ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θέρμη: «Μπονάντσα» στην αγορά ακινήτων - Τούρκοι για Golden Visa και ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα

Ο δήμαρχος Θ. Παπαδόπουλος για το μέγα αθλητικό και τουριστικό κέντρο - Ολοκληρώνονται οι υποδομές στην Επέκταση Θέρμης

 02/07/2024 10:00

Θέρμη: «Μπονάντσα» στην αγορά ακινήτων - Τούρκοι για Golden Visa και ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα

Άννη Καρολίδου

Οικοδομική φρενίτιδα επικρατεί στη Θέρμη, με τις άδειες που βγαίνουν για την περιοχή να είναι περισσότερες από ότι εκδίδονται για ολόκληρους, άλλους Δήμους, της Θεσσαλονίκης, ενώ οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, για τις νεόδμητες κατοικίες , έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με την περίοδο της κρίσης.

Παράλληλα, η ζήτηση για μισθώσεις επαγγελματικών χώρων έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της οικιστικής ανάπτυξης μα και εξ’ αιτίας της κατασκευής του FlyOver, που «στέλνει» εγκαταστάσεις εταιρειών στα ανατολικά της μείζονος Θεσσαλονίκης.

Η Θέρμη, όπως αποδεικνύεται από την ανοικοδόμηση στη μεγάλη περιοχή της Επέκτασης του Οικισμού, αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση για τη Θεσσαλονίκη, που ξεπερνάει ακόμη και την έντονη οικοδομική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή του Ευόσμου, άνωθεν και της Περιφερειακής Οδού.

Για την ανάπτυξη της Θέρμης, μίλησε στο makthes.gr ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για το μεγάλο έργο, που θα δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης στο Δήμο. Πρόκειται για το μέγα αθλητικό και τουριστικό κέντρο, που θα δημιουργηθεί κοντά στη Waterland, σε έκταση 220 στρεμμάτων και το οποίο θα γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία, προσθέτοντας στις περιοχή ένα πλήθος αθλητικών υποδομών αλλά και ξενοδοχείο.

Η ανάπτυξη αυτή, προβλέπεται ότι θα επιδράσει θετικά και στην ανάπτυξη της αγοράς κατοικίας και σε περιοχές του Δήμου που σήμερα δεν «κινούνται», όταν από την άλλη πλευρά , στη Θέρμη, επικρατεί οργασμός στην οικοδομική δραστηριότητα.

papadopoulos-thodoros.jpg

Ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος


«Τα έργα οδοποιΐας και δικτύων υποδομής ολοκληρώνονται με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ πρόκειται να διαπλατυνθούν και να αναπλαστούν οι δύο βασικοί οδικού άξονες που διασχίζουν την Επέκταση, η οδός Στέλιου Καζαντζίδη, γνωστότερη ως Χαριλάου – Θέρμης και ο κάθετος άξονας της οδού Κουγιάμη, που ξεκινάει από τα όρια του Δήμου Θέρμης με το Πανόραμα και κατεβαίνει έως την ε.ο. Θεσσαλονίκης- Ν.Μουδανιών», είπε ο Δήμαρχος Θέρμης προσθέτοντας:

Ανοικοδόμηση για τα επόμενα 30 χρόνια

«Έργα οικοδομικά γίνονται παντού στην Επέκταση Θέρμης. Αν λάβουμε υπόψη ότι η Επέκταση αφορά 3.500 στρέμματα, θα υπάρχει ανοικοδόμηση στη Θέρμη για τα επόμενα 30 χρόνια. Η δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας Thess INTEC, ανατολικά του αεροδρομίου, θα επηρεάσει θετικά και την περιοχή μας, όπως επηρεάζουν και όλα τα έργα υποδομών για αθλητικές, ψυχαγωγικές και τουριστικές χρήσεις που γίνονται από ιδιώτες».

Η Θέρμη, εδώ και χρόνια, με τα έργα που έχουν γίνει στο κέντρο του οικισμού αλλά και πιο περιμετρικά, έχει γίνει αγνώριστη. Τίποτε δε θυμίζει την άλλοτε κοινότητα, ένα χωριό στην πραγματικότητα κατοικημένο από απογόνους προσφύγων.

Η Θέρμη άλλοτε και τώρα

Ο παλιός οικισμός της Θέρμης, κάλυπτε περίπου 800 στρέμματα. Η Επέκταση, που σφραγίστηκε με την Πράξη Εφαρμογής του 2006 και, μετά από 20ετείς προσπάθειες, πρόσθεσε στον οικισμό 3.500 στρέμματα. Εν τω μεταξύ, μέχρι την ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής για την Επέκταση του Σχεδίου Πόλης, η εικόνα του παλιού οικισμού είχε σημαντικά αλλάξει, λόγω της αντιπαροχής, καθώς οι μονοκατοικίες έδιναν τη θέση τους σε πολυκατοικίες (συντελεστής δόμησης 1), ενώ τα οικόπεδα που είχαν μείνει αδόμητα ήταν ελάχιστα.

Πέραν αυτού, οι αστικές αναπλάσεις και η ανάπτυξη που υπήρχε με την αστικοποίηση της περιοχής, δημιούργησαν σημαντικές κοινωνικού χαρακτήρα υποδομές, που προσέλκυαν ολοένα και περισσότερους Θεσσαλονικείς που ήθελαν να «αποδράσουν» από τις συνθήκες ζωής στο αστικό κέντρο.

Μεταξύ 2008 – 2009 και μέχρι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, έγινε μία κατασκευαστική έκρηξη στην Επέκταση, η οποία πάγωσε λόγω των δραματικών εξελίξεων στην οικονομία, αφήνοντας διαμερίσματα απούλητα, κατασκευές ημιτελείς και οικοδομικές άδειες στο…ψυγείο.

Με το που άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά αλλά σταθερά, η οικονομία της χώρας μας, προς το 2018, πουλήθηκαν οι κατοικίες που είχαν κατασκευαστεί με παλαιότερες άδειες ενώ πήρε μπρος η ανέγερση νέων οικοδομών, με τους εργολάβους που είχαν μείνει στην περιοχή ή που είχαν ήδη αγορασμένα οικόπεδα, να μπαίνουν δυναμικά στην αγορά και φυσικά να γράφουν υπεραξίες.

Κατοικίες, golden visa και επαγγελματικά ακίνητα

Όπως επισήμανε η κα. Μαρία Νασκούδη, real estate broker, η αγορά κατοικίας στη Θέρμη ανθίζει, όχι μόνο επειδή είναι πολλοί οι Θεσσαλονικείς που θέλουν να βγούνε εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, σε περιοχή με προοπτικές ποιοτικής διαβίωσης . Από τότε που το όριο επένδυσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ανέβηκε στις 500.000 ευρώ για την απόκτηση Golden Visa, πολλοί Τούρκοι έχουν στραφεί στη Θέρμη, αγοράζουν ακίνητα τα οποία και στη συνέχεια ενοικιάζουν.

thermi-spitia.jpg

Όμως η αύξηση του πληθυσμού, δημιουργεί την ανάγκη για εγκατάσταση επιχειρήσεων που θα εξυπηρετούν τους νέους κατοίκους, ενώ πολλοί επιχειρηματίες, που θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία του πάνε- έλα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, για όσο θα διαρκέσουν τα έργα του FlyOver, μισθώνουν εγκαταστάσεις στο Δήμο Θέρμης, κυρίως ένθεν και ένθεν του άξονα Χαριλάου – Θεσσαλονίκης ( οδός Στέλιου Καζαντζίδη, συνεχίζει στην Καπετάν Χάψα).

Που διαμορφώνονται οι τιμές

«Τα ενοίκια για επαγγελματικούς χώρους κυμαίνονται μεταξύ 10-14 ευρώ/τ.μ. και δεν είναι εύκολο, παρά την κατασκευαστική δραστηριότητα που υπάρχει, να βρεθούν οι χώροι που ζητάνε ενδιαφερόμενες εταιρείες. Αυτή την περίοδο πάνω στον άξονα Χαριλάου – Θεσσαλονίκης, κατασκευάζεται μία μεγάλη οικοδομή στην οποία θα εγκατασταθεί υπερμάρκετ μεγάλης λιανεμπορικής αλυσίδας».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ακινήτων, τα άρτια οικόπεδα που είναι σε υψηλότερα σημεία, με θέα, πωλούνται προς 150-160 χιλιάδες τα 400 τ.μ., ενώ αυτά που είναι στα σημεία πλησιέστερα στη ε.ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, πωλούνται περί τις 100-110 χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα, η μέση τιμή των νεόδμητων κατοικιών στη Θέρμη είναι στις 2.000 ευρώ, ενώ οι τιμές φθάνουν ως και τις 2.500-2.600 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με την τοποθεσία και το ακίνητο.

Eκατοντάδες οι νέες οικοδομικές άδειες

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, μόνο για την περιοχή της Θέρμης ( όχι τους υπόλοιπους οικισμούς και χωριά του Δήμου), το 2019 εκδόθηκαν 44 οικοδομικής άδειες, που το 2020 έγιναν 55, το 2021 εκδόθηκαν 91, το 2022 εκδόθηκαν 75 άδειες και το 2023, οι άδειες που εκδόθηκαν, ήταν 89. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 εκδόθηκαν 58 άδειες, στοιχεία επίσημα που πιστοποιούν μία αδιάπτωτη και δυναμική ανοικοδόμηση.

Συνολικά δηλαδή σε αυτά τα πεντέμισι χρόνια εκδόθηκαν 412 οικοδομικές άδειες, το 95% των οποίων αφορά την Επέκταση Θέρμης, ενώ λίγες νέες οικοδομές γίνονται και στο παλιό τμήμα του οικισμού, όπου κατεδαφίζονται παλιές μονοκατοικίες.

Σήμερα- με συντελεστή δόμησης 0,6- υπάρχει οικοδομικός οργασμός σε όλη την Επέκταση Θέρμης. Μοναδική εξαίρεση, αποτελεί η ΒΙΠΑ Θέρμης, όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα για την ανέγερση επαγγελματικών κτιρίων παρότι ο Σ.Δ. είναι 0,8.

Δίκτυα και υποδομές στην Επέκταση

Αναφερόμενος στις υποδομές που χρειάζονται οι περιοχές της Επέκτασης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όπου ανεγείρεται οικοδομή, υπάρχει δρόμος ή διανοίγεται άμεσα. Το 80% των δρόμων έχουν ασφαλτοστρωθεί , έχει απομείνει το 20% των δρόμων και το 70% των πεζοδρομίων.

«Υπάρχει μία εργολαβία, 8,5 εκατ. ευρω, με εγκατεστημένο εργολάβο ο οποίος , μέσα στον επόμενη τριετία θα κατασκευάσει το 100% των δρόμων και το 50% των πεζοδρόμων.

«Σε ό,τι αφορά στην ύδρευση, με ένα έργο 7 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό δίκτυο και παραδίδεται αυτό το διάστημα. Έχει τελειώσει το εξωτερικό δίκτυο και μένει να παραδοθεί ως το τέλος της χρονιάς η νέα δεξαμενή. Εντός του 2024 θα συνδεθεί όλο το καινούργιο δίκτυο. Για την ύδρευση, έγιναν έργα άνω των 20 εκατ. και τα έργα υποδομής ολοκληρώθηκαν.

«Στην αποχέτευση, μένει να υλοποιηθεί κάτι λιγότερο από το 30%, μία εργολαβία περίπου 6 εκατ. και αφορά το βόρειο τμήμα της Επέκτασης, όλα τα άλλα έχουν συνδεθεί».

Να σημειωθεί ότι η Θέρμη έχει συνδεθεί και με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Τι κάνει τη Θέρμη τόσο ελκυστική

Η Θέρμη προσελκύει νέους κατοίκους, αλλά και επενδυτές που αγοράζουν με τη golden visa, γιατί έχει αγορά, κοινωνικές υποδομές, τα σχολεία λειτουργούν όλα σε μία, πρωϊνή βάρδια, όλα τα παιδάκια απορροφώνται σε παιδικούς σταθμούς, έχει φροντιστήρια, προσεγμένο δημόσιο χώρο και, εύκολη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη, μέσω της ε.ο. Ν.Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, αλλά και λεωφορειακή σύνδεση με μετεπιβίβαση στο τέρμιναλ του ΙΚΕΑ.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο Δήμος, μέσω του προγράμματος αστικών αναπλάσεων της Π.Κ.Μ., σχεδιάζει την βελτίωση των δύο κεντρικών οδικών αξόνων της Θέρμης, που αφορούν και την Επέκταση, την οδό Κουγιάμη και την οδό Θέρμης – Χαριλάου.

«Θεωρώ ότι η Επέκταση Θέρμης θα κτίζεται για τα επόμενα 30 χρόνια, υπάρχουν πάρα πολλά αδόμητα οικόπεδα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο μας προβληματίζει αυτή η μεγάλη αύξηση της δόμησης και υπάρχει η άποψη, άποψη που είναι δική μου, ότι για περιβαλλοντικούς λόγους και λόγους ποιότητας ζωής, δεν θα πρέπει να αυξηθεί η δόμηση, το ύψος των κατασκευών, με την επίκληση των ψηφισμένων μέτρων της Πολιτείας που αφορούν κατασκευές με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Θα πρέπει να εξετάζονται οι περιπτώσεις αυτές.

«Για παράδειγμα όταν στην κατασκευή, υπάρχει και πυλωτή, το κτίσμα παίρνει πρόσθετο ύψος, αλλά να μη δοθεί και επιπλέον δώμα, γιατί έτσι το τριώροφο θα καταλήξει να γίνει πενταώροφο».

Όπως πληροφορείται το makthes.gr ,ένα άλλο θέμα που απασχολεί το Δήμο, είναι η αλλαγή του χαρακτηρισμού, τουλάχιστον κάποιων αξόνων, στην Επέκταση Θέρμης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας, κάτι που εμποδίζει την εγκατάσταση επιχειρήσεων που θα εξυπηρετούν τόσο αναπτυσσόμενες οικιστικές συγκεντρώσεις. Στόχος είναι ο χαρακτηρισμός των αξόνων – ζωνών αυτών, σε περιοχές γενικής κατοικίας.

Η Θέρμη, ξεχωριστή περίπτωση στο Δήμο

«Πουθενά αλλού στο Δήμο, δεν σηκώνουν κατασκευές. Στις περιοχές χωρίς ανοικοδόμηση, οι αξίες μειώνονται» αναγνώρισε ο Δήμαρχος Θέρμης, αναφερόμενος στην οικοδομική ανάπτυξη στο σύνολο του Δήμου.

Ο Δήμος Θέρμης απλώνεται σε 400.000 στρέμματα, φτάνει ως το Λάκκωμα Χαλκιδικής από τη μια μεριά, ως έξω από το Ζαγκλιβέρι από την πλευρά πίσω από την Περιστερά και, προς το Πλαγιάρι, μέχρι έξω από την Επανωμή. Το προφίλ του μεγάλου αυτού Δήμου, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Η Θέρμη και ειδικά το κέντρο της, είναι μια αστική περιοχή ενώ γύρω από τον Ανθεμούντα υπάρχει μία αγροτική περιοχή , (Nέα Ραιδεστός, Αγία Παρασκευή, Σουρωτή, Βασιλικά), με εξαίρεση το Ρύσιο, όπου πλέον έχει γίνει περιοχή κατοικίας.

«Όταν προχωρήσει η κατασκευή του Πάρκου Τεχνολογίας Thess INTEC, πολλά ακόμη θα αλλάξουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Στο Δήμο Θέρμης αλλά και σε όμορους Δήμους», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αρκετές αλλαγές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνοντας άλλο χαρακτήρα, εμπλουτίζοντας τις δομές στο Δήμο μας. Σε μία περιοχή που ξεκινάει από τη Waterland και φθάνει ως τη Σουρωτή, έχουν γίνει 4 αθλητικές εγκαταστάσεις, έχει δημιουργηθεί το Ippos Club , ενώ προγραμματίζεται να γίνει και το προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ.

Αθλητικό- τουριστικό κέντρο και, αξιοποίηση των Λουτρών

«Επίσης, σε δημοτική έκταση 220 στρεμμάτων , δίπλα στη Waterland και με ιδιωτική πρωτοβουλία, θα γίνει ένα τεράστιο αθλητικό κέντρο, με τρία μεγάλα κολυμβητήρια, με 15 γήπεδα τένις αλλά και ξενοδοχείο. Ο διαγωνισμός για το έργο θα προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο.

«Απομένει η περιοχή των Λουτρών Θέρμης την αξιοποίηση των οποίων θα συζητήσουμε με το Δήμο Θεσσαλονίκης, στου οποίου την ιδιοκτησία και ανήκουν. Εμείς έχουμε τεράστιο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους και σε ό,τι αφορά στο ιαματικό νερό, αλλά και σε ό,τι γενικότερα αφορά την περιοχή», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

Οικοδομική φρενίτιδα επικρατεί στη Θέρμη, με τις άδειες που βγαίνουν για την περιοχή να είναι περισσότερες από ότι εκδίδονται για ολόκληρους, άλλους Δήμους, της Θεσσαλονίκης, ενώ οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, για τις νεόδμητες κατοικίες , έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με την περίοδο της κρίσης.

Παράλληλα, η ζήτηση για μισθώσεις επαγγελματικών χώρων έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της οικιστικής ανάπτυξης μα και εξ’ αιτίας της κατασκευής του FlyOver, που «στέλνει» εγκαταστάσεις εταιρειών στα ανατολικά της μείζονος Θεσσαλονίκης.

Η Θέρμη, όπως αποδεικνύεται από την ανοικοδόμηση στη μεγάλη περιοχή της Επέκτασης του Οικισμού, αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση για τη Θεσσαλονίκη, που ξεπερνάει ακόμη και την έντονη οικοδομική δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή του Ευόσμου, άνωθεν και της Περιφερειακής Οδού.

Για την ανάπτυξη της Θέρμης, μίλησε στο makthes.gr ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για το μεγάλο έργο, που θα δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης στο Δήμο. Πρόκειται για το μέγα αθλητικό και τουριστικό κέντρο, που θα δημιουργηθεί κοντά στη Waterland, σε έκταση 220 στρεμμάτων και το οποίο θα γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία, προσθέτοντας στις περιοχή ένα πλήθος αθλητικών υποδομών αλλά και ξενοδοχείο.

Η ανάπτυξη αυτή, προβλέπεται ότι θα επιδράσει θετικά και στην ανάπτυξη της αγοράς κατοικίας και σε περιοχές του Δήμου που σήμερα δεν «κινούνται», όταν από την άλλη πλευρά , στη Θέρμη, επικρατεί οργασμός στην οικοδομική δραστηριότητα.

papadopoulos-thodoros.jpg

Ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος


«Τα έργα οδοποιΐας και δικτύων υποδομής ολοκληρώνονται με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ πρόκειται να διαπλατυνθούν και να αναπλαστούν οι δύο βασικοί οδικού άξονες που διασχίζουν την Επέκταση, η οδός Στέλιου Καζαντζίδη, γνωστότερη ως Χαριλάου – Θέρμης και ο κάθετος άξονας της οδού Κουγιάμη, που ξεκινάει από τα όρια του Δήμου Θέρμης με το Πανόραμα και κατεβαίνει έως την ε.ο. Θεσσαλονίκης- Ν.Μουδανιών», είπε ο Δήμαρχος Θέρμης προσθέτοντας:

Ανοικοδόμηση για τα επόμενα 30 χρόνια

«Έργα οικοδομικά γίνονται παντού στην Επέκταση Θέρμης. Αν λάβουμε υπόψη ότι η Επέκταση αφορά 3.500 στρέμματα, θα υπάρχει ανοικοδόμηση στη Θέρμη για τα επόμενα 30 χρόνια. Η δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας Thess INTEC, ανατολικά του αεροδρομίου, θα επηρεάσει θετικά και την περιοχή μας, όπως επηρεάζουν και όλα τα έργα υποδομών για αθλητικές, ψυχαγωγικές και τουριστικές χρήσεις που γίνονται από ιδιώτες».

Η Θέρμη, εδώ και χρόνια, με τα έργα που έχουν γίνει στο κέντρο του οικισμού αλλά και πιο περιμετρικά, έχει γίνει αγνώριστη. Τίποτε δε θυμίζει την άλλοτε κοινότητα, ένα χωριό στην πραγματικότητα κατοικημένο από απογόνους προσφύγων.

Η Θέρμη άλλοτε και τώρα

Ο παλιός οικισμός της Θέρμης, κάλυπτε περίπου 800 στρέμματα. Η Επέκταση, που σφραγίστηκε με την Πράξη Εφαρμογής του 2006 και, μετά από 20ετείς προσπάθειες, πρόσθεσε στον οικισμό 3.500 στρέμματα. Εν τω μεταξύ, μέχρι την ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής για την Επέκταση του Σχεδίου Πόλης, η εικόνα του παλιού οικισμού είχε σημαντικά αλλάξει, λόγω της αντιπαροχής, καθώς οι μονοκατοικίες έδιναν τη θέση τους σε πολυκατοικίες (συντελεστής δόμησης 1), ενώ τα οικόπεδα που είχαν μείνει αδόμητα ήταν ελάχιστα.

Πέραν αυτού, οι αστικές αναπλάσεις και η ανάπτυξη που υπήρχε με την αστικοποίηση της περιοχής, δημιούργησαν σημαντικές κοινωνικού χαρακτήρα υποδομές, που προσέλκυαν ολοένα και περισσότερους Θεσσαλονικείς που ήθελαν να «αποδράσουν» από τις συνθήκες ζωής στο αστικό κέντρο.

Μεταξύ 2008 – 2009 και μέχρι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, έγινε μία κατασκευαστική έκρηξη στην Επέκταση, η οποία πάγωσε λόγω των δραματικών εξελίξεων στην οικονομία, αφήνοντας διαμερίσματα απούλητα, κατασκευές ημιτελείς και οικοδομικές άδειες στο…ψυγείο.

Με το που άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά αλλά σταθερά, η οικονομία της χώρας μας, προς το 2018, πουλήθηκαν οι κατοικίες που είχαν κατασκευαστεί με παλαιότερες άδειες ενώ πήρε μπρος η ανέγερση νέων οικοδομών, με τους εργολάβους που είχαν μείνει στην περιοχή ή που είχαν ήδη αγορασμένα οικόπεδα, να μπαίνουν δυναμικά στην αγορά και φυσικά να γράφουν υπεραξίες.

Κατοικίες, golden visa και επαγγελματικά ακίνητα

Όπως επισήμανε η κα. Μαρία Νασκούδη, real estate broker, η αγορά κατοικίας στη Θέρμη ανθίζει, όχι μόνο επειδή είναι πολλοί οι Θεσσαλονικείς που θέλουν να βγούνε εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, σε περιοχή με προοπτικές ποιοτικής διαβίωσης . Από τότε που το όριο επένδυσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ανέβηκε στις 500.000 ευρώ για την απόκτηση Golden Visa, πολλοί Τούρκοι έχουν στραφεί στη Θέρμη, αγοράζουν ακίνητα τα οποία και στη συνέχεια ενοικιάζουν.

thermi-spitia.jpg

Όμως η αύξηση του πληθυσμού, δημιουργεί την ανάγκη για εγκατάσταση επιχειρήσεων που θα εξυπηρετούν τους νέους κατοίκους, ενώ πολλοί επιχειρηματίες, που θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία του πάνε- έλα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, για όσο θα διαρκέσουν τα έργα του FlyOver, μισθώνουν εγκαταστάσεις στο Δήμο Θέρμης, κυρίως ένθεν και ένθεν του άξονα Χαριλάου – Θεσσαλονίκης ( οδός Στέλιου Καζαντζίδη, συνεχίζει στην Καπετάν Χάψα).

Που διαμορφώνονται οι τιμές

«Τα ενοίκια για επαγγελματικούς χώρους κυμαίνονται μεταξύ 10-14 ευρώ/τ.μ. και δεν είναι εύκολο, παρά την κατασκευαστική δραστηριότητα που υπάρχει, να βρεθούν οι χώροι που ζητάνε ενδιαφερόμενες εταιρείες. Αυτή την περίοδο πάνω στον άξονα Χαριλάου – Θεσσαλονίκης, κατασκευάζεται μία μεγάλη οικοδομή στην οποία θα εγκατασταθεί υπερμάρκετ μεγάλης λιανεμπορικής αλυσίδας».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ακινήτων, τα άρτια οικόπεδα που είναι σε υψηλότερα σημεία, με θέα, πωλούνται προς 150-160 χιλιάδες τα 400 τ.μ., ενώ αυτά που είναι στα σημεία πλησιέστερα στη ε.ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, πωλούνται περί τις 100-110 χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα, η μέση τιμή των νεόδμητων κατοικιών στη Θέρμη είναι στις 2.000 ευρώ, ενώ οι τιμές φθάνουν ως και τις 2.500-2.600 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με την τοποθεσία και το ακίνητο.

Eκατοντάδες οι νέες οικοδομικές άδειες

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου, μόνο για την περιοχή της Θέρμης ( όχι τους υπόλοιπους οικισμούς και χωριά του Δήμου), το 2019 εκδόθηκαν 44 οικοδομικής άδειες, που το 2020 έγιναν 55, το 2021 εκδόθηκαν 91, το 2022 εκδόθηκαν 75 άδειες και το 2023, οι άδειες που εκδόθηκαν, ήταν 89. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 εκδόθηκαν 58 άδειες, στοιχεία επίσημα που πιστοποιούν μία αδιάπτωτη και δυναμική ανοικοδόμηση.

Συνολικά δηλαδή σε αυτά τα πεντέμισι χρόνια εκδόθηκαν 412 οικοδομικές άδειες, το 95% των οποίων αφορά την Επέκταση Θέρμης, ενώ λίγες νέες οικοδομές γίνονται και στο παλιό τμήμα του οικισμού, όπου κατεδαφίζονται παλιές μονοκατοικίες.

Σήμερα- με συντελεστή δόμησης 0,6- υπάρχει οικοδομικός οργασμός σε όλη την Επέκταση Θέρμης. Μοναδική εξαίρεση, αποτελεί η ΒΙΠΑ Θέρμης, όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα για την ανέγερση επαγγελματικών κτιρίων παρότι ο Σ.Δ. είναι 0,8.

Δίκτυα και υποδομές στην Επέκταση

Αναφερόμενος στις υποδομές που χρειάζονται οι περιοχές της Επέκτασης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όπου ανεγείρεται οικοδομή, υπάρχει δρόμος ή διανοίγεται άμεσα. Το 80% των δρόμων έχουν ασφαλτοστρωθεί , έχει απομείνει το 20% των δρόμων και το 70% των πεζοδρομίων.

«Υπάρχει μία εργολαβία, 8,5 εκατ. ευρω, με εγκατεστημένο εργολάβο ο οποίος , μέσα στον επόμενη τριετία θα κατασκευάσει το 100% των δρόμων και το 50% των πεζοδρόμων.

«Σε ό,τι αφορά στην ύδρευση, με ένα έργο 7 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό δίκτυο και παραδίδεται αυτό το διάστημα. Έχει τελειώσει το εξωτερικό δίκτυο και μένει να παραδοθεί ως το τέλος της χρονιάς η νέα δεξαμενή. Εντός του 2024 θα συνδεθεί όλο το καινούργιο δίκτυο. Για την ύδρευση, έγιναν έργα άνω των 20 εκατ. και τα έργα υποδομής ολοκληρώθηκαν.

«Στην αποχέτευση, μένει να υλοποιηθεί κάτι λιγότερο από το 30%, μία εργολαβία περίπου 6 εκατ. και αφορά το βόρειο τμήμα της Επέκτασης, όλα τα άλλα έχουν συνδεθεί».

Να σημειωθεί ότι η Θέρμη έχει συνδεθεί και με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Τι κάνει τη Θέρμη τόσο ελκυστική

Η Θέρμη προσελκύει νέους κατοίκους, αλλά και επενδυτές που αγοράζουν με τη golden visa, γιατί έχει αγορά, κοινωνικές υποδομές, τα σχολεία λειτουργούν όλα σε μία, πρωϊνή βάρδια, όλα τα παιδάκια απορροφώνται σε παιδικούς σταθμούς, έχει φροντιστήρια, προσεγμένο δημόσιο χώρο και, εύκολη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη, μέσω της ε.ο. Ν.Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, αλλά και λεωφορειακή σύνδεση με μετεπιβίβαση στο τέρμιναλ του ΙΚΕΑ.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο Δήμος, μέσω του προγράμματος αστικών αναπλάσεων της Π.Κ.Μ., σχεδιάζει την βελτίωση των δύο κεντρικών οδικών αξόνων της Θέρμης, που αφορούν και την Επέκταση, την οδό Κουγιάμη και την οδό Θέρμης – Χαριλάου.

«Θεωρώ ότι η Επέκταση Θέρμης θα κτίζεται για τα επόμενα 30 χρόνια, υπάρχουν πάρα πολλά αδόμητα οικόπεδα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο μας προβληματίζει αυτή η μεγάλη αύξηση της δόμησης και υπάρχει η άποψη, άποψη που είναι δική μου, ότι για περιβαλλοντικούς λόγους και λόγους ποιότητας ζωής, δεν θα πρέπει να αυξηθεί η δόμηση, το ύψος των κατασκευών, με την επίκληση των ψηφισμένων μέτρων της Πολιτείας που αφορούν κατασκευές με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Θα πρέπει να εξετάζονται οι περιπτώσεις αυτές.

«Για παράδειγμα όταν στην κατασκευή, υπάρχει και πυλωτή, το κτίσμα παίρνει πρόσθετο ύψος, αλλά να μη δοθεί και επιπλέον δώμα, γιατί έτσι το τριώροφο θα καταλήξει να γίνει πενταώροφο».

Όπως πληροφορείται το makthes.gr ,ένα άλλο θέμα που απασχολεί το Δήμο, είναι η αλλαγή του χαρακτηρισμού, τουλάχιστον κάποιων αξόνων, στην Επέκταση Θέρμης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας, κάτι που εμποδίζει την εγκατάσταση επιχειρήσεων που θα εξυπηρετούν τόσο αναπτυσσόμενες οικιστικές συγκεντρώσεις. Στόχος είναι ο χαρακτηρισμός των αξόνων – ζωνών αυτών, σε περιοχές γενικής κατοικίας.

Η Θέρμη, ξεχωριστή περίπτωση στο Δήμο

«Πουθενά αλλού στο Δήμο, δεν σηκώνουν κατασκευές. Στις περιοχές χωρίς ανοικοδόμηση, οι αξίες μειώνονται» αναγνώρισε ο Δήμαρχος Θέρμης, αναφερόμενος στην οικοδομική ανάπτυξη στο σύνολο του Δήμου.

Ο Δήμος Θέρμης απλώνεται σε 400.000 στρέμματα, φτάνει ως το Λάκκωμα Χαλκιδικής από τη μια μεριά, ως έξω από το Ζαγκλιβέρι από την πλευρά πίσω από την Περιστερά και, προς το Πλαγιάρι, μέχρι έξω από την Επανωμή. Το προφίλ του μεγάλου αυτού Δήμου, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Η Θέρμη και ειδικά το κέντρο της, είναι μια αστική περιοχή ενώ γύρω από τον Ανθεμούντα υπάρχει μία αγροτική περιοχή , (Nέα Ραιδεστός, Αγία Παρασκευή, Σουρωτή, Βασιλικά), με εξαίρεση το Ρύσιο, όπου πλέον έχει γίνει περιοχή κατοικίας.

«Όταν προχωρήσει η κατασκευή του Πάρκου Τεχνολογίας Thess INTEC, πολλά ακόμη θα αλλάξουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Στο Δήμο Θέρμης αλλά και σε όμορους Δήμους», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αρκετές αλλαγές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνοντας άλλο χαρακτήρα, εμπλουτίζοντας τις δομές στο Δήμο μας. Σε μία περιοχή που ξεκινάει από τη Waterland και φθάνει ως τη Σουρωτή, έχουν γίνει 4 αθλητικές εγκαταστάσεις, έχει δημιουργηθεί το Ippos Club , ενώ προγραμματίζεται να γίνει και το προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ.

Αθλητικό- τουριστικό κέντρο και, αξιοποίηση των Λουτρών

«Επίσης, σε δημοτική έκταση 220 στρεμμάτων , δίπλα στη Waterland και με ιδιωτική πρωτοβουλία, θα γίνει ένα τεράστιο αθλητικό κέντρο, με τρία μεγάλα κολυμβητήρια, με 15 γήπεδα τένις αλλά και ξενοδοχείο. Ο διαγωνισμός για το έργο θα προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο.

«Απομένει η περιοχή των Λουτρών Θέρμης την αξιοποίηση των οποίων θα συζητήσουμε με το Δήμο Θεσσαλονίκης, στου οποίου την ιδιοκτησία και ανήκουν. Εμείς έχουμε τεράστιο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους και σε ό,τι αφορά στο ιαματικό νερό, αλλά και σε ό,τι γενικότερα αφορά την περιοχή», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία