ΣΥΡΙΖΑ: Τα επτά σημεία που οδηγούν στο συνέδριο
29/12/2019 18:23
29/12/2019 18:23
Το πολιτικό και οργανωτικό σχέδιο που θα οδηγήσει στη νέα διευρυμένη του κατάσταση τον ΣΥΡΙΖΑ το 2020 αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος, θέτοντας έτσι τους στόχους της Κουμουνδούρου για τη νέα χρονιά. Μετά τη συνεδρίαση δημοσιεύθηκαν τα επτά σημεία που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία στο 3ο του συνέδριο, στις 14, 15, 16 και 17 Μαΐου.
Το Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά και αποτελείται από 41 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Πρόκειται για τους: Αλέξη Τσίπρα, Σία Αναγνωστοπούλου, Ρεγγίνα Βαρτζέλη, Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Όλγα Γεροβασίλη, Μενέλαο Γκίβαλο, Σπύρο Δανέλλη, Ρένα Δούρου, Γιάννη Δραγασάκη, Θοδωρή Δρίτσα, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Τάκη Κορμά, Αντώνη Κοτσακά, Φώτη Κουβέλη, Πάνο Λάμπρου, Αντώνη Λιάκο, Νίκο Μαδεμλή, Γιάννη Μπαλάφα, Αριστείδη Μπαλτά, Νίκο Μπίστη, Θάνο Μωραΐτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτη Παναγιώτου, Σοφία Πανδή, Νίκο Παππά, Γιάννη Ραγκούση, Ράνια Σβίγκου, Νίκο Σκορίνη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Χάρη Τσιόκα, Στέφανο Τζουμάκα, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Χαλαζωνίτη, Δημήτρη Χατζησωκράτη και Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου ως «ένα μεγάλο βήμα στην πορεία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό, με πολιτική ενότητα και δημοκρατικές λειτουργίες».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως το πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία ήταν η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το δεύτερο η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και το τρίτο η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στόχος, όπως είπε, «είναι να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και κυρίως για τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».
Επιχειρώντας μία σκιαγράφηση του εγχώριου πολιτικού σκηνικού, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά τη συνεδρίαση ότι «βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, ωστόσο η επάνοδος της δεξιάς φαίνεται ήδη ότι όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τον τόπο και την κοινωνία, αλλά θα μας γυρίσει πίσω. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και εμείς οφείλουμε να εκπονήσουμε το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Να ετοιμαστούμε για να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για μία νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως «η ΝΔ ήρθε στην εξουσία, εξαπατώντας συνειδητά την κοινωνική πλειοψηφία». «Εμείς οφείλουμε σήμερα να φέρουμε στο προσκήνιο τις εναλλακτικές πολιτικές. Όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις απαντήσεις σε αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο και χρειάζεται να ολοκληρωθεί και να συζητηθεί η προγραμματική ατζέντα του κόμματος για τα εθνικά θέματα, για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την οικονομική πολιτική, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη 4η βιομηχανική επανάσταση, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη.
«Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τη νέα μας πολιτική ενότητα. Έχουμε το νέο ‘εμείς’, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη διακήρυξή μας. Τώρα χρειάζεται η διαμόρφωση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Το σχέδιο των επτά σημείων
Σε αυτό το πλαίσιο το Πολιτικό Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενέκρινε ένα σχέδιο επτά σημείων, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «οδικός χάρτης» στο δρόμο προς το 3ο συνέδριο, αλλά και τη διαμόρφωση ενός νέου πιο μαζικού πολιτικού κόμματος.
Τα επτά σημεία αναφέρουν:
1. «Στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της σύγχρονης αριστεράς. Ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας. Και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μία νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
2. Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
3. Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί 14 - 17 Μαΐου 2020 και θα είναι ένα συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα.
4. Οι θέσεις του 3ου συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μέχρι αρχές Φλεβάρη να έχουν εγκριθεί οι θέσεις για το 3ο συνέδριο από την ΚΕΑ.
5. Το συνέδριο θα είναι προγραμματικό και καταστατικό, συνεπώς μέσα στον Γενάρη θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και επιτροπή για το καταστατικό.
6. Το διεθνές συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία προοδευτικής διακυβέρνησης θα διεξαχθεί το τριήμερο 2 - 4 Απριλίου 2020.
7. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στη βάση της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».
Παράλληλα το Πολιτικό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη τα στελέχη του κόμματος να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία με κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη που συμφωνεί με τις αρχές της διακήρυξης, με στόχο τον πολλαπλασιασμό της οργανωτικής βάσης του κόμματος με την αξιοποίηση του isyriza.gr, αλλά και τη δημιουργία νέων οργανώσεων σε κάθε κοινότητα καλλικρατικού δήμου, σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κάθε κοινωνικό χώρο και μαζικό φορέα.
Την ευθύνη συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας από το Πολιτικό Συμβούλιο ανέλαβαν η Έφη Καλαμαρά και ο Νίκος Μπίστης, ενώ αποφασίστηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουν αναλάβει τομέα ευθύνης όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και να καταμεριστούν χρεώσεις στα μέλη της ΚΕΑ.
Αντιδρούν οι «53+»
Μπορεί στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης να συμμετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη της εσωτερικής αντιπολίτευσης των 53+, ωστόσο οι ενστάσεις και οι διαφωνίες της αριστερής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας συνεχίζουν.
Στους «53+» εκτιμούν μεταξύ άλλων ότι η συγκρότηση των νέων διευρυμένων οργάνων αποτελεί καταστρατήγηση και κατάργηση των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Θέτουν επίσης ενστάσεις σε σχέση με την αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Καταλογίζουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του για τις επιλογές αυτές, ωστόσο επιλέγουν να διατυπώνουν τις διαφωνίες τους, συμμετέχοντας στα νέα όργανα που θα οδηγήσουν στο συνέδριο του Μαΐου.
Αυτήν τη φορά το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου με μια μακροσκελή ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, έθεσε ενστάσεις σε σχέση με το όνομα και τη φυσιογνωμία του κόμματος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λάμπρου αναφέρει στην ανάρτησή του ότι: «Ανήκω σε ένα κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Το κόμμα αυτό έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς, τη ριζοσπαστική οικολογία, έως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Στην καμπάνια ονομάστηκε ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται το 3ο συνέδριο του κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. ΚΙ όμως, σε ρεπορτάζ κάποιων δημοσιογράφων, από αφέλεια ή δεν ξέρω τι, αναγράφεται ως συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Δηλαδή ενός άλλου σχήματος.
Ας το αποσαφηνίσουμε λοιπόν.
Όποια άποψη και αν έχει οποιοσδήποτε από εμάς, σεβαστή σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αγνοεί ότι τα κόμματα δεν διαλύονται, δεν μετεξελίσσονται, δεν αλλάζουν, ερήμην των μελών του, επειδή ενδεχομένως το επιθυμούν μερικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και θα υπάρχει όσο το επιθυμούν τα μέλη του, νέα και παλαιότερα. Συνεπώς, κανείς και καμία δεν δικαιούται να βιάζεται και να αλλάζει την πραγματικότητα με το έτσι θέλω.
Μπορεί στο συνέδριο, το 3ο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασιστεί η διάλυσή του (προσωπικά το απεύχομαι) ή η μετεξέλιξή του (επίσης το απεύχομαι) ή οτιδήποτε. Συνέδριο είναι, ό,τι θέλει αποφασίζει... Αλλά μέχρι τότε το κόμμα αυτό θα συνεχίσει την πορεία του ως αυτό που είναι και όχι ως αυτό που κάποιοι θέλουν να είναι».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Δεκεμβρίου 2019
Το πολιτικό και οργανωτικό σχέδιο που θα οδηγήσει στη νέα διευρυμένη του κατάσταση τον ΣΥΡΙΖΑ το 2020 αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος, θέτοντας έτσι τους στόχους της Κουμουνδούρου για τη νέα χρονιά. Μετά τη συνεδρίαση δημοσιεύθηκαν τα επτά σημεία που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία στο 3ο του συνέδριο, στις 14, 15, 16 και 17 Μαΐου.
Το Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά και αποτελείται από 41 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Πρόκειται για τους: Αλέξη Τσίπρα, Σία Αναγνωστοπούλου, Ρεγγίνα Βαρτζέλη, Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Όλγα Γεροβασίλη, Μενέλαο Γκίβαλο, Σπύρο Δανέλλη, Ρένα Δούρου, Γιάννη Δραγασάκη, Θοδωρή Δρίτσα, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Τάκη Κορμά, Αντώνη Κοτσακά, Φώτη Κουβέλη, Πάνο Λάμπρου, Αντώνη Λιάκο, Νίκο Μαδεμλή, Γιάννη Μπαλάφα, Αριστείδη Μπαλτά, Νίκο Μπίστη, Θάνο Μωραΐτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτη Παναγιώτου, Σοφία Πανδή, Νίκο Παππά, Γιάννη Ραγκούση, Ράνια Σβίγκου, Νίκο Σκορίνη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Χάρη Τσιόκα, Στέφανο Τζουμάκα, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Χαλαζωνίτη, Δημήτρη Χατζησωκράτη και Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου ως «ένα μεγάλο βήμα στην πορεία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό, με πολιτική ενότητα και δημοκρατικές λειτουργίες».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως το πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία ήταν η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το δεύτερο η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και το τρίτο η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στόχος, όπως είπε, «είναι να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και κυρίως για τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».
Επιχειρώντας μία σκιαγράφηση του εγχώριου πολιτικού σκηνικού, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά τη συνεδρίαση ότι «βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, ωστόσο η επάνοδος της δεξιάς φαίνεται ήδη ότι όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τον τόπο και την κοινωνία, αλλά θα μας γυρίσει πίσω. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και εμείς οφείλουμε να εκπονήσουμε το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Να ετοιμαστούμε για να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για μία νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως «η ΝΔ ήρθε στην εξουσία, εξαπατώντας συνειδητά την κοινωνική πλειοψηφία». «Εμείς οφείλουμε σήμερα να φέρουμε στο προσκήνιο τις εναλλακτικές πολιτικές. Όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις απαντήσεις σε αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο και χρειάζεται να ολοκληρωθεί και να συζητηθεί η προγραμματική ατζέντα του κόμματος για τα εθνικά θέματα, για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την οικονομική πολιτική, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη 4η βιομηχανική επανάσταση, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη.
«Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τη νέα μας πολιτική ενότητα. Έχουμε το νέο ‘εμείς’, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη διακήρυξή μας. Τώρα χρειάζεται η διαμόρφωση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Το σχέδιο των επτά σημείων
Σε αυτό το πλαίσιο το Πολιτικό Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενέκρινε ένα σχέδιο επτά σημείων, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «οδικός χάρτης» στο δρόμο προς το 3ο συνέδριο, αλλά και τη διαμόρφωση ενός νέου πιο μαζικού πολιτικού κόμματος.
Τα επτά σημεία αναφέρουν:
1. «Στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της σύγχρονης αριστεράς. Ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας. Και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μία νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
2. Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
3. Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί 14 - 17 Μαΐου 2020 και θα είναι ένα συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα.
4. Οι θέσεις του 3ου συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μέχρι αρχές Φλεβάρη να έχουν εγκριθεί οι θέσεις για το 3ο συνέδριο από την ΚΕΑ.
5. Το συνέδριο θα είναι προγραμματικό και καταστατικό, συνεπώς μέσα στον Γενάρη θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και επιτροπή για το καταστατικό.
6. Το διεθνές συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία προοδευτικής διακυβέρνησης θα διεξαχθεί το τριήμερο 2 - 4 Απριλίου 2020.
7. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στη βάση της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».
Παράλληλα το Πολιτικό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη τα στελέχη του κόμματος να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία με κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη που συμφωνεί με τις αρχές της διακήρυξης, με στόχο τον πολλαπλασιασμό της οργανωτικής βάσης του κόμματος με την αξιοποίηση του isyriza.gr, αλλά και τη δημιουργία νέων οργανώσεων σε κάθε κοινότητα καλλικρατικού δήμου, σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κάθε κοινωνικό χώρο και μαζικό φορέα.
Την ευθύνη συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας από το Πολιτικό Συμβούλιο ανέλαβαν η Έφη Καλαμαρά και ο Νίκος Μπίστης, ενώ αποφασίστηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουν αναλάβει τομέα ευθύνης όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και να καταμεριστούν χρεώσεις στα μέλη της ΚΕΑ.
Αντιδρούν οι «53+»
Μπορεί στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης να συμμετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη της εσωτερικής αντιπολίτευσης των 53+, ωστόσο οι ενστάσεις και οι διαφωνίες της αριστερής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας συνεχίζουν.
Στους «53+» εκτιμούν μεταξύ άλλων ότι η συγκρότηση των νέων διευρυμένων οργάνων αποτελεί καταστρατήγηση και κατάργηση των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Θέτουν επίσης ενστάσεις σε σχέση με την αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Καταλογίζουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του για τις επιλογές αυτές, ωστόσο επιλέγουν να διατυπώνουν τις διαφωνίες τους, συμμετέχοντας στα νέα όργανα που θα οδηγήσουν στο συνέδριο του Μαΐου.
Αυτήν τη φορά το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου με μια μακροσκελή ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, έθεσε ενστάσεις σε σχέση με το όνομα και τη φυσιογνωμία του κόμματος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λάμπρου αναφέρει στην ανάρτησή του ότι: «Ανήκω σε ένα κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Το κόμμα αυτό έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς, τη ριζοσπαστική οικολογία, έως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Στην καμπάνια ονομάστηκε ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται το 3ο συνέδριο του κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. ΚΙ όμως, σε ρεπορτάζ κάποιων δημοσιογράφων, από αφέλεια ή δεν ξέρω τι, αναγράφεται ως συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Δηλαδή ενός άλλου σχήματος.
Ας το αποσαφηνίσουμε λοιπόν.
Όποια άποψη και αν έχει οποιοσδήποτε από εμάς, σεβαστή σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αγνοεί ότι τα κόμματα δεν διαλύονται, δεν μετεξελίσσονται, δεν αλλάζουν, ερήμην των μελών του, επειδή ενδεχομένως το επιθυμούν μερικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και θα υπάρχει όσο το επιθυμούν τα μέλη του, νέα και παλαιότερα. Συνεπώς, κανείς και καμία δεν δικαιούται να βιάζεται και να αλλάζει την πραγματικότητα με το έτσι θέλω.
Μπορεί στο συνέδριο, το 3ο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασιστεί η διάλυσή του (προσωπικά το απεύχομαι) ή η μετεξέλιξή του (επίσης το απεύχομαι) ή οτιδήποτε. Συνέδριο είναι, ό,τι θέλει αποφασίζει... Αλλά μέχρι τότε το κόμμα αυτό θα συνεχίσει την πορεία του ως αυτό που είναι και όχι ως αυτό που κάποιοι θέλουν να είναι».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Δεκεμβρίου 2019
ΣΧΟΛΙΑ