ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε εγρήγορση με τις μηχανές στο φουλ για τις ευρωεκλογές

Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα Κασσελάκη, εκατοντάδες τα βιογραφικά για τις προκριματικές κάλπες

 24/03/2024 19:00

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε εγρήγορση με τις μηχανές στο φουλ για τις ευρωεκλογές

Βαγγέλης Στολάκης

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να έχει βάλει το χακί, καθώς εκπληρώνει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του υπηρετώντας στη Θήβα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν βάλει... αθλητικά και τρέχουν ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Κι ενώ θα περίμενε κανείς η ολιγοήμερη απουσία του Στέφανου Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου να ήταν ευκαιρία να πάρουν κάποιες... ανάσες οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη αφού το διάστημα που προηγήθηκε ήταν γεμάτο και μάλιστα με πολλές εντάσεις, οι προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές ξεκίνησαν για τα καλά με τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο να έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Στην Κουμουνδούρου οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη χαμογελούν για τη μεγάλη, όπως λένε, ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα του προέδρου του κόμματος στους πολίτες να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών υποβάλλοντας μέσω του iSYRIZA την αίτηση και το βιογραφικό τους. Η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου. Ωστόσο, η μεγάλη συμμετοχή οδήγησε σε καθυστέρηση της συγκρότησης της σχετικής λίστας με την οποία θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές από τις οποίες θα αναδειχτούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος. Η αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί ήταν η 22α Μαρτίου, ωστόσο το πλήθος των βιογραφικών που έλαβε το κόμμα μέσω του iSYRIZA οδηγεί σε μία μικρή καθυστέρηση της ανακοίνωσης των υποψηφίων (αναμένεται να γίνει εντός εβδομάδας). Οι προκριματικές εκλογές πάντως θα γίνουν στις 14 Απριλίου 2024 με κάλπες αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ θα μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτές εκτός των μελών και φίλοι του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκαν εκατοντάδες βιογραφικά και αιτήσεις (περί τα 400 άτομα) στην πλατφόρμα iSYRIZA, με τους στενούς συνεργάτες του κ. Κασσελάκη να αναφέρουν ότι ξεπεράστηκε κάθε προσδοκία. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, μία μεγάλη ομάδα κομματικών παραγόντων προχωρά σε... «ξεσκαρτάρισμα», ελέγχου των βιογραφικών των προσώπων που συμμετείχαν στη διαδικασία και θέλουν να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την επίβλεψη του διευθυντή του γραφείου του κ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβάλει αίτηση πρώην βουλευτές του κόμματος και πρωτοκλασάτα στελέχη που θέλουν να ριχτούν στη μάχη του... σταυρού ενόψει των ευρωεκλογών. Η σχετική λίστα των προκριματικών εκλογών αναμένεται να «κλειδώσει» σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντως αναμένεται να υπάρχει εκπροσώπηση κάθε περιφέρειας της χώρας, ενώ η κατάρτισή του θα γίνει με τον ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών υποψηφίων μιας και η ποσόστωση 50%-50% περιλαμβάνεται στο καταστατικό του κόμματος. Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε σχετικά με τη διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου πως 35 θέσεις θα καλυφθούν από τις προκριματικές εκλογές. Οι δύο ευρωβουλευτές Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης θα ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο χωρίς να μπουν σε προκριματικές εκλογές, ενώ πέντε υποψήφιοι θα οριστούν στο ψηφοδέλτιο από τον κ. Κασσελάκη. Στις προκριματικές θα λάβουν μέρος περί τα 400 άτομα, τα οποία θα επιλέξουν την περιφέρεια στην οποία επιθυμούν να κατέβουν. Κάθε υποψήφιος θα μπορεί να κατέβει σε μία μόνο από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος είναι το ευρωψηφοδέλτιο να έχει κατατεθεί έως τις 19 Απριλίου.

Στην ίδια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε η δημιουργία μιας task force που θα παρακολουθεί ζητήματα διαβλητότητας σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς και ζητήματα τυχόν παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με αφορμή το σκάνδαλο των e-mails που έστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το πρώτο επισκεπτήριο

Διαδικαστικά ζητήματα τόσο για τις προκριματικές εκλογές όσο και για την διοργάνωση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων του κόμματος πριν τις ευρωεκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Κασσελάκης με τον διευθυντή του γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη και τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Ευάγγελο Αποστολάκη που τον επισκέφτηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο στρατόπεδο που υπηρετεί στη Θήβα, στο πρώτο επισκεπτήριο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κασσελάκης συζήτησε με τους στενούς του συνεργάτες λεπτομέρειες για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, ενώ τους μετέφερε και τις μέχρι σήμερα εμπειρίες του από τον ελληνικό στρατό, χωρίς να λείπουν από αυτές και οι... αγγαρείες.

Ο κ. Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη. Κι αυτό γιατί οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι οι πρώτες εκλογές με τον ίδιο στην προεδρία του κόμματος. Ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως θα φέρει νέα εσωστρέφεια στο κόμμα τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ενδέχεται να τεθεί εκ νέου ζήτημα ηγεσίας, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει «λευκή επιταγή» στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη δεύτερη θέση, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μικρή αύξηση των ποσοστών του.

Οι 10 στόχοι της Κουμουνδούρου

Ο δρόμος του κ. Κασσελάκη προς τις ευρωκάλπες περιλαμβάνει τέσσερις στάσεις σε μεγάλες πόλεις για τη διοργάνωση αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων, όπως έγινε και πριν το συνέδριο. Μέσα στον Απρίλιο αναμένονται δύο περιφερειακά συνέδρια σε Πάτρα και Κρήτη, ενώ μετά το Πάσχα μέχρι τα μέσα Μαΐου θα ακολουθήσουν δύο ακόμα, σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα θα διοργανωθούν θεματικές εκδηλώσεις με την παρουσία βουλευτών και κορυφαίων στελεχών, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται ήδη για νέες περιοδείες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «κατεβαίνει» στις εκλογές με σύνθημα «Για μία άλλη Ευρώπη» όπως πρόσφατα είπε και ο κ. Κασσελάκης στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος του κόμματος. Εκεί, παρουσιάστηκαν και οι δέκα στόχοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αντιφασιστική Ευρώπη - φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς, δίκαιη πράσινη μετάβαση, κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων, Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη και η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.03.2024

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να έχει βάλει το χακί, καθώς εκπληρώνει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του υπηρετώντας στη Θήβα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν βάλει... αθλητικά και τρέχουν ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Κι ενώ θα περίμενε κανείς η ολιγοήμερη απουσία του Στέφανου Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου να ήταν ευκαιρία να πάρουν κάποιες... ανάσες οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη αφού το διάστημα που προηγήθηκε ήταν γεμάτο και μάλιστα με πολλές εντάσεις, οι προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές ξεκίνησαν για τα καλά με τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο να έχουν ήδη ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα.

Στην Κουμουνδούρου οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη χαμογελούν για τη μεγάλη, όπως λένε, ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα του προέδρου του κόμματος στους πολίτες να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών υποβάλλοντας μέσω του iSYRIZA την αίτηση και το βιογραφικό τους. Η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου. Ωστόσο, η μεγάλη συμμετοχή οδήγησε σε καθυστέρηση της συγκρότησης της σχετικής λίστας με την οποία θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές από τις οποίες θα αναδειχτούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος. Η αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί ήταν η 22α Μαρτίου, ωστόσο το πλήθος των βιογραφικών που έλαβε το κόμμα μέσω του iSYRIZA οδηγεί σε μία μικρή καθυστέρηση της ανακοίνωσης των υποψηφίων (αναμένεται να γίνει εντός εβδομάδας). Οι προκριματικές εκλογές πάντως θα γίνουν στις 14 Απριλίου 2024 με κάλπες αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ θα μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτές εκτός των μελών και φίλοι του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκαν εκατοντάδες βιογραφικά και αιτήσεις (περί τα 400 άτομα) στην πλατφόρμα iSYRIZA, με τους στενούς συνεργάτες του κ. Κασσελάκη να αναφέρουν ότι ξεπεράστηκε κάθε προσδοκία. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, μία μεγάλη ομάδα κομματικών παραγόντων προχωρά σε... «ξεσκαρτάρισμα», ελέγχου των βιογραφικών των προσώπων που συμμετείχαν στη διαδικασία και θέλουν να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την επίβλεψη του διευθυντή του γραφείου του κ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβάλει αίτηση πρώην βουλευτές του κόμματος και πρωτοκλασάτα στελέχη που θέλουν να ριχτούν στη μάχη του... σταυρού ενόψει των ευρωεκλογών. Η σχετική λίστα των προκριματικών εκλογών αναμένεται να «κλειδώσει» σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντως αναμένεται να υπάρχει εκπροσώπηση κάθε περιφέρειας της χώρας, ενώ η κατάρτισή του θα γίνει με τον ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών υποψηφίων μιας και η ποσόστωση 50%-50% περιλαμβάνεται στο καταστατικό του κόμματος. Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε σχετικά με τη διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου πως 35 θέσεις θα καλυφθούν από τις προκριματικές εκλογές. Οι δύο ευρωβουλευτές Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης θα ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο χωρίς να μπουν σε προκριματικές εκλογές, ενώ πέντε υποψήφιοι θα οριστούν στο ψηφοδέλτιο από τον κ. Κασσελάκη. Στις προκριματικές θα λάβουν μέρος περί τα 400 άτομα, τα οποία θα επιλέξουν την περιφέρεια στην οποία επιθυμούν να κατέβουν. Κάθε υποψήφιος θα μπορεί να κατέβει σε μία μόνο από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος είναι το ευρωψηφοδέλτιο να έχει κατατεθεί έως τις 19 Απριλίου.

Στην ίδια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε η δημιουργία μιας task force που θα παρακολουθεί ζητήματα διαβλητότητας σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς και ζητήματα τυχόν παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με αφορμή το σκάνδαλο των e-mails που έστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το πρώτο επισκεπτήριο

Διαδικαστικά ζητήματα τόσο για τις προκριματικές εκλογές όσο και για την διοργάνωση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων του κόμματος πριν τις ευρωεκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Κασσελάκης με τον διευθυντή του γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη και τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Ευάγγελο Αποστολάκη που τον επισκέφτηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο στρατόπεδο που υπηρετεί στη Θήβα, στο πρώτο επισκεπτήριο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κασσελάκης συζήτησε με τους στενούς του συνεργάτες λεπτομέρειες για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, ενώ τους μετέφερε και τις μέχρι σήμερα εμπειρίες του από τον ελληνικό στρατό, χωρίς να λείπουν από αυτές και οι... αγγαρείες.

Ο κ. Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη. Κι αυτό γιατί οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι οι πρώτες εκλογές με τον ίδιο στην προεδρία του κόμματος. Ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως θα φέρει νέα εσωστρέφεια στο κόμμα τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ενδέχεται να τεθεί εκ νέου ζήτημα ηγεσίας, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει «λευκή επιταγή» στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη δεύτερη θέση, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μικρή αύξηση των ποσοστών του.

Οι 10 στόχοι της Κουμουνδούρου

Ο δρόμος του κ. Κασσελάκη προς τις ευρωκάλπες περιλαμβάνει τέσσερις στάσεις σε μεγάλες πόλεις για τη διοργάνωση αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων, όπως έγινε και πριν το συνέδριο. Μέσα στον Απρίλιο αναμένονται δύο περιφερειακά συνέδρια σε Πάτρα και Κρήτη, ενώ μετά το Πάσχα μέχρι τα μέσα Μαΐου θα ακολουθήσουν δύο ακόμα, σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα θα διοργανωθούν θεματικές εκδηλώσεις με την παρουσία βουλευτών και κορυφαίων στελεχών, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται ήδη για νέες περιοδείες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «κατεβαίνει» στις εκλογές με σύνθημα «Για μία άλλη Ευρώπη» όπως πρόσφατα είπε και ο κ. Κασσελάκης στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος του κόμματος. Εκεί, παρουσιάστηκαν και οι δέκα στόχοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, αντιφασιστική Ευρώπη - φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς, δίκαιη πράσινη μετάβαση, κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων, Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη και η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.03.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία