Τέμπη: Σφοδρή σύγκρουση εντός της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για την Ευρωπαία Εισαγγελέα
21/03/2024 17:26
21/03/2024 17:26
Σε μείζων θέμα, πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχει αναχθεί και εντός της Δικαιοσύνης , η τοποθέτηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρας Κοβέσι, η οποία με συνεντεύξεις της σε ελληνικά ΜΜΕ (star, Εφσυν) σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών, είπε «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να απονείμουμε δικαιοσύνη γιατί εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια»”. Αναφορικά με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών δήλωσε «δυστυχώς η Συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, αμέσως μετά τις δηλώσεις υπήρξε συνάντηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, η οποία ενημέρωσε με επίσημο δελτίο Τύπου, μέσω του οποίου υπήρξε μια σαφής αιχμή σε βάρος της πως ουσιαστικά η αρμοδιότητά της, αφορά μόνον τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και μόνον αυτά, συνεπώς τα περί συνταγματικής αναθεώρησης εκφεύγουν προφανώς αυτής: “…Κατά τη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Υπενθυμίζεται ότι δια της Ελληνίδας Ευρωπαίας Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου έχει αποσταλεί η περίφημη δικογραφία για τη σύμβαση 717 με αίτημα άρσης ασυλίας των υπουργών Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη. Συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO) πέρα απ’ τις διώξεις που απήγγειλε τον Δεκέμβριο του 2023 σε βάρος 23 προσώπων – συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων λειτουργών- για εγκλήματα που συνδέονται με την εκτέλεση συμβάσεων για συστήματα τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, είχε καλέσει τις ελληνικές Αρχές να αναλάβουν δράση σχετικά με τυχόν ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών. Σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα «έχουν προκύψει υποψίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης».
Αμέσως μετά μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν απορίες κατά πόσο η Ευρωπαία Εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει συνταγματική αλλαγή σε ένα κράτος μέλος. Πιο οξύς ήταν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε “όσον αφορά την παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως όμως, που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβαση της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει. Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας”.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε άμεση αντίδραση από την μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων (Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης) ζητεί έκτακτη σύγκληση του ΔΣ ώστε να πάρει θέση για τις “επιθετικές δηλώσεις του Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε βάρος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως” ζητώντας να τοποθετηθεί η Ένωση. Ζητούν επίσης να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών της Ένωσης για εκλογή νέου ΔΣ και ΕΕ.
Την ίδια ώρα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών εξέδωσαν δύο ανακοινώσεις, η μία είναι της πλειοψηφίας και η δεύτερη είναι δύο μελών του Δ.Σ. τα οποία διαφοροποιούνται πάνω στους χειρισμούς της υπόθεσης των Τεμπών. Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση στο ΦΒ του προέδρου της Ένωσης Παν. Δανιά με την οποία ρητά ανέφερε πως διατύπωσε προσωπική του άποψη, και ξεκάθαρα είπε πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερέβη τις αρμοδιότητές της:
“ Noμίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών (!!), ή και το Σύνταγμα (!!!), ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της. Θα της συνιστούσα, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν την θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και την καθιστούν μέρος του προβλήματος, αντί της λύσης. Και δεν την εμποδίζει, βέβαια, η ασυλία των Υπουργών να ζητήσει έγγραφα (το σημαντικότερο), μαρτυρίες από μέλη Διοικήσεων κλπ., και στοιχεία από οποιαδήποτε πηγή της είναι χρήσιμα για την εργασία της. Και η εργασία της δεν είναι να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα και να μιλάει για το “τραύμα” των συγγενών των θυμάτων (αναμφίβολα υπαρκτό, αλλά αδιάφορο για την αναζήτηση της αλήθειας). Και αν διαπιστώσει, πράγματι, εμπόδια στο έργο αυτό από Υπουργούς, να τους κατονομάσει και να το στείλει στην (Ελληνική) Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να επιληφθεί. Εκτός, αν ο σκοπός της είναι να κατέβει και αυτή στις Ευρωεκλογές, σαν τον Βέλγο ανακριτή της υπόθεσης της κ.Καϊλή. Διευκρινίζω ότι είναι προσωπική μου άποψη αυτή και όχι της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών”.
Ακολούθησε όμως και δεύτερη ανάρτηση: “Επειδή, μίλησα στο Μέσεντζερ με κάποιους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, που στενοχωρήθηκαν από ένα σημείο της χθεσινής ανάρτησής μου, όπου αναφέρω ότι το τραύμα που υπέστησαν “είναι αδιάφορο για την αναζήτηση της αλήθειας”, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορώ για το πένθος τους. Εδώ τη μητέρα μου έχω χάσει εδώ και 2 χρόνια από φυσικά αίτια, στα 84 της και νομίζω ότι είναι ακόμα στο σπίτι. Πόσο μάλλον αυτοί που έχασαν παιδιά στα 20 τους.
Όμως, αυτό που ήθελα να πώ, είναι ότι ο Δικαστής που διερευνά μια υπόθεση, πρέπει να είναι, συναισθηματικά ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ και ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ. Όπως, οποιοσδήποτε επαγγελματίας (π.χ. ιατρός χειρούργος) που πρέπει να μην εμπλέκεται συναισθηματικά με έναν ασθενή, γιατί δεν θα δεί ΨΥΧΡΑΙΜΑ και ΣΩΣΤΑ που θα βάλει το νυστέρι: Θα τρέμει το χέρι του. Το μόνο που πρέπει να σκέφτεται ο Δικαστής που ερευνά μια υπόθεση είναι πως θα εντοπίσει τα στοιχεία που χρειάζονται, ώστε να βγεί μία απόφαση που θα στέκεται και θα την καταλαβαίνουν και οι μη νομικοί. Αυτή είναι η βασανιστική φύση της εργασίας του Δικαστή, που κινείται ανάμεσα στο νόμο και τη συνείδησή του και την οποία, εγώ, με τις αναρτήσεις μου, προσπαθώ να αναδείξω και να προστατέψω, όσο το καταφέρνω κάθε φορά.
Ζητώ συγγνώμη λοιπόν από όσους συγγενείς πικράθηκαν από το σημείο αυτό και τους διαβεβαιώ ότι η ουσία της ανάρτησής μου (ας την διαβάσουν και πάλι) είναι να γίνει ακριβώς η έρευνα της υπόθεσης αυτής, ΚΑΙ σε ευρωπαϊκό ΚΑΙ σε ελληνικό επίπεδο, με σεβασμό της αυτονομίας των διαδικασιών, ώστε να αποδοθεί συνολικά Δικαιοσύνη και να μην ξαναθρηνήσουμε αθώα θύματα”.
Ακολούθησε ανακοίνωση δύο μελών του Δ.Σ. της Ένωσης, του Βασίλη Φαϊτά και Βανέσσας-Παναγιώτας Ντέγκα που επισημαίνουν ότι «η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Παναγιώτη Δανιά κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της αναζήτησης της αλήθειας, σε μια περίοδο που οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του κράτους δικαίου και συγκαλύψεις» και προσθέτουν:
«Η δήλωση αυτή, απαξιωτική για την απώλεια των συγγενών των θυμάτων, δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών, που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη διελεύκανση του εγκλήματος και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν».
Στη συνέχεια η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΔ, υπό τον πρόεδρο της Παναγιώτη Δανιά σε ανακοίνωσή της ανέφερε:
«Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, με αφορμή τη συμπλήρωση έτους από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συγγενείς των θυμάτων, τον πόνο και την οδύνη των οποίων συμμερίζεται απόλυτα.
Ως ένωση δικαστικών λειτουργών παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης και, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προσβλέπει στην πλήρη διερεύνησή της από ποινική, αστική και διοικητική άποψη και στην απόδοση, αντιστοίχως, ευθυνών. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την ακλόνητη εμπιστοσύνη της στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη».
Σε μείζων θέμα, πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχει αναχθεί και εντός της Δικαιοσύνης , η τοποθέτηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρας Κοβέσι, η οποία με συνεντεύξεις της σε ελληνικά ΜΜΕ (star, Εφσυν) σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών, είπε «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να απονείμουμε δικαιοσύνη γιατί εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια»”. Αναφορικά με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών δήλωσε «δυστυχώς η Συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, αμέσως μετά τις δηλώσεις υπήρξε συνάντηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, η οποία ενημέρωσε με επίσημο δελτίο Τύπου, μέσω του οποίου υπήρξε μια σαφής αιχμή σε βάρος της πως ουσιαστικά η αρμοδιότητά της, αφορά μόνον τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και μόνον αυτά, συνεπώς τα περί συνταγματικής αναθεώρησης εκφεύγουν προφανώς αυτής: “…Κατά τη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Υπενθυμίζεται ότι δια της Ελληνίδας Ευρωπαίας Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου έχει αποσταλεί η περίφημη δικογραφία για τη σύμβαση 717 με αίτημα άρσης ασυλίας των υπουργών Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη. Συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO) πέρα απ’ τις διώξεις που απήγγειλε τον Δεκέμβριο του 2023 σε βάρος 23 προσώπων – συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων λειτουργών- για εγκλήματα που συνδέονται με την εκτέλεση συμβάσεων για συστήματα τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, είχε καλέσει τις ελληνικές Αρχές να αναλάβουν δράση σχετικά με τυχόν ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών. Σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα «έχουν προκύψει υποψίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης».
Αμέσως μετά μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν απορίες κατά πόσο η Ευρωπαία Εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει συνταγματική αλλαγή σε ένα κράτος μέλος. Πιο οξύς ήταν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε “όσον αφορά την παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως όμως, που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβαση της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει. Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας”.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε άμεση αντίδραση από την μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων (Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης) ζητεί έκτακτη σύγκληση του ΔΣ ώστε να πάρει θέση για τις “επιθετικές δηλώσεις του Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε βάρος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως” ζητώντας να τοποθετηθεί η Ένωση. Ζητούν επίσης να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών της Ένωσης για εκλογή νέου ΔΣ και ΕΕ.
Την ίδια ώρα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών εξέδωσαν δύο ανακοινώσεις, η μία είναι της πλειοψηφίας και η δεύτερη είναι δύο μελών του Δ.Σ. τα οποία διαφοροποιούνται πάνω στους χειρισμούς της υπόθεσης των Τεμπών. Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση στο ΦΒ του προέδρου της Ένωσης Παν. Δανιά με την οποία ρητά ανέφερε πως διατύπωσε προσωπική του άποψη, και ξεκάθαρα είπε πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερέβη τις αρμοδιότητές της:
“ Noμίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών (!!), ή και το Σύνταγμα (!!!), ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της. Θα της συνιστούσα, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν την θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και την καθιστούν μέρος του προβλήματος, αντί της λύσης. Και δεν την εμποδίζει, βέβαια, η ασυλία των Υπουργών να ζητήσει έγγραφα (το σημαντικότερο), μαρτυρίες από μέλη Διοικήσεων κλπ., και στοιχεία από οποιαδήποτε πηγή της είναι χρήσιμα για την εργασία της. Και η εργασία της δεν είναι να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα και να μιλάει για το “τραύμα” των συγγενών των θυμάτων (αναμφίβολα υπαρκτό, αλλά αδιάφορο για την αναζήτηση της αλήθειας). Και αν διαπιστώσει, πράγματι, εμπόδια στο έργο αυτό από Υπουργούς, να τους κατονομάσει και να το στείλει στην (Ελληνική) Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να επιληφθεί. Εκτός, αν ο σκοπός της είναι να κατέβει και αυτή στις Ευρωεκλογές, σαν τον Βέλγο ανακριτή της υπόθεσης της κ.Καϊλή. Διευκρινίζω ότι είναι προσωπική μου άποψη αυτή και όχι της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών”.
Ακολούθησε όμως και δεύτερη ανάρτηση: “Επειδή, μίλησα στο Μέσεντζερ με κάποιους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, που στενοχωρήθηκαν από ένα σημείο της χθεσινής ανάρτησής μου, όπου αναφέρω ότι το τραύμα που υπέστησαν “είναι αδιάφορο για την αναζήτηση της αλήθειας”, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορώ για το πένθος τους. Εδώ τη μητέρα μου έχω χάσει εδώ και 2 χρόνια από φυσικά αίτια, στα 84 της και νομίζω ότι είναι ακόμα στο σπίτι. Πόσο μάλλον αυτοί που έχασαν παιδιά στα 20 τους.
Όμως, αυτό που ήθελα να πώ, είναι ότι ο Δικαστής που διερευνά μια υπόθεση, πρέπει να είναι, συναισθηματικά ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ και ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ. Όπως, οποιοσδήποτε επαγγελματίας (π.χ. ιατρός χειρούργος) που πρέπει να μην εμπλέκεται συναισθηματικά με έναν ασθενή, γιατί δεν θα δεί ΨΥΧΡΑΙΜΑ και ΣΩΣΤΑ που θα βάλει το νυστέρι: Θα τρέμει το χέρι του. Το μόνο που πρέπει να σκέφτεται ο Δικαστής που ερευνά μια υπόθεση είναι πως θα εντοπίσει τα στοιχεία που χρειάζονται, ώστε να βγεί μία απόφαση που θα στέκεται και θα την καταλαβαίνουν και οι μη νομικοί. Αυτή είναι η βασανιστική φύση της εργασίας του Δικαστή, που κινείται ανάμεσα στο νόμο και τη συνείδησή του και την οποία, εγώ, με τις αναρτήσεις μου, προσπαθώ να αναδείξω και να προστατέψω, όσο το καταφέρνω κάθε φορά.
Ζητώ συγγνώμη λοιπόν από όσους συγγενείς πικράθηκαν από το σημείο αυτό και τους διαβεβαιώ ότι η ουσία της ανάρτησής μου (ας την διαβάσουν και πάλι) είναι να γίνει ακριβώς η έρευνα της υπόθεσης αυτής, ΚΑΙ σε ευρωπαϊκό ΚΑΙ σε ελληνικό επίπεδο, με σεβασμό της αυτονομίας των διαδικασιών, ώστε να αποδοθεί συνολικά Δικαιοσύνη και να μην ξαναθρηνήσουμε αθώα θύματα”.
Ακολούθησε ανακοίνωση δύο μελών του Δ.Σ. της Ένωσης, του Βασίλη Φαϊτά και Βανέσσας-Παναγιώτας Ντέγκα που επισημαίνουν ότι «η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Παναγιώτη Δανιά κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της αναζήτησης της αλήθειας, σε μια περίοδο που οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του κράτους δικαίου και συγκαλύψεις» και προσθέτουν:
«Η δήλωση αυτή, απαξιωτική για την απώλεια των συγγενών των θυμάτων, δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών, που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη διελεύκανση του εγκλήματος και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν».
Στη συνέχεια η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΔ, υπό τον πρόεδρο της Παναγιώτη Δανιά σε ανακοίνωσή της ανέφερε:
«Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, με αφορμή τη συμπλήρωση έτους από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συγγενείς των θυμάτων, τον πόνο και την οδύνη των οποίων συμμερίζεται απόλυτα.
Ως ένωση δικαστικών λειτουργών παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης και, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προσβλέπει στην πλήρη διερεύνησή της από ποινική, αστική και διοικητική άποψη και στην απόδοση, αντιστοίχως, ευθυνών. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την ακλόνητη εμπιστοσύνη της στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη».
ΣΧΟΛΙΑ