Τέλος στα χρίσματα!
Τι ενώνει τον Κώστα Γκιουλέκα, τον Σταύρο Καλαφάτη, τον Νίκο Ταχιάο και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, εκτός του ότι είναι όλοι Θεσσαλονικείς;
Ποδοσφαιρικά δεν υπάρχει συμφωνία καθώς οι δύο είναι Αρειανοί και οι άλλοι δύο υποστηρίζουν το Δικέφαλο του Βορρά. Οι δύο είναι βουλευτές, ο άλλος υφυπουργός και ο τέταρτος απερχόμενος δήμαρχος. Το μόνο που τους συνδέει είναι ότι και οι τέσσερις είχαν πάρει το χρίσμα και την πολιτική στήριξη της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Και έχασαν άπαντες…
Ο Κώστας Γκιουλέκας πολέμησε με νύχια και με δόντια να κερδίσει το δήμο το 2010 αλλά έκανε ουκ ολίγα λάθη, ενώ και η πόλη ήθελε μία αλλαγή. Έτσι για 329 ψήφους έχασε από τον Γιάννης Μπουτάρη, απογοητεύοντας και τον Αντώνη Σαμαρά που τον είχε επιλέξει για να είναι υποψήφιος στο δήμο Θεσσαλονίκης στην πρώτη μεγάλη μάχη που έδωσε από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρεία της ΝΔ.
Ο Σταύρος Καλαφάτης ήταν ο εκλεκτός της ΝΔ τέσσερα χρόνια αργότερα. Οι εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2014 και η επιλογή του υποψηφίου της ΝΔ για το δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου ο αντίπαλος ήταν ο πολύ ισχυρός πια Γιάννης Μπουτάρης έμοιαζε με μία πολύ δύσκολη γέννα. Τελικά επιλέχτηκε ο τότε βουλευτής της ΝΔ. Και αυτός έχασε με διαφορά στο δεύτερο γύρο. 58% ο Μπουτάρης, 42% ο Καλαφάτης
Ο Νίκος Ταχιάος αποτέλεσε το 2019 την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δήμο Θεσσαλονίκης. Και εδώ οι εκλογές ήταν κρίσιμες για τον πρόεδρο της ΝΔ που εδραιωμένος πια στην προεδρία του κόμματος βάδιζε ολοταχώς προς την ανάληψη της εξουσίας. Σε εκείνες τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο νέος τότε πρόεδρος της ΝΔ είχε κερδίσει σχεδόν παντού. 12 από τις 13 περιφέρειες και το δήμο της Αθήνας, ενώ έχασε τον Πειραιά (που μάλλον δεν τον ένοιαζε και πολύ) και τη Θεσσαλονίκη, όπου επικράτησε κατά κράτος ο «αντάρτης» της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζέρβας με 67%.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας διοίκησε τη Θεσσαλονίκη για 4 χρόνια. Δεν ήταν και τα πιο εύκολα, αλλά τελικά κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που τον στήριξε σχεδόν απόλυτα και στις εκλογές του 2023. Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε όλοι μας. 27% στον πρώτο γύρο και 33% στο δεύτερο για τον απερχόμενο δήμαρχο.
Αν κάποιο συμπέρασμα βγαίνει απ’ όλα αυτά είναι ότι το χρίσμα ή η πολιτική στήριξη στις ημέρες μας δεν αποτελεί πια σημαντικό όπλο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και καλό θα είναι και τα κόμματα να το συνειδητοποιήσουν. Βάζοντας τέλος σε μία λογική που είναι πια ξεπερασμένη. Κανείς δεν προέρχεται από παρθενογένεση, όλοι κάπου ανήκουν πολιτικά, αλλά τελικά σημασία έχει το έργο και η δουλειά που κάνει ο κάθε αυτοδιοικητικός. Και όχι αν είναι γαλάζιος, πράσινος, μοβ ή κόκκινος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.10.2023