Θεσσαλονίκη: Αναπτύσσεται αμυντική βιομηχανία σε συνεργασία με τα ΑΕΙ
18/12/2023 14:52
18/12/2023 14:52
Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ιδρύεται φορέας διασύνδεσης της Αμυντικής Βιομηχανίας με την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα. Η αρχή έγινε στις 4 Ιουλίου 2023, όπου με πρωτοβουλία του ΑΠΘ είχε πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία». Τότε είχε πραγματοποιηθεί μία πρώτη ενημέρωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ του δυναμικού των Πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας της χώρας.
Σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΒΕΘ πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για την ίδρυση του φορέα. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, προεξάρχοντος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ, Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων και Θράκης), καθώς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ επεσήμανε τη σπουδαιότητα της ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας δομής που αφορά στη σύμπραξη επιχειρήσεων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τις πανεπιστημιακές δομές της πόλης. Όπως είπε «Από την όσμωση αυτή θα προκύψει κάτι θετικό για τη χώρα μας. Ζούμε σε μια περίοδο γεμάτη εντάσεις με τους πολέμους που μαίνονται, βόρειο ανατολικά και νοτιοανατολικά. Οι προκλήσεις είναι εδώ, ανεξάρτητα αν προς τον παρόν οι εξ ανατολών εθνικές εντάσεις βρίσκονται σε στάδιο υποχώρησης. Αλλά όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για πόλεμο, εάν θέλει να έχει ειρήνη. Χαιρετίζω τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία που φέρνει κοντά το παραγωγικό δυναμικό αμυντικού υλικού της χώρας με το ακαδημαϊκό τμήμα στην εκπαίδευση, που πέραν των διδακτικών καθηκόντων του, μετέχει ενεργά στη έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων».
Περιφερειακή ανάπτυξη
Ο Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για μια μεγάλη μέρα για τα «ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας». Εξήγησε ότι ο φορέας θα έχει τη μορφή αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας. «Θα κινητοποιήσει δυνάμεις τόσο από την αμυντική βιομηχανία, με προεξάρχοντα των ΣΕΚΠΥ και εταιρίες του κλάδου και από την άλλη, θα κινητοποιήσει τα ΑΕΙ της Βορείου Ελλάδος όπως και τα ερευνητικά κέντρα. Ο ΣΕΚΠΥ προέταξε την περιφερειακή ανάπτυξη γιατί έχει μία δυναμικότητα». Εξήγησε πως στόχος είναι να κινητοποιηθεί το στελεχιακό, υψηλά καταρτισμένο, ερευνητικό δυναμικό, μαζί με το ΕΚΕΤΑ, ώστε να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή διαδικτύωσή μας. Η Ευρώπη πλέον, αντιλαμβανόμενη ότι θα πρέπει να αναπτύξει αυτοτελώς την άμυνά της μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία έχει πλέον επαναπροσανατολίσει τεράστιους πόρους στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν θα πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε εθνική αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία». Τόνισε ότι "μπορούμε να στήσουμε έναν φορέα εντελώς διαφανή, που να λειτουργεί με ορθολογικό τρόπο". Εξήγησε ότι θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και από εκεί και πέρα στόχος είναι η διεκδίκηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Άμυνα, "ώστε να αναπτύξουμε προγράμματα που θα παράγουν νέα υλικά, εξοπλισμό και συστήματα που θα αξιοποιηθούν από τους συντελεστές της ευρωπαϊκής άμυνας".
«Ιστορικό βήμα στα πανεπιστημιακά χρονικά»
Ο τελών χρέη Πρύτανη στο ΑΠΘ, Απόστολος Αποστολίδης υπενθύμισε ότι στις 4 Ιουλίου 2023, με πρωτοβουλία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (τον ΣΕΚΠΥ), διεξήχθη ημερίδα με θέμα «Διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία». Η εκδήλωση αποσκοπούσε στο να ενημερώσει την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ του δυναμικού των Πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας της χώρας. «Στην πρόσκληση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ανταποκρίθηκαν τότε οι Πρυτανικές Αρχές των άλλων δυο Πανεπιστημίων της πόλης μας, ήτοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Σήμερα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας τις Πρυτανικές Αρχές, εκτός των δυο άλλων Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης που προανέφερα, και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας Θράκης αλλά και το ΕΚΕΤΑ. Ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές, δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι, ώστε να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό των Ιδρυμάτων μας και την διαδικτύωσή του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό δυναμικό για να αποκτήσει η Ευρώπη τεχνολογική επάρκεια στον αμυντικό τομέα, απορροφώντας ωφέλιμα τα σημαντικά κονδύλια που διαθέτει πλέον η Ε.Ε. για την έρευνα και ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα. Το να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της διαμόρφωσης μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης αποτελεί και πατριωτικό μας καθήκον τόσο ως Ελλήνων όσο και ως Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης. Ο ίδιος σημείωσε πως «Με την ίδρυση του φορέα διασύνδεσης της αμυντικής βιομηχανίας, της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, κάνουμε και ένα ιστορικό βήμα στα πανεπιστημιακά χρονικά της χώρας μας, σπάζοντας ένα ταμπού δεκαετιών, που κρατούσε τα Πανεπιστήμια μακριά από οικονομία και τη βιομηχανία, κυρίως δε την αμυντική. Τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα που βρίσκονται σήμερα εδώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε, ώστε να παράσχουμε ένα πλαίσιο ανάπτυξης συνεργειών της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, αρχής γενομένης από τη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ικανό να κινητοποιήσει το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό μας δίπλα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, που καλείται κι αυτή με τη σειρά της να ανταποκριθεί στις επιχειρηματικές προκλήσεις της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες».
Ιδρύεται θερμοκοιτίδα στην Κ. Μακεδονία
Ο Τάσος Ροζολής, πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ σημείωσε ότι «ισχυρή αμυντική βιομηχανία σημαίνει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αυτό αντίστοιχα σημαίνει ισχυρή Ελλάδα και ισχυρή Ευρώπη. Μέχρι πρότινος ήταν δύσκολο να έρθουν κοντά τα ΑΕΙ με την άμυνα. Με τη σημερινή εκδήλωση σπάμε αυτό το ταμπού, και για πρώτη φορά θα προχωρήσουμε μαζί με τα πανεπιστήμια. Γιατί η έρευνα, η γνώση και η ανάπτυξη, μαζί με την αμυντική βιομηχανία θα οδηγήσουν σε μία ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας πέρασε τη μεγάλη κρίση, όπως και οι υπόλοιπες εταιρίες. Έχουμε πάρει όμως το μάθημά μας, γίναμε ανταγωνιστικοί, οι ιδιωτικές εταιρίες εξάγουν και δημιουργούν πλούτο για τη χώρα. Ελπίζουμε σήμερα οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις που είναι ο μεγάλος ασθενής, να βρεθεί σύντομα μία λύση για να γίνουν και πάλι παραγωγικές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και στην ΕΕ, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και με συμπράξεις με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες, πιστεύω ότι θα πάμε σε ένα καλύτερο αύριο». Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ιδρυθεί θερμοκοιτίδα στην Κ. Μακεδονία, το ΓΓΕΘΑ είναι αρωγός σε αυτήν τη προσπάθεια.
«Ευρύ πεδίο συνεργασιών»
Για ευρύ ερευνητικό πεδίο συνεργασιών έκανε λόγο ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ Σταμάτης Αγγελόπουλος. «Η συνεργασία αυτή είναι η επιτομή της εξωστρέφειας, που έχει ανάγκη το δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι πανεπιστημιακοί έχουμε μία τάση να παράγουμε έρευνα, υπηρετώντας την επιστήμη. Τι καλύτερο απο το να γίνεται στοχευμένη έρευνα και γίνεται σε έναν φορέα που υπηρετεί εθνικούς σκοπούς. Όταν μιλάμε για αμυντικό εξοπλισμό, αναφερόμαστε σε μία γκάμα δραστηριοτήτων, απο ψηφιακότητες μέχρι συντήρηση τροφίμων και στολές. Χαίρομαι που τα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, συμπράττουν για πρώτη φορά σε έναν τέτοιο οργανισμό. Η επιχειρηματικότητα, η διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά είναι κομβικά και θα πρέπει να δώσουν μία άλλη έκφανση στη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου. Το ΔΙΠΑΕ αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται στα δέκα ερευνητικά ινστιτούτα που διαθέτει, θα δώσει όλη τη δυναμική στην επίτευξη αυτού του σκοπού».
«Θα ενισχυθεί η αμυντική θωράκιση της χώρας μας»
Ο Βασίλης Καπάκος, εκπροσωπώντας το ΕΚΕΤΑ σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή παίρνουμε μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα στον χώρο της Άμυνας. Είναι χαρά μας να συμμετέχουμε σε αυτή τη σύμπραξη». Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων στο ΠΑΜΑΚ σημείωσε πως «στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια διαθέτουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι λιγότερο γνωστό ότι υπάρχουν πολλές εταιρίες που παράγουν υλικού και λογισμικού εξαιρετικής ποιότητας που είναι διεθνώς ανταγωνιστικά. Λείπει η συνεργασία μεταξύ της έρευνας και της παραγωγής που θα τονώσει την έρευνα στα πανεπιστήμια, θα ενισχύσει την αμυντική θωράκιση της χώρας, θα δώσει καλές και πολλές δουλειές στους αποφοίτους των πανεπιστημίων και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιστροφή εξαιρετικών επιστημόνων που βρίσκονται στο εξωτερικό».
"Πατριωτική πρωτοβουλία"
Ο Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και ένας εξ αυτών που έλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία ώστε να ιδρυθεί αυτός ο φορέας, σημείωσε πως πρόκειται για μία "πατριωτική πρωτοβουλία. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, να ενταχθεί, μαζί με άλλες χώρες σε αυτούς που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Τα πανεπιστήμια θα δώσουν την τεχνογνωσία προκειμένου να αναπτυχθεί η αμυντική βιομηχανία". Εξήγησε τέλος πως "σήμερα η αμυντική βιομηχανία στηρίζεται στις τεράστιες αλλαγές που έχουμε στον τομέα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη έχουμε υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση, με μέλη αυτού του cluster".
Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ιδρύεται φορέας διασύνδεσης της Αμυντικής Βιομηχανίας με την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα. Η αρχή έγινε στις 4 Ιουλίου 2023, όπου με πρωτοβουλία του ΑΠΘ είχε πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία». Τότε είχε πραγματοποιηθεί μία πρώτη ενημέρωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ του δυναμικού των Πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας της χώρας.
Σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΒΕΘ πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για την ίδρυση του φορέα. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, προεξάρχοντος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ, Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων και Θράκης), καθώς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ επεσήμανε τη σπουδαιότητα της ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας δομής που αφορά στη σύμπραξη επιχειρήσεων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τις πανεπιστημιακές δομές της πόλης. Όπως είπε «Από την όσμωση αυτή θα προκύψει κάτι θετικό για τη χώρα μας. Ζούμε σε μια περίοδο γεμάτη εντάσεις με τους πολέμους που μαίνονται, βόρειο ανατολικά και νοτιοανατολικά. Οι προκλήσεις είναι εδώ, ανεξάρτητα αν προς τον παρόν οι εξ ανατολών εθνικές εντάσεις βρίσκονται σε στάδιο υποχώρησης. Αλλά όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για πόλεμο, εάν θέλει να έχει ειρήνη. Χαιρετίζω τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία που φέρνει κοντά το παραγωγικό δυναμικό αμυντικού υλικού της χώρας με το ακαδημαϊκό τμήμα στην εκπαίδευση, που πέραν των διδακτικών καθηκόντων του, μετέχει ενεργά στη έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων».
Περιφερειακή ανάπτυξη
Ο Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για μια μεγάλη μέρα για τα «ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας». Εξήγησε ότι ο φορέας θα έχει τη μορφή αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας. «Θα κινητοποιήσει δυνάμεις τόσο από την αμυντική βιομηχανία, με προεξάρχοντα των ΣΕΚΠΥ και εταιρίες του κλάδου και από την άλλη, θα κινητοποιήσει τα ΑΕΙ της Βορείου Ελλάδος όπως και τα ερευνητικά κέντρα. Ο ΣΕΚΠΥ προέταξε την περιφερειακή ανάπτυξη γιατί έχει μία δυναμικότητα». Εξήγησε πως στόχος είναι να κινητοποιηθεί το στελεχιακό, υψηλά καταρτισμένο, ερευνητικό δυναμικό, μαζί με το ΕΚΕΤΑ, ώστε να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή διαδικτύωσή μας. Η Ευρώπη πλέον, αντιλαμβανόμενη ότι θα πρέπει να αναπτύξει αυτοτελώς την άμυνά της μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία έχει πλέον επαναπροσανατολίσει τεράστιους πόρους στον συγκεκριμένο τομέα. Δεν θα πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε εθνική αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία». Τόνισε ότι "μπορούμε να στήσουμε έναν φορέα εντελώς διαφανή, που να λειτουργεί με ορθολογικό τρόπο". Εξήγησε ότι θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και από εκεί και πέρα στόχος είναι η διεκδίκηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Άμυνα, "ώστε να αναπτύξουμε προγράμματα που θα παράγουν νέα υλικά, εξοπλισμό και συστήματα που θα αξιοποιηθούν από τους συντελεστές της ευρωπαϊκής άμυνας".
«Ιστορικό βήμα στα πανεπιστημιακά χρονικά»
Ο τελών χρέη Πρύτανη στο ΑΠΘ, Απόστολος Αποστολίδης υπενθύμισε ότι στις 4 Ιουλίου 2023, με πρωτοβουλία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (τον ΣΕΚΠΥ), διεξήχθη ημερίδα με θέμα «Διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία». Η εκδήλωση αποσκοπούσε στο να ενημερώσει την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ του δυναμικού των Πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας της χώρας. «Στην πρόσκληση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ανταποκρίθηκαν τότε οι Πρυτανικές Αρχές των άλλων δυο Πανεπιστημίων της πόλης μας, ήτοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Σήμερα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας τις Πρυτανικές Αρχές, εκτός των δυο άλλων Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης που προανέφερα, και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας Θράκης αλλά και το ΕΚΕΤΑ. Ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές, δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι, ώστε να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό των Ιδρυμάτων μας και την διαδικτύωσή του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό δυναμικό για να αποκτήσει η Ευρώπη τεχνολογική επάρκεια στον αμυντικό τομέα, απορροφώντας ωφέλιμα τα σημαντικά κονδύλια που διαθέτει πλέον η Ε.Ε. για την έρευνα και ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα. Το να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της διαμόρφωσης μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης αποτελεί και πατριωτικό μας καθήκον τόσο ως Ελλήνων όσο και ως Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης. Ο ίδιος σημείωσε πως «Με την ίδρυση του φορέα διασύνδεσης της αμυντικής βιομηχανίας, της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, κάνουμε και ένα ιστορικό βήμα στα πανεπιστημιακά χρονικά της χώρας μας, σπάζοντας ένα ταμπού δεκαετιών, που κρατούσε τα Πανεπιστήμια μακριά από οικονομία και τη βιομηχανία, κυρίως δε την αμυντική. Τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα που βρίσκονται σήμερα εδώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε, ώστε να παράσχουμε ένα πλαίσιο ανάπτυξης συνεργειών της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, αρχής γενομένης από τη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ικανό να κινητοποιήσει το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό μας δίπλα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, που καλείται κι αυτή με τη σειρά της να ανταποκριθεί στις επιχειρηματικές προκλήσεις της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες».
Ιδρύεται θερμοκοιτίδα στην Κ. Μακεδονία
Ο Τάσος Ροζολής, πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ σημείωσε ότι «ισχυρή αμυντική βιομηχανία σημαίνει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αυτό αντίστοιχα σημαίνει ισχυρή Ελλάδα και ισχυρή Ευρώπη. Μέχρι πρότινος ήταν δύσκολο να έρθουν κοντά τα ΑΕΙ με την άμυνα. Με τη σημερινή εκδήλωση σπάμε αυτό το ταμπού, και για πρώτη φορά θα προχωρήσουμε μαζί με τα πανεπιστήμια. Γιατί η έρευνα, η γνώση και η ανάπτυξη, μαζί με την αμυντική βιομηχανία θα οδηγήσουν σε μία ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας πέρασε τη μεγάλη κρίση, όπως και οι υπόλοιπες εταιρίες. Έχουμε πάρει όμως το μάθημά μας, γίναμε ανταγωνιστικοί, οι ιδιωτικές εταιρίες εξάγουν και δημιουργούν πλούτο για τη χώρα. Ελπίζουμε σήμερα οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις που είναι ο μεγάλος ασθενής, να βρεθεί σύντομα μία λύση για να γίνουν και πάλι παραγωγικές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και στην ΕΕ, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και με συμπράξεις με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες, πιστεύω ότι θα πάμε σε ένα καλύτερο αύριο». Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ιδρυθεί θερμοκοιτίδα στην Κ. Μακεδονία, το ΓΓΕΘΑ είναι αρωγός σε αυτήν τη προσπάθεια.
«Ευρύ πεδίο συνεργασιών»
Για ευρύ ερευνητικό πεδίο συνεργασιών έκανε λόγο ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ Σταμάτης Αγγελόπουλος. «Η συνεργασία αυτή είναι η επιτομή της εξωστρέφειας, που έχει ανάγκη το δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι πανεπιστημιακοί έχουμε μία τάση να παράγουμε έρευνα, υπηρετώντας την επιστήμη. Τι καλύτερο απο το να γίνεται στοχευμένη έρευνα και γίνεται σε έναν φορέα που υπηρετεί εθνικούς σκοπούς. Όταν μιλάμε για αμυντικό εξοπλισμό, αναφερόμαστε σε μία γκάμα δραστηριοτήτων, απο ψηφιακότητες μέχρι συντήρηση τροφίμων και στολές. Χαίρομαι που τα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, συμπράττουν για πρώτη φορά σε έναν τέτοιο οργανισμό. Η επιχειρηματικότητα, η διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά είναι κομβικά και θα πρέπει να δώσουν μία άλλη έκφανση στη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου. Το ΔΙΠΑΕ αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται στα δέκα ερευνητικά ινστιτούτα που διαθέτει, θα δώσει όλη τη δυναμική στην επίτευξη αυτού του σκοπού».
«Θα ενισχυθεί η αμυντική θωράκιση της χώρας μας»
Ο Βασίλης Καπάκος, εκπροσωπώντας το ΕΚΕΤΑ σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή παίρνουμε μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα στον χώρο της Άμυνας. Είναι χαρά μας να συμμετέχουμε σε αυτή τη σύμπραξη». Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων στο ΠΑΜΑΚ σημείωσε πως «στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια διαθέτουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι λιγότερο γνωστό ότι υπάρχουν πολλές εταιρίες που παράγουν υλικού και λογισμικού εξαιρετικής ποιότητας που είναι διεθνώς ανταγωνιστικά. Λείπει η συνεργασία μεταξύ της έρευνας και της παραγωγής που θα τονώσει την έρευνα στα πανεπιστήμια, θα ενισχύσει την αμυντική θωράκιση της χώρας, θα δώσει καλές και πολλές δουλειές στους αποφοίτους των πανεπιστημίων και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιστροφή εξαιρετικών επιστημόνων που βρίσκονται στο εξωτερικό».
"Πατριωτική πρωτοβουλία"
Ο Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και ένας εξ αυτών που έλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία ώστε να ιδρυθεί αυτός ο φορέας, σημείωσε πως πρόκειται για μία "πατριωτική πρωτοβουλία. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, να ενταχθεί, μαζί με άλλες χώρες σε αυτούς που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Τα πανεπιστήμια θα δώσουν την τεχνογνωσία προκειμένου να αναπτυχθεί η αμυντική βιομηχανία". Εξήγησε τέλος πως "σήμερα η αμυντική βιομηχανία στηρίζεται στις τεράστιες αλλαγές που έχουμε στον τομέα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη έχουμε υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση, με μέλη αυτού του cluster".
ΣΧΟΛΙΑ