Τα μπακαλιαράκια και τα άλλα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους στη Θεσσαλονίκη - Πόσο πάει η μερίδα στα ουζερί της πόλης
17/03/2024 08:00
17/03/2024 08:00
Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται τα καταστήματα εστίασης και στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποδεχθούν τους χιλιάδες ντόπιους αλλά και επισκέπτες που θα επιλέξουν να γιορτάσουν τα κούλουμα σε κάποιο από τα εστιατόρια της πόλης.
Γαρίδες, καλαμαράκια, μύδια, μπακαλιάρος και χταπόδι έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει η λαγάνα και ο παραδοσιακός χαλβάς.
Στα Λαδάδικα, απέναντι από το λιμάνι, τα μέλη της οικογένειας Κερανίδη τρέχουν και δεν φτάνουν αυτές τις μέρες για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις ετοιμασίες για τα σαρακοστιανά εδέσματα της ημέρας αλλά κυρίως για τον φημισμένο παραδοσιακό μπακαλιάρο, που ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας θα μπει στο τηγάνι, ικανοποιώντας τους ουρανίσκους ακόμη και των πιο απαιτητικών.
Όπως λέει στο makthes.grο Νίκος Κερανίδης, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης, οι φετινές τιμές είναι ιδιαίτερα προσγειωμένες και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. Συγκεκριμένα μια μερίδα μπακαλιάρο κοστίζει σήμερα 9 ευρώ ενώ ίδια είναι η τιμή που έχει και μια μερίδα καλαμάρι. Μικρή αύξηση παρουσιάζεται στην τιμή της πατάτας που φτάνει σήμερα τα 2,5 ευρώ, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια που δεν ξεπερνούσε τα 2 ευρώ. Σταθερή παραμένει ωστόσο η τιμή της σκορδαλιάς, που δεν ξεπερνάει τα 2 ευρώ καθώς και της πιπεριάς που κοστίζει μόλις 1 ευρώ.
«Σε κάθε τραπέζι, κυρίαρχη θέση θα έχουν το χταπόδι και οι γαρίδες ενώ δεν θα λείψει ούτε ο μπακαλιάρος που συνοδεύεται με πατάτες και σκορδαλιά. Μεγαλύτερη ωστόσο είναι η ζήτηση που υπάρχει από τον κόσμο για καλαμαράκια και μύδια, μιας και θεωρούνται τα φαγητά της ημέρας. Η κίνηση κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά με τον κόσμο να προτιμάει τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία για να γευματίσει την συγκεκριμένη μέρα» αναφέρει ο κ. Κερανίδης.
«Η πληρότητα για την Καθαρά Δευτέρα, στο κατάστημά μας αγγίζει ήδη το 100% ενώ πολλοί θα είναι και εκείνοι που θα θελήσουν όπως κάθε χρόνο να προμηθευτούν τα σαρακοστιανά εδέσματα σε πακέτο για να τα απολαύσουν στο σπίτι τους ή στην ύπαιθρο. Ήδη, άλλωστε, τα τηλεφωνήματα "πέφτουν βροχή" εδώ και μια εβδομάδα, με τις προκρατήσεις και τις παραγγελίες να έχουν χτυπήσει ταβάνι εδώ και μέρες» πρόσθεσε.
Πάνω από 200 κιλά ψαριού ετοιμάζονται να καταναλωθούν μόνο την συγκεκριμένη μέρα θα πει στο makthes.gr, ο κ. Ευάγγελος Γραβάνης, μάγειρας γνωστού καταστήματος εστίασης στα Λαδάδικα. «Για εμάς είναι μια από τις καλύτερες ημέρες καθώς η κίνηση χτυπάει κόκκινο με τους πελάτες μας να προτιμούν κυρίως θαλασσινά και νηστίσιμα εδέσματα».
Το καλό ξαρμύρισμα, το μελετημένο κουρκούτι, το σωστό και το ελαφρύ τηγάνισμα είναι που κάνουν τον μπακαλιάρο να ξεχωρίζει λένε οι ειδικοί.
«Εδώ και αρκετές μέρες έχει ξεκινήσει το καθάρισμα και το κόψιμο του μπακαλιάρου ενώ τρείς μέρες πριν την κατανάλωση αρχίζει το ξαρμύρισμα του ψαριού που γίνεται μέσα σε μεγάλα δοχεία με πολύ νερό το οποίο αλλάζουμε κάθε εφτά ώρες για να φύγει το αλάτι» λέει ο κ. Γραβάνης.
«Υπάρχει ένα μυστικό για να φτιάξεις τον πιο τραγανό μπακαλιάρο που τρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Το παραδοσιακό κουρκούτι, δηλαδή η ζύμη που παρασκευάζεται με νερό, αλεύρι και μαγιά παίζει τον κυριότερο ρόλο για ένα νόστιμο και τραγανό ψάρι σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει όλα τα μυστικά της συνταγής.
Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται τα καταστήματα εστίασης και στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποδεχθούν τους χιλιάδες ντόπιους αλλά και επισκέπτες που θα επιλέξουν να γιορτάσουν τα κούλουμα σε κάποιο από τα εστιατόρια της πόλης.
Γαρίδες, καλαμαράκια, μύδια, μπακαλιάρος και χταπόδι έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει η λαγάνα και ο παραδοσιακός χαλβάς.
Στα Λαδάδικα, απέναντι από το λιμάνι, τα μέλη της οικογένειας Κερανίδη τρέχουν και δεν φτάνουν αυτές τις μέρες για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις ετοιμασίες για τα σαρακοστιανά εδέσματα της ημέρας αλλά κυρίως για τον φημισμένο παραδοσιακό μπακαλιάρο, που ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας θα μπει στο τηγάνι, ικανοποιώντας τους ουρανίσκους ακόμη και των πιο απαιτητικών.
Όπως λέει στο makthes.grο Νίκος Κερανίδης, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης, οι φετινές τιμές είναι ιδιαίτερα προσγειωμένες και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. Συγκεκριμένα μια μερίδα μπακαλιάρο κοστίζει σήμερα 9 ευρώ ενώ ίδια είναι η τιμή που έχει και μια μερίδα καλαμάρι. Μικρή αύξηση παρουσιάζεται στην τιμή της πατάτας που φτάνει σήμερα τα 2,5 ευρώ, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια που δεν ξεπερνούσε τα 2 ευρώ. Σταθερή παραμένει ωστόσο η τιμή της σκορδαλιάς, που δεν ξεπερνάει τα 2 ευρώ καθώς και της πιπεριάς που κοστίζει μόλις 1 ευρώ.
«Σε κάθε τραπέζι, κυρίαρχη θέση θα έχουν το χταπόδι και οι γαρίδες ενώ δεν θα λείψει ούτε ο μπακαλιάρος που συνοδεύεται με πατάτες και σκορδαλιά. Μεγαλύτερη ωστόσο είναι η ζήτηση που υπάρχει από τον κόσμο για καλαμαράκια και μύδια, μιας και θεωρούνται τα φαγητά της ημέρας. Η κίνηση κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά με τον κόσμο να προτιμάει τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία για να γευματίσει την συγκεκριμένη μέρα» αναφέρει ο κ. Κερανίδης.
«Η πληρότητα για την Καθαρά Δευτέρα, στο κατάστημά μας αγγίζει ήδη το 100% ενώ πολλοί θα είναι και εκείνοι που θα θελήσουν όπως κάθε χρόνο να προμηθευτούν τα σαρακοστιανά εδέσματα σε πακέτο για να τα απολαύσουν στο σπίτι τους ή στην ύπαιθρο. Ήδη, άλλωστε, τα τηλεφωνήματα "πέφτουν βροχή" εδώ και μια εβδομάδα, με τις προκρατήσεις και τις παραγγελίες να έχουν χτυπήσει ταβάνι εδώ και μέρες» πρόσθεσε.
Πάνω από 200 κιλά ψαριού ετοιμάζονται να καταναλωθούν μόνο την συγκεκριμένη μέρα θα πει στο makthes.gr, ο κ. Ευάγγελος Γραβάνης, μάγειρας γνωστού καταστήματος εστίασης στα Λαδάδικα. «Για εμάς είναι μια από τις καλύτερες ημέρες καθώς η κίνηση χτυπάει κόκκινο με τους πελάτες μας να προτιμούν κυρίως θαλασσινά και νηστίσιμα εδέσματα».
Το καλό ξαρμύρισμα, το μελετημένο κουρκούτι, το σωστό και το ελαφρύ τηγάνισμα είναι που κάνουν τον μπακαλιάρο να ξεχωρίζει λένε οι ειδικοί.
«Εδώ και αρκετές μέρες έχει ξεκινήσει το καθάρισμα και το κόψιμο του μπακαλιάρου ενώ τρείς μέρες πριν την κατανάλωση αρχίζει το ξαρμύρισμα του ψαριού που γίνεται μέσα σε μεγάλα δοχεία με πολύ νερό το οποίο αλλάζουμε κάθε εφτά ώρες για να φύγει το αλάτι» λέει ο κ. Γραβάνης.
«Υπάρχει ένα μυστικό για να φτιάξεις τον πιο τραγανό μπακαλιάρο που τρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Το παραδοσιακό κουρκούτι, δηλαδή η ζύμη που παρασκευάζεται με νερό, αλεύρι και μαγιά παίζει τον κυριότερο ρόλο για ένα νόστιμο και τραγανό ψάρι σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει όλα τα μυστικά της συνταγής.
ΣΧΟΛΙΑ