Μονόλογοι
Τελικά τι κέρδισε η Θεσσαλονίκη που έδωσε (δωρεάν) γη και ύδωρ στη Cisco;
27/09/2022 15:15
Ήταν Σεπτέμβριος του 2019, ημέρες ΔΕΘ, όταν η πολυεθνική Cisco ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο καινοτομίας, εφόσον έβρισκε άμεσα κατάλληλο χώρο. Πολλοί χώροι θα μπορούσαν να είναι κατάλληλοι και μια πολυεθνική του μεγέθους της Cisco δεν θα δυσκολευόταν να βρει και να διαμορφώσει έναν στα μέτρα της- το είδαμε εξάλλου με την περίπτωση της Deloitte, της Pfizer και άλλων τεχνολογικών εταιρειών που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη πριν και μετά την έλευση της Cisco.
Η εν λόγω εταιρεία είχε εκτιμήσει τότε ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον 2,5 χρόνια για να βρεθεί και να διαμορφωθεί αυτός ο χώρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο παράγοντας χρόνος ήταν κρίσιμος για την οριστική απόφαση της , να εγκατασταθεί ή όχι στην πόλη. Τελικά αποδείχθηκε ότι κανένας χώρος δεν ήταν καταλληλότερος από τον… δωρεάν!
Προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία της εγκατάστασης στην πόλη μιας πολυεθνικής του μεγέθους της Cisco, υπήρξε κινητοποίηση από πλευράς διαφόρων φορέων. Tελικά ο δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρθηκε να παραχωρήσει δωρεάν για τέσσερα χρόνια τη χρήση του ανακαινισμένου χώρου των παλαιών σφαγείων. Δήμος και Cisco δημιούργησαν την ΑΜΚΕ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες» και τον Ιούνιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια. Την ίδια μέρα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Cisco Hellas και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα εκείνη την ημέρα ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας είχε δηλώσει ότι η Θεσσαλονίκη εισέρχεται «σε ένα προνομιακό κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων του πλανήτη».
Το αν, δύο χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη είναι μια έξυπνη πόλη είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση, πάντως το κλαμπ στο οποίο αναφερόταν τότε ο δήμαρχος ήταν τα λεγόμενα Co- Innovation Centers τα οποία δημιούργησε η Cisco ανά τον κόσμο. Στο «χάρτη» των… προνομιούχων αυτών πόλεων περιλαμβάνονται πόλεις όπως η Σιγκαπούρη, η Βαρκελώνη, το Μιλάνο, η Μελβούρνη, το Ντουμπάι.
Στην ιστοσελίδα της Cisco η Θεσσαλονίκη δεν περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών των κέντρων, αλλά ας υποθέσουμε καλόπιστα ότι πρόκειται για παράλειψη, που δεν διορθώθηκε δυο χρόνια τώρα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα…
Το 2020 η εταιρεία εκτιμούσε ότι η επένδυσή της θα ήταν 10-12 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Πόσο... επένδυση είναι αυτή η επένδυση; Σύμφωνα με όσα έλεγαν στελέχη της εταιρείας τα χρήματα θα πήγαιναν στο κόστος διαμόρφωσης και εξοπλισμού του κτιρίου, τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς. Με δεδομένο ότι το κτίριο των παλαιών σφαγείων είχε πρόσφατα ανακαινιστεί, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν για τα έπιπλα, τα λειτουργικά έξοδα και το προσωπικό.
Ως προς το τελευταίο, οι λέξεις στον τίτλο του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» είναι... περισσότερες από τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτό. Για να είμαστε ακριβείς, στο κέντρο εργάζεται μόνο ένα άτομο, ο φύλακας που ανοίγει τον χώρο όταν γίνονται εκδηλώσεις ή σεμινάρια. Για την Cisco τα οφέλη είναι προφανή: της παραχωρήθηκε δωρεάν έναν χώρος, στον οποίον παρουσιάζει τα προϊόντα της σε δυνητικούς πελάτες της - δήμους, πανεπιστήμια και φορείς του δημοσίου.
Τι κέρδισε η πόλη από αυτή την δωρεάν παραχώρηση του χώρου; Σίγουρα κέρδισε σε επίπεδο φήμης, καθώς το brand Cisco είναι πολύ ισχυρό και ενισχύει το προφίλ που θέλει να χτίσει η Θεσσαλονίκη, ως πόλη που προσελκύει εταιρείες τεχνολογίας. Επίσης ο δήμος προχώρησε σε σύμπραξη με την ΑΜΚΕ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες» καθώς και με άλλους φορείς και εταιρείες για να υποβάλλουν πρόταση χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ώστε η Θεσσαλονίκη να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας. Τέτοιου είδους άυλα οφέλη, σε επίπεδο φήμης ή δικτύωσης, είναι σημαντικά αλλά προφανώς δεν είναι μετρήσιμα...
Από την άλλη, ο δήμος δεν είχε κανενός είδους "προνομιακή μεταχείριση" πχ κάποια ειδική συμφωνία με την εταιρεία για την προμήθεια τεχνολογικών λύσεων σε καλύτερες τιμές (τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζουμε και εξ όσων προκύπτουν από τα έγγραφα που είναι αναρτημένα στη "Διαύγεια"). Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της διετούς λειτουργίας του Κέντρου. Ίσως τότε να γίνουμε σοφότεροι για το πραγματικό ύψος της επένδυσης που έκανε η Cisco και της προστιθέμενης αξίας που δημιούργησε στην πόλη. Στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής θα υπάρχει ισχυρή θεσμική εκπροσώπηση: θα παραστούν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.