ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τελευταία ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Στα ύψη οι τιμές φρούτων και λαχανικών (βίντεο)

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

 24/12/2024 08:38

Τα τελευταία ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Στα ύψη οι τιμές φρούτων και λαχανικών (βίντεο)

Μία ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα, οι καταναλωτές σπεύδουν στα καταστήματα για τα τελευταία τους ψώνια, καθώς οι τιμές σε πολλά βασικά αγαθά παραμένουν υψηλές, ειδικά σε σύγκριση με πέρυσι.

Σήμερα, τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα, δίνοντας στους πολίτες την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις αγορές τους για το εορταστικό τραπέζι.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με περιορισμένο προϋπολογισμό. Ενδεικτικά, οι τιμές στη λαϊκή αγορά σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Καρότα: 1€/κιλό
  • Πατάτες: 1,30€/κιλό
  • Κρεμμύδια: 1€/κιλό
  • Μπρόκολο: 3€/κιλό
  • Λάχανο: 1€/κιλό
  • Μαρούλι: 0,70€/τμχ
  • Μήλα - Αχλάδια: 1€/κιλό
  • Μανταρίνια: 1,50€/κιλό
  • Πορτοκάλια: 0,98€/κιλό

Μείωση τιμών στο «Καλάθι των Χριστουγέννων»

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το κόστος του «Καλαθιού των Χριστουγέννων» παρουσιάζει μείωση 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι καταναλωτές που επιλέγουν προϊόντα από το καλάθι βρίσκουν χαμηλότερες τιμές στη γαλοπούλα (-7,9%), το τσουρέκι (-5,9%), το χοιρινό (-5,6%) και τα αμνοερίφια (-3,9%). Ωστόσο, αύξηση 11% καταγράφεται στη σοκολάτα, λόγω των διεθνών τιμών του κακάο.

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Η τιμοληψία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) εκτιμά ότι το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6-8 άτομα κυμαίνεται από 107,54 έως 148,89 ευρώ. Η αύξηση 4,3%-5,8% συγκριτικά με πέρυσι αποδίδεται στη διαφοροποίηση ποιότητας και τύπου καταστημάτων.

Οι τιμές στις νωπές γαλοπούλες παρουσιάζουν αύξηση έως 5,5%, στο χοιρινό 4,8% και στο μοσχάρι 4,2%. Αντίθετα, οι τιμές σε αρνί και κατσίκι παραμένουν σταθερότερες. Στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, οι χονδρικές τιμές στις νωπές γαλοπούλες κυμαίνονται από 5,30 έως 7 ευρώ το κιλό, ενώ το μοσχάρι από 7 έως 7,9 ευρώ το κιλό.

Οι καταναλωτές καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ποιότητα και το κόστος, ενώ η αγορά προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες για τις φετινές γιορτές. 

Μία ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα, οι καταναλωτές σπεύδουν στα καταστήματα για τα τελευταία τους ψώνια, καθώς οι τιμές σε πολλά βασικά αγαθά παραμένουν υψηλές, ειδικά σε σύγκριση με πέρυσι.

Σήμερα, τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα, δίνοντας στους πολίτες την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις αγορές τους για το εορταστικό τραπέζι.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με περιορισμένο προϋπολογισμό. Ενδεικτικά, οι τιμές στη λαϊκή αγορά σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Καρότα: 1€/κιλό
  • Πατάτες: 1,30€/κιλό
  • Κρεμμύδια: 1€/κιλό
  • Μπρόκολο: 3€/κιλό
  • Λάχανο: 1€/κιλό
  • Μαρούλι: 0,70€/τμχ
  • Μήλα - Αχλάδια: 1€/κιλό
  • Μανταρίνια: 1,50€/κιλό
  • Πορτοκάλια: 0,98€/κιλό

Μείωση τιμών στο «Καλάθι των Χριστουγέννων»

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το κόστος του «Καλαθιού των Χριστουγέννων» παρουσιάζει μείωση 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι καταναλωτές που επιλέγουν προϊόντα από το καλάθι βρίσκουν χαμηλότερες τιμές στη γαλοπούλα (-7,9%), το τσουρέκι (-5,9%), το χοιρινό (-5,6%) και τα αμνοερίφια (-3,9%). Ωστόσο, αύξηση 11% καταγράφεται στη σοκολάτα, λόγω των διεθνών τιμών του κακάο.

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Η τιμοληψία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) εκτιμά ότι το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6-8 άτομα κυμαίνεται από 107,54 έως 148,89 ευρώ. Η αύξηση 4,3%-5,8% συγκριτικά με πέρυσι αποδίδεται στη διαφοροποίηση ποιότητας και τύπου καταστημάτων.

Οι τιμές στις νωπές γαλοπούλες παρουσιάζουν αύξηση έως 5,5%, στο χοιρινό 4,8% και στο μοσχάρι 4,2%. Αντίθετα, οι τιμές σε αρνί και κατσίκι παραμένουν σταθερότερες. Στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, οι χονδρικές τιμές στις νωπές γαλοπούλες κυμαίνονται από 5,30 έως 7 ευρώ το κιλό, ενώ το μοσχάρι από 7 έως 7,9 ευρώ το κιλό.

Οι καταναλωτές καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ποιότητα και το κόστος, ενώ η αγορά προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες για τις φετινές γιορτές. 

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία