Τάκης Θεοδωρικάκος στη «ΜτΚ»: Παραγωγικές επενδύσεις σε όλη την περιφέρεια, η μεγαλύτερη ασφάλεια για την πατρίδα μας
29/12/2024 19:00
29/12/2024 19:00
Ο υπουργός Ανάπτυξης μέσω της «ΜτΚ» στέλνει αυστηρά μηνύματα για τις ανατιμήσεις στην αγορά, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις για «να αντιμετωπιστεί δραστικά το φαινόμενο των πλασματικών και παραπλανητικών προσφορών».
Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως «η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα, τα μέτρα που πήραμε αποδίδουν. Μέρος της πίεσης που ασκούμε στην αγορά είναι και η πρωτοβουλία μείωσης τιμών σε πάνω από 700 κωδικούς βασικών προϊόντων από 5% έως 24%».
Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρεται στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη ΒΙΠΕ Σίνδου, στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, στη μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου ενώ για το μεγαλόπνοο εγχείρημα του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς ThessINTEC τονίζει πως «απαιτείται κατεπειγόντως η άμεση επιτάχυνση του έργου».
Ποια η θέση της Βόρειας Ελλάδας στο νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας; Πώς μπορεί η περιοχή να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, την ώρα που οι υποδομές, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;
Η μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική της Ελλάδας έχει προϋπόθεση αυτή η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη. Αυτή είναι μία προϋπόθεση για την ασφάλεια της πατρίδας μας και το μέλλον όλων μας. Η ισόρροπη ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, στη μεταποίηση-βιομηχανία και φυσικά στις υπηρεσίες. Ισόρροπη ανάπτυξη σημαίνει υποδομές και δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας. Επένδυση στη γνώση και το ανθρώπινο δυναμικό.
Είναι προφανές ότι κάθε περιοχή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν με ξεχωριστά περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης. Η Μακεδονία είναι ήδη η καρδιά της βιομηχανίας μας. Στη Σίνδο βρίσκεται το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με 560 ενεργές επιχειρήσεις, με ισχυρές εξαγωγικές δραστηριότητες και 20.000 εργαζόμενους.
Η Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο ενισχύοντας τη θέση της στη βιομηχανική παραγωγή. Στο σχέδιό μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Προχωράμε με πράξεις.
Στην ΒΙΠΕΘ υλοποιούνται έργα 15,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται με 7,6 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Έργα και παρεμβάσεις πραγματοποιούνται επίσης και στα βιομηχανικά πάρκα Κιλκίς και Σερρών, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ένα έργο προϋπολογισμού 155-260 εκατ. ευρώ, ώστε ο χώρος να διαμορφωθεί σε κέντρο με χρήσεις logistics, μεταποίησης και ζωνών ελεύθερου εμπορίου. Με 80 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμε τη μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου, που περιλαμβάνει 875 επιχειρήσεις.
Στο πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» ωφελούνται και εταιρείες της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά στον Α’ κύκλο της μεταποίησης του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου, στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ενταχθεί 45 επιχειρήσεις, που θα ενισχυθούν με 68 εκατ. ευρώ (επιδοτήσεις, leasing και φοροαπαλλαγές). Αλλά δεν είναι τα μοναδικά έργα.
Το Μετρό που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις 30 Νοεμβρίου, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης και της μετατροπής σε μητροπολιτικό και διεθνές κέντρο σε συνδυασμό με το Λιμάνι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, το αεροδρόμιο και την Εγνατία Οδό. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το εξαιρετικής σημασίας έργο του FlyOver, που θα αναβαθμίσει ριζικά το οδικό δίκτυο και την καθημερινότητα των πολιτών.
Ισόρροπη ανάπτυξη σημαίνει ξεχωριστή φροντίδα για κάθε πτυχή της ζωής των πολιτών.
Πρόσφατα ανακοινώσατε φοροαπαλλαγές και κίνητρα για ενίσχυση και πριμοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές. Θεωρείτε πως αρκούν για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να καταστεί πιο ελκυστική η Ελλάδα στην προσέλκυση κεφαλαίων;
Είναι η πρώτη φορά που υλοποιούμε ένα ξεχωριστό αναπτυξιακό καθεστώς μόνο για τις παραμεθόριες περιοχές. Κάνουμε ό,τι απαιτείται, στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, για να στηρίξουμε τις παραμεθόριες περιοχές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν, αλλά και στα νέα παιδιά να μείνουν στον τόπο τους, να δημιουργήσουν οικογένεια και να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.
Ο καλύτερος «φράχτης» για τα σύνορά μας είναι τα εργοστάσια στην περιφέρεια. Για να έχουν ασφαλείς και καλοπληρωμένες δουλειές οι νεότερες γενιές και να αντιμετωπίσουμε και το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα. Για να επιστρέψουν και όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.
Ποια μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη;
Έχουμε ήδη προχωρήσει στην έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για 4.420 νέες θέσεις εργασίας. Τους πρώτους μήνες του 2025 θα προκηρυχθούν καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου με 600 εκατ. ευρώ: ενισχύσεις των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ, των παραμεθόριων περιοχών και της Θεσσαλίας και της μεταποίησης. Συνεχίζουμε και τον θεσμό των εμβληματικών επενδύσεων και μετά το πέρας του RRF, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο τέλος του 2025. Εντάσσουμε σε αυτές τη ναυπηγική βιομηχανία, τις κρίσιμες πρώτες ύλες και την κυκλική οικονομία. Παράλληλα, «τρέχει» η αναβάθμιση των υποδομών των επιχειρηματικών πάρκων, το «Ερευνώ - Καινοτομώ» και συνολικά οι επενδύσεις μας στην έρευνα με ποσά που συνολικά αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Και αντιστοίχως αυτό θα γίνει το 2026. Είναι ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, με διαφάνεια και κανόνες, ώστε να τους γνωρίζουν όλοι.
Είστε ικανοποιημένος από την ταχύτητα υλοποίησης του τεχνολογικού πάρκου ThessINTEC; Πώς θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε τεχνολογικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;
Το συγκεκριμένο έργο, όταν θα ολοκληρωθεί, θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα καινοτομίας και σύγχρονης οικονομικής δραστηριότητας. Αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα έχει πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία μας.
Το έργο χρηματοδοτείται με 33 εκατομμύρια ευρώ και βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους υπεύθυνους του ThessINTEC για να επιλύονται μια σειρά πρακτικά θέματα γιατί απαιτείται κατεπειγόντως η άμεση επιτάχυνση του έργου.
Πώς αξιολογείτε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πρόσκλησης του υπουργείου Ανάπτυξης στις εταιρείες για μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά; Θεωρείτε πως με δεδομένες τις συσσωρευμένες ανατιμήσεις των τελευταίων χρόνων έγιναν αισθητές οι μειώσεις στην τσέπη των πολιτών;
Ως υπουργείο Ανάπτυξης ασκούμε πολύ μεγάλη πίεση στην αγορά, στα σούπερ μάρκετ όλο αυτό το διάστημα, ζητώντας τους να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να επιδείξουν τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη. Μέρος αυτής της πίεσης είναι και η πρωτοβουλία μείωσης τιμών σε πάνω από 700 κωδικούς βασικών προϊόντων από 5% έως 24%, η οποία είναι σίγουρα προς τη θετική κατεύθυνση, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά, ιδίως τα πιο ευάλωτα.
Τα μέτρα ελέγχου των τιμών που έχουμε νομοθετήσει, πήραν παράταση ως τον Απρίλιο του 2025, διότι αποδίδουν, είναι αποτελεσματικά και δείχνουν μια συγκράτηση των τιμών. Συμφωνούν σε αυτό εγχώριοι και διεθνείς δείκτες, όπως είναι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν 0,6% έναντι 2,9% στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία είναι 3%, ενώ το Βέλγιο και η Ολλανδία στο 6%. Από 1/1/24 ως 30/11/24 ο πληθωρισμός τροφίμων είναι μόλις 0,12%, ενώ εντός σούπερ μάρκετ καταγράφεται αρνητικός πληθωρισμός το τελευταίο εξάμηνο, -0,7%. Να θυμίσω ότι πέρυσι ήταν στο 10,4% ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα και στο 15,5% το 2022.
Είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων πράξεων: εξαπλασιάσαμε το ανώτατο όριο προστίμων, ώστε να είναι ακόμα πιο αποτρεπτικό για όποιον σκέφτεται να παρανομήσει. Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού με 50 εξειδικευμένα στελέχη, πάντα με σεβασμό στον ανεξάρτητο ρόλο της. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ενώ όλοι οι πολίτες έχουν στα χέρια του ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου των τιμών, την πλατφόρμα e-katanalotis.
Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί γιατί είναι απολύτως κατανοητό ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δυσκολεύονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Το γνωρίζουμε, είμαστε τμήμα της κοινωνίας, προερχόμαστε από την κοινωνία και ακούμε τις αγωνίες όλων των πολιτών, διότι είναι και δικές μας αγωνίες. Δίνουμε μία μεγάλη μάχη που θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης, αλλά και για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και ουσιαστική λύση στο ζήτημα του κόστους ζωής.
Εξετάζετε να λάβετε επιπλέον μέτρα για την λείανση των επιπτώσεων της ακρίβειας; Θα θεσπίσετε νέους κανόνες για τις προσφορές;
Όσον αφορά στο κομμάτι των προσφορών, ο Κώδικας Δεοντολογίας για την παρουσίαση των εκπτώσεων και των προσφορών προς τους καταναλωτές θα εμπλουτιστεί με νέες προβλέψεις και παραδείγματα προβληματικών πρακτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το φαινόμενο των πλασματικών και παραπλανητικών προσφορών. Επιδιώκουμε και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, ώστε οι καταναλωτές να έχουν απευθείας πρόσβαση στα προϊόντα τους.
Αν τα μέτρα για τις ανατιμήσεις αποδίδουν βάσει των επίσημων στοιχείων, γιατί η αντιπολίτευση σας καλεί συνεχώς στη Βουλή για να δώσετε απαντήσεις για την ακρίβεια;
Κάθε καλόπιστη κριτική είναι καλοδεχούμενη. Έχουμε ανοικτά τ’ αυτιά μας για να ακούσουμε κάθε πρόταση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί όχι και να την υλοποιήσουμε. Αρκεί να είναι ρεαλιστική, εφαρμόσιμη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί και η αντιπολίτευση επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, επιδιώκοντας πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη. Καταψήφισαν μέχρι και το μέτρο για τον εξαπλασιασμό των προστίμων για όποιον παραβιάζει τη νομοθεσία περί περιθωρίου κέρδους.
Η αντιμετώπιση του κόστους ζωής και η στήριξη των νοικοκυριών είναι εθνική υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνουμε διαρκώς τους ελέγχους στην αγορά και δεν εφησυχάζουμε. Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν τα ονόματα οκτώ πολυεθνικών εταιρειών που βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει σε 191 κωδικούς προϊόντων το περιθώριο κέρδους που προβλέπει η νομοθεσία μας. Γι’ αυτό ακριβώς τους επιβλήθηκε πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ. Εντάσσονται μάλιστα σε έναν εκτεταμένο έλεγχο 26 μεγάλων εταιρειών και σε 2.500 κωδικούς. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει το ίδιο για όλους, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Το έχουμε αποδείξει και το κάνουμε πράξη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.12.2024
Ο υπουργός Ανάπτυξης μέσω της «ΜτΚ» στέλνει αυστηρά μηνύματα για τις ανατιμήσεις στην αγορά, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις για «να αντιμετωπιστεί δραστικά το φαινόμενο των πλασματικών και παραπλανητικών προσφορών».
Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως «η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα, τα μέτρα που πήραμε αποδίδουν. Μέρος της πίεσης που ασκούμε στην αγορά είναι και η πρωτοβουλία μείωσης τιμών σε πάνω από 700 κωδικούς βασικών προϊόντων από 5% έως 24%».
Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρεται στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη ΒΙΠΕ Σίνδου, στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, στη μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου ενώ για το μεγαλόπνοο εγχείρημα του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς ThessINTEC τονίζει πως «απαιτείται κατεπειγόντως η άμεση επιτάχυνση του έργου».
Ποια η θέση της Βόρειας Ελλάδας στο νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας; Πώς μπορεί η περιοχή να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, την ώρα που οι υποδομές, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;
Η μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική της Ελλάδας έχει προϋπόθεση αυτή η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη. Αυτή είναι μία προϋπόθεση για την ασφάλεια της πατρίδας μας και το μέλλον όλων μας. Η ισόρροπη ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, στη μεταποίηση-βιομηχανία και φυσικά στις υπηρεσίες. Ισόρροπη ανάπτυξη σημαίνει υποδομές και δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας. Επένδυση στη γνώση και το ανθρώπινο δυναμικό.
Είναι προφανές ότι κάθε περιοχή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν με ξεχωριστά περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης. Η Μακεδονία είναι ήδη η καρδιά της βιομηχανίας μας. Στη Σίνδο βρίσκεται το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με 560 ενεργές επιχειρήσεις, με ισχυρές εξαγωγικές δραστηριότητες και 20.000 εργαζόμενους.
Η Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο ενισχύοντας τη θέση της στη βιομηχανική παραγωγή. Στο σχέδιό μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Προχωράμε με πράξεις.
Στην ΒΙΠΕΘ υλοποιούνται έργα 15,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται με 7,6 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Έργα και παρεμβάσεις πραγματοποιούνται επίσης και στα βιομηχανικά πάρκα Κιλκίς και Σερρών, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ένα έργο προϋπολογισμού 155-260 εκατ. ευρώ, ώστε ο χώρος να διαμορφωθεί σε κέντρο με χρήσεις logistics, μεταποίησης και ζωνών ελεύθερου εμπορίου. Με 80 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμε τη μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου, που περιλαμβάνει 875 επιχειρήσεις.
Στο πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» ωφελούνται και εταιρείες της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά στον Α’ κύκλο της μεταποίησης του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου, στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ενταχθεί 45 επιχειρήσεις, που θα ενισχυθούν με 68 εκατ. ευρώ (επιδοτήσεις, leasing και φοροαπαλλαγές). Αλλά δεν είναι τα μοναδικά έργα.
Το Μετρό που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις 30 Νοεμβρίου, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης και της μετατροπής σε μητροπολιτικό και διεθνές κέντρο σε συνδυασμό με το Λιμάνι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, το αεροδρόμιο και την Εγνατία Οδό. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το εξαιρετικής σημασίας έργο του FlyOver, που θα αναβαθμίσει ριζικά το οδικό δίκτυο και την καθημερινότητα των πολιτών.
Ισόρροπη ανάπτυξη σημαίνει ξεχωριστή φροντίδα για κάθε πτυχή της ζωής των πολιτών.
Πρόσφατα ανακοινώσατε φοροαπαλλαγές και κίνητρα για ενίσχυση και πριμοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές. Θεωρείτε πως αρκούν για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να καταστεί πιο ελκυστική η Ελλάδα στην προσέλκυση κεφαλαίων;
Είναι η πρώτη φορά που υλοποιούμε ένα ξεχωριστό αναπτυξιακό καθεστώς μόνο για τις παραμεθόριες περιοχές. Κάνουμε ό,τι απαιτείται, στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, για να στηρίξουμε τις παραμεθόριες περιοχές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν, αλλά και στα νέα παιδιά να μείνουν στον τόπο τους, να δημιουργήσουν οικογένεια και να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.
Ο καλύτερος «φράχτης» για τα σύνορά μας είναι τα εργοστάσια στην περιφέρεια. Για να έχουν ασφαλείς και καλοπληρωμένες δουλειές οι νεότερες γενιές και να αντιμετωπίσουμε και το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα. Για να επιστρέψουν και όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.
Ποια μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη;
Έχουμε ήδη προχωρήσει στην έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για 4.420 νέες θέσεις εργασίας. Τους πρώτους μήνες του 2025 θα προκηρυχθούν καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου με 600 εκατ. ευρώ: ενισχύσεις των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ, των παραμεθόριων περιοχών και της Θεσσαλίας και της μεταποίησης. Συνεχίζουμε και τον θεσμό των εμβληματικών επενδύσεων και μετά το πέρας του RRF, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο τέλος του 2025. Εντάσσουμε σε αυτές τη ναυπηγική βιομηχανία, τις κρίσιμες πρώτες ύλες και την κυκλική οικονομία. Παράλληλα, «τρέχει» η αναβάθμιση των υποδομών των επιχειρηματικών πάρκων, το «Ερευνώ - Καινοτομώ» και συνολικά οι επενδύσεις μας στην έρευνα με ποσά που συνολικά αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Και αντιστοίχως αυτό θα γίνει το 2026. Είναι ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, με διαφάνεια και κανόνες, ώστε να τους γνωρίζουν όλοι.
Είστε ικανοποιημένος από την ταχύτητα υλοποίησης του τεχνολογικού πάρκου ThessINTEC; Πώς θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε τεχνολογικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης;
Το συγκεκριμένο έργο, όταν θα ολοκληρωθεί, θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα καινοτομίας και σύγχρονης οικονομικής δραστηριότητας. Αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα έχει πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία μας.
Το έργο χρηματοδοτείται με 33 εκατομμύρια ευρώ και βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους υπεύθυνους του ThessINTEC για να επιλύονται μια σειρά πρακτικά θέματα γιατί απαιτείται κατεπειγόντως η άμεση επιτάχυνση του έργου.
Πώς αξιολογείτε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πρόσκλησης του υπουργείου Ανάπτυξης στις εταιρείες για μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά; Θεωρείτε πως με δεδομένες τις συσσωρευμένες ανατιμήσεις των τελευταίων χρόνων έγιναν αισθητές οι μειώσεις στην τσέπη των πολιτών;
Ως υπουργείο Ανάπτυξης ασκούμε πολύ μεγάλη πίεση στην αγορά, στα σούπερ μάρκετ όλο αυτό το διάστημα, ζητώντας τους να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να επιδείξουν τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη. Μέρος αυτής της πίεσης είναι και η πρωτοβουλία μείωσης τιμών σε πάνω από 700 κωδικούς βασικών προϊόντων από 5% έως 24%, η οποία είναι σίγουρα προς τη θετική κατεύθυνση, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά, ιδίως τα πιο ευάλωτα.
Τα μέτρα ελέγχου των τιμών που έχουμε νομοθετήσει, πήραν παράταση ως τον Απρίλιο του 2025, διότι αποδίδουν, είναι αποτελεσματικά και δείχνουν μια συγκράτηση των τιμών. Συμφωνούν σε αυτό εγχώριοι και διεθνείς δείκτες, όπως είναι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν 0,6% έναντι 2,9% στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία είναι 3%, ενώ το Βέλγιο και η Ολλανδία στο 6%. Από 1/1/24 ως 30/11/24 ο πληθωρισμός τροφίμων είναι μόλις 0,12%, ενώ εντός σούπερ μάρκετ καταγράφεται αρνητικός πληθωρισμός το τελευταίο εξάμηνο, -0,7%. Να θυμίσω ότι πέρυσι ήταν στο 10,4% ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα και στο 15,5% το 2022.
Είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων πράξεων: εξαπλασιάσαμε το ανώτατο όριο προστίμων, ώστε να είναι ακόμα πιο αποτρεπτικό για όποιον σκέφτεται να παρανομήσει. Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού με 50 εξειδικευμένα στελέχη, πάντα με σεβασμό στον ανεξάρτητο ρόλο της. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ενώ όλοι οι πολίτες έχουν στα χέρια του ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου των τιμών, την πλατφόρμα e-katanalotis.
Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί γιατί είναι απολύτως κατανοητό ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δυσκολεύονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Το γνωρίζουμε, είμαστε τμήμα της κοινωνίας, προερχόμαστε από την κοινωνία και ακούμε τις αγωνίες όλων των πολιτών, διότι είναι και δικές μας αγωνίες. Δίνουμε μία μεγάλη μάχη που θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και αποφασιστικότητα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης, αλλά και για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, που αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και ουσιαστική λύση στο ζήτημα του κόστους ζωής.
Εξετάζετε να λάβετε επιπλέον μέτρα για την λείανση των επιπτώσεων της ακρίβειας; Θα θεσπίσετε νέους κανόνες για τις προσφορές;
Όσον αφορά στο κομμάτι των προσφορών, ο Κώδικας Δεοντολογίας για την παρουσίαση των εκπτώσεων και των προσφορών προς τους καταναλωτές θα εμπλουτιστεί με νέες προβλέψεις και παραδείγματα προβληματικών πρακτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το φαινόμενο των πλασματικών και παραπλανητικών προσφορών. Επιδιώκουμε και τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, ώστε οι καταναλωτές να έχουν απευθείας πρόσβαση στα προϊόντα τους.
Αν τα μέτρα για τις ανατιμήσεις αποδίδουν βάσει των επίσημων στοιχείων, γιατί η αντιπολίτευση σας καλεί συνεχώς στη Βουλή για να δώσετε απαντήσεις για την ακρίβεια;
Κάθε καλόπιστη κριτική είναι καλοδεχούμενη. Έχουμε ανοικτά τ’ αυτιά μας για να ακούσουμε κάθε πρόταση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί όχι και να την υλοποιήσουμε. Αρκεί να είναι ρεαλιστική, εφαρμόσιμη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί και η αντιπολίτευση επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού, επιδιώκοντας πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη. Καταψήφισαν μέχρι και το μέτρο για τον εξαπλασιασμό των προστίμων για όποιον παραβιάζει τη νομοθεσία περί περιθωρίου κέρδους.
Η αντιμετώπιση του κόστους ζωής και η στήριξη των νοικοκυριών είναι εθνική υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνουμε διαρκώς τους ελέγχους στην αγορά και δεν εφησυχάζουμε. Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν τα ονόματα οκτώ πολυεθνικών εταιρειών που βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει σε 191 κωδικούς προϊόντων το περιθώριο κέρδους που προβλέπει η νομοθεσία μας. Γι’ αυτό ακριβώς τους επιβλήθηκε πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ. Εντάσσονται μάλιστα σε έναν εκτεταμένο έλεγχο 26 μεγάλων εταιρειών και σε 2.500 κωδικούς. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει το ίδιο για όλους, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Το έχουμε αποδείξει και το κάνουμε πράξη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.12.2024
ΣΧΟΛΙΑ