ούτε στο νότο της χώρας, ο καιρός είναι σύμμαχος.
Η εικόνα σε Κρήτη και Ρόδο
Η κίνηση του εισερχόμενου τουρισμού, εξαρτάται από τις διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις αλλά και από το προφίλ κάθε προορισμού. Έτσι, στην Κρήτη, το Ηράκλειο που έχει και το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο στο νησί (σ.σ. το άλλο στα Χανιά), δέχεται τον περισσότερο εισερχόμενο τουρισμό, ο οποίος όμως δεν διαχέεται σε όλο το νησί και για παράδειγμα, προς την πλευρά του Ρεθύμνου.
Προβληματισμός για το βασικό τουριστικό μοντέλο, τον μαζικό τουρισμό των οργανωμένων ταξιδιών, υπάρχει και σε άλλους προορισμούς όπως π.χ. στη Ρόδο, που για πολλά χρόνια είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην γερμανική αγορά καθώς, η μείωση των αφίξεων από μία αγορά, δεν σημαίνει ότι το κενό που δημιουργείται, θα καλυφθεί από κάποιες άλλες αγορές.
Ξεχωρίζει η άνοδος της Αθήνας
Ο προορισμός που ξεχωρίζει αν και αστικός, είναι η Αθήνα η οποία Μάιο-Ιούνιο πηγαίνει με φουλ ταχύτητες, ενώ στο κέντρο είχε κίνηση και όλο το χειμώνα. Όταν όμως ο καιρός δεν βοηθάει, ο ξένος τουρίστας που βρίσκεται στην Αθήνα, δεν θα πάει σε νησί για 2-3 μέρες, θα διαθέσει το χρόνο του για κοντινές εκδρομές και εξερεύνηση της πόλης που έχει πολλά να προσφέρει.
Καταλήγοντας ο κ. Τάσιος είπε, ότι οι αφίξεις του 2023, θα είναι περίπου στα επίπεδα του 2019, χωρίς όμως αυτή η προοπτική να διαμορφώνει την τελική πορεία της σεζόν, αφού στη Βόρειο Ελλάδα, που έχει μεγάλο αριθμό οδικών τουριστών, ελάχιστες επιχειρήσεις φιλοξενίας δίνουν στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις.
Όσοι λένε, πως όλα πάνε καλά, δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Όταν στους 3-4 βασικούς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, το 50% είναι Βαλκάνιοι κι όταν η Βουλγαρία έχει πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, υπάρχει πρόβλημα. Η πραγματικότητα της Χαλκιδικής, είναι άλλη από της Αθήνας , ακόμη και από της Θεσσαλονίκης. Το μείγμα των επισκεπτών της Αθήνας, είναι τελείως διαφορετικά.
Πλημμύρισε η Θάσος στη βραχυχρόνια μίσθωση
Χαλαρά ξεκίνησε η σεζόν και στη Θάσο, στο αγαπημένο νησί των Ρουμάνων, δήλωσε στο makthes.gr o κ. Πάρης Παρασχούδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, λέγοντας ότι «εξαιτίας πολλών παραγόντων, δεν έχουμε την κίνηση που περιμέναμε. Είχαμε, όπως φαίνεται, υπερβολικές προσδοκίες»
Τη σχετικά χαμηλή κίνηση ο κ. Παρασχούδης απέδωσε στην ακρίβεια και πιο συγκεκριμένα, στην περιορισμένη οικονομική δυνατότητα των Ευρωπαίων τουριστών, στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ οι Ρουμάνοι που τρέφουν ιδιαίτερη προτίμηση για το καταπράσινο νησί, δεν μπορούν ακόμη να φύγουν για διακοπές επειδή, λόγω απεργίας των εκπαιδευτικών, καθυστέρησαν να κλείσουν τα σχολεία.
Να σημειωθεί ότι από τον τουρισμό που δέχεται η Θάσος- περίπου 350.000 με 400.000 το χρόνο- οι 80.000 ταξιδεύουν με αεροπλάνο ενώ οι υπόλοιποι μετακινούνται οδικώς. Από τον οδικό τουρισμό, οι περισσότεροι είναι Βαλκάνιοι.
Στα μέσα Ιουνίου, έχουμε λίγους Ρουμάνους, αλλά πολλούς Σκανδιναβούς, πολλούς Πολωνούς, Σλοβάκους, Λιθουανούς, φέτος και Λετονούς, έχουμε λίγους Σέρβους και Βούλγαρους, ενώ έχουν αρχίσει να έρχονται και κάποιοι Τούρκοι. Στη Θάσο, πολλοί επαγγελματίες έχουν επενδύσει πολύ στον οδικό τουρισμό, γιατί δεν έχει μεσάζοντες, ενώ έχει και χαμηλότερα κόστη λειτουργία. Σαν αποτέλεσμα έγιναν μιλιούνια τα μικρά καταλύματα, ενοικιαζόμενα και πολλά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Πολλοί επαγγελματίες που είχαν την οικονομική δυνατότητα και έβγαλαν και περισσότερα χρήματα στη διάρκεια της πανδημίας, χτίζουν βίλες, studios, μεζονέτες και ενοικιάζουν αυτά τα σπίτια, εξασφαλίζοντας απασχόληση και στα παιδιά τους. Αυτή η δραστηριότητα, έχει μειώσει και τα προσφερόμενα άτομα, για απασχόληση, στα ξενοδοχεία», πρόσθεσε ο κ. Παρασχούδης.
Να σημειωθεί ότι στη Θάσο, οι ξενοδοχειακές κλίνες είναι 11.000, των ενοικιαζόμενων δωματίων περίπου 18.000 ενώ ένας Θεός ξέρει πόσες είναι οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που ίσως να φθάνουν και τις 10.000.
Όπως επισήμανε ο κ. Παρασχούδης, την τουριστική κίνηση στην Θάσο όπως και στην παραλιακή ζώνη του νομού Καβάλας, δεν βοηθάει η εντατική ανάπτυξη του real estate καθώς οι Βαλκάνιοι που έχουν αγοράσει σπίτια σε Νέα Κέραμο, στην Κεραμωτή ή στο Οφρύνιο, κάνουν διακοπές στα σπίτια τους τα οποία νοικιάζουν και στους φίλους ή τους γείτονές τους.
Η σεζόν πλησιάζει στο τέλος Ιουνίου και οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες του τουρισμού, περιμένουν να δούνε πως θα πάνε Ιούλιος και Αύγουστος, άντε και Σεπτέμβριος, ενώ εύχονται κάθε μέρα να σταματήσουν οι βροχές και να βελτιωθεί ο καιρός.
19/06/2023 21:32
Συννεφάκια απλώνονται στον τουριστικό ουρανό της Βόρειας Ελλάδας, με φορείς και επαγγελματίες του κλάδου να επισημαίνουν ότι τα «νούμερα» της σεζόν, ως σήμερα, δεν επαληθεύουν τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις που είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές της άνοιξης, καθώς ένα μείγμα παραγόντων κρατάει πίσω τις αφίξεις Βαλκάνιων και Γερμανών τουριστών, με τις περιορισμένες κρατήσεις να πλήττουν κυρίως τα ξενοδοχεία χαμηλής κατηγορίας, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Μπορεί «σαν τη Χαλκιδική να μην έχει», αλλά σε ό,τι αφορά τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια της φετινής σεζόν, η Χαλκιδική δεν τα μονοπωλεί, αντιθέτως τα μοιράζεται με αρκετούς ακόμη δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, όπως επισήμανε στο makthes.gr ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Ως σήμερα, οι περισσότεροι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, διαπιστώνεται να έχουν κάμψη στις κρατήσεις, για την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού.
Ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες είναι μεγάλος, με την Τουρκία πουλάει πακέτα διακοπών φθηνότερα κατά 30%-40% , όταν οι τιμές στην Ελλάδα έχουν αναπόφευκτα αυξηθεί κατά περίπου 20%, σε μία περίοδο που οι τσέπες των Δυτικοευρωπαίων και Βαλκάνιων τουριστών υποφέρουν από τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει τους πελάτες του ελληνικού τουρισμού
«Η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά συνολικά θα έλεγα ότι με εξαίρεση την Αθήνα που διανύει μία εξαιρετική περίοδο ακόμη από τους χειμερινούς μήνες, η έως τώρα κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, με βάση τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί πολλοί επιχειρηματίες της Φιλοξενίας, είναι, ότι προβλήματα οικονομικά αντιμετωπίζουν κάτοικοι και άλλων αγορών, σημαντικών, για τον ελληνικό τουρισμό, όπως για παράδειγμα οι Γερμανοί και οι Βούλγαροι, ώστε να προσαρμόσουν ανάλογα και την τιμολογιακή τους πολιτική, γιατί τον πελάτη δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζεις σαν πρόσκαιρο έσοδο. Εκτιμώ, ότι στο τέλος της σεζόν, πανελλαδικά, θα πιάσουμε τις επιδόσεις του 2019, δηλαδή τα 31 εκατ. αφίξεις και, σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ίσως και να πάμε ψηλότερα λόγω αύξησης των τιμών», δήλωσε ο κ. Τάσιος.
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης
Από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αρκετά καλά, ως τώρα, πηγαίνει και η Θεσσαλονίκη, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων το μήνα Μάϊο να έχουν πιάσει το 76%.
«Κίνηση υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει ο πελάτης που θα αφήσει το κάτι παραπάνω στην πόλη, περισσότερα χρήματα κι αυτό οφείλεται αφενός στις διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις που είναι λίγες και αφετέρου στην αντικατάσταση των Βούλγαρων, που αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων στη χώρα τους, από Σέρβους που έχουν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος. «Γενικότερα θα έλεγα ότι είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας για τη φετινή σεζόν, που όμως βλέπουμε να επιβεβαιώνεται μόνο στην περίπτωση της Αθήνας, η οποία πηγαίνει εξαιρετικά», πρόσθεσε.
Στην καλλιέργεια υπεραισιόδοξων προσδοκιών, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρης Παρασχούδης, όπως και η κ. Ευαγγελία Ξυπτερά, πρόεδρος της Mediterranean Hotels και τ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
Φθηνότερη κατά 30%-40% η Τουρκία
Αρχίζοντας να καταγράφει τις εξελίξεις της φετινής τουριστικής περιόδου ο κ. Τάσιος επισήμανε, ότι πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες στις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, αλλά και το τι επικρατεί στις χώρες που είναι βασικές πηγές άντλησης τουριστών για την Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν, όπως είπε, ο τουρισμός στην Τουρκία έχει φέτος κάνει ολική επαναφορά και τα all inclusive πακέτα στη γειτονική χώρα, είναι κατά 30%-40% φθηνότερα απ’ ότι στη χώρα μας.
Η Ελλάδα διανύει μία κανονική σεζόν, με διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, για λόγους που ποικίλλουν. Στη Βόρειο Ελλάδα, που πράγματι δεν έχουμε επαλήθευση των υψηλών προσδοκιών, ο λόγος είναι ότι δεν έχουν ακόμη έρθει οι τουρίστες από τα Βαλκάνια, οι οποίοι, κάθε χρόνο, δεν έρχονται νωρίς στη σεζόν.
«Οι επιχειρηματίες της Φιλοξενίας, προφανώς επηρεασμένοι από την περυσινή κοσμοπλημμύρα που είχε ξεκινήσει από το Μάιο, διαπιστώνουν ότι δεν έχουμε επανάληψη του ίδιου φαινομένου», είπε ο κ. Τάσιος.
«Φέτος, από τη μια οι επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων των γειτονικών κρατών λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και, από την άλλη, οι επίμονες βροχερές καιρικές συνθήκες, έχουν πάει πίσω τη σεζόν. Έτσι όμως, φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου, όταν δηλαδή οι τιμές στα καταλύματα ανεβαίνουν στα επίπεδα της high season, κάτι που οπωσδήποτε υπολογίζουν όσοι θέλουν να κάνουν κρατήσεις για το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού.
Που έχει πρόβλημα η Χαλκιδική
«Το πρόβλημα της περιορισμένης κίνησης, στη Χαλκιδική, αυτή την περίοδο, εντοπίζεται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών, επειδή οι τιμές είναι υψηλές για τα βαλάντια των πελατών τους, που κυρίως είναι Βαλκάνιοι», δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΟΞ αλλά και της ΕΞΧ, η Χαλκιδική φαίνεται να είναι άδεια, επειδή πολλοί επιχειρηματίες δεν διάβασαν σωστά την αγορά. Εάν τέλη Μαΐου ζητούσαν στα ενοικιαζόμενα, 100 ευρώ το δωμάτιο και, για πιο μετά, 200 ευρώ, επόμενο ήταν να μην έχουν κρατήσεις. Η γκρίνια και τα παράπονα ακούγονται κυρίως από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τη βραχυχρόνια μίσθωση, που έχουν όμως πολύ μεγάλο αριθμό κλινών στο νομό.
Να σημειωθεί, εν παρενθέσει, ότι και σε άλλες τουριστικές περιοχές, π.χ. στα νησιά του Ιονίου, υπάρχει πρόβλημα στις κρατήσεις των ξενοδοχείων από 3 αστέρια και χαμηλότερα, όπως και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Αντίθετα τα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων, έχουν κίνηση καθώς αυτά προσελκύουν κυρίως επισκέπτες από τη Δυτική αγορά. Αυτά τα ξενοδοχεία έχουν κίνηση και πολλά είναι γεμάτα. Η Χαλκιδική μπορεί ως τώρα να μην έχει Βαλκάνιους, αλλά έχει Άγγλους, έχει Γάλλους, έχει Σκανδιναβούς, έχει κίνηση από Δυτικές χώρες και δη στα μεγάλα ξενοδοχεία, που προσφέρουν all inclusive πακέτα.
Πεσμένη η γερμανική αγορά
Πέραν αυτού, να ληφθεί υπόψη ότι οι κρατήσεις από Γερμανία υστερούν πανελλαδικά, όταν η συγκεκριμένη αγορά το 2018 και 2019, ήταν Νο1 στις αφίξεις. Ευτυχώς, πανελλαδικά, κάνουν rebound η Αγγλία, η Πολωνία, η Γαλλία. Η Αγγλία φέτος πάει πολύ καλά, για όσες εταιρείες είχαν κλεισμένα συμβόλαια.
Μειωμένες αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη
Την αδυναμία όμως των επιχειρηματιών του τουρισμού, να διαβάσουν σωστά τις διαθέσεις των αγορών, την διαπιστώνουμε και σε άλλους πολυδιαφημισμένους προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου έχει καταγραφεί μείωση των αφίξεων.
Αυτή τη μείωση ο κ. Τάσιος την αποδίδει στην «κόπωση» των συγκεκριμένων προορισμών, αλλά κυρίως στις πολύ υψηλές τιμές, αφού μάλιστα στην περίπτωση της Σαντορίνης υπάρχει και μαζικός τουρισμός, τουρίστες που έρχονται με γκρουπ στην Αθήνα και επισκέπτονται και τη Σαντορίνη. Πέραν αυτού, ούτε στο νότο της χώρας, ο καιρός είναι σύμμαχος.
Η εικόνα σε Κρήτη και Ρόδο
Η κίνηση του εισερχόμενου τουρισμού, εξαρτάται από τις διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις αλλά και από το προφίλ κάθε προορισμού. Έτσι, στην Κρήτη, το Ηράκλειο που έχει και το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο στο νησί (σ.σ. το άλλο στα Χανιά), δέχεται τον περισσότερο εισερχόμενο τουρισμό, ο οποίος όμως δεν διαχέεται σε όλο το νησί και για παράδειγμα, προς την πλευρά του Ρεθύμνου.
Προβληματισμός για το βασικό τουριστικό μοντέλο, τον μαζικό τουρισμό των οργανωμένων ταξιδιών, υπάρχει και σε άλλους προορισμούς όπως π.χ. στη Ρόδο, που για πολλά χρόνια είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην γερμανική αγορά καθώς, η μείωση των αφίξεων από μία αγορά, δεν σημαίνει ότι το κενό που δημιουργείται, θα καλυφθεί από κάποιες άλλες αγορές.
Ξεχωρίζει η άνοδος της Αθήνας
Ο προορισμός που ξεχωρίζει αν και αστικός, είναι η Αθήνα η οποία Μάιο-Ιούνιο πηγαίνει με φουλ ταχύτητες, ενώ στο κέντρο είχε κίνηση και όλο το χειμώνα. Όταν όμως ο καιρός δεν βοηθάει, ο ξένος τουρίστας που βρίσκεται στην Αθήνα, δεν θα πάει σε νησί για 2-3 μέρες, θα διαθέσει το χρόνο του για κοντινές εκδρομές και εξερεύνηση της πόλης που έχει πολλά να προσφέρει.
Καταλήγοντας ο κ. Τάσιος είπε, ότι οι αφίξεις του 2023, θα είναι περίπου στα επίπεδα του 2019, χωρίς όμως αυτή η προοπτική να διαμορφώνει την τελική πορεία της σεζόν, αφού στη Βόρειο Ελλάδα, που έχει μεγάλο αριθμό οδικών τουριστών, ελάχιστες επιχειρήσεις φιλοξενίας δίνουν στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις.
Όσοι λένε, πως όλα πάνε καλά, δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Όταν στους 3-4 βασικούς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, το 50% είναι Βαλκάνιοι κι όταν η Βουλγαρία έχει πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, υπάρχει πρόβλημα. Η πραγματικότητα της Χαλκιδικής, είναι άλλη από της Αθήνας , ακόμη και από της Θεσσαλονίκης. Το μείγμα των επισκεπτών της Αθήνας, είναι τελείως διαφορετικά.
Πλημμύρισε η Θάσος στη βραχυχρόνια μίσθωση
Χαλαρά ξεκίνησε η σεζόν και στη Θάσο, στο αγαπημένο νησί των Ρουμάνων, δήλωσε στο makthes.gr o κ. Πάρης Παρασχούδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, λέγοντας ότι «εξαιτίας πολλών παραγόντων, δεν έχουμε την κίνηση που περιμέναμε. Είχαμε, όπως φαίνεται, υπερβολικές προσδοκίες»
Τη σχετικά χαμηλή κίνηση ο κ. Παρασχούδης απέδωσε στην ακρίβεια και πιο συγκεκριμένα, στην περιορισμένη οικονομική δυνατότητα των Ευρωπαίων τουριστών, στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ οι Ρουμάνοι που τρέφουν ιδιαίτερη προτίμηση για το καταπράσινο νησί, δεν μπορούν ακόμη να φύγουν για διακοπές επειδή, λόγω απεργίας των εκπαιδευτικών, καθυστέρησαν να κλείσουν τα σχολεία.
Να σημειωθεί ότι από τον τουρισμό που δέχεται η Θάσος- περίπου 350.000 με 400.000 το χρόνο- οι 80.000 ταξιδεύουν με αεροπλάνο ενώ οι υπόλοιποι μετακινούνται οδικώς. Από τον οδικό τουρισμό, οι περισσότεροι είναι Βαλκάνιοι.
Στα μέσα Ιουνίου, έχουμε λίγους Ρουμάνους, αλλά πολλούς Σκανδιναβούς, πολλούς Πολωνούς, Σλοβάκους, Λιθουανούς, φέτος και Λετονούς, έχουμε λίγους Σέρβους και Βούλγαρους, ενώ έχουν αρχίσει να έρχονται και κάποιοι Τούρκοι. Στη Θάσο, πολλοί επαγγελματίες έχουν επενδύσει πολύ στον οδικό τουρισμό, γιατί δεν έχει μεσάζοντες, ενώ έχει και χαμηλότερα κόστη λειτουργία. Σαν αποτέλεσμα έγιναν μιλιούνια τα μικρά καταλύματα, ενοικιαζόμενα και πολλά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Πολλοί επαγγελματίες που είχαν την οικονομική δυνατότητα και έβγαλαν και περισσότερα χρήματα στη διάρκεια της πανδημίας, χτίζουν βίλες, studios, μεζονέτες και ενοικιάζουν αυτά τα σπίτια, εξασφαλίζοντας απασχόληση και στα παιδιά τους. Αυτή η δραστηριότητα, έχει μειώσει και τα προσφερόμενα άτομα, για απασχόληση, στα ξενοδοχεία», πρόσθεσε ο κ. Παρασχούδης.
Να σημειωθεί ότι στη Θάσο, οι ξενοδοχειακές κλίνες είναι 11.000, των ενοικιαζόμενων δωματίων περίπου 18.000 ενώ ένας Θεός ξέρει πόσες είναι οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που ίσως να φθάνουν και τις 10.000.
Όπως επισήμανε ο κ. Παρασχούδης, την τουριστική κίνηση στην Θάσο όπως και στην παραλιακή ζώνη του νομού Καβάλας, δεν βοηθάει η εντατική ανάπτυξη του real estate καθώς οι Βαλκάνιοι που έχουν αγοράσει σπίτια σε Νέα Κέραμο, στην Κεραμωτή ή στο Οφρύνιο, κάνουν διακοπές στα σπίτια τους τα οποία νοικιάζουν και στους φίλους ή τους γείτονές τους.
Η σεζόν πλησιάζει στο τέλος Ιουνίου και οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες του τουρισμού, περιμένουν να δούνε πως θα πάνε Ιούλιος και Αύγουστος, άντε και Σεπτέμβριος, ενώ εύχονται κάθε μέρα να σταματήσουν οι βροχές και να βελτιωθεί ο καιρός.
ΣΧΟΛΙΑ