ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι υποψήφιοι αρχηγοί ανοίγουν τα χαρτιά τους στη «ΜτΚ»

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντούν σε τέσσερις κοινές ερωτήσεις της «Μακεδονία της Κυριακής»

 13/08/2023 18:00

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι υποψήφιοι αρχηγοί ανοίγουν τα χαρτιά τους στη «ΜτΚ»

Βαγγέλης Στολάκης

Ενόψει της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος μιλούν στη «ΜτΚ». 

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, μιλούν για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που οραματίζονται, αναφέρονται στις αλλαγές που είναι απαραίτητες να γίνουν, ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους και απευθύνουν ευρύ προσκλητήριο συμμετοχής στην διαδικασία όχι μόνο στα μέλη του κόμματος, απαντώντας τέσσερις κοινές ερωτήσεις της «ΜτΚ».

syrizaioi.jpg

Οι τέσσερις ερωτήσεις

1. Πώς φαντάζεστε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε για να αλλάξει σε σχέση με τον «παλιό»;

2. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η διεύρυνση που επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια έμεινε στα λόγια και δεν έγινε ποτέ πράξη. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με εσάς στην ηγεσία και με ποιο τρόπο; Ποιο το μήνυμα που στέλνετε για συμμετοχή στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου;

3. Υπάρχει μία εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχασε εξαιτίας του «θολού» μηνύματος που εξέπεμψε αλλά και των αντιφατικών φωνών που ακούστηκαν. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή και εκπροσώπηση;

4. Τι περιλαμβάνει το πλάνο σας για τις 100 πρώτες ημέρες εάν εκλεγείτε αρχηγός του κόμματος; Πολιτικά, αντιπολιτευτικά και οργανωτικά.


axtsioglou.jpg

Έφη Αχτσιόγλου

Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, πρώην υπουργός

«Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι τομή μέσα στη συνέχεια»

1. Τομή μέσα στη συνέχεια. Αυτή πρέπει να είναι η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να πάει το κόμμα μας στην επόμενη ημέρα χρειάζεται όχι μόνο τις νέες ιδέες και τις νέες δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις που έρχονται από μακριά και τον οδήγησαν να κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και να έχει την διακυβέρνηση της χώρας για πάνω από τέσσερα χρόνια.

Το «νέο» και η εμπειρία σε μία διαλεκτική σχέση. Και για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε ένα κόμμα των δομών όχι των προσώπων. Φυσικά, οι όποιες αλλαγές θα αποφασιστούν συλλογικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν μου αρέσουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού, αυτές δηλαδή που διαμορφώνονται με βασικό κριτήριο την επικοινωνία. Η μεθοδικότητα, η σοβαρότητα και η επίμονη δουλειά θα πρέπει να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

2. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπήρξε μία σημαντική επιλογή του κόμματος υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ της πολιτικής και της κοινωνικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατά τη γνώμη μου λάθος καταστροφικό να αντιλαμβανόμαστε τη στρατηγική επιλογή της διεύρυνσης ως επιλογή συστημικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εξάλλου δεν ανταποκρίνεται και στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, είναι θα έλεγα μία διαστρέβλωσή της. 

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα έγινε με την εγγραφή στο κόμμα δεκάδων χιλιάδων πολιτών τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα η πρόκληση είναι τα μέλη μας στο σύνολό τους, να συμμετέχουν ενεργά στις νέες δομές του κόμματος. Και φυσικά πριν από αυτό ενθαρρύνουμε τους πολίτες, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να προσέλθουν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου, όπου θα μπορούν να λάβουν μέρος όχι μόνο όσοι είναι ήδη μέλη, αλλά και εκείνοι που θα αποφασίσουν να εγγραφούν την ίδια εκείνη ημέρα. 

Η μεγάλη συμμετοχή θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, γιατί δεν θα δώσει μόνο σε εμάς δύναμη να συνεχίσουμε, αλλά θα αποτελέσει και ένα μήνυμα συσπείρωσης της αντιπολίτευσης για το στοίχημα που θα κληθούμε να κερδίσουμε την επόμενη ημέρα. Κι αυτό το στοίχημα δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξανά σε τροχιά διεκδίκησης της ευθύνης της διακυβέρνησης

3. Οι αιτίες για την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές είναι σύνθετες και κάποιες από αυτές έχουν ήδη επισημανθεί. Αν εστιάσουμε μόνο στο θέμα των «αντιφατικών φωνών», όπως λέτε, ή σε άστοχες δηλώσεις στελεχών προεκλογικά, πού είναι βεβαίως υπαρκτά ζητήματα, θα είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο αλλά να χάνουμε το δάσος. Ούτως ή άλλως αυτή η συζήτηση θα γίνει αναλυτικά εν όψει του συνεδρίου μας. 

Σε ό,τι αφορά ειδικά την πολυφωνία δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τις διαφορετικές απόψεις και τα διαφορετικά ρεύματα ιδεών εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά αποτελούν πλούτο για το κόμμα μας που δεν πρέπει να τον χάσουμε. Όμως δεν πρέπει να δίνουμε την εικόνα της ασυνεννοησίας, της σύγχυσης και εντέλει της αναξιοπιστίας. 

Το κρίσιμο σήμερα είναι μέσα από τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, ιδέες και εμπειρίες να οικοδομήσουμε κουλτούρα ενιαίας παράταξης, μία νέα πολιτική παράδοση, πράγμα το οποίο απαιτεί αλλαγές που θα συμβάλουν στην εμπέδωση της λειτουργίας ενός κόμματος με κανόνες που θα είναι σεβαστοί και θα ισχύουν για όλους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην ιεραρχία του κόμματος.

4. Τα τρία επίπεδα που θέτετε, το πολιτικό, το αντιπολιτευτικό και το οργανωτικό είναι για μένα συγκοινωνούντα δοχεία, και όχι επίπεδα αποκομμένα μεταξύ τους. Εισηγούμαι ένα κόμμα των δομών και των μελών, με τήρηση των κανόνων που θα θέτουμε συλλογικά. 

Το κρίσιμο σε αυτή τη συγκυρία είναι να ηγηθούμε μιας μαζικής και από τα κάτω κινητοποίησης των πολιτών ώστε να σπάσει το φράγμα του φόβου που έχει εμπεδώσει η δεξιά στην ελληνική κοινωνία μετατρέποντας την σε μια κοινωνία μηδενικών προσδοκιών. 

Αυτός ο στόχος προϋποθέτει μια συνολική κινητοποίηση του κόμματος και των μελών σε όλα τα επίπεδα: μαχητική, δομική και δημιουργική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και στα κινήματα, μεγάλες μάχες στο πεδίο των ιδεών, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους. Κινητοποίηση με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στη συλλογική ευφυία του κόμματος, στο δυναμισμό και την ζωντάνια των ιδεών μας με στόχο να διευρύνουμε τον πολιτικό χώρο που θέλουμε να εκφράσουμε.


papas-monogiamiafora.jpg

Λεζάντα: © ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI


Νίκος Παππάς

Βουλευτής Β’3 Νότιου Τομέα Αθηνών, πρώην υπουργός

«Παράταξη για τη νίκη. Κόμμα των μελών, με δομές που θα υπηρετούν τις συλλογικές αποφάσεις»

1. Το όραμά μας αφορά το αύριο της δημοκρατικής παράταξης, η οποία εκτείνεται από την αριστερά ως το κέντρο, όπως έχουμε συμφωνήσει ομόφωνα στη διακήρυξή μας. Αυτή η παράταξη μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές επί της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. 

Δεν μπορεί και δεν μας πρέπει τίποτα λιγότερο. Έχουμε μία επικαιροποιημένη ταυτότητα, την οποία θα πρέπει να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε. Είμαστε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποστούμε από αυτή την προτεραιότητα. 

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μερικότητες, να κάνουμε πισωγύρισμα στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς, λέγοντας ότι μας αφορά μόνο μία παράδοση του αριστερού και προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να καταστούμε κόμμα των μελών, όπως ακριβώς έχουμε συμφωνήσει αλλά δεν έχουμε υλοποιήσει. Ένα κόμμα, μία παράταξη, όπου οι αποφάσεις των μελών υλοποιούνται από τις δομές. Ένα κόμμα, μία παράταξη, όπου οι δομές δεν υπάρχουν για να καταστέλλουν ή να λειτουργούν ως «άβατα». 

Τα πάντα θα πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια. Διεύρυνση, μετασχηματισμός, νίκη. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η παράταξη για τη νίκη είναι το ιστορικό μας χρέος.

2. Η διεύρυνση είναι ένας στόχος ομόφωνα ψηφισμένος, που υλοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το 2012 και μας έφερε ως τη διακυβέρνηση. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να «κοντοσταθήκαμε», αλλά πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Προχωράμε μπροστά. Η άποψη που λέει ότι επρόκειτο για έναν «ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό» είναι απλά λάθος. 

Καλούμε κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα, κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκράτη πολίτη να δώσει το «παρών» στην επιλογή της πορείας της προοδευτικής παράταξης της χώρας, στον μετασχηματισμό μας. Να προσέλθει στις κάλπες όχι ως ενοικιαστής, όχι ως επισκέπτης, όχι ως ανεκπαίδευτος, αλλά ως ίσος μεταξύ ίσων, ως συνδημιουργός που έρχεται με γεμάτες τις ιδεολογικές αποσκευές του και περήφανος για τους αγώνες και την ιστορία του.

3. Η αλήθεια είναι ότι στις εκλογές προσήλθαμε με μία ημιθανή πρόταση διακυβέρνησης, από τη στιγμή που την απέρριψαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που ξόδεψαν έτσι την ευκαιρία της απλής αναλογικής. 

Στη μάχη προσήλθαμε με ένα ακόμα αρνητικό χαρακτηριστικό. Με την εικόνα του «καλού διαπραγματευτή», που γεννά μνήμες αγωνίας και διαπραγμάτευσης. Κεντρώοι, κεντροαριστεροί, μετριοπαθείς πολίτες και νεολαία περίμεναν από εμάς, δεδομένων και των δύσκολων συνθηκών, να δώσουμε προοπτική, κάτι που δεν πράξαμε.

Σε μία μεγάλη παράταξη είναι λογικό να υπάρχει πλουραλισμός. Αυτό που δε νοείται είναι να μην υπηρετούνται οι συλλογικές αποφάσεις και ο κοινός στόχος. Υπήρξαν όντως δημόσιες τοποθετήσεις που πλήγωσαν την κοινή προσπάθεια και τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Στην επόμενη μέρα απαιτείται και δημοκρατία και συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις, αλλά και συντεταγμένη δημόσια παρουσία με βάση την πλειοψηφούσα άποψη. Δεν ξεκινάμε από την ενεργοποίηση τιμωρητικών μέτρων, στη βάση των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων. Ξεκινάμε με την ανάγκη εμπέδωσης από όλες και όλους ότι η ίση συμμετοχή γεννά και ίσες υποχρεώσεις. Για το καλό του κόμματος και των μελών μας. Για το καλό της παράταξης.

4. Στο κόμμα των μελών, το πλάνο της επόμενης περιόδου είναι μία επεξεργασία συλλογική. Δεν είναι στόχος μας να εγκαθιδρύσουμε, την επομένη της διαδικασίας, ένα στημένο από πριν «επιτελικό» κόμμα δομών που θα καταστέλλουν τη βούληση των μελών. 

Το μείζον ζητούμενο είναι μία ανάσα διαφάνειας και δημοκρατίας. Βεβαίως, δεν θα κωλυσιεργήσουμε. Προέχει η ενεργοποίηση και η υλοποίηση των συλλογικά ψηφισμένων αποφάσεών μας. Ποιος μπορεί να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει συνέχεια; Απαιτείται, δηλαδή, η εκλογή των οργάνων -για παράδειγμα των Νομαρχιακών Επιτροπών- από τη βάση και η δρομολόγηση δημοψηφισμάτων για βασικά θέματα πολιτικής. Έτσι θα διασφαλίσουμε την ενότητα μας με την κοινωνία και την ενότητα της παράταξης. 

Για παράδειγμα, μπροστά μας, αν δεν δοθεί τρίτη αναβολή στη σειρά, έχουμε τις επιμελητηριακές εκλογές. Με ποια σχήματα θα συμμετάσχουμε και με ποια πρόσωπα; Δεν πρέπει, δηλαδή, να τρέξουμε τη δημιουργία των δικτύων μας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στα συνδικάτα, στη νεολαία, στα κινήματα για το περιβάλλον, κ.ά.; Οι πρώτες εκατό ημέρες, σίγουρα, θα δώσουν το στίγμα μας. 

Οι πρώτες εκατό ημέρες θα δώσουν τον τόνο της αιχμηρής αλλά και σοβαρής αντιπολιτευτικής μας στάσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που εκκαθαρίζει την αγορά και την κοινωνία, που έχει γίνει χορηγός όσων κερδοσκοπούν και όσων πετούν τον κόσμο έξω από το σπίτι του, που ανοίγει τον δρόμο της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων. Οι πρώτες εκατό ημέρες θα είναι το πρώτο βήμα της επερχόμενης νίκης μας.


tzoumakas.jpg

Στέφανος Τζουμάκας

Μέλος Πολιτικής Γραμματείας Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργός

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανοικτό, πολιτικό, λαϊκό κόμμα»

1. Στη ζωή και στην πολιτική έχουμε δεδομένα, εκτιμήσεις και προοπτικές. Η φαντασία είναι για τους ιδεαλιστές. Είναι γνωστό ότι είναι διαφορετική η έννοια του ιδεαλισμού από άλλες ιδεολογικές αρχές. 

Ορισμένες φορές οι πολιτικές δυνάμεις -λόγω εξελίξεων- μιλούν για «νέα αρχή» ενώ είναι γνωστό ότι αυτή η διατύπωση αποτελεί σχήμα λόγου καθότι κάθε χώρος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αποφάσεις θα αλλάξουμε. Όπως να τηρούμε αρχές έμπρακτα. Να είμαστε πολιτική δύναμη με ιδεολογική βάση, πολιτική ενότητα και θέσεις, κόμμα Προοδευτικής Πλειοψηφίας και όχι υποκατάστατα οργανωτικής διαχείρισης ή πρακτικών του τύπου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». 

Να αποκτούμε γνώσεις. Άλλο το γνωρίζω και άλλο το πιστεύω ή το νομίζω. Χωρίς γνώση και αίσθηση των εξελίξεων παίρνουμε αποφάσεις μειοψηφικού χαρακτήρα που οδηγούν σε ήττες. Δεν θέλουμε κόμμα-οργάνωση που μετράει μόνο ποσοστά και συσχετισμούς. Θέλουμε Στρατηγική Πολιτικής Πλειοψηφίας και Νίκης, ως κυβερνητικό κόμμα που να εκφράζει την πλειοψηφία του λαού και γενικότερα του προοδευτικού κινήματος, μέσα και έξω από τη χώρα. 

Εμείς πράττουμε, γνωρίζουμε, θέλουμε, μπορούμε. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειραφετεί, καθοδηγεί. Δεν απειλεί. Παίρνει θέση. Οι δυνάμεις του συμπορεύονται ισότιμα στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.

2. H διεύρυνση επιλέχθηκε από την ηγεσία αλλά ελάχιστοι την εννοούσαν. Ήθελαν μία αξιοποίηση των προοδευτικών πολιτών κυρίως ως εκλογικό βραχίονα παρά στη προοδευτική λογική της συμπόρευσης, της ισοτιμίας και κοινών αγώνων καθότι οι άνθρωποι συμπορεύονται ως υποκείμενα σχέσεων. 

Αυτή η αντίληψη έχει ως παράδοση την μειοψηφική πρακτική. Θέλουμε ένα πολιτικό κόμμα λαϊκό που το ορίζουν ισότιμα άνδρες και γυναίκες, τα μέλη, οι φίλοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η διανόηση, η νεολαία. Και όχι σεκταριστικούς ομίλους «μυημένων» που προτάσσουν το εγώ από το εμείς. Το πολιτικό και λαϊκό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται οργανώσεις και θεσμούς με πολιτική υπόσταση στην πράξη και όχι μόνο στα καταστατικά.

3. Πρώτο θέμα είναι η Πολιτική, οι θέσεις και οι αξιόπιστες επιδιώξεις στην οικονομία και στις κοινωνικές διεκδικήσεις. Ένα ριζοσπαστικό κόμμα δεν απειλεί, αντίθετα οδηγεί με εναλλακτικές λύσεις. Ως ριζοσπάστες είμαστε αγωνιστές των αναγκαίων αλλαγών. Χρειαζόμαστε κριτική και καταγγελία κατά των συντηρητικών κομμάτων και των βλαπτικών αποφάσεων τους καθώς και πράξεων τους κατά της χώρας και των πολιτών. Αυτή είναι μία από τις αναγκαίες δημοκρατικές πρακτικές μας. 

Η πρόσφατη ήττα οφείλεται στην αποτυχία στα προαναφερθέντα, καθώς και στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ένα σύστημα που οδήγησε το προοδευτικό χώρο σε πολιτική ήττα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τίθεται εν αμφιβόλω όλη η προσπάθεια γιατί ο τελικός κριτής είναι το εκλογικό σώμα που θεωρεί ότι έχει και άλλα κριτήρια εκτός από τα της ταυτότητας της κάθε πολιτικής δύναμης.

4. Πολιτική σημαίνει έχω ιδεολογία, αρχές, θέσεις, αυτοπροσδιορισμούς, σχέδιο, λαμβάνω πρωτοβουλίες και δημιουργώ γεγονότα με σκοπό πάντα την δημιουργική αγωνιστική στάση και την επιδίωξη λύσεων. Πολιτική σημαίνει θα οδηγήσω σε ήττα τον Κ. Μητσοτάκη γιατί η πολιτική του βλάπτει τη χώρα κι εγώ έχω την εναλλακτική πολιτική που την ωφελεί. Οργανώνω το που θα πάω τη χώρα παράλληλα με τη δυσαρέσκεια για τον αντίπαλο και τις επιμέρους διεκδικήσεις. 

Η κρατικοδίαιτη παρασιτική οικονομία επανήλθε πανευρωπαϊκά και ορισμένοι από τον προοδευτικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί ότι χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και η διαπλοκή. Βασική μου αρχή είναι η αυτονομία της πολιτικής έναντι της διαπλοκής και της επιδίωξης συμφερόντων που επιχειρούν εμπλοκή ακόμα και σε προοδευτικά κόμματα. 

Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήδη τέθηκε στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθότι η διαπλοκή επιχειρεί ανάμειξη στα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την έξοδο από την κρίση, έχουμε δύο διαφορετικές στρατηγικές, που αφορούν η μια στο νεοφιλελευθερισμό που εξελίσσεται σε κρατικοδίαιτες προτιμήσεις ημετέρων στην ύφεση, στην ανεργία, στη φτώχεια και στη διάλυση των επιχειρήσεων και η άλλη στην προοδευτική έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη, στην αναδιανεμητική πολιτική, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις επιχειρήσεις σε δυναμικούς κλάδους με νέες τεχνολογίες και στην αξιοπρεπή διαβίωση. 

Αυτές αφορούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών συμφερόντων και αυτό εκφράστηκε και εκφράζεται σε πολιτικό επίπεδο. Και είναι προφανές ότι κεντρική μας επιδίωξη είναι να οδηγήσουμε σε ήττα τη δεξιά πολιτική και να ανοίξουμε το δρόμο σε μια προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα αποτελέσει τη σύγχρονη προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και το διεθνή καταμερισμό εργασίας, που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. 

Μια προοδευτική στρατηγική, με την οποία θα θέτουμε ως πρώτη αναφορά τη χώρα, την Οικονομία και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Χρειαζόμαστε άμεσα πρωτοβουλίες Εθνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς χαρακτήρα γιατί οι διεθνείς εξελίξεις είναι ήδη «εδώ» και οφείλουμε να τις διαμορφώσουμε. Οξύνεται ο ανταγωνισμός συμφερόντων ανάμεσα στις υπερδυνάμεις ενός νέου, δεύτερου «ψυχρού πολέμου». 

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ηγεσίες για θετικές παρεμβάσεις, πέραν του ότι διέρχονται οικονομική δυσπραγία που μεταξύ των άλλων εκφράζεται από τη κρίση διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών στο δυτικό κόσμο ενώ επιτείνεται από τη παραγωγική ανάταση των Αναπτυσσόμενων Χωρών. Στο κομματικό πεδίο παραμερίζουμε παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ, τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε μειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι Ανοικτό, Πολιτικό, Λαϊκό κόμμα.


tsakalotos.jpg

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Βουλευτής Β’1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, πρώην υπουργός

«Η νέα συλλογική ηγεσία θα μεριμνά έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει παντού και πραγματικά»

1. Χρειαζόμαστε ένα σοκ επανίδρυσης των οργανώσεων και των δομών μας. Έχω σκοπό να φροντίσω αυτή τη διαδικασία με μεράκι και πρωτοτυπία. Η νέα, συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μεριμνά έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει παντού και πραγματικά. Θα βρούμε τρόπο να μετρήσουμε αυτή τη διαδικασία, να θέσουμε σε μία ωραία συναγωνιστική άμιλλα τις οργανώσεις μας. Αυτό το επίπεδο της πολιτικής είναι σπουδαίο, έτσι ώστε να θεμελιωθεί και το προγραμματικό πεδίο. 

Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προγραμματικό λόγο χωρίς οι απαντήσεις του να αρέσουν σε όλους. Κι αυτό το πρόγραμμα θα προκύπτει από τις ανάγκες των ανθρώπων που θα είμαστε ικανοί και ικανές να τις κατανοήσουμε. Αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ρεαλιστική, προταγματική και δομική αντιπολίτευση. 

Δομική αντιπολίτευση με την έννοια ότι η Αριστερά αντιπαρατίθεται στη Δεξιά ισότιμα και στιβαρά στα μεγάλα ζητήματα. Θα αντιπολιτευτούμε με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Θα παρακινούμε την κοινωνία να μας βοηθά στη συγκρότηση αυτών μας των προτάσεων. Και, τέλος θα έχουμε πρόνοια έτσι ώστε όλα όσα λέμε να είναι εφαρμόσιμα και προσδιορισμένα χρονικά.

2. Η γνώμη μου είναι ότι οι αριθμοί των ατόμων που προσήλθαν για την εκλογή του Αλέξη ήταν εντυπωσιακοί, το πρόβλημα ήταν ότι πολλοί δεν εντάχθηκαν στην καθημερινή πολιτική δουλειά των οργανώσεων μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ρευστοί: στη δουλειά, στην φροντίδα της οικογένειας, στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, στον έλεγχο της πληροφορίας. 

Ενδεχομένως να δώσαμε και λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή η πολιτική συμμετοχή αρχίζει και τελειώνει στην κάλπη. Είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι οι οργανώσεις μας δεν ενδιαφέρθηκαν, αντιθέτως. Ενδεχομένως δεν κατάφεραν να πείσουν ότι η παραγωγή πολιτικής είναι μια υπόθεση των πολλών και όχι των επιτελείων. 

Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ένταση, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα στα μέλη, ταυτόχρονα με την υποχρέωση παραγωγής πολιτικής και συμμετοχής στην κίνηση της κοινωνίας. Το μήνυμα προκύπτει αυθόρμητα: μπορούμε να αλλάξουμε την χώρα, να αλλάξουμε τους κανόνες της πολιτικής, να αλλάξουμε το κόμμα και εν τέλει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

3. Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα κανένα. Κατά την άποψή μου οι αιτίες της ήττας είναι πολυπαραγοντικές. Το να απομονώνουμε για παράδειγμα τις κακοφωνίες στελεχών μας, ή τις αστοχίες τις εκλογικής καμπάνιας, είναι άδικο. Όλα αυτά θα έχουμε τον χρόνο, και πιστεύω την ωριμότητα, να τα συζητήσουμε εξονυχιστικά στο έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου, να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να εκπονήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και να κερδίζει τη μάχη των ιδεών. 

Θεωρώ ότι το κλειδί προκειμένου να αποκτήσουμε πολιτική ομοφωνία σε ένα πλουραλιστικό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο σεβασμός. Σεβασμό στην εσωκομματική δημοκρατία, σεβασμό στη βούληση των μελών, σεβασμό στη λειτουργία και τις αποφάσεις των οργάνων, σεβασμό στη διαφορετική άποψη -δεν χρειαζόμαστε εξιλαστήρια θύματα, ούτε κυνήγι μαγισσών. Σεβασμό λοιπόν και συγκλίσεις, οι οποίες δεν ακυρώνουν το πολιτικό σχέδιο

4. Νομίζω ότι οι προτεραιότητες της περιόδου αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές τίθενται αναπόφευκτα από τη συγκυρία των αυτοδιοικητικών εκλογών και την αναγκαιότητα ολόπλευρης στήριξης των αριστερών αυτοδιοικητικών σχημάτων σε δήμους και περιφέρειες. 

Ωστόσο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προέχει το άνοιγμα των τοπικών οργανώσεων στην κοινωνία με όρους τοπικούς και κινηματικούς. Αυτό εξάλλου θα μας επέτρεπε να σκεφτούμε και την παρέμβαση μας στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από σταθερά σχήματα με όρους παρέμβασης τετραετίας. Σε δεύτερο χρόνο πιστεύω ότι επείγει ο εμπλουτισμός των θεσμών μέσα από τους οποίους το κόμμα παράγει νέα γνώση και απαντάει σε σύγχρονα ζητήματα. 

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια άνθηση των επιστημονικών ινστιτούτων με προοδευτικό προσανατολισμό και αυτά θα μπορούσαν να έχουν κεντρικό ρόλο στην δημιουργία δικτύων νέων επιστημόνων που θα μπορούσαν να κληθούν να απαντήσουν στοχευμένα ερωτήματα ή να προετοιμάζουν εις βάθος προοδευτικές πολιτικές. Συνεπώς το όραμα μου είναι ένα κόμμα δίπλα στα καθημερινά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία, αλλά και ένα κόμμα που σκέφτεται και σχεδιάζει το αύριο. 

Η σημερινή κυβέρνηση προσφέρει ευκαιρίες για αντιπολίτευση καθώς η ΝΔ απαντάει επικοινωνιακά και επιφανειακά στις διαδοχικές κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μία χώρα της αποζημίωσης. Εμείς θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε μία χώρα ανθεκτική, να σμιλεύσουμε δηλαδή με τέτοιο τρόπο τις ικανότητες του κράτους ώστε να προλαμβάνουμε τις κρίσεις. 

Γι’ αυτό εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς για την κοινωνία της ανθεκτικότητας, π.χ. στην πολιτική προστασία, στο κοινωνικό κράτος, στο ΕΣΥ. Παράλληλα θεωρώ ότι την αμέσως επόμενη περίοδο θα εμφανιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την ανεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης της προηγούμενης τετραετίας γεγονός που ανοίγει πεδία παρέμβασης τόσο εθνικά όσο όμως και στο ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και εν γέννες της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.08.2023




Ενόψει της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος μιλούν στη «ΜτΚ». 

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγουν τα χαρτιά τους για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, μιλούν για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που οραματίζονται, αναφέρονται στις αλλαγές που είναι απαραίτητες να γίνουν, ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους και απευθύνουν ευρύ προσκλητήριο συμμετοχής στην διαδικασία όχι μόνο στα μέλη του κόμματος, απαντώντας τέσσερις κοινές ερωτήσεις της «ΜτΚ».

syrizaioi.jpg

Οι τέσσερις ερωτήσεις

1. Πώς φαντάζεστε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε για να αλλάξει σε σχέση με τον «παλιό»;

2. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η διεύρυνση που επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια έμεινε στα λόγια και δεν έγινε ποτέ πράξη. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με εσάς στην ηγεσία και με ποιο τρόπο; Ποιο το μήνυμα που στέλνετε για συμμετοχή στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου;

3. Υπάρχει μία εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχασε εξαιτίας του «θολού» μηνύματος που εξέπεμψε αλλά και των αντιφατικών φωνών που ακούστηκαν. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή και εκπροσώπηση;

4. Τι περιλαμβάνει το πλάνο σας για τις 100 πρώτες ημέρες εάν εκλεγείτε αρχηγός του κόμματος; Πολιτικά, αντιπολιτευτικά και οργανωτικά.


axtsioglou.jpg

Έφη Αχτσιόγλου

Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, πρώην υπουργός

«Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι τομή μέσα στη συνέχεια»

1. Τομή μέσα στη συνέχεια. Αυτή πρέπει να είναι η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να πάει το κόμμα μας στην επόμενη ημέρα χρειάζεται όχι μόνο τις νέες ιδέες και τις νέες δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις που έρχονται από μακριά και τον οδήγησαν να κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και να έχει την διακυβέρνηση της χώρας για πάνω από τέσσερα χρόνια.

Το «νέο» και η εμπειρία σε μία διαλεκτική σχέση. Και για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε ένα κόμμα των δομών όχι των προσώπων. Φυσικά, οι όποιες αλλαγές θα αποφασιστούν συλλογικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν μου αρέσουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού, αυτές δηλαδή που διαμορφώνονται με βασικό κριτήριο την επικοινωνία. Η μεθοδικότητα, η σοβαρότητα και η επίμονη δουλειά θα πρέπει να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

2. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπήρξε μία σημαντική επιλογή του κόμματος υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ της πολιτικής και της κοινωνικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατά τη γνώμη μου λάθος καταστροφικό να αντιλαμβανόμαστε τη στρατηγική επιλογή της διεύρυνσης ως επιλογή συστημικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εξάλλου δεν ανταποκρίνεται και στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, είναι θα έλεγα μία διαστρέβλωσή της. 

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα έγινε με την εγγραφή στο κόμμα δεκάδων χιλιάδων πολιτών τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα η πρόκληση είναι τα μέλη μας στο σύνολό τους, να συμμετέχουν ενεργά στις νέες δομές του κόμματος. Και φυσικά πριν από αυτό ενθαρρύνουμε τους πολίτες, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να προσέλθουν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου, όπου θα μπορούν να λάβουν μέρος όχι μόνο όσοι είναι ήδη μέλη, αλλά και εκείνοι που θα αποφασίσουν να εγγραφούν την ίδια εκείνη ημέρα. 

Η μεγάλη συμμετοχή θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, γιατί δεν θα δώσει μόνο σε εμάς δύναμη να συνεχίσουμε, αλλά θα αποτελέσει και ένα μήνυμα συσπείρωσης της αντιπολίτευσης για το στοίχημα που θα κληθούμε να κερδίσουμε την επόμενη ημέρα. Κι αυτό το στοίχημα δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξανά σε τροχιά διεκδίκησης της ευθύνης της διακυβέρνησης

3. Οι αιτίες για την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές είναι σύνθετες και κάποιες από αυτές έχουν ήδη επισημανθεί. Αν εστιάσουμε μόνο στο θέμα των «αντιφατικών φωνών», όπως λέτε, ή σε άστοχες δηλώσεις στελεχών προεκλογικά, πού είναι βεβαίως υπαρκτά ζητήματα, θα είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο αλλά να χάνουμε το δάσος. Ούτως ή άλλως αυτή η συζήτηση θα γίνει αναλυτικά εν όψει του συνεδρίου μας. 

Σε ό,τι αφορά ειδικά την πολυφωνία δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τις διαφορετικές απόψεις και τα διαφορετικά ρεύματα ιδεών εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά αποτελούν πλούτο για το κόμμα μας που δεν πρέπει να τον χάσουμε. Όμως δεν πρέπει να δίνουμε την εικόνα της ασυνεννοησίας, της σύγχυσης και εντέλει της αναξιοπιστίας. 

Το κρίσιμο σήμερα είναι μέσα από τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, ιδέες και εμπειρίες να οικοδομήσουμε κουλτούρα ενιαίας παράταξης, μία νέα πολιτική παράδοση, πράγμα το οποίο απαιτεί αλλαγές που θα συμβάλουν στην εμπέδωση της λειτουργίας ενός κόμματος με κανόνες που θα είναι σεβαστοί και θα ισχύουν για όλους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην ιεραρχία του κόμματος.

4. Τα τρία επίπεδα που θέτετε, το πολιτικό, το αντιπολιτευτικό και το οργανωτικό είναι για μένα συγκοινωνούντα δοχεία, και όχι επίπεδα αποκομμένα μεταξύ τους. Εισηγούμαι ένα κόμμα των δομών και των μελών, με τήρηση των κανόνων που θα θέτουμε συλλογικά. 

Το κρίσιμο σε αυτή τη συγκυρία είναι να ηγηθούμε μιας μαζικής και από τα κάτω κινητοποίησης των πολιτών ώστε να σπάσει το φράγμα του φόβου που έχει εμπεδώσει η δεξιά στην ελληνική κοινωνία μετατρέποντας την σε μια κοινωνία μηδενικών προσδοκιών. 

Αυτός ο στόχος προϋποθέτει μια συνολική κινητοποίηση του κόμματος και των μελών σε όλα τα επίπεδα: μαχητική, δομική και δημιουργική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και στα κινήματα, μεγάλες μάχες στο πεδίο των ιδεών, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους. Κινητοποίηση με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στη συλλογική ευφυία του κόμματος, στο δυναμισμό και την ζωντάνια των ιδεών μας με στόχο να διευρύνουμε τον πολιτικό χώρο που θέλουμε να εκφράσουμε.


papas-monogiamiafora.jpg

Λεζάντα: © ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI


Νίκος Παππάς

Βουλευτής Β’3 Νότιου Τομέα Αθηνών, πρώην υπουργός

«Παράταξη για τη νίκη. Κόμμα των μελών, με δομές που θα υπηρετούν τις συλλογικές αποφάσεις»

1. Το όραμά μας αφορά το αύριο της δημοκρατικής παράταξης, η οποία εκτείνεται από την αριστερά ως το κέντρο, όπως έχουμε συμφωνήσει ομόφωνα στη διακήρυξή μας. Αυτή η παράταξη μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές επί της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. 

Δεν μπορεί και δεν μας πρέπει τίποτα λιγότερο. Έχουμε μία επικαιροποιημένη ταυτότητα, την οποία θα πρέπει να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε. Είμαστε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποστούμε από αυτή την προτεραιότητα. 

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μερικότητες, να κάνουμε πισωγύρισμα στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς, λέγοντας ότι μας αφορά μόνο μία παράδοση του αριστερού και προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να καταστούμε κόμμα των μελών, όπως ακριβώς έχουμε συμφωνήσει αλλά δεν έχουμε υλοποιήσει. Ένα κόμμα, μία παράταξη, όπου οι αποφάσεις των μελών υλοποιούνται από τις δομές. Ένα κόμμα, μία παράταξη, όπου οι δομές δεν υπάρχουν για να καταστέλλουν ή να λειτουργούν ως «άβατα». 

Τα πάντα θα πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια. Διεύρυνση, μετασχηματισμός, νίκη. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η παράταξη για τη νίκη είναι το ιστορικό μας χρέος.

2. Η διεύρυνση είναι ένας στόχος ομόφωνα ψηφισμένος, που υλοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το 2012 και μας έφερε ως τη διακυβέρνηση. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να «κοντοσταθήκαμε», αλλά πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Προχωράμε μπροστά. Η άποψη που λέει ότι επρόκειτο για έναν «ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό» είναι απλά λάθος. 

Καλούμε κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα, κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκράτη πολίτη να δώσει το «παρών» στην επιλογή της πορείας της προοδευτικής παράταξης της χώρας, στον μετασχηματισμό μας. Να προσέλθει στις κάλπες όχι ως ενοικιαστής, όχι ως επισκέπτης, όχι ως ανεκπαίδευτος, αλλά ως ίσος μεταξύ ίσων, ως συνδημιουργός που έρχεται με γεμάτες τις ιδεολογικές αποσκευές του και περήφανος για τους αγώνες και την ιστορία του.

3. Η αλήθεια είναι ότι στις εκλογές προσήλθαμε με μία ημιθανή πρόταση διακυβέρνησης, από τη στιγμή που την απέρριψαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που ξόδεψαν έτσι την ευκαιρία της απλής αναλογικής. 

Στη μάχη προσήλθαμε με ένα ακόμα αρνητικό χαρακτηριστικό. Με την εικόνα του «καλού διαπραγματευτή», που γεννά μνήμες αγωνίας και διαπραγμάτευσης. Κεντρώοι, κεντροαριστεροί, μετριοπαθείς πολίτες και νεολαία περίμεναν από εμάς, δεδομένων και των δύσκολων συνθηκών, να δώσουμε προοπτική, κάτι που δεν πράξαμε.

Σε μία μεγάλη παράταξη είναι λογικό να υπάρχει πλουραλισμός. Αυτό που δε νοείται είναι να μην υπηρετούνται οι συλλογικές αποφάσεις και ο κοινός στόχος. Υπήρξαν όντως δημόσιες τοποθετήσεις που πλήγωσαν την κοινή προσπάθεια και τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Στην επόμενη μέρα απαιτείται και δημοκρατία και συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις, αλλά και συντεταγμένη δημόσια παρουσία με βάση την πλειοψηφούσα άποψη. Δεν ξεκινάμε από την ενεργοποίηση τιμωρητικών μέτρων, στη βάση των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων. Ξεκινάμε με την ανάγκη εμπέδωσης από όλες και όλους ότι η ίση συμμετοχή γεννά και ίσες υποχρεώσεις. Για το καλό του κόμματος και των μελών μας. Για το καλό της παράταξης.

4. Στο κόμμα των μελών, το πλάνο της επόμενης περιόδου είναι μία επεξεργασία συλλογική. Δεν είναι στόχος μας να εγκαθιδρύσουμε, την επομένη της διαδικασίας, ένα στημένο από πριν «επιτελικό» κόμμα δομών που θα καταστέλλουν τη βούληση των μελών. 

Το μείζον ζητούμενο είναι μία ανάσα διαφάνειας και δημοκρατίας. Βεβαίως, δεν θα κωλυσιεργήσουμε. Προέχει η ενεργοποίηση και η υλοποίηση των συλλογικά ψηφισμένων αποφάσεών μας. Ποιος μπορεί να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει συνέχεια; Απαιτείται, δηλαδή, η εκλογή των οργάνων -για παράδειγμα των Νομαρχιακών Επιτροπών- από τη βάση και η δρομολόγηση δημοψηφισμάτων για βασικά θέματα πολιτικής. Έτσι θα διασφαλίσουμε την ενότητα μας με την κοινωνία και την ενότητα της παράταξης. 

Για παράδειγμα, μπροστά μας, αν δεν δοθεί τρίτη αναβολή στη σειρά, έχουμε τις επιμελητηριακές εκλογές. Με ποια σχήματα θα συμμετάσχουμε και με ποια πρόσωπα; Δεν πρέπει, δηλαδή, να τρέξουμε τη δημιουργία των δικτύων μας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στα συνδικάτα, στη νεολαία, στα κινήματα για το περιβάλλον, κ.ά.; Οι πρώτες εκατό ημέρες, σίγουρα, θα δώσουν το στίγμα μας. 

Οι πρώτες εκατό ημέρες θα δώσουν τον τόνο της αιχμηρής αλλά και σοβαρής αντιπολιτευτικής μας στάσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που εκκαθαρίζει την αγορά και την κοινωνία, που έχει γίνει χορηγός όσων κερδοσκοπούν και όσων πετούν τον κόσμο έξω από το σπίτι του, που ανοίγει τον δρόμο της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων. Οι πρώτες εκατό ημέρες θα είναι το πρώτο βήμα της επερχόμενης νίκης μας.


tzoumakas.jpg

Στέφανος Τζουμάκας

Μέλος Πολιτικής Γραμματείας Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργός

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανοικτό, πολιτικό, λαϊκό κόμμα»

1. Στη ζωή και στην πολιτική έχουμε δεδομένα, εκτιμήσεις και προοπτικές. Η φαντασία είναι για τους ιδεαλιστές. Είναι γνωστό ότι είναι διαφορετική η έννοια του ιδεαλισμού από άλλες ιδεολογικές αρχές. 

Ορισμένες φορές οι πολιτικές δυνάμεις -λόγω εξελίξεων- μιλούν για «νέα αρχή» ενώ είναι γνωστό ότι αυτή η διατύπωση αποτελεί σχήμα λόγου καθότι κάθε χώρος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αποφάσεις θα αλλάξουμε. Όπως να τηρούμε αρχές έμπρακτα. Να είμαστε πολιτική δύναμη με ιδεολογική βάση, πολιτική ενότητα και θέσεις, κόμμα Προοδευτικής Πλειοψηφίας και όχι υποκατάστατα οργανωτικής διαχείρισης ή πρακτικών του τύπου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». 

Να αποκτούμε γνώσεις. Άλλο το γνωρίζω και άλλο το πιστεύω ή το νομίζω. Χωρίς γνώση και αίσθηση των εξελίξεων παίρνουμε αποφάσεις μειοψηφικού χαρακτήρα που οδηγούν σε ήττες. Δεν θέλουμε κόμμα-οργάνωση που μετράει μόνο ποσοστά και συσχετισμούς. Θέλουμε Στρατηγική Πολιτικής Πλειοψηφίας και Νίκης, ως κυβερνητικό κόμμα που να εκφράζει την πλειοψηφία του λαού και γενικότερα του προοδευτικού κινήματος, μέσα και έξω από τη χώρα. 

Εμείς πράττουμε, γνωρίζουμε, θέλουμε, μπορούμε. Αυτοπροσδιορισμός στην πολιτική μας φυσιογνωμία. Είμαστε η παράταξη της εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειραφετεί, καθοδηγεί. Δεν απειλεί. Παίρνει θέση. Οι δυνάμεις του συμπορεύονται ισότιμα στη βάση αρχών, αξιών και ενός κοινού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.

2. H διεύρυνση επιλέχθηκε από την ηγεσία αλλά ελάχιστοι την εννοούσαν. Ήθελαν μία αξιοποίηση των προοδευτικών πολιτών κυρίως ως εκλογικό βραχίονα παρά στη προοδευτική λογική της συμπόρευσης, της ισοτιμίας και κοινών αγώνων καθότι οι άνθρωποι συμπορεύονται ως υποκείμενα σχέσεων. 

Αυτή η αντίληψη έχει ως παράδοση την μειοψηφική πρακτική. Θέλουμε ένα πολιτικό κόμμα λαϊκό που το ορίζουν ισότιμα άνδρες και γυναίκες, τα μέλη, οι φίλοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η διανόηση, η νεολαία. Και όχι σεκταριστικούς ομίλους «μυημένων» που προτάσσουν το εγώ από το εμείς. Το πολιτικό και λαϊκό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται οργανώσεις και θεσμούς με πολιτική υπόσταση στην πράξη και όχι μόνο στα καταστατικά.

3. Πρώτο θέμα είναι η Πολιτική, οι θέσεις και οι αξιόπιστες επιδιώξεις στην οικονομία και στις κοινωνικές διεκδικήσεις. Ένα ριζοσπαστικό κόμμα δεν απειλεί, αντίθετα οδηγεί με εναλλακτικές λύσεις. Ως ριζοσπάστες είμαστε αγωνιστές των αναγκαίων αλλαγών. Χρειαζόμαστε κριτική και καταγγελία κατά των συντηρητικών κομμάτων και των βλαπτικών αποφάσεων τους καθώς και πράξεων τους κατά της χώρας και των πολιτών. Αυτή είναι μία από τις αναγκαίες δημοκρατικές πρακτικές μας. 

Η πρόσφατη ήττα οφείλεται στην αποτυχία στα προαναφερθέντα, καθώς και στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ένα σύστημα που οδήγησε το προοδευτικό χώρο σε πολιτική ήττα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τίθεται εν αμφιβόλω όλη η προσπάθεια γιατί ο τελικός κριτής είναι το εκλογικό σώμα που θεωρεί ότι έχει και άλλα κριτήρια εκτός από τα της ταυτότητας της κάθε πολιτικής δύναμης.

4. Πολιτική σημαίνει έχω ιδεολογία, αρχές, θέσεις, αυτοπροσδιορισμούς, σχέδιο, λαμβάνω πρωτοβουλίες και δημιουργώ γεγονότα με σκοπό πάντα την δημιουργική αγωνιστική στάση και την επιδίωξη λύσεων. Πολιτική σημαίνει θα οδηγήσω σε ήττα τον Κ. Μητσοτάκη γιατί η πολιτική του βλάπτει τη χώρα κι εγώ έχω την εναλλακτική πολιτική που την ωφελεί. Οργανώνω το που θα πάω τη χώρα παράλληλα με τη δυσαρέσκεια για τον αντίπαλο και τις επιμέρους διεκδικήσεις. 

Η κρατικοδίαιτη παρασιτική οικονομία επανήλθε πανευρωπαϊκά και ορισμένοι από τον προοδευτικό χώρο δεν έχουν αντιληφθεί ότι χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και η διαπλοκή. Βασική μου αρχή είναι η αυτονομία της πολιτικής έναντι της διαπλοκής και της επιδίωξης συμφερόντων που επιχειρούν εμπλοκή ακόμα και σε προοδευτικά κόμματα. 

Το σοβαρό αυτό ζήτημα ήδη τέθηκε στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθότι η διαπλοκή επιχειρεί ανάμειξη στα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την έξοδο από την κρίση, έχουμε δύο διαφορετικές στρατηγικές, που αφορούν η μια στο νεοφιλελευθερισμό που εξελίσσεται σε κρατικοδίαιτες προτιμήσεις ημετέρων στην ύφεση, στην ανεργία, στη φτώχεια και στη διάλυση των επιχειρήσεων και η άλλη στην προοδευτική έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη, στην αναδιανεμητική πολιτική, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις επιχειρήσεις σε δυναμικούς κλάδους με νέες τεχνολογίες και στην αξιοπρεπή διαβίωση. 

Αυτές αφορούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών συμφερόντων και αυτό εκφράστηκε και εκφράζεται σε πολιτικό επίπεδο. Και είναι προφανές ότι κεντρική μας επιδίωξη είναι να οδηγήσουμε σε ήττα τη δεξιά πολιτική και να ανοίξουμε το δρόμο σε μια προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα αποτελέσει τη σύγχρονη προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και το διεθνή καταμερισμό εργασίας, που να δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες και βεβαιότητες για εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. 

Μια προοδευτική στρατηγική, με την οποία θα θέτουμε ως πρώτη αναφορά τη χώρα, την Οικονομία και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Χρειαζόμαστε άμεσα πρωτοβουλίες Εθνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς χαρακτήρα γιατί οι διεθνείς εξελίξεις είναι ήδη «εδώ» και οφείλουμε να τις διαμορφώσουμε. Οξύνεται ο ανταγωνισμός συμφερόντων ανάμεσα στις υπερδυνάμεις ενός νέου, δεύτερου «ψυχρού πολέμου». 

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ηγεσίες για θετικές παρεμβάσεις, πέραν του ότι διέρχονται οικονομική δυσπραγία που μεταξύ των άλλων εκφράζεται από τη κρίση διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών στο δυτικό κόσμο ενώ επιτείνεται από τη παραγωγική ανάταση των Αναπτυσσόμενων Χωρών. Στο κομματικό πεδίο παραμερίζουμε παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ, τα οποία καθήλωναν την Αριστερά σε μειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι Ανοικτό, Πολιτικό, Λαϊκό κόμμα.


tsakalotos.jpg

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Βουλευτής Β’1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, πρώην υπουργός

«Η νέα συλλογική ηγεσία θα μεριμνά έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει παντού και πραγματικά»

1. Χρειαζόμαστε ένα σοκ επανίδρυσης των οργανώσεων και των δομών μας. Έχω σκοπό να φροντίσω αυτή τη διαδικασία με μεράκι και πρωτοτυπία. Η νέα, συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μεριμνά έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει παντού και πραγματικά. Θα βρούμε τρόπο να μετρήσουμε αυτή τη διαδικασία, να θέσουμε σε μία ωραία συναγωνιστική άμιλλα τις οργανώσεις μας. Αυτό το επίπεδο της πολιτικής είναι σπουδαίο, έτσι ώστε να θεμελιωθεί και το προγραμματικό πεδίο. 

Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προγραμματικό λόγο χωρίς οι απαντήσεις του να αρέσουν σε όλους. Κι αυτό το πρόγραμμα θα προκύπτει από τις ανάγκες των ανθρώπων που θα είμαστε ικανοί και ικανές να τις κατανοήσουμε. Αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ρεαλιστική, προταγματική και δομική αντιπολίτευση. 

Δομική αντιπολίτευση με την έννοια ότι η Αριστερά αντιπαρατίθεται στη Δεξιά ισότιμα και στιβαρά στα μεγάλα ζητήματα. Θα αντιπολιτευτούμε με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Θα παρακινούμε την κοινωνία να μας βοηθά στη συγκρότηση αυτών μας των προτάσεων. Και, τέλος θα έχουμε πρόνοια έτσι ώστε όλα όσα λέμε να είναι εφαρμόσιμα και προσδιορισμένα χρονικά.

2. Η γνώμη μου είναι ότι οι αριθμοί των ατόμων που προσήλθαν για την εκλογή του Αλέξη ήταν εντυπωσιακοί, το πρόβλημα ήταν ότι πολλοί δεν εντάχθηκαν στην καθημερινή πολιτική δουλειά των οργανώσεων μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ρευστοί: στη δουλειά, στην φροντίδα της οικογένειας, στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, στον έλεγχο της πληροφορίας. 

Ενδεχομένως να δώσαμε και λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή η πολιτική συμμετοχή αρχίζει και τελειώνει στην κάλπη. Είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι οι οργανώσεις μας δεν ενδιαφέρθηκαν, αντιθέτως. Ενδεχομένως δεν κατάφεραν να πείσουν ότι η παραγωγή πολιτικής είναι μια υπόθεση των πολλών και όχι των επιτελείων. 

Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ένταση, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα στα μέλη, ταυτόχρονα με την υποχρέωση παραγωγής πολιτικής και συμμετοχής στην κίνηση της κοινωνίας. Το μήνυμα προκύπτει αυθόρμητα: μπορούμε να αλλάξουμε την χώρα, να αλλάξουμε τους κανόνες της πολιτικής, να αλλάξουμε το κόμμα και εν τέλει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

3. Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα κανένα. Κατά την άποψή μου οι αιτίες της ήττας είναι πολυπαραγοντικές. Το να απομονώνουμε για παράδειγμα τις κακοφωνίες στελεχών μας, ή τις αστοχίες τις εκλογικής καμπάνιας, είναι άδικο. Όλα αυτά θα έχουμε τον χρόνο, και πιστεύω την ωριμότητα, να τα συζητήσουμε εξονυχιστικά στο έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου, να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να εκπονήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και να κερδίζει τη μάχη των ιδεών. 

Θεωρώ ότι το κλειδί προκειμένου να αποκτήσουμε πολιτική ομοφωνία σε ένα πλουραλιστικό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο σεβασμός. Σεβασμό στην εσωκομματική δημοκρατία, σεβασμό στη βούληση των μελών, σεβασμό στη λειτουργία και τις αποφάσεις των οργάνων, σεβασμό στη διαφορετική άποψη -δεν χρειαζόμαστε εξιλαστήρια θύματα, ούτε κυνήγι μαγισσών. Σεβασμό λοιπόν και συγκλίσεις, οι οποίες δεν ακυρώνουν το πολιτικό σχέδιο

4. Νομίζω ότι οι προτεραιότητες της περιόδου αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές τίθενται αναπόφευκτα από τη συγκυρία των αυτοδιοικητικών εκλογών και την αναγκαιότητα ολόπλευρης στήριξης των αριστερών αυτοδιοικητικών σχημάτων σε δήμους και περιφέρειες. 

Ωστόσο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προέχει το άνοιγμα των τοπικών οργανώσεων στην κοινωνία με όρους τοπικούς και κινηματικούς. Αυτό εξάλλου θα μας επέτρεπε να σκεφτούμε και την παρέμβαση μας στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από σταθερά σχήματα με όρους παρέμβασης τετραετίας. Σε δεύτερο χρόνο πιστεύω ότι επείγει ο εμπλουτισμός των θεσμών μέσα από τους οποίους το κόμμα παράγει νέα γνώση και απαντάει σε σύγχρονα ζητήματα. 

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια άνθηση των επιστημονικών ινστιτούτων με προοδευτικό προσανατολισμό και αυτά θα μπορούσαν να έχουν κεντρικό ρόλο στην δημιουργία δικτύων νέων επιστημόνων που θα μπορούσαν να κληθούν να απαντήσουν στοχευμένα ερωτήματα ή να προετοιμάζουν εις βάθος προοδευτικές πολιτικές. Συνεπώς το όραμα μου είναι ένα κόμμα δίπλα στα καθημερινά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία, αλλά και ένα κόμμα που σκέφτεται και σχεδιάζει το αύριο. 

Η σημερινή κυβέρνηση προσφέρει ευκαιρίες για αντιπολίτευση καθώς η ΝΔ απαντάει επικοινωνιακά και επιφανειακά στις διαδοχικές κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μία χώρα της αποζημίωσης. Εμείς θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε μία χώρα ανθεκτική, να σμιλεύσουμε δηλαδή με τέτοιο τρόπο τις ικανότητες του κράτους ώστε να προλαμβάνουμε τις κρίσεις. 

Γι’ αυτό εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς για την κοινωνία της ανθεκτικότητας, π.χ. στην πολιτική προστασία, στο κοινωνικό κράτος, στο ΕΣΥ. Παράλληλα θεωρώ ότι την αμέσως επόμενη περίοδο θα εμφανιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την ανεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης της προηγούμενης τετραετίας γεγονός που ανοίγει πεδία παρέμβασης τόσο εθνικά όσο όμως και στο ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και εν γέννες της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.08.2023




ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία