ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ψηφίζουν αύριο Κυριακή για νέο αρχηγό και για τη μετά-Τσίπρα εποχή

Τι λένε στη «ΜτΚ» λίγο πριν στηθούν κάλπες οι Σ. Φάμελλος, Κ. Νοτοπούλου, Ρ. Θρασκιά, Χρ. Γιαννούλης, Χ. Τσιόκας, Γ. Αμανατίδης και Κ Αμπατζάς

 16/09/2023 21:00

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ψηφίζουν αύριο Κυριακή για νέο αρχηγό και για τη μετά-Τσίπρα εποχή

Βαγγέλης Στολάκης

Θα εκλεγεί σήμερα ο διάδοχος ή η διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα και ποιος θα είναι ο αυτός ή αυτή; Με το ερώτημα αυτό οδηγούνται αύριο Κυριακή, με μία εβδομάδα καθυστέρηση λόγω της αναβολής που αποφασίστηκε για τη διαδικασία εξαιτίας των πρόσφατων φονικών πλημμυρών, στις κάλπες τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα. Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχουν καταθέσει όλο το προηγούμενο διάστημα τις προτάσεις τους για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» διεκδικούν την ψήφο των συντρόφων τους σε μία διαδικασία που τα είχε όλα: περιοδείες, ζυμώσεις, ομιλίες, συναντήσεις και παρασκηνιακά... συντροφικά μαχαιρώματα, ειδικά την τελευταία εβδομάδα.

Σε περίπτωση που στις αυριανές κάλπες κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 ψήφο, τότε οι εκλογές θα επαναληφθούν την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου μεταξύ των δύο εκ των πέντε υποψηφίων που θα τερματίσουν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση. Ζητούμενο για το κόμμα παραμένει η συμμετοχή, καθώς όπως σχολιάζουν στη «ΜτΚ» κομματικοί παράγοντες ο αριθμός των ψηφοφόρων θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις του νέου ή της νέας αρχηγού, ιδίως εσωκομματικά, ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που έστω στα πηγαδάκια εκφράζουν τον φόβο τους για διάσπαση.

Ποιοι, πώς και πού ψηφίζουν;

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έως σήμερα Σάββατο, είτε εγγραφούν ανήμερα της διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα σε όλη τη χώρα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας. Συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν ανακοινωθεί 570 εκλογικά κέντρα, ενώ σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν συνολικά τριάντα εκλογικά κέντρα. Το κόστος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ανέρχεται στα δύο ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ, βουλευτές και κομματικά στελέχη από τη Θεσσαλονίκη μιλούν στη «ΜτΚ» και αναφέρονται στο διακύβευμα της αυριανής εκλογικής διαδικασίας, ενώ καλούν τον κόσμο να συμμετέχουν σε αυτή.


Σωκράτης Φάμελλος

Πρόεδρος ΚΟ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης

Η εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί ένα σημαντικό, πολιτικό και κοινωνικό, γεγονός για τη χώρα μας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τον πολιτικό φορέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και των δημοκρατικών αξιών. Που μπορεί ως αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει τεκμηριωμένη κριτική στις κυβερνητικές αρρυθμίες και στα ελλείμματα αλλά και να προτείνει κυβερνητική διέξοδο για την ανατροπή του άδικου συστήματος εξουσίας που απαξιώνει και την κοινωνία και την οικονομία μας. 

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει άμεσα να ηγηθεί σε μία προοδευτική κοινωνική συμφωνία για την οικοδόμηση μίας ισχυρής πολιτείας, δημοκρατικής και δίκαιης, που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους και όλες. Η εκλογή ηγεσίας από τη βάση ενισχύει την εσωτερική μας δημοκρατία και τον πλουραλισμό και δίνει το λόγο στα μέλη και στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές και να επιλέξουν όχι μόνο το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και το δικό τους μέλλον. 

Προφανώς, δεν αρκεί μόνο η εκλογή προέδρου, απαιτείται επανεκκίνηση του κόμματός μας. Ο εσωκομματικός και δημόσιος διάλογος που αναπτύχθηκε από τους υποψήφιους είναι παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Όμως το ισχυρότερό μας όπλο ήταν και θα είναι η ενότητα και η συλλογικότητα στον αγώνα για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.


Κατερίνα Νοτοπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Η εκλογή νέου/ας προέδρου είναι μία ανοιχτή, δημοκρατική και σημαίνουσα διαδικασία που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τις διεργασίες στο κόμμα μας και στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και κατ' επέκταση στην κοινωνία. Εξελίξεις και διεργασίες που πυροδοτήθηκαν μετά τη συγκλονιστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να τον μετεξελίξουμε σε ένα κόμμα σύγχρονο και ελκυστικό που θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή και γείωση με την κοινωνία, με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, που θα δίνει ρεαλιστικές απαντήσεις και λύσεις σε αυτά, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση, προσφέροντας μια εναλλακτική, προοδευτική διέξοδο στην κοινωνία και τη χώρα. Κρατώντας όλα τα θετικά της προηγούμενης περιόδου, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, που κατόρθωσε να μετασχηματίσει ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής σε κυβερνώσα αριστερά. 

Απορρίπτοντας ταυτόχρονα όλα εκείνα τα αρνητικά και τις παθογένειες που λειτούργησαν ανασταλτικά και δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των συνεδριακών μας αποφάσεων για την παραπέρα μετεξέλιξη, διεύρυνση και ισχυροποίηση του συλλογικού μας υποκειμένου. Καλούμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όλους τους φίλους και κάθε προοδευτικό πολίτη που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μαζικού, ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς, κορμό της προοδευτικής παράταξης, να συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου και όλοι μαζί να οικοδομήσουμε από κοινού τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της εποχής μας.


Ράνια Θρασκιά

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και τον προοδευτικό χώρο. Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που οφείλουμε να αναμετρηθούμε με την ευθύνη. Να σταθούμε απέναντι στη Δεξιά και σε συντηρητικές, σκοταδιστικές ιδέες που ολοένα και επεκτείνουν τα ακροατήριά τους. Να συνδεθούμε ουσιαστικά με τις δυνάμεις της κοινωνίας, τους χώρους εργασίας, την αυτοδιοίκηση, τη νεολαία, τα κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που οφείλουμε να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτός που θέλει και μπορεί να το εκφράσει. 

Είναι αυτός που ασκώντας αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση μπορεί να υπερασπιστεί την κοινωνία από ανεξέλεγκτες, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι ένα κόμμα εξουσίας που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Και μπορεί να δώσει τη μάχη των ιδεών για τον προοδευτικό χώρο, αλλά και να τον συσπειρώσει γύρω του. 

Αφουγκραζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας, δίνουμε νέα πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτήν την Κυριακή με την εκλογή προέδρου. Για να εκπροσωπήσουμε και να δώσουμε ξανά προοπτική στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Και ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο να συμμετέχει. Γιατί το αύριο ξεκινά από εμάς.


Χρήστος Γιαννούλης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Δεν ήταν λίγες οι φορές κατά την διάρκεια της εκλογικής προσπάθειας για την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που σχηματίστηκε στα χείλη πολλών, η λέξη φτάνει.

Αμφισβητήθηκαν και υποτιμήθηκαν τα πολιτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, τις περισσότερες φορές ερήμην τους, από ένα διάλογο, αναφαίρετο δικαίωμα όσων συμμετείχαν, που καθορίζεται από το παρελθόν και όχι το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν πραγματικά όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό τον ιδιότυπο διάλογο πιστεύουν αληθινά ότι η ενότητα την επόμενη ημέρα αποτελεί και το μόνο βατήρα για την δικαίωση του εγχειρήματος μας, έχουν και έχουμε ευθύνη. Ευθύνη να δούμε με γενναιότητα την αλήθεια για να συμβάλουμε αφενός στην πτώση μίας πολύ κακής κυβέρνησης και ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός προγράμματος - μοντέλο μίας κοινωνικά δίκαιης και σύγχρονης Ελλάδας. 

Η επόμενη ημέρα της πραγματικής ενότητας, δεν περιλαμβάνει το χτίσιμο των νέων τζακιών, των νέων ομάδων επιρροής τα νέα περιβάλλοντα. Δείγμα γραφής θα είναι ακόμη και να νιώθουν κάποιοι ότι αδικούνται γιατί τα έδωσαν όλα για την επιλογή τους, να παραμερίσουν για την δυναμική εξέλιξη των πραγμάτων. Η επόμενη ημέρα της ενότητας προϋποθέτει ότι την προηγούμενη της εκλογής δεν θα λυθούν οι πληγές, οι πικρίες, οι ιδιοτελείς μετατοπίσεις και τα διπλά ταμπλό που κυριάρχησαν στην διαδικασία για την ανάδειξη της Νέας Κεντρικής Επιτροπής πριν από ένα περίπου χρόνο. Όσοι δεν έχουν αφήσει πίσω τους το κλίμα εκείνης της περιόδου, νιώθω ότι θα έρθουν να ψηφίσουν για να βυθιστούν και πάλι την επομένη στην απόσταση ασφαλείας. 

Η επόμενη ημέρα της ενότητας, για να μπορεί να ανασυγκροτηθεί το κόμμα και οι δομές του, θα πρέπει να σηματοδοτηθεί κρατώντας μακριά τους ρεβανσιστές, τους ατυχήσαν τες που πιστεύουν ότι διακαώς και αενάως κάποιος πάντα κάτι τους χρωστάει. Και το χειρότερο είδαν αυτές τις εκλογές ως μία σημαία ευκαιρίας με πολιτική ιδιοτέλεια. 

Η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική και σίγουρα πολύ καλύτερη για όλους και όλες, υπηρετώντας, εκτός του πολιτικούς οράματος που κληροδότησε ο Τσίπρας ακόμη και μέσω των παραλείψεων του, την αξία που θέλει να κοιτάμε ψηλά και καθαρά, όπως μας έμαθαν οι ποιητές και οι αγωνιστές της ελεύθερης σκέψης. Η έννοια του αριστερού δεν είναι καμουφλάζ για μία δύσκολη στιγμή αλλά πορεία ζωής. Στην αντίθετη περίπτωση, κοιτώντας χαμηλά για ρωγμές που δίνουν χώρο μόνο στο εγώ μας, κινδυνεύουμε να μας παρασύρει σαν κινούμενη άμμος η πλήρης διάλυση.


Χάρης Τσιόκας

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι εκλογή προέδρου έχει λόγους να γίνει κοινωνικό γεγονός. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα τελευταία 15 -όχι χωρίς λάθη και αδυναμίες- αποτέλεσε κρίσιμο και διακριτό μέγεθος, εναλλακτικής διακυβέρνησης. Και αυτό χρειάζεται περισσότερο σήμερα. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που τα συστημικά κέντρα ευνοούν κόμματα διαμαρτυρίας ή συμπληρωματικά στη ΝΔ. Για την ανεξέλεγκτη στη ουσία συνέχιση πολιτικών στην διαχείριση του κράτους και των προγραμμάτων που εξελίσσονται. 

Η πολιτική όμως πρέπει να επανέλθει στα χέρια της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων. Σήμερα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα ο εναλλακτικός προοδευτικός χώρος παρουσιάζεται αδύναμος και η κυβέρνηση ανεξέλεγκτη. 

Έχει λοιπόν σημασία η συμμετοχή όλων. Για να υπάρξει μία νέα αρχή, με σύνθεση και υπέρβαση. Αναφέρομαι στις γεωπολιτικές αναδιατάξεις και στο ρόλο της χώρας, στο ποιοι και πως θα έχουν την πρόσβαση στις κατακτήσεις της επιστήμης, στην άρση των πολύπλευρων ανισοτήτων και στην δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών από την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης. Συμμετέχουμε στις εκλογές γιατί θέλουμε να υπάρχει φορέας που επιδιώκει αλλαγή πολιτικής με προοδευτική διακυβέρνηση.


Γιάννης Αμανατίδης

Τέως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Με το σύνθημα: «Το αύριο ξεκινά από εμάς» και «Συμμετέχω», καλούνται οι πολίτες της χώρας να ψηφίσουν για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος σε 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, από τις 8 π.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ. την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Με πρόσφατα τα οδυνηρά εκλογικά αποτελέσματα αλλά και το τεράστιο ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εθνικές εκλογές, το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές του προέδρου ενός κόμματος φαίνεται δύσκολο να κερδηθεί. Ωστόσο, είναι αναγκαίο για την δημοκρατία μας να γίνει αυτό κατορθωτό, ιδιαίτερα τώρα που μετράμε σε όλη την χώρα τις πληγές μας.

Έχουμε ανάγκη, ως χώρα, την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και έναν ή μία πρόεδρο που θα εργαστεί ώστε η προοδευτική εναλλακτική πολιτική να γίνει πλειοψηφική στην κοινωνία, με ενότητα ,υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Για να μην φοβόμαστε για όλα αυτά «που θα γίνουν για μας, χωρίς εμάς».


Κώστας Αμπατζάς

Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας/νέου προέδρου διεξάγονται μετά από μία οδυνηρή ήττα του κόμματος αλλά και ολόκληρης της Αριστεράς, στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού. Πραγματοποιούνται όμως και σε μία ακόμα πιο δύσκολη συνθήκη, μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο και σε όλη την επικράτεια. Απροστάτευτοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οικοσυστήματα και περιουσίες καταστράφηκαν. Το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανίκανο να υπερασπιστεί στοιχειωδώς το λαό και τη χώρα. 

Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν, είναι και θα είναι εδώ για τα δύσκολα, όχι για τα εύκολα. Στο πλευρό των πιο αδύναμων και κατατρεγμένων, με τους οποίους δεν ασχολείται ποτέ το «άριστο επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη. Το αποδείξαμε στο παρελθόν, θα το αποδείξουμε και στο μέλλον. Καλώ κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη της Θεσσαλονίκης να προσέλθει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάδειξη νέας/νέου προέδρου. Η συμμετοχή των απλών καθημερινών ανθρώπων που παλεύουν για μια καλύτερη ζωή έχει για εμάς ιδιαίτερη αξία. Είναι η κινητήρια δύναμη μας για την εν κινήσει ανασύνταξη και ανασυγκρότηση μας. 

Για να οικοδομήσουμε όλοι και όλες μαζί την επόμενη μέρα έναν νέο, ισχυρό και γειωμένο στην κοινωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του κ. Μητσοτάκη. Με στόχο την κοινωνική ειρήνη και ευημερία για όλους και όλες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16-17.09.2023

Θα εκλεγεί σήμερα ο διάδοχος ή η διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα και ποιος θα είναι ο αυτός ή αυτή; Με το ερώτημα αυτό οδηγούνται αύριο Κυριακή, με μία εβδομάδα καθυστέρηση λόγω της αναβολής που αποφασίστηκε για τη διαδικασία εξαιτίας των πρόσφατων φονικών πλημμυρών, στις κάλπες τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα. Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχουν καταθέσει όλο το προηγούμενο διάστημα τις προτάσεις τους για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» διεκδικούν την ψήφο των συντρόφων τους σε μία διαδικασία που τα είχε όλα: περιοδείες, ζυμώσεις, ομιλίες, συναντήσεις και παρασκηνιακά... συντροφικά μαχαιρώματα, ειδικά την τελευταία εβδομάδα.

Σε περίπτωση που στις αυριανές κάλπες κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 ψήφο, τότε οι εκλογές θα επαναληφθούν την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου μεταξύ των δύο εκ των πέντε υποψηφίων που θα τερματίσουν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση. Ζητούμενο για το κόμμα παραμένει η συμμετοχή, καθώς όπως σχολιάζουν στη «ΜτΚ» κομματικοί παράγοντες ο αριθμός των ψηφοφόρων θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις του νέου ή της νέας αρχηγού, ιδίως εσωκομματικά, ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που έστω στα πηγαδάκια εκφράζουν τον φόβο τους για διάσπαση.

Ποιοι, πώς και πού ψηφίζουν;

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έως σήμερα Σάββατο, είτε εγγραφούν ανήμερα της διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα. Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα σε όλη τη χώρα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας. Συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν ανακοινωθεί 570 εκλογικά κέντρα, ενώ σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν συνολικά τριάντα εκλογικά κέντρα. Το κόστος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ανέρχεται στα δύο ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ, βουλευτές και κομματικά στελέχη από τη Θεσσαλονίκη μιλούν στη «ΜτΚ» και αναφέρονται στο διακύβευμα της αυριανής εκλογικής διαδικασίας, ενώ καλούν τον κόσμο να συμμετέχουν σε αυτή.


Σωκράτης Φάμελλος

Πρόεδρος ΚΟ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης

Η εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί ένα σημαντικό, πολιτικό και κοινωνικό, γεγονός για τη χώρα μας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τον πολιτικό φορέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και των δημοκρατικών αξιών. Που μπορεί ως αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει τεκμηριωμένη κριτική στις κυβερνητικές αρρυθμίες και στα ελλείμματα αλλά και να προτείνει κυβερνητική διέξοδο για την ανατροπή του άδικου συστήματος εξουσίας που απαξιώνει και την κοινωνία και την οικονομία μας. 

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει άμεσα να ηγηθεί σε μία προοδευτική κοινωνική συμφωνία για την οικοδόμηση μίας ισχυρής πολιτείας, δημοκρατικής και δίκαιης, που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους και όλες. Η εκλογή ηγεσίας από τη βάση ενισχύει την εσωτερική μας δημοκρατία και τον πλουραλισμό και δίνει το λόγο στα μέλη και στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές και να επιλέξουν όχι μόνο το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και το δικό τους μέλλον. 

Προφανώς, δεν αρκεί μόνο η εκλογή προέδρου, απαιτείται επανεκκίνηση του κόμματός μας. Ο εσωκομματικός και δημόσιος διάλογος που αναπτύχθηκε από τους υποψήφιους είναι παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα. Όμως το ισχυρότερό μας όπλο ήταν και θα είναι η ενότητα και η συλλογικότητα στον αγώνα για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.


Κατερίνα Νοτοπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Η εκλογή νέου/ας προέδρου είναι μία ανοιχτή, δημοκρατική και σημαίνουσα διαδικασία που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τις διεργασίες στο κόμμα μας και στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και κατ' επέκταση στην κοινωνία. Εξελίξεις και διεργασίες που πυροδοτήθηκαν μετά τη συγκλονιστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να τον μετεξελίξουμε σε ένα κόμμα σύγχρονο και ελκυστικό που θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή και γείωση με την κοινωνία, με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, που θα δίνει ρεαλιστικές απαντήσεις και λύσεις σε αυτά, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση, προσφέροντας μια εναλλακτική, προοδευτική διέξοδο στην κοινωνία και τη χώρα. Κρατώντας όλα τα θετικά της προηγούμενης περιόδου, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, που κατόρθωσε να μετασχηματίσει ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής σε κυβερνώσα αριστερά. 

Απορρίπτοντας ταυτόχρονα όλα εκείνα τα αρνητικά και τις παθογένειες που λειτούργησαν ανασταλτικά και δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των συνεδριακών μας αποφάσεων για την παραπέρα μετεξέλιξη, διεύρυνση και ισχυροποίηση του συλλογικού μας υποκειμένου. Καλούμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όλους τους φίλους και κάθε προοδευτικό πολίτη που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μαζικού, ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς, κορμό της προοδευτικής παράταξης, να συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου και όλοι μαζί να οικοδομήσουμε από κοινού τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της εποχής μας.


Ράνια Θρασκιά

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και τον προοδευτικό χώρο. Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που οφείλουμε να αναμετρηθούμε με την ευθύνη. Να σταθούμε απέναντι στη Δεξιά και σε συντηρητικές, σκοταδιστικές ιδέες που ολοένα και επεκτείνουν τα ακροατήριά τους. Να συνδεθούμε ουσιαστικά με τις δυνάμεις της κοινωνίας, τους χώρους εργασίας, την αυτοδιοίκηση, τη νεολαία, τα κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που οφείλουμε να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτός που θέλει και μπορεί να το εκφράσει. 

Είναι αυτός που ασκώντας αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση μπορεί να υπερασπιστεί την κοινωνία από ανεξέλεγκτες, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι ένα κόμμα εξουσίας που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Και μπορεί να δώσει τη μάχη των ιδεών για τον προοδευτικό χώρο, αλλά και να τον συσπειρώσει γύρω του. 

Αφουγκραζόμενοι τις πραγματικές ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας, δίνουμε νέα πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτήν την Κυριακή με την εκλογή προέδρου. Για να εκπροσωπήσουμε και να δώσουμε ξανά προοπτική στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Και ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο να συμμετέχει. Γιατί το αύριο ξεκινά από εμάς.


Χρήστος Γιαννούλης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Δεν ήταν λίγες οι φορές κατά την διάρκεια της εκλογικής προσπάθειας για την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που σχηματίστηκε στα χείλη πολλών, η λέξη φτάνει.

Αμφισβητήθηκαν και υποτιμήθηκαν τα πολιτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, τις περισσότερες φορές ερήμην τους, από ένα διάλογο, αναφαίρετο δικαίωμα όσων συμμετείχαν, που καθορίζεται από το παρελθόν και όχι το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν πραγματικά όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό τον ιδιότυπο διάλογο πιστεύουν αληθινά ότι η ενότητα την επόμενη ημέρα αποτελεί και το μόνο βατήρα για την δικαίωση του εγχειρήματος μας, έχουν και έχουμε ευθύνη. Ευθύνη να δούμε με γενναιότητα την αλήθεια για να συμβάλουμε αφενός στην πτώση μίας πολύ κακής κυβέρνησης και ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός προγράμματος - μοντέλο μίας κοινωνικά δίκαιης και σύγχρονης Ελλάδας. 

Η επόμενη ημέρα της πραγματικής ενότητας, δεν περιλαμβάνει το χτίσιμο των νέων τζακιών, των νέων ομάδων επιρροής τα νέα περιβάλλοντα. Δείγμα γραφής θα είναι ακόμη και να νιώθουν κάποιοι ότι αδικούνται γιατί τα έδωσαν όλα για την επιλογή τους, να παραμερίσουν για την δυναμική εξέλιξη των πραγμάτων. Η επόμενη ημέρα της ενότητας προϋποθέτει ότι την προηγούμενη της εκλογής δεν θα λυθούν οι πληγές, οι πικρίες, οι ιδιοτελείς μετατοπίσεις και τα διπλά ταμπλό που κυριάρχησαν στην διαδικασία για την ανάδειξη της Νέας Κεντρικής Επιτροπής πριν από ένα περίπου χρόνο. Όσοι δεν έχουν αφήσει πίσω τους το κλίμα εκείνης της περιόδου, νιώθω ότι θα έρθουν να ψηφίσουν για να βυθιστούν και πάλι την επομένη στην απόσταση ασφαλείας. 

Η επόμενη ημέρα της ενότητας, για να μπορεί να ανασυγκροτηθεί το κόμμα και οι δομές του, θα πρέπει να σηματοδοτηθεί κρατώντας μακριά τους ρεβανσιστές, τους ατυχήσαν τες που πιστεύουν ότι διακαώς και αενάως κάποιος πάντα κάτι τους χρωστάει. Και το χειρότερο είδαν αυτές τις εκλογές ως μία σημαία ευκαιρίας με πολιτική ιδιοτέλεια. 

Η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική και σίγουρα πολύ καλύτερη για όλους και όλες, υπηρετώντας, εκτός του πολιτικούς οράματος που κληροδότησε ο Τσίπρας ακόμη και μέσω των παραλείψεων του, την αξία που θέλει να κοιτάμε ψηλά και καθαρά, όπως μας έμαθαν οι ποιητές και οι αγωνιστές της ελεύθερης σκέψης. Η έννοια του αριστερού δεν είναι καμουφλάζ για μία δύσκολη στιγμή αλλά πορεία ζωής. Στην αντίθετη περίπτωση, κοιτώντας χαμηλά για ρωγμές που δίνουν χώρο μόνο στο εγώ μας, κινδυνεύουμε να μας παρασύρει σαν κινούμενη άμμος η πλήρης διάλυση.


Χάρης Τσιόκας

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι εκλογή προέδρου έχει λόγους να γίνει κοινωνικό γεγονός. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα τελευταία 15 -όχι χωρίς λάθη και αδυναμίες- αποτέλεσε κρίσιμο και διακριτό μέγεθος, εναλλακτικής διακυβέρνησης. Και αυτό χρειάζεται περισσότερο σήμερα. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που τα συστημικά κέντρα ευνοούν κόμματα διαμαρτυρίας ή συμπληρωματικά στη ΝΔ. Για την ανεξέλεγκτη στη ουσία συνέχιση πολιτικών στην διαχείριση του κράτους και των προγραμμάτων που εξελίσσονται. 

Η πολιτική όμως πρέπει να επανέλθει στα χέρια της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων. Σήμερα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα ο εναλλακτικός προοδευτικός χώρος παρουσιάζεται αδύναμος και η κυβέρνηση ανεξέλεγκτη. 

Έχει λοιπόν σημασία η συμμετοχή όλων. Για να υπάρξει μία νέα αρχή, με σύνθεση και υπέρβαση. Αναφέρομαι στις γεωπολιτικές αναδιατάξεις και στο ρόλο της χώρας, στο ποιοι και πως θα έχουν την πρόσβαση στις κατακτήσεις της επιστήμης, στην άρση των πολύπλευρων ανισοτήτων και στην δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών από την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης. Συμμετέχουμε στις εκλογές γιατί θέλουμε να υπάρχει φορέας που επιδιώκει αλλαγή πολιτικής με προοδευτική διακυβέρνηση.


Γιάννης Αμανατίδης

Τέως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Με το σύνθημα: «Το αύριο ξεκινά από εμάς» και «Συμμετέχω», καλούνται οι πολίτες της χώρας να ψηφίσουν για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος σε 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, από τις 8 π.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ. την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Με πρόσφατα τα οδυνηρά εκλογικά αποτελέσματα αλλά και το τεράστιο ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εθνικές εκλογές, το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές του προέδρου ενός κόμματος φαίνεται δύσκολο να κερδηθεί. Ωστόσο, είναι αναγκαίο για την δημοκρατία μας να γίνει αυτό κατορθωτό, ιδιαίτερα τώρα που μετράμε σε όλη την χώρα τις πληγές μας.

Έχουμε ανάγκη, ως χώρα, την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και έναν ή μία πρόεδρο που θα εργαστεί ώστε η προοδευτική εναλλακτική πολιτική να γίνει πλειοψηφική στην κοινωνία, με ενότητα ,υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Για να μην φοβόμαστε για όλα αυτά «που θα γίνουν για μας, χωρίς εμάς».


Κώστας Αμπατζάς

Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας/νέου προέδρου διεξάγονται μετά από μία οδυνηρή ήττα του κόμματος αλλά και ολόκληρης της Αριστεράς, στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού. Πραγματοποιούνται όμως και σε μία ακόμα πιο δύσκολη συνθήκη, μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο και σε όλη την επικράτεια. Απροστάτευτοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οικοσυστήματα και περιουσίες καταστράφηκαν. Το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανίκανο να υπερασπιστεί στοιχειωδώς το λαό και τη χώρα. 

Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν, είναι και θα είναι εδώ για τα δύσκολα, όχι για τα εύκολα. Στο πλευρό των πιο αδύναμων και κατατρεγμένων, με τους οποίους δεν ασχολείται ποτέ το «άριστο επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη. Το αποδείξαμε στο παρελθόν, θα το αποδείξουμε και στο μέλλον. Καλώ κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη της Θεσσαλονίκης να προσέλθει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάδειξη νέας/νέου προέδρου. Η συμμετοχή των απλών καθημερινών ανθρώπων που παλεύουν για μια καλύτερη ζωή έχει για εμάς ιδιαίτερη αξία. Είναι η κινητήρια δύναμη μας για την εν κινήσει ανασύνταξη και ανασυγκρότηση μας. 

Για να οικοδομήσουμε όλοι και όλες μαζί την επόμενη μέρα έναν νέο, ισχυρό και γειωμένο στην κοινωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του κ. Μητσοτάκη. Με στόχο την κοινωνική ειρήνη και ευημερία για όλους και όλες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16-17.09.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία