ΑΠΟΨΕΙΣ

Συντάξεις και σκοπιανό φέρνουν νωρίτερα τις εκλογές

 10/10/2018 18:00

Έβαζαν στοιχήματα αναλυτές, ανάμεσά τους και ξένων σοβαρών εντύπων, στελέχη funds, ότι θα γίνουν μέσα στο 2018 βουλευτικές στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις δεν τους επιβεβαιώνουν. Υπάρχουν τώρα λόγοι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο.

Το θέμα με τις συντάξεις έχει κλειδώσει, μόνο την τυπική επιβεβαίωσή του περιμένουμε. Αν, μάλιστα, μπορεί να μπει ένα στοίχημα, αυτό είναι ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε το όριο του Eurogroup του Δεκεμβρίου για τις επίσημες ανακοινώσεις. Ούτε μία σκέψη ούτε μία ενδοκυβερνητική εισήγηση για εκλογές νωρίτερα.

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια, από την άλλη, άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς στον Ζόραν Ζάεφ, που θα χρειαστεί χρόνο για να τους ξοφλήσει. Χρονικό δώρο στη δική μας κυβέρνηση, που δεν χρειάζεται να περάσει νωρίς τη βάσανο του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο Πάνος πήρε το όπλο του… Βγήκε περιχαρής ο κ. Καμμένος, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, να κλοτσήσει τις εκλογές στον Σεπτέμβριο του 2019.

Τραβηγμένο το σενάριο εξάντλησης της τετραετίας, είναι όμως ενδεικτικό ότι οι σκέψεις των κυβερνώντων ταξιδεύουν μήνες μπροστά. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Τσίπρας είναι για πολλαπλές εκλογές τον Μάιο και τα επιχειρήματα ακλόνητα.

Παραδοσιακά, ο έχων το μειονέκτημα στο πολιτικό κλίμα (αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν έχω κάτι άλλο να στηριχτώ) θέλει να διοχετεύσει μέρος της δυσαρέσκειας σε άλλη κάλπη. Ελπίζει να «λάβει το μήνυμα» στις ευρωεκλογές ή σε τοπικό επίπεδο, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τις διαρροές στις βουλευτικές.

Υπάρχει μία ιδιομορφία των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ΝΔ ρίχνει στη μάχη πολλά προβεβλημένα στελέχη της, από τα οποία ο κ. Μητσοτάκης θα περίμενε πολλά στην προσπάθειά του για την εξουσία. Δεν θα τα έχει προσηλωμένα στη βασική κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, θα βάλει ελάχιστους κορυφαίους στα ψηφοδέλτια περιφερειών και δήμων. Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, κατατείνουν σε αυτό.

Νομίζω, όμως, ότι δεν μπορεί να ξέφυγε από το μυαλό του πρωθυπουργού η σκέψη για μια παράξενη σύμπτωση, στην περίπτωση που αφήσει τις εκλογές να ξεφύγουν προς τον Σεπτέμβριο… Με τον ίδιο τρόπο κέρδισε αυτός τη ΝΔ. Ήταν οι προηγούμενες ευρωεκλογές που του έδωσαν μια εύκολη νίκη με διαφορά, κλίμα ευφορίας στις τάξεις του, μεγάλο προβάδισμα στην παράσταση νίκης και η επικράτηση λίγους μήνες μετά στις βουλευτικές ήρθε σαν ώριμο φρούτο. Θα αφήσει να επαναληφθεί το σκηνικό με αντιστροφή των πρωταγωνιστών; Να είναι αυτός το θύμα;


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"