ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τελευταία σκηνή για τον Γιώργο Κοτανίδη

Ο γνωστός ηθοποιός – σκηνοθέτης – συγγραφέας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών - Την Πέμπτη στις 12 θα τελεστεί η κηδεία στην εκκλησία Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως

 28/01/2020 14:25

Τελευταία σκηνή για τον Γιώργο Κοτανίδη
INTIME NEWS

Κυριακή Τσολάκη

«Η ίδια η Αριστερά δε νομίζω ότι έχει κάνει τη σωστή αυτοκριτική και εκτίμηση των λαθών της και αυτό την εμπόδισε και την εμποδίζει να προχωρήσει δημιουργικά στο μέλλον», έλεγε πριν περίπου τρία χρόνια στη «ΜτΚ» (15 Απριλίου 2017) και την υπογράφουσα ο Γιώργος Κοτανίδης με αφορμή την παρουσίαση του έργου του «Ομπίντα, οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη» που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στο πλαίσιο του προγράμματος του ΚΘΒΕ, μια παράσταση στην οποία ο ίδιος έδινε όλη του την ενέργεια ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, αλλά και συγγραφέας του κειμένου.

Καλλιτέχνης έντονα πολιτικοποιημένος, με ψύχραιμη όμως σκέψη, αλλά και την… αποστασιοποίηση που απαιτείται πολλές φορές για τον ορθό και νηφάλιο λόγο ο ίδιος, μας είχε δώσει μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη τότε για ένα θέμα που διερεύνησε από πολλές πλευρές πριν αποφασίσει να το ανεβάσει επί σκηνής.

Με θλίψη έφτασε στο γραφείο μας η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα

Γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου του 1945 στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Κοτανίδης τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη.

Φοίτησε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, εγκαταλείποντας τις σπουδές του στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου. Ήταν ένας από τους δημιουργούς του Ελεύθερου Θεάτρου και αργότερα στη διάρκεια της θεατρικής του καριέρας συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και σκηνοθέτες, παίζοντας θεατρικούς ρόλους όλων των ειδών. Ενσάρκωσε, επίσης, αρκετούς ρόλους στον Ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο. Ενταγμένος στην αριστερά συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα. Για τη δράση του κατά της δικτατορίας φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί χούντας.

Στο «Ελεύθερο Θέατρο» παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Συνεργάστηκε με τους Άννα Συνοδινού, Γιώργο Μιχαηλίδη, Αλέξη Σολομό, Ξένια Καλογεροπούλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Γιάννη Χουβαρδά, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη "Νέα Πορεία", την "Εθνική Λυρική Σκηνή", το "Από Μηχανής Θέατρο", το "Θέατρο Στοά" και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Το 2004 ίδρυσε το θίασο "Σαλτιμπάγκοι" και ανέβασε τα έργα "QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν" του Πίτερ Παρνέλ, "Δέκατη έβδομη νύχτα" του Απόστολου Δοξιάδη, "Bal-Trap" του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, "Low Level Panic" της Κλερ Μακ Ιντάιρ, "Μια τρελή μέρα" του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, "Οι αγνοούμενοι" του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το "Rock 'n' Roll" του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο "Cock" του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το "Εθνικό Θέατρο". Άλλα δείγματα της δουλειάς του είναι οι παραστάσεις: «Το δείπνο» (2018), «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (2013), «Πρόβα νυφικού» (2014), «Περικλής» (2011), «Δυτική αποβάθρα» (2014).

Κινηματογράφος, τηλεόραση, ραδιόφωνο

Μεγάλη ήταν η «θητεία» του και στον κινηματογράφο όπου έπαιξε ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, έγραψε το σενάριο της ταινίας "Πάμπτωχοι Α.Ε.", ενώ εμφανίστηκε σε κωμικούς ή δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών, αλλά και στην παρουσίαση τηλεπαιχνιδιών

Τα έτη 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο "Ιθάκη" και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Φιλομαθής και πολυπράγμων μιλούσε πέραν της ελληνικής τέσσερις ακόμη γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

«Είμαι ηθοποιός και παίζω και τον ρόλο του συγγραφέα»

Είχε γράψει τα βιβλία: «Ηθοποιός σημαίνει φως;» (2015, Εκδόσεις Γαβριηλίδης), «Όλοι μαζί τώρα!» (2011, Εκδόσεις Καστανιώτη), «Οι σαλτιμπάγκοι» (2004, Εκδόσεις Καστανιώτη), «Περί Μαιάνδρου» (1995, Εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Συνήθιζε να λέει και να γράφει συχνά: «Είμαι ηθοποιός και παίζω και τον ρόλο του συγγραφέα. Προσπαθώ να είμαι αυθεντικός και να μη στολίζω τον εαυτό μου με περιττά πράγματα. Ακολουθώ χωρίς συμβιβασμούς αυτό που εγώ πιστεύω ότι είναι καλό και ωραίο». Ενώ άλλη μια έκφρασή του ήταν ότι «σύγχρονο ελληνικό ύφος δεν υπάρχει».

Οι φίλοι, οι ομότεχνοί του, αλλά και ο θεατρικός χώρος ευρύτερα συνήθιζαν να μιλούν για έναν συνεπή άνθρωπο και καλλιτέχνη που υπηρετούσε το θέατρο με αγάπη και έβαζε όλο του το μεράκι σε όσα σχεδίαζε και αγαπούσε. Θα μας λείψει!

Ανακοινώσεις και συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατό του: 

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετούν τον ηθοποιό 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός "αγαπημένου ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα που διακρίθηκε με το ταλέντο και την εμβληματική του φωνή, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση", όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.  Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε στην παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κανέλλου Αποστόλου (1967). Το 2017, όπως προαναφέραμε ήδη, φιλοξενήθηκε στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η παράσταση «Ομπίντα» σε κείμενο και σκηνοθεσία του ίδιου.

Εξάλλου, και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Γιώργο Κοτανίδη, "έναν αγαπημένο φίλο των ανθρώπων του φεστιβάλ, έναν από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς", όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του. "Ο Γιώργος Κοτανίδης ήταν ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης με διεισδυτική ματιά, πολιτική σκέψη και λαμπερό ταλέντο. Υπέροχος, φινετσάτος ηθοποιός, είχε σταθερή παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και συνεργασίες σε διεθνείς παραγωγές, ήταν από τους πρωτεργάτες του Ελεύθερου Θεάτρου, με πλούσια θεατρική πορεία και πολλές συμμετοχές σε τηλεοπτικές παραγωγές. Ήταν συγγραφέας, σεναριογράφος, συνδημιουργός του εκδοτικού οίκου Ιθάκη. Από την μεγάλη οθόνη, τη μικρή, το θεατρικό σανίδι, τη συγγραφή, υπηρετούσε κάθε τέχνη με πάθος. Στα παιδιά του και τους οικείους του, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη 
“Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη, ενός πολυτάλαντου και αγαπητού καλλιτέχνη, προκαλεί μεγάλη θλίψη στον κόσμο του ελληνικού, κινηματογράφου και του θεάτρου. Ηθοποιός που διακρίθηκε στις ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, πρωτεργάτης του Ελεύθερου Θεάτρου, σκηνοθέτης αλλά και συγγραφέας, ο Γιώργος Κοτανίδης, υπηρέτησε πολλές μορφές της Τέχνης με απαράμιλλη αφοσίωση και πάθος. Η ευγενής μορφή του και το χιούμορ του έχουν αφήσει ξεχωριστό στίγμα. Η απώλειά του θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους φίλους του”. 

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου 

«Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη αφήνει μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την απώλεια μεγάλου ηθοποιού.  Στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεχίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του: «Ο Γιώργος Κοτανίδης υπήρξε ενεργός πολίτης και σπουδαίος ηθοποιός. Ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του ’70, Ήταν, επίσης, πολυσχιδής προσωπικότητα: σκηνοθέτης, συγγραφέας, εκδότης, σεναριογράφος.

Με το ανήσυχο πνεύμα του, την καλλιέργεια και την ευαισθησία του, αλλά και την έμφυτη ευγένειά του συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση του ελληνικού θεάτρου. Ήταν άνθρωπος της ρήξης και ταυτόχρονα της σύνθεσης. Δημιουργικός πριν απ’ όλα.

Συνεργάστηκε με την Αννα Συνοδινού, τον Αλέξη Σολομό, τον Γιάννη Χουβαρδά και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Διέτρεξε όλα τα θεατρικά είδη. Εκτέθηκε στο νέο χωρίς ν’ αποστρέφεται το παλιό. Στα ταραγμένα χρόνια του ’70 συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου.

Στο ξεκίνημα της χιλιετίας ίδρυσε την θεατρική ομάδα Σαλτιμπάγκοι συστήνοντας στο ελληνικό κοινό γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε εμβληματικές ταινίες όπως η «Παραγγελιά», το «Βίος και πολιτεία» και ο «Ηλεκτρικός άγγελος», αλλά και σε μεγάλες ξένες παραγωγές όπως το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές.

Η απουσία του Γιώργου Κοτανίδη είναι ιδιαίτερα αισθητή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο πρόσφατα ενέκρινε την πρότασή του για το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Νίκο», με θεματική από το θεατρικό του έργο γύρω από τον Νίκο Ζαχαριάδη.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».


    Η κηδεία 

    Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 12 μμ, θα τελεστεί η κηδεία του Γιώργου Κοτανίδη, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45.

    Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων, όποιος θέλει να καταθέσει χρήματα «Εις μνήμην Γιώργου Κοτανίδη» στα:

    ΣΧΕΔΙΑ | Δικαιούχος: Διογένης ΜΚΟ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία |

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, IBAN: GR63 0110 1460 0000 1462 0666 454, SWIFT CODE (BIC): ETHNGRAA

    ΙΣΤΟΡΙΚ'Α ΑΡΧΕΊΑ ΜΟΥΣΕΊΟΥ ΜΠΕΝ'ΑΚΗ | ALPHA BANK BENAKI GR4301401070107002786000377

    STRAY.GR | ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ STRAY.GR ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ | ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΙΒΑΝ: GR9001100590000005929600954

    «Η ίδια η Αριστερά δε νομίζω ότι έχει κάνει τη σωστή αυτοκριτική και εκτίμηση των λαθών της και αυτό την εμπόδισε και την εμποδίζει να προχωρήσει δημιουργικά στο μέλλον», έλεγε πριν περίπου τρία χρόνια στη «ΜτΚ» (15 Απριλίου 2017) και την υπογράφουσα ο Γιώργος Κοτανίδης με αφορμή την παρουσίαση του έργου του «Ομπίντα, οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη» που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στο πλαίσιο του προγράμματος του ΚΘΒΕ, μια παράσταση στην οποία ο ίδιος έδινε όλη του την ενέργεια ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, αλλά και συγγραφέας του κειμένου.

    Καλλιτέχνης έντονα πολιτικοποιημένος, με ψύχραιμη όμως σκέψη, αλλά και την… αποστασιοποίηση που απαιτείται πολλές φορές για τον ορθό και νηφάλιο λόγο ο ίδιος, μας είχε δώσει μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη τότε για ένα θέμα που διερεύνησε από πολλές πλευρές πριν αποφασίσει να το ανεβάσει επί σκηνής.

    Με θλίψη έφτασε στο γραφείο μας η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

    Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα

    Γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου του 1945 στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Κοτανίδης τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη.

    Φοίτησε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, εγκαταλείποντας τις σπουδές του στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου. Ήταν ένας από τους δημιουργούς του Ελεύθερου Θεάτρου και αργότερα στη διάρκεια της θεατρικής του καριέρας συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και σκηνοθέτες, παίζοντας θεατρικούς ρόλους όλων των ειδών. Ενσάρκωσε, επίσης, αρκετούς ρόλους στον Ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο. Ενταγμένος στην αριστερά συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα. Για τη δράση του κατά της δικτατορίας φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί χούντας.

    Στο «Ελεύθερο Θέατρο» παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Συνεργάστηκε με τους Άννα Συνοδινού, Γιώργο Μιχαηλίδη, Αλέξη Σολομό, Ξένια Καλογεροπούλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Γιάννη Χουβαρδά, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη "Νέα Πορεία", την "Εθνική Λυρική Σκηνή", το "Από Μηχανής Θέατρο", το "Θέατρο Στοά" και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Το 2004 ίδρυσε το θίασο "Σαλτιμπάγκοι" και ανέβασε τα έργα "QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν" του Πίτερ Παρνέλ, "Δέκατη έβδομη νύχτα" του Απόστολου Δοξιάδη, "Bal-Trap" του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, "Low Level Panic" της Κλερ Μακ Ιντάιρ, "Μια τρελή μέρα" του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, "Οι αγνοούμενοι" του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το "Rock 'n' Roll" του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο "Cock" του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το "Εθνικό Θέατρο". Άλλα δείγματα της δουλειάς του είναι οι παραστάσεις: «Το δείπνο» (2018), «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (2013), «Πρόβα νυφικού» (2014), «Περικλής» (2011), «Δυτική αποβάθρα» (2014).

    Κινηματογράφος, τηλεόραση, ραδιόφωνο

    Μεγάλη ήταν η «θητεία» του και στον κινηματογράφο όπου έπαιξε ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, έγραψε το σενάριο της ταινίας "Πάμπτωχοι Α.Ε.", ενώ εμφανίστηκε σε κωμικούς ή δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών, αλλά και στην παρουσίαση τηλεπαιχνιδιών

    Τα έτη 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο "Ιθάκη" και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Φιλομαθής και πολυπράγμων μιλούσε πέραν της ελληνικής τέσσερις ακόμη γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

    «Είμαι ηθοποιός και παίζω και τον ρόλο του συγγραφέα»

    Είχε γράψει τα βιβλία: «Ηθοποιός σημαίνει φως;» (2015, Εκδόσεις Γαβριηλίδης), «Όλοι μαζί τώρα!» (2011, Εκδόσεις Καστανιώτη), «Οι σαλτιμπάγκοι» (2004, Εκδόσεις Καστανιώτη), «Περί Μαιάνδρου» (1995, Εκδόσεις Γαβριηλίδης).

    Συνήθιζε να λέει και να γράφει συχνά: «Είμαι ηθοποιός και παίζω και τον ρόλο του συγγραφέα. Προσπαθώ να είμαι αυθεντικός και να μη στολίζω τον εαυτό μου με περιττά πράγματα. Ακολουθώ χωρίς συμβιβασμούς αυτό που εγώ πιστεύω ότι είναι καλό και ωραίο». Ενώ άλλη μια έκφρασή του ήταν ότι «σύγχρονο ελληνικό ύφος δεν υπάρχει».

    Οι φίλοι, οι ομότεχνοί του, αλλά και ο θεατρικός χώρος ευρύτερα συνήθιζαν να μιλούν για έναν συνεπή άνθρωπο και καλλιτέχνη που υπηρετούσε το θέατρο με αγάπη και έβαζε όλο του το μεράκι σε όσα σχεδίαζε και αγαπούσε. Θα μας λείψει!

    Ανακοινώσεις και συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατό του: 

    Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετούν τον ηθοποιό 

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός "αγαπημένου ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα που διακρίθηκε με το ταλέντο και την εμβληματική του φωνή, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση", όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.  Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε στην παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κανέλλου Αποστόλου (1967). Το 2017, όπως προαναφέραμε ήδη, φιλοξενήθηκε στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η παράσταση «Ομπίντα» σε κείμενο και σκηνοθεσία του ίδιου.

    Εξάλλου, και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Γιώργο Κοτανίδη, "έναν αγαπημένο φίλο των ανθρώπων του φεστιβάλ, έναν από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς", όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του. "Ο Γιώργος Κοτανίδης ήταν ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης με διεισδυτική ματιά, πολιτική σκέψη και λαμπερό ταλέντο. Υπέροχος, φινετσάτος ηθοποιός, είχε σταθερή παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και συνεργασίες σε διεθνείς παραγωγές, ήταν από τους πρωτεργάτες του Ελεύθερου Θεάτρου, με πλούσια θεατρική πορεία και πολλές συμμετοχές σε τηλεοπτικές παραγωγές. Ήταν συγγραφέας, σεναριογράφος, συνδημιουργός του εκδοτικού οίκου Ιθάκη. Από την μεγάλη οθόνη, τη μικρή, το θεατρικό σανίδι, τη συγγραφή, υπηρετούσε κάθε τέχνη με πάθος. Στα παιδιά του και τους οικείους του, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

    Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη 
    “Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη, ενός πολυτάλαντου και αγαπητού καλλιτέχνη, προκαλεί μεγάλη θλίψη στον κόσμο του ελληνικού, κινηματογράφου και του θεάτρου. Ηθοποιός που διακρίθηκε στις ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, πρωτεργάτης του Ελεύθερου Θεάτρου, σκηνοθέτης αλλά και συγγραφέας, ο Γιώργος Κοτανίδης, υπηρέτησε πολλές μορφές της Τέχνης με απαράμιλλη αφοσίωση και πάθος. Η ευγενής μορφή του και το χιούμορ του έχουν αφήσει ξεχωριστό στίγμα. Η απώλειά του θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους φίλους του”. 

    Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου 

    «Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη αφήνει μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την απώλεια μεγάλου ηθοποιού.  Στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεχίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του: «Ο Γιώργος Κοτανίδης υπήρξε ενεργός πολίτης και σπουδαίος ηθοποιός. Ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του ’70, Ήταν, επίσης, πολυσχιδής προσωπικότητα: σκηνοθέτης, συγγραφέας, εκδότης, σεναριογράφος.

    Με το ανήσυχο πνεύμα του, την καλλιέργεια και την ευαισθησία του, αλλά και την έμφυτη ευγένειά του συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση του ελληνικού θεάτρου. Ήταν άνθρωπος της ρήξης και ταυτόχρονα της σύνθεσης. Δημιουργικός πριν απ’ όλα.

    Συνεργάστηκε με την Αννα Συνοδινού, τον Αλέξη Σολομό, τον Γιάννη Χουβαρδά και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Διέτρεξε όλα τα θεατρικά είδη. Εκτέθηκε στο νέο χωρίς ν’ αποστρέφεται το παλιό. Στα ταραγμένα χρόνια του ’70 συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου.

    Στο ξεκίνημα της χιλιετίας ίδρυσε την θεατρική ομάδα Σαλτιμπάγκοι συστήνοντας στο ελληνικό κοινό γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε εμβληματικές ταινίες όπως η «Παραγγελιά», το «Βίος και πολιτεία» και ο «Ηλεκτρικός άγγελος», αλλά και σε μεγάλες ξένες παραγωγές όπως το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές.

    Η απουσία του Γιώργου Κοτανίδη είναι ιδιαίτερα αισθητή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο πρόσφατα ενέκρινε την πρότασή του για το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Νίκο», με θεματική από το θεατρικό του έργο γύρω από τον Νίκο Ζαχαριάδη.

    Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».


      Η κηδεία 

      Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 12 μμ, θα τελεστεί η κηδεία του Γιώργου Κοτανίδη, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45.

      Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων, όποιος θέλει να καταθέσει χρήματα «Εις μνήμην Γιώργου Κοτανίδη» στα:

      ΣΧΕΔΙΑ | Δικαιούχος: Διογένης ΜΚΟ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία |

      ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, IBAN: GR63 0110 1460 0000 1462 0666 454, SWIFT CODE (BIC): ETHNGRAA

      ΙΣΤΟΡΙΚ'Α ΑΡΧΕΊΑ ΜΟΥΣΕΊΟΥ ΜΠΕΝ'ΑΚΗ | ALPHA BANK BENAKI GR4301401070107002786000377

      STRAY.GR | ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ STRAY.GR ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ | ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΙΒΑΝ: GR9001100590000005929600954

      ΣΧΟΛΙΑ

      Επιλέξτε Κατηγορία