Τέλος το «πάρτι» αυθαιρεσίας στον αιγιαλό και τις παραλίες
31/01/2024 16:00
31/01/2024 16:00
Τέλος στο «πάρτι» παρανομιών και την εξωφρενική σε πολλές περιπτώσεις επέκταση ομπρελών και καθισμάτων (ξαπλώστρες) αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση των παραλιών και τις παραχωρήσεις του αιγιαλού.
Από φέτος το καλοκαίρι έρχεται ολική ανατροπή στο καθεστώς που ίσχυε στις παραλίες, όπου σημειώνονταν «όργιο» παρανομιών και παραβάσεων από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μπροστά και δίπλα από τη θάλασσα και το οποίο ξεμπρόστιασε το «Κίνημα της Πετσέτας» που σάρωσε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, διεκδικώντας ελεύθερο αιγιαλό και ελεύθερο δημόσιο χώρο.
Το προσεχές καλοκαίρι, ορισμένες από τις βασικές αλλαγές είναι ότι:
Οι παραθαλάσσιοι δήμοι βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, καθώς έφταναν στα αρμόδια υπουργεία σοβαρές καταγγελίες ότι κλείνουν το… μάτι σε ημέτερους επιχειρηματίες που παρανομούσαν σχεδόν προκλητικά, έναντι του δημοσίου χώρου που μίσθωναν και δεύτερον τους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των παραλιών, που θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, τους αναλαμβάνει η Κτηματική Υπηρεσία.
Οι παραλίες θα βγαίνουν σε δημοπρασία, μέσω ενός νέου και αναβαθμισμένου ηλεκτρονικού συστήματος, ενώ θα διεξάγονται με τιμές εφορίας και θα είναι αισθητά πιο ψηλές από αυτές που καταβάλλουν έως τώρα οι ανάδοχοι.
Επίσης, προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα αν δεν τηρείται η νομοθεσία, συγκεκριμένα τετραπλασιάζεται το πρόστιμο που μέχρι πέρσι ήταν ίσο με το μίσθωμα, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνεται ο «απάτητες παραλίες», που αφορά περιοχές Natura, όπου μέχρι σήμερα επιτρεπόταν ήπια εκμετάλλευση ως το 30%. Στο εξής, δεν θα επιτρέπεται καμία εμπορική χρήση.
Ακόμα, τα αρμόδια υπουργεία θα επιστρατεύσουν drones και την τεχνολογία του κινητού, για να υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης και τήρησης της νομοθεσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε ήδη το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε διαβούλευση, για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει «τάξη» στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση εγκαταστάσεων με ομπρέλες και ξαπλώστρες, που πέρσι χτύπησε «κόκκινο», προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Ο πονοκέφαλος αυτός άκουγε στο όνομα «Κίνημα Πετσέτας», έναντι του οποίου θέλει το κράτος να επικρατήσει, επιβάλλοντας το «νόμο και την τάξη».
Αυτοδιοικητικοί παράγοντες τόνισαν στη «ΜτΚ» ότι αυτό το κίνημα προβλημάτισε την κυβέρνηση, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών να παραδεχτεί ότι στις παραλίες της χώρας δημιουργήθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, και ότι από φέτος δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
«Πέρσι ήταν απαράδεκτη η κατάσταση με τα ομπρελοκαθίσματα. Και έγινε περισσότερο διακριτή το καλοκαίρι με το Κίνημα της Πετσέτας» σχολίασε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι αυτό καταδείχθηκε από το γεγονός ότι έγιναν 4.500 έλεγχοι και στις 1.750 περιπτώσεις βρέθηκαν παραβάσεις. «Και ενώ γνώριζαν οι παραχωρησιούχοι ότι δεν αστειεύεται η πολιτεία, αυτοί συνέχισαν να παρανομούν» σημείωσε με δηκτικό τρόπο.
Κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου πάντως ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, «απαιτείται ουσιαστική πολιτική βούληση να έρθει το κράτος σε σοβαρή αντιπαράθεση με κατεστημένα συμφέροντα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας».
Εκτός όμως από το να χτυπήσει κατεστημένα συμφέροντα, το υπουργείο στοχεύει μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, το δημόσιο να αυξήσει τα έσοδα του από τα υψηλότερα μισθώματα που θα επιβάλει. Παράλληλα, να επιδιώξει να συμμαζέψει κάπως την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις αυθαιρεσίες που γίνονται από διάφορους μισθωτές.
«Βάζουμε τάξη στη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, με τις νέες και σαφείς υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων στις παραλίες, με τα αυστηρά πρόστιμα που θα επιβάλλονται αμέσως και θα οδηγούν και σε σφράγιση, με τις απάτητες παραλίες δημιουργούμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Υπογραμμίζουμε από τώρα: θα κινηθούμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για τους ελέγχους. Πέρσι το καλοκαίρι αρκετοί ήταν αυτοί που δεν μας πίστεψαν σε σχέση με τη βούλησή μας για αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους. Τους διαψεύσαμε. Φέτος θα είμαστε ακόμα πιο αποφασιστικοί, ακόμα πιο αποτελεσματικοί» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Με τη μεταρρύθμιση που προωθεί για τον αιγιαλό και τις παραλίες το υπουργείο Οικονομικών, οι παραθαλάσσιοι δήμοι, φαίνεται ότι βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, γεγονός που σχολιάζεται αρνητικά από δημάρχους, αλλά και την ΚΕΔΕ.
Οι δήμοι που διαχειρίζονται τμήματα αιγιαλού, βρέθηκαν επανειλημμένα στο «μάτι του κυκλώνα», με συχνές καταγγελίες σε βάρος τους για το γεγονός ότι ανέχονταν τις αυθαιρεσίες στο δημόσιο χώρο. Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός δεν φάνηκε διατεθειμένος να τους δώσει άσυλο, αφού έκανε λόγο για «αδυναμία συντονισμού με τους δήμους για την επιβολή νομιμότητας». Υπάρχει, όπως είπε, ένα αναποτελεσματικό σύστημα προστασίας και επιβολής της νομιμότητας σε περίπτωση παραβάσεων στον αιγιαλό που δεν τρομάζει όσους έχουν ροπή στην παρανομία.
Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος διοικεί έναν από τους δήμους που αποτελεί τουριστικό προορισμό για Έλληνες και Βαλκάνιος τουρίστες, παραδέχθηκε ότι κάποια σημεία του νομοσχεδίου είναι σωστά, αλλά όσον αφορά τους δήμους, εκτιμά ότι μόνο από το παιχνίδι δεν βγαίνουν.
«Δεν πιστεύω καθόλου ότι μας βγάζουν από το παιχνίδι. Αντιθέτως θα κάνουμε το χαμάλη, χωρίς να κερδίζουμε τίποτα. Πλην των διαγωνισμών για τις μισθώσεις που όμως δεν αφορούν σε όλα τα τμήματα, καθώς για όσα είναι μπροστά στη θάλασσα θα συνάπτονται συμβάσεις με το δήμο, το κράτος και τον μισθωτή, ο κάθε παραθαλάσσιος δήμο χρεώνεται και την καθαριότητα και τη ναυαγοσωστική κάλυψη» τόνισε ο κ. Λιάμας.
Μιλώντας δε με βάση την εμπειρία του σε έναν αμιγώς τουριστικό δήμο σημείωσε ότι ακόμη και στο θέμα των ποινών που προβλέπουν τετραπλασιασμό των προστίμων σε όσους παρανομούν, από αυτά για το δήμο δεν προβλέπεται ούτε ευρώ. «Με λίγα λόγια ο δήμος θα κάνει το χαμάλη, καθαρίζοντας ένα δύσκολο χώρο, όπως είναι η παραλία, για την οποία χρειάζεται πάντα έξτρα προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ παράλληλα θα φροντίζει πληρώνοντας αδρά την ασφάλεια των λουόμενων» υπογράμμισε ο δήμαρχος Βόλβης και πρόσθεσε «μας φορτώνουν αρμοδιότητες, στοχοποιούν του δήμους αλλά τα μεγάλα ποσά κανονίζουν να τα παίρνει μόνο το κράτος».
Διατύπωσε όμως επιφυλάξεις και για το θέμα των διαγωνισμών, λέγοντας ότι πάντα γίνονταν, αυτή τη φορά θα είναι ηλεκτρονικοί, αλλά, όπως είπε, δεν θα αφορούν όλα τα τμήματα του αιγιαλού και της παραλίας. «Αυτοί που έχουν επιχείρηση στη θάλασσα δικαιούνται έτσι και αλλιώς θέσεις για ομπρελοκαθίσματα και σχεδόν σε όλες τις περιοχές του δήμου μας είναι οι περισσότεροι. Οι διαγωνισμοί θα αφορούν σε εκείνους που δεν ενδιαφέρονται να έχουν εμπορική χρήση παραθαλάσσιου τμήματος» υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κινείται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την αξιοποίηση του αιγιαλού, την προστασία των περιοχών Νατούρα, και την εξάλειψη των φαινομένων άναρχης καταπάτησης, εκφράζει η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής Αναστασία Χαλκιά.
Ωστόσο τονίζει ότι «πέραν του 60% του ανταλλάγματος που θα αποδίδεται στους δήμους (όπως ίσχυε) από τις παραχωρήσεις, καλό θα ήταν να εισπράτταμε και επιπλέον ποσά από την επιβολή προστίμων, είτε από αυθαιρεσίες είτε από καταπατήσεις και υπερβάσεις χώρου». Άλλωστε ο δήμοι, όπως αναφέρει, επωμίζονται τον καθαρισμό και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων, και την ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων για τις παραβάσεις.
Θετικός ως προς τη στόχευση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των παραβάσεων και την προστασία του αιγιαλού δηλώνει και ο δήμαρχος του τουριστικού δήμου Θερμαϊκού Θεόδωρος Τζέκος. Ωστόσο, όπως λέει, οι δήμοι φαίνεται ότι αφενός δεν μετέχουν στους διαγωνισμούς για την εκμίσθωση των παραλιών, αφετέρου φορτώνονται αρμοδιότητες όπως ο καθαρισμός και η ναυαγοσωστική κάλυψη με ελάχιστους πόρους.
«Καλώς έρχεται το Ν/Σ να ρυθμίσει μια σειρά από ζητήματα στις παραλίες και τον αιγιαλό. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουνε ότι για μια κόμη φορά το κράτος φορτώνει τα δύσκολα στους δήμους και δεν τους αφήνει να διαχειριστούν τοπικές υποθέσεις όπως οι παραλίες. Δεν γίνεται το κόστος από την καθαριότητα και την ναυαγοσωστική κάλυψη να το πληρώνουν οι δήμοι και την ίδια ώρα να μην έχουν έσοδα ούτε από τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται» τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.
Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις διαδικασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας, απασχόλησαν και την ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της Λάζαρο Κυρίζογλου να θέτει το ζήτημα στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. «Για το θέμα των παραλιών ζητάμε οι δήμοι να έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα τόσο σε ό,τι αφορά στα ομπρελοκαθίσματα, όσο και στη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού διαγωνισμού εκμίσθωσης» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα προκειμένου οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τις διαδικασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας να εφαρμοστούν από την προσεχή θερινή τουριστική περίοδο περιλαμβάνει πέντε άξονες:
1. Η αποκλειστική ευθύνη για της για τη μίσθωση των παραλιών περνάει στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών περνάει η αποκλειστική ευθύνη. ενώ οι δήμοι απεμπλέκονται από τη διαδικασία.
2. Οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση χρήσης των παραλιών θα γίνονται αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους.
3. Ρυθμίσεις για την προστασία των αιγιαλών και «απάτητες παραλίες»: Σε περιοχές natura, όπου σήμερα επιτρέπεται τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων μέχρι 30%, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει εντός του α’ εξαμήνου του 2024 κάποιες παραλίες όπου θα απαγορευτούν και τα ομπρελοκαθίσματα και οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα. Πίσω από τις «απάτητες παραλίες», ο λεγόμενος παλαιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστος δηλαδή δεν θα επιτρέπεται κάποια δραστηριότητα ούτε μπροστά, ούτε πίσω. Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού περιέρχεται στην, προς αξιοποίηση, ιδιωτική περιουσία του δημοσίου.
4. Καθορισμός αυστηρών ποινών: Για όσους παρανομούν και υπερβαίνουν τις εκτάσεις που τους μισθώθηκαν ή καταλαμβάνουν χώρο χωρίς μισθωτήριο, θα νομοθετηθεί η άμεση σφράγιση των επιχειρήσεων και πολύ υψηλότερα πρόστιμα από ό,τι σήμερα, με διαδικασία άμεσης είσπραξης και απομάκρυνσης των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων.
Η ποινή σε περίπτωση παραβάσεων σε νόμιμη παραχώρηση, θα φτάνει στο τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης και σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης θα επιβάλλεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε η επιχείρηση εάν είχε σύμβαση παραχώρησης με βάση το ελάχιστο τίμημα που προβλέπεται. Ήδη από 1η Ιανουαρίου 2024 λειτουργεί νέα πλατφόρμα για τα πρόστιμα που θα υποβάλλουν οι κτηματικές υπηρεσίες.
5. Υποχρεώσεις παραχωρησιούχων: Οι παραχωρησιούχοι θα είναι υπεύθυνοι για τακτικό καθαρισμό της παραλίας, δημιουργία κινητών εγκαταστάσεων, όπως ντους, αποδυτήρια κλπ για τους λουόμενους, εγκατάσταση seatracs για άτομα με αναπηρία, ανάρτηση πινακίδας με πληροφορίες για την παραχώρηση. Για τους ναυαγοσώστες εάν οι δήμοι δεν προλάβουν να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις η υποχρέωση μεταφέρεται στους παρεμβασιούχους με ανάλογη προσαρμογή του τιμήματος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.2024
Τέλος στο «πάρτι» παρανομιών και την εξωφρενική σε πολλές περιπτώσεις επέκταση ομπρελών και καθισμάτων (ξαπλώστρες) αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση των παραλιών και τις παραχωρήσεις του αιγιαλού.
Από φέτος το καλοκαίρι έρχεται ολική ανατροπή στο καθεστώς που ίσχυε στις παραλίες, όπου σημειώνονταν «όργιο» παρανομιών και παραβάσεων από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μπροστά και δίπλα από τη θάλασσα και το οποίο ξεμπρόστιασε το «Κίνημα της Πετσέτας» που σάρωσε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, διεκδικώντας ελεύθερο αιγιαλό και ελεύθερο δημόσιο χώρο.
Το προσεχές καλοκαίρι, ορισμένες από τις βασικές αλλαγές είναι ότι:
Οι παραθαλάσσιοι δήμοι βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, καθώς έφταναν στα αρμόδια υπουργεία σοβαρές καταγγελίες ότι κλείνουν το… μάτι σε ημέτερους επιχειρηματίες που παρανομούσαν σχεδόν προκλητικά, έναντι του δημοσίου χώρου που μίσθωναν και δεύτερον τους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των παραλιών, που θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, τους αναλαμβάνει η Κτηματική Υπηρεσία.
Οι παραλίες θα βγαίνουν σε δημοπρασία, μέσω ενός νέου και αναβαθμισμένου ηλεκτρονικού συστήματος, ενώ θα διεξάγονται με τιμές εφορίας και θα είναι αισθητά πιο ψηλές από αυτές που καταβάλλουν έως τώρα οι ανάδοχοι.
Επίσης, προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα αν δεν τηρείται η νομοθεσία, συγκεκριμένα τετραπλασιάζεται το πρόστιμο που μέχρι πέρσι ήταν ίσο με το μίσθωμα, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνεται ο «απάτητες παραλίες», που αφορά περιοχές Natura, όπου μέχρι σήμερα επιτρεπόταν ήπια εκμετάλλευση ως το 30%. Στο εξής, δεν θα επιτρέπεται καμία εμπορική χρήση.
Ακόμα, τα αρμόδια υπουργεία θα επιστρατεύσουν drones και την τεχνολογία του κινητού, για να υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης και τήρησης της νομοθεσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε ήδη το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε διαβούλευση, για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει «τάξη» στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση εγκαταστάσεων με ομπρέλες και ξαπλώστρες, που πέρσι χτύπησε «κόκκινο», προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Ο πονοκέφαλος αυτός άκουγε στο όνομα «Κίνημα Πετσέτας», έναντι του οποίου θέλει το κράτος να επικρατήσει, επιβάλλοντας το «νόμο και την τάξη».
Αυτοδιοικητικοί παράγοντες τόνισαν στη «ΜτΚ» ότι αυτό το κίνημα προβλημάτισε την κυβέρνηση, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών να παραδεχτεί ότι στις παραλίες της χώρας δημιουργήθηκε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, και ότι από φέτος δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
«Πέρσι ήταν απαράδεκτη η κατάσταση με τα ομπρελοκαθίσματα. Και έγινε περισσότερο διακριτή το καλοκαίρι με το Κίνημα της Πετσέτας» σχολίασε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι αυτό καταδείχθηκε από το γεγονός ότι έγιναν 4.500 έλεγχοι και στις 1.750 περιπτώσεις βρέθηκαν παραβάσεις. «Και ενώ γνώριζαν οι παραχωρησιούχοι ότι δεν αστειεύεται η πολιτεία, αυτοί συνέχισαν να παρανομούν» σημείωσε με δηκτικό τρόπο.
Κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου πάντως ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, «απαιτείται ουσιαστική πολιτική βούληση να έρθει το κράτος σε σοβαρή αντιπαράθεση με κατεστημένα συμφέροντα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας».
Εκτός όμως από το να χτυπήσει κατεστημένα συμφέροντα, το υπουργείο στοχεύει μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, το δημόσιο να αυξήσει τα έσοδα του από τα υψηλότερα μισθώματα που θα επιβάλει. Παράλληλα, να επιδιώξει να συμμαζέψει κάπως την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις αυθαιρεσίες που γίνονται από διάφορους μισθωτές.
«Βάζουμε τάξη στη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, με τις νέες και σαφείς υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων στις παραλίες, με τα αυστηρά πρόστιμα που θα επιβάλλονται αμέσως και θα οδηγούν και σε σφράγιση, με τις απάτητες παραλίες δημιουργούμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Υπογραμμίζουμε από τώρα: θα κινηθούμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για τους ελέγχους. Πέρσι το καλοκαίρι αρκετοί ήταν αυτοί που δεν μας πίστεψαν σε σχέση με τη βούλησή μας για αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους. Τους διαψεύσαμε. Φέτος θα είμαστε ακόμα πιο αποφασιστικοί, ακόμα πιο αποτελεσματικοί» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Με τη μεταρρύθμιση που προωθεί για τον αιγιαλό και τις παραλίες το υπουργείο Οικονομικών, οι παραθαλάσσιοι δήμοι, φαίνεται ότι βγαίνουν εκτός παιχνιδιού, γεγονός που σχολιάζεται αρνητικά από δημάρχους, αλλά και την ΚΕΔΕ.
Οι δήμοι που διαχειρίζονται τμήματα αιγιαλού, βρέθηκαν επανειλημμένα στο «μάτι του κυκλώνα», με συχνές καταγγελίες σε βάρος τους για το γεγονός ότι ανέχονταν τις αυθαιρεσίες στο δημόσιο χώρο. Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός δεν φάνηκε διατεθειμένος να τους δώσει άσυλο, αφού έκανε λόγο για «αδυναμία συντονισμού με τους δήμους για την επιβολή νομιμότητας». Υπάρχει, όπως είπε, ένα αναποτελεσματικό σύστημα προστασίας και επιβολής της νομιμότητας σε περίπτωση παραβάσεων στον αιγιαλό που δεν τρομάζει όσους έχουν ροπή στην παρανομία.
Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος διοικεί έναν από τους δήμους που αποτελεί τουριστικό προορισμό για Έλληνες και Βαλκάνιος τουρίστες, παραδέχθηκε ότι κάποια σημεία του νομοσχεδίου είναι σωστά, αλλά όσον αφορά τους δήμους, εκτιμά ότι μόνο από το παιχνίδι δεν βγαίνουν.
«Δεν πιστεύω καθόλου ότι μας βγάζουν από το παιχνίδι. Αντιθέτως θα κάνουμε το χαμάλη, χωρίς να κερδίζουμε τίποτα. Πλην των διαγωνισμών για τις μισθώσεις που όμως δεν αφορούν σε όλα τα τμήματα, καθώς για όσα είναι μπροστά στη θάλασσα θα συνάπτονται συμβάσεις με το δήμο, το κράτος και τον μισθωτή, ο κάθε παραθαλάσσιος δήμο χρεώνεται και την καθαριότητα και τη ναυαγοσωστική κάλυψη» τόνισε ο κ. Λιάμας.
Μιλώντας δε με βάση την εμπειρία του σε έναν αμιγώς τουριστικό δήμο σημείωσε ότι ακόμη και στο θέμα των ποινών που προβλέπουν τετραπλασιασμό των προστίμων σε όσους παρανομούν, από αυτά για το δήμο δεν προβλέπεται ούτε ευρώ. «Με λίγα λόγια ο δήμος θα κάνει το χαμάλη, καθαρίζοντας ένα δύσκολο χώρο, όπως είναι η παραλία, για την οποία χρειάζεται πάντα έξτρα προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ παράλληλα θα φροντίζει πληρώνοντας αδρά την ασφάλεια των λουόμενων» υπογράμμισε ο δήμαρχος Βόλβης και πρόσθεσε «μας φορτώνουν αρμοδιότητες, στοχοποιούν του δήμους αλλά τα μεγάλα ποσά κανονίζουν να τα παίρνει μόνο το κράτος».
Διατύπωσε όμως επιφυλάξεις και για το θέμα των διαγωνισμών, λέγοντας ότι πάντα γίνονταν, αυτή τη φορά θα είναι ηλεκτρονικοί, αλλά, όπως είπε, δεν θα αφορούν όλα τα τμήματα του αιγιαλού και της παραλίας. «Αυτοί που έχουν επιχείρηση στη θάλασσα δικαιούνται έτσι και αλλιώς θέσεις για ομπρελοκαθίσματα και σχεδόν σε όλες τις περιοχές του δήμου μας είναι οι περισσότεροι. Οι διαγωνισμοί θα αφορούν σε εκείνους που δεν ενδιαφέρονται να έχουν εμπορική χρήση παραθαλάσσιου τμήματος» υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κινείται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την αξιοποίηση του αιγιαλού, την προστασία των περιοχών Νατούρα, και την εξάλειψη των φαινομένων άναρχης καταπάτησης, εκφράζει η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής Αναστασία Χαλκιά.
Ωστόσο τονίζει ότι «πέραν του 60% του ανταλλάγματος που θα αποδίδεται στους δήμους (όπως ίσχυε) από τις παραχωρήσεις, καλό θα ήταν να εισπράτταμε και επιπλέον ποσά από την επιβολή προστίμων, είτε από αυθαιρεσίες είτε από καταπατήσεις και υπερβάσεις χώρου». Άλλωστε ο δήμοι, όπως αναφέρει, επωμίζονται τον καθαρισμό και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων, και την ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων για τις παραβάσεις.
Θετικός ως προς τη στόχευση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των παραβάσεων και την προστασία του αιγιαλού δηλώνει και ο δήμαρχος του τουριστικού δήμου Θερμαϊκού Θεόδωρος Τζέκος. Ωστόσο, όπως λέει, οι δήμοι φαίνεται ότι αφενός δεν μετέχουν στους διαγωνισμούς για την εκμίσθωση των παραλιών, αφετέρου φορτώνονται αρμοδιότητες όπως ο καθαρισμός και η ναυαγοσωστική κάλυψη με ελάχιστους πόρους.
«Καλώς έρχεται το Ν/Σ να ρυθμίσει μια σειρά από ζητήματα στις παραλίες και τον αιγιαλό. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουνε ότι για μια κόμη φορά το κράτος φορτώνει τα δύσκολα στους δήμους και δεν τους αφήνει να διαχειριστούν τοπικές υποθέσεις όπως οι παραλίες. Δεν γίνεται το κόστος από την καθαριότητα και την ναυαγοσωστική κάλυψη να το πληρώνουν οι δήμοι και την ίδια ώρα να μην έχουν έσοδα ούτε από τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται» τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.
Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις διαδικασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας, απασχόλησαν και την ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της Λάζαρο Κυρίζογλου να θέτει το ζήτημα στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. «Για το θέμα των παραλιών ζητάμε οι δήμοι να έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα τόσο σε ό,τι αφορά στα ομπρελοκαθίσματα, όσο και στη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού διαγωνισμού εκμίσθωσης» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα προκειμένου οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τις διαδικασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας να εφαρμοστούν από την προσεχή θερινή τουριστική περίοδο περιλαμβάνει πέντε άξονες:
1. Η αποκλειστική ευθύνη για της για τη μίσθωση των παραλιών περνάει στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών περνάει η αποκλειστική ευθύνη. ενώ οι δήμοι απεμπλέκονται από τη διαδικασία.
2. Οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση χρήσης των παραλιών θα γίνονται αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους.
3. Ρυθμίσεις για την προστασία των αιγιαλών και «απάτητες παραλίες»: Σε περιοχές natura, όπου σήμερα επιτρέπεται τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων μέχρι 30%, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει εντός του α’ εξαμήνου του 2024 κάποιες παραλίες όπου θα απαγορευτούν και τα ομπρελοκαθίσματα και οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα. Πίσω από τις «απάτητες παραλίες», ο λεγόμενος παλαιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστος δηλαδή δεν θα επιτρέπεται κάποια δραστηριότητα ούτε μπροστά, ούτε πίσω. Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού περιέρχεται στην, προς αξιοποίηση, ιδιωτική περιουσία του δημοσίου.
4. Καθορισμός αυστηρών ποινών: Για όσους παρανομούν και υπερβαίνουν τις εκτάσεις που τους μισθώθηκαν ή καταλαμβάνουν χώρο χωρίς μισθωτήριο, θα νομοθετηθεί η άμεση σφράγιση των επιχειρήσεων και πολύ υψηλότερα πρόστιμα από ό,τι σήμερα, με διαδικασία άμεσης είσπραξης και απομάκρυνσης των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων.
Η ποινή σε περίπτωση παραβάσεων σε νόμιμη παραχώρηση, θα φτάνει στο τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης και σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης θα επιβάλλεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε η επιχείρηση εάν είχε σύμβαση παραχώρησης με βάση το ελάχιστο τίμημα που προβλέπεται. Ήδη από 1η Ιανουαρίου 2024 λειτουργεί νέα πλατφόρμα για τα πρόστιμα που θα υποβάλλουν οι κτηματικές υπηρεσίες.
5. Υποχρεώσεις παραχωρησιούχων: Οι παραχωρησιούχοι θα είναι υπεύθυνοι για τακτικό καθαρισμό της παραλίας, δημιουργία κινητών εγκαταστάσεων, όπως ντους, αποδυτήρια κλπ για τους λουόμενους, εγκατάσταση seatracs για άτομα με αναπηρία, ανάρτηση πινακίδας με πληροφορίες για την παραχώρηση. Για τους ναυαγοσώστες εάν οι δήμοι δεν προλάβουν να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις η υποχρέωση μεταφέρεται στους παρεμβασιούχους με ανάλογη προσαρμογή του τιμήματος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.2024
ΣΧΟΛΙΑ