Μονόλογοι

Τα «κλειστά χαρτιά» της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ και η βεβαιότητα της Αράπογλου για τη δεύτερη Κυριακή. Γράφει ο Σαλονικιός

03/10/2023 18:37

Ότι κάτι ψήνεται στη ΔΕΘ, το έχετε πληροφορηθεί όσοι παρακολουθείτε το makthes.gr. Αναφέρομαι στο περίφημο σχέδιο ανάπλασης των 170 στρεμμάτων του εκθεσιακού κέντρου το οποίο έχει βαλτώσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Αιτία, εκτός των άλλων, είναι το χρηματοδοτικό μοντέλο για την εξασφάλιση των 300 και πλέον, εκατομμυρίων που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί το πρότζεκτ.

Δηλαδή, πόσα εξ αυτών θα βάλει ο ιδιώτης, μιας και προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ, και πόσα θα εισφέρει το κράτος και από ποια πηγή. Απαντήσεις επ' αυτών περιμέναμε να δοθούν από τον πρωθυπουργό κατά την εδώ παρουσία του στην 87η ΔΕΘ. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην πει το παραμικρό.

Κατά μία εξήγηση, δεν ήταν έτοιμος να πει κάτι, καθώς δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποια ακριβώς θα είναι η συμμετοχή του κράτους. Κατά μία άλλη, όμως, άποψη, ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για το σχέδιο ανάπλασης επειδή κάποια πράγματα που έχουν αποφασιστεί δεν θα ηχήσουν ευχάριστα στα αυτιά των Θεσσαλονικέων, οπότε το άφησε για αργότερα.

Αναφέρομαι στην αποκάλυψη του makthes.gr ότι μαζί με τις εμπορικές χρήσεις που σχεδιάζεται να εκχωρηθούν στον ιδιώτη (ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο, υπόγειο πάρκινγκ), σχεδιάζεται να δοθεί και το μάνατζμεντ της ΔΕΘ-HELEXPO.

Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ώστε, τυχόν δυσαρέσκεια των Θεσσαλονικέων, να μην εκφραστεί στην κάλπη των εκλεκτών της, δηλαδή κατά βάση στην κάλπη του Κωνσταντίνου Ζέρβα εν προκειμένω.

Με βάση αυτό, ούτε αύριο αναμένεται να πει κάτι επί του θέματος ο Μητσοτάκης κατά την εδώ παρουσία του. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μας πει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμφωνεί με το σχέδιο ανάπλασης, ποια είναι η γνώμη του για την παραχώρηση και του μάνατζμεντ του εκθεσιακού φορέα, σε ιδιώτη.

Σιγουριά για τον δεύτερο γύρο

kentriki-proeklogiki-omilia-arapoglou12.jpg

Πολύ πετυχημένη από πλευράς μαζικότητας αλλά και ποιότητας ήταν η χθεσινοβραδινή, κεντρική συγκέντρωση της Αράπογλου στην Καλαμαριά, σημάδι ότι η Χρύσα ετοιμάζεται και για τον δεύτερο γύρο.

Η πλατεία προσφυγικού ελληνισμού (πρώην πλατεία δημαρχείου) είχε πάρα πολύ κόσμο κι απ' ότι μου είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η συντριπτική πλειονότητα ήταν βέροι Καλαμαριώτες. Ήταν πολλοί εκπρόσωποι των συλλόγων της περιοχής, στελέχη της αυτοδιοίκησης (Σπύρος Ζλατάνος, Σταύρος Ζαμπέτογλου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Θεοδόσης Μπακογλίδης κ.ά.), οι πρώην βουλευτές Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης από το ΠΑΣΟΚ καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.

Η Χρύσα ξεκίνησε λίγο ανάποδα την εκδήλωση, παρουσιάζοντας πρώτα τους 88 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη», υπό τους ήχους του εμβληματικού Bella Ciao.

Στη συνέχεια έκανε μια συνοπτική παρουσίαση 24 σημείων του προγράμματός της και έκλεισε την ομιλία της δείχνοντας επτά «κίτρινες κάρτες» στον Γιάννη Δαρδαμανέλη για τη διαχείριση που έχει κάνει στο δήμο, καθώς και μια «κόκκινη» για το ότι ζήτησε και πήρε προκαταβολή από τους ΚΑΠ του 2024 ποσού 850.000 ευρώ.

«Όπως καταλαβαίνετε», είπε η Χρύσα «στο ταμείο του δήμου δεν υπάρχει ούτε ευρώ και ο κ. Δαρδαμανέλης δεν διστάζει να πάρει χρήματα και από την επόμενη χρονιά, για να βγάλει το 2023. Δεσμεύει δηλαδή και την επόμενη διοίκηση η οποία θα ξεκινήσει τη θητεία της με μείον σχεδόν ένα εκατομμύριο».



O Σαλονικιός