ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία: Ο χαλβάς Φαρσάλων αποκτά πιστοποίηση ΠΟΠ (βίντεο, φωτ.)

Ο Δημήτρης Κουρέτας παρέδωσε στον Δήμαρχο Φαρσάλων τον ολοκληρωμένο φάκελο από την Περιφέρεια για την πιστοποίηση του προϊόντος

 16/09/2024 12:57

Θεσσαλία: Ο χαλβάς Φαρσάλων αποκτά πιστοποίηση ΠΟΠ (βίντεο, φωτ.)

«Νέα δεδομένα για τον χαλβά Φαρσάλων δημιουργεί η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να γίνει πλέον ο χαλβάς ένα πιστοποιημένο προϊόν αντίστοιχο του ΠΟΠ» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας κατά τον χαιρετισμό του στην φετινή 17η γιορτή χαλβά στα Φάρσαλα.

Ο κ. Κουρέτας παρέδωσε στον Δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου -όπως του είχε προαναγγείλει- τον ολοκληρωμένο φάκελο από την Περιφέρεια για την πιστοποίηση του προϊόντος.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της γιορτής, ο Δημήτρης Κουρέτας υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, με την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων σε μια κοινή προσπάθεια πιστοποίησης προϊόντων της Λάρισας ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης.

6gk20818-1536x1024.jpg

«Είναι ο μόνος δρόμος για να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των τοπικών προϊόντων και να πετύχουμε την ανάταση της τοπικής οικονομίας. Το χρωστάμε στους ανθρώπους του μόχθου», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης και γνωστοποίησε ότι αρχές του έτους η Περιφέρεια θα οργανώνει έκθεση τοπικών προϊόντων στο Σύνταγμα όπου ο χαλβάς θα έχει ξεχωριστή θέση. Επιπλέον, ανέφερε, ότι: «Την επόμενη χρονιά η γιορτή αναμένεται να κρατήσει για αρκετές ημέρες, όπου θα φέρουμε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα πρέπει να σκύψουν πάνω στον χαλβά, να μάθουν τι είναι ο χαλβάς και φοιτητές από διάφορα τμήματα γεωπονίας και χημείας για να αρχίσει σιγά σιγά ο χαλβάς να αποκτά την αξία που πρέπει να έχει».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά και στην διατροφική αξία του χαλβά ο οποίος έχει- όπως τόνισε- ιστορία 800 χρόνων.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουρέτας, «ο χαλβάς δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά ένα προϊόν με ιστορία που ξεπερνά τα 800 χρόνια. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι τα συστατικά του, όπως το γίδινο βούτυρο και το νισεστέ, τον καθιστούν έναν θρεπτικό θησαυρό. Τα λιπαρά από το γίδινο βούτυρο μοιάζουν με εκείνα του μητρικού γάλακτος του ανθρώπου, ενώ οι πρωτεΐνες του νισεστέ προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία στον άνθρωπο. Επιπλέον, ο χαλβάς έχει ισχυρισμούς υγείας που συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και παρέχει σημαντικά ιχνοστοιχεία. Ο χαλβάς είναι ένα προϊόν που πρέπει να παραμείνει στα Φάρσαλα. Η μοναδική υφή και γεύση του χαλβά οφείλεται σε ένα ειδικό πλέγμα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και δεν μπορεί να αναπαραχθεί με άλλες μεθόδους, εκτός από τους τεχνίτες που γνωρίζουν την συνταγή» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Πηγή: ΕΡΤ

«Νέα δεδομένα για τον χαλβά Φαρσάλων δημιουργεί η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να γίνει πλέον ο χαλβάς ένα πιστοποιημένο προϊόν αντίστοιχο του ΠΟΠ» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας κατά τον χαιρετισμό του στην φετινή 17η γιορτή χαλβά στα Φάρσαλα.

Ο κ. Κουρέτας παρέδωσε στον Δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου -όπως του είχε προαναγγείλει- τον ολοκληρωμένο φάκελο από την Περιφέρεια για την πιστοποίηση του προϊόντος.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της γιορτής, ο Δημήτρης Κουρέτας υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, με την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων σε μια κοινή προσπάθεια πιστοποίησης προϊόντων της Λάρισας ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης.

6gk20818-1536x1024.jpg

«Είναι ο μόνος δρόμος για να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των τοπικών προϊόντων και να πετύχουμε την ανάταση της τοπικής οικονομίας. Το χρωστάμε στους ανθρώπους του μόχθου», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης και γνωστοποίησε ότι αρχές του έτους η Περιφέρεια θα οργανώνει έκθεση τοπικών προϊόντων στο Σύνταγμα όπου ο χαλβάς θα έχει ξεχωριστή θέση. Επιπλέον, ανέφερε, ότι: «Την επόμενη χρονιά η γιορτή αναμένεται να κρατήσει για αρκετές ημέρες, όπου θα φέρουμε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα πρέπει να σκύψουν πάνω στον χαλβά, να μάθουν τι είναι ο χαλβάς και φοιτητές από διάφορα τμήματα γεωπονίας και χημείας για να αρχίσει σιγά σιγά ο χαλβάς να αποκτά την αξία που πρέπει να έχει».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά και στην διατροφική αξία του χαλβά ο οποίος έχει- όπως τόνισε- ιστορία 800 χρόνων.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουρέτας, «ο χαλβάς δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά ένα προϊόν με ιστορία που ξεπερνά τα 800 χρόνια. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι τα συστατικά του, όπως το γίδινο βούτυρο και το νισεστέ, τον καθιστούν έναν θρεπτικό θησαυρό. Τα λιπαρά από το γίδινο βούτυρο μοιάζουν με εκείνα του μητρικού γάλακτος του ανθρώπου, ενώ οι πρωτεΐνες του νισεστέ προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία στον άνθρωπο. Επιπλέον, ο χαλβάς έχει ισχυρισμούς υγείας που συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και παρέχει σημαντικά ιχνοστοιχεία. Ο χαλβάς είναι ένα προϊόν που πρέπει να παραμείνει στα Φάρσαλα. Η μοναδική υφή και γεύση του χαλβά οφείλεται σε ένα ειδικό πλέγμα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και δεν μπορεί να αναπαραχθεί με άλλες μεθόδους, εκτός από τους τεχνίτες που γνωρίζουν την συνταγή» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία