ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη – Balkan Forum: Τα Βαλκάνια μαθαίνουν να «μιλάνε» μεταξύ τους ψηφιακά

Προκλήσεις, ευκαιρίες και εμπόδια σε έναν νέο κόσμο - Κλειδί οι ψηφιακές δεξιότητες

 05/10/2022 10:32

Θεσσαλονίκη – Balkan Forum: Τα Βαλκάνια μαθαίνουν να «μιλάνε» μεταξύ τους ψηφιακά

Στέφανος Μαχτσίρας

O ψηφιακός μετασχηματισμός και το ομαλό και γρήγορο πέρασμα των Βαλκανίων στην ψηφιακή εποχή κυριαρχούν στις εργασίες του 4ου Balkan Forum που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Το Forum, που είναι υβριδικό (και σε ψηφιακή μορφή και διά ζώσης), δομείται σε τρεις θεματικές ενότητες: Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρηματικών φορέων, η Δεύτερη Ενότητα αφορά στους δημόσιους και αυτοδιοικητικούς φορείς και τρίτη ενότητα τους επιστημονικούς φορείς. Περισσότεροι από 30, υψηλού επιπέδου και κύρους ομιλητές θα μιλήσουν στο 4ο Balkan Forum (https://balkanforumthess.mathra.gr/el/).

«Ο κόσμος είναι ήδη ψηφιακός, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε προς τα εκεί, τόοσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Στο gov.gr φιλοξενούνται σήμερα πάνω από 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες, ο κάθε Έλληνας κατέφυγε 56 φορές στις ψηφιακές συναλλαγές, ο εξαπλασιασμός των ψηφιακών συναλλαγών έχει όφελος 256 εκατ. σύμφωνα με τον ΣΕΒ», επεσήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για όλους, η περιφερειακή συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθούν δικτυώσεις και συνεργασίες που θα μας οδηγήσουν στην ψηφιακή εποχή, χαράξαμε ήδη συγκεκρειμένη πολιτική στον τομέα αυτόν», υποστήριξε. «Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τους γείτονές μας να προχωρήσουν στην ψηφιακή μετάβαση που θα συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική συνοχή στον ψηφιακό κόσμο που έρχεται».

«Η Ελλάδα θέλει να έχει κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, οι προκλήσεις είναι τεράστιες για τα κράτη. Οι ρυθμοί που εξελίσσονται τα πράγματα στην ιδιωτική οικονομία είναι ταχύτατοι, αν τα κράτη δεν το παρακολουθήσουν θα διευρυνθεί το ψηφιακό χάσμα», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Η ψηφιακή εξέλιξη γεννά ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώοινου δυναμικού, δεν αρκεί να φτιάξουμε πλατφόρμες, πρέπει να έχουμε και τους ανθρώπους για να τις δουλέψουν», σημείωσε. «Στο κράτος δεν υπάρχει κάποιος που να ελέγχει αν κάποιος κάνει το ίδιο πράγμα, ούτε ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα, ελπίζουμε να έχουμε αυτό το εργαλείο μέχρι το τέλος του χρόνου», υποστήριξε.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πύλη των Βαλκανίων, εξελίσσεται σε έναν ευρωπαϊκό κόμβο καινοτομίας. Pfizer, Deloitte, Chubb επέλεξαν την πόλη», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η ζήτηση για πληροφορικάριους είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά ενώ τα πανεπιστήμιά μας είναι η βασική δεξαμενή από όπου θα αντλήσουν ανθρώπινο κεφάλαιο οι εταιρείες. Σύμφωνα με έρευνα του ΜΙΤ για κάθε 100.000 ψηφιακούς νομάδες δημιουργούνται έμεσα οφέλη μέσω του τουρισμού που φτάνουν για μία πόλη τα 1,6 δισ.ευρώ», τόνισε.

othonis-104.png


othonis-106.png


Η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, στο χαιρετισμό της, επεσήμανε ότι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός έχει διευκολύνει πολίτες και πολιτεία, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Αποτελεί την εθνική μας στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα» ανέφερε η κ. Αντωνίου και πρόσθεσε : «Οι μεταρρυθμίσεις ήταν ένα όραμα που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και το κάναμε άμεσα πράξη. Ως το 2026 προσδοκούμε να έχουμε πετύχει όλους τους στόχους».

Η κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός εξαρχής έδινε βάρος στις ανάγκες του πολίτη και αυτό φάνηκε και στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σήμερα οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου ξεπερνούν τις 1400 και προστίθενται καθημερινά και άλλες.

«Για μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα στοίχημα που έχουμε πρόθεση να το κερδίσουμε. Να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να κάνει ένα πραγματικό άλμα. Νομίζω, ότι οι έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών που είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα» υπογράμμισε η κ. Αντωνίου.

Σημείωσε, επίσης, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που δίδεται για την ενίσχυση αυτών των στόχων, όπως και την διευρυνόμενη συμμετοχή διεθνών ομίλων σε προγράμματα τεχνολογίας και καινοτομίας και πρόσθεσε:

«Ως κυβέρνηση πιστεύουμε βαθιά ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δεν αποτελεί απλά ένα μονόδρομο, που όποιος δεν τον ακολουθήσει θα είναι ουραγός των εξελίξεων, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας να κάνει ένα πραγματικό άλμα στο μέλλον».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδεικνύει το όραμα μιας Ελλάδας που βαδίζει μπροστά, τόνισε στο Balkan Forum, ο Κ. Φραγκογιάννης - Τοποθετήση Γ. Ζερβού

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης» και αναδεικνύει το «όραμα» μιας Ελλάδας «που βαδίζει μπροστά», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, στο Balkan Forum 2022.

Ο κ. Φραγκογιάννης χαιρέτισε τις εργασίες του forum και τη διοργάνωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συνεργασιών και μέσα από την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στα Βαλκάνια.

«Προφανώς, όλες οι συγκλίσεις και συνέργειες στα Βαλκάνια αφορούν και το Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως και μας αφορούν οι προσπάθειες όλων μας να μείνουμε τεχνολογικά επίκαιροι και ανταγωνιστικοί -αν όχι μπροστάρηδες με επενδύσεις και ανάπτυξη σε όλες τις πτυχές της ψηφιοποίησης, μέσα από μετασχηματισμούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης και πρόσθεσε:

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε ένας από τους κεντρικούς στόχους της σημερινής κυβέρνησης. Στόχος, που με τη σειρά του αναδεικνύει το όραμα, τη φιλοσοφία και τους σκοπούς μιας εθνικής στρατηγικής για την Ελλάδα που βαδίζει μπροστά, για την Ελλάδα που κοιτάζει ψηλά».

Ο υφυπουργός παρέπεμψε σε πρόσφατο άρθρο του πρόεδρου του «Rockefeller International» και αναλυτή, Ruchir Sharma , στους «Financial Times», με τίτλο : «Τα 7 οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου», σχετικά με τα οικονομικά επιτεύγματα επτά χωρών, παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα σε «μία περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία λόγω ύφεσης και πληθωρισμού», στο οποίο αναφέρεται ότι «η ανάπτυξη της Ελλάδας ξεπερνά το 4%» και εκφράζεται η εκτίμηση ότι η χώρα οδηγείται σε «γρήγορη οικονομική ανάκαμψη».

«Προφανώς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει παίξει το ρόλο του σε όλες αυτές τις επιτυχίες της χώρας. Και προφανώς θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές» τόνισε ο υφυπουργός.

Ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Ζερβός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στο Balkan Forum ανέφερε ότι έχει εγκριθεί το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα - Βουλγαρία ύψους 84 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε, ότι ψηφιακά εργαλεία είναι ήδη ενταγμένα σε έργα που θα υλοποιηθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και σημείωσε ότι μέσω αυτών ενισχύεται και η προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων και η ενταξιακή τους πορείας στην Ε.Ε., σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή.

Στην υψηλή σημασία που δίνουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών τους, στην προσπάθεια για ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διοίκηση, αλλά και στην ανάγκη δικτυώσεων και περιφερειακής συνεργασίας όλων των χωρών στα Βαλκάνια, αναφέρθηκαν κυβερνητικά στελέχη βαλκανικών χωρών σε διαδικτυακές παρεμβάσεις τους, στο Balkan Forum 2022, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδια για πολιτικές καλής διακυβέρνησης, Slavica Grkovska, στη διαδικτυακή της παρέμβαση στο Balkan Forum, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες των Βαλκανίων μοιράζονται «κοινές αξίες» και προωθούν τη μεταξύ τους συνεργασία και στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, σημειώνοντας ότι σε αυτό τον τομέα «υπάρχουν πολλές προκλήσεις».

«Η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιοποίηση θα πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της ψηφιακής γνώσης των πολιτών», είπε η κ. Grkovska και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στους πολίτες, ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ότι τα δεδομένα τους είναι προστατευμένα».

Υπογράμμισε δε, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός «αλλάζει τον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες, παρέχει ευκαιρίες για ασφαλείς και διαφανείς συναλλαγές με το δημόσιο τομέα» και διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διοργάνωση φόρουμ, όπως αυτό, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλες οι χώρες, οι οποίες σε αυτούς τους τομείς δεν βρίσκονται όλες στο ίδιο επίπεδο, ώστε να ανταλλάσσονται εμπειρίες και καλές πρακτικές και «να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον».

Η υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας Emilija Stojmenova Duh, σε διαδικτυακή παρέμβαση της στο Balkan Forum, υπογράμμισε ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές αποτελεί σημαντικό «πυλώνα» της διακυβέρνησης και προτεραιότητα για τη χώρα της. «Ιδιαίτερα δίνουμε σημασία στα ανοιχτά δεδομένα (open data), που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση και οικονομικά οφέλη για επιχειρήσεις», τόνισε η κ. Stojmenova.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Σλοβενία διακρίνεται, ως πρωτοπόρα, σε αυτόν τον τομέα και ότι διαθέτει πάνω από σαράντα χρόνια εμπειρίας, ιστορίας και εκπαίδευσης, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. «Συνδέουμε πάντα τους στόχους μας με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών», είπε η κ. Stojmenova και συνέχισε: «Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε όλα τα μέλη της κοινωνίας, να εξαλείψουμε τον ψηφιακό διαχωρισμό και τις διακρίσεις. Αντιμετωπίζουμε ως δικαίωμα την πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία».

Αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και ενηλίκων στις ψηφιακές εφαρμογές, με τα «υψηλότερα πρότυπα» εκπαιδευτικών πρακτικών διεθνώς. «Η κοινωνία μας βιώνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή», τόνισε η υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας και αφού επεσήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών για την επίτευξη των στόχων, πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις πρακτικές μας και τις γνώσεις μας με τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου».

Ο υφυπουργός Τεχνολογίας της Βουλγαρίας Blagovest Kirilov, σε διαδικτυακή του παρέμβαση στο Balkan Forum, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας του. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες αξιόπιστες και διαφανείς σε όλες τις επιχειρήσεις, να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και να παρέχουμε προστιθέμενη αξία σε όλους», τόνισε και πρόσθεσε πως η Βουλγαρία έχει αναπτύξει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και έχει δημιουργήσει τους απαραίτητους φορείς που παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες.

Ο κ. Kirilov υπογράμμισε ακόμη ότι η ταυτοποίηση και η διασφάλιση των ψηφιακών δεδομένων είναι προτεραιότητα σε αυτή την προσπάθεια. «Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη όλων των χωρών. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στα προγράμματα που ήδη «τρέχουν», π.χ. για τα βουλγαρικά ταχυδρομεία και για τις επιχειρήσεις, καθώς και πιλοτικά προγράμματα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την εκπαίδευση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την κυβερνοασφάλεια της δημόσιας διοίκησης, με τη δημιουργία ενός κέντρου κατά των κυβερνοεπιθέσεων.


O ψηφιακός μετασχηματισμός και το ομαλό και γρήγορο πέρασμα των Βαλκανίων στην ψηφιακή εποχή κυριαρχούν στις εργασίες του 4ου Balkan Forum που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Το Forum, που είναι υβριδικό (και σε ψηφιακή μορφή και διά ζώσης), δομείται σε τρεις θεματικές ενότητες: Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρηματικών φορέων, η Δεύτερη Ενότητα αφορά στους δημόσιους και αυτοδιοικητικούς φορείς και τρίτη ενότητα τους επιστημονικούς φορείς. Περισσότεροι από 30, υψηλού επιπέδου και κύρους ομιλητές θα μιλήσουν στο 4ο Balkan Forum (https://balkanforumthess.mathra.gr/el/).

«Ο κόσμος είναι ήδη ψηφιακός, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε προς τα εκεί, τόοσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Στο gov.gr φιλοξενούνται σήμερα πάνω από 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες, ο κάθε Έλληνας κατέφυγε 56 φορές στις ψηφιακές συναλλαγές, ο εξαπλασιασμός των ψηφιακών συναλλαγών έχει όφελος 256 εκατ. σύμφωνα με τον ΣΕΒ», επεσήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για όλους, η περιφερειακή συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθούν δικτυώσεις και συνεργασίες που θα μας οδηγήσουν στην ψηφιακή εποχή, χαράξαμε ήδη συγκεκρειμένη πολιτική στον τομέα αυτόν», υποστήριξε. «Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τους γείτονές μας να προχωρήσουν στην ψηφιακή μετάβαση που θα συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική συνοχή στον ψηφιακό κόσμο που έρχεται».

«Η Ελλάδα θέλει να έχει κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, οι προκλήσεις είναι τεράστιες για τα κράτη. Οι ρυθμοί που εξελίσσονται τα πράγματα στην ιδιωτική οικονομία είναι ταχύτατοι, αν τα κράτη δεν το παρακολουθήσουν θα διευρυνθεί το ψηφιακό χάσμα», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

«Η ψηφιακή εξέλιξη γεννά ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώοινου δυναμικού, δεν αρκεί να φτιάξουμε πλατφόρμες, πρέπει να έχουμε και τους ανθρώπους για να τις δουλέψουν», σημείωσε. «Στο κράτος δεν υπάρχει κάποιος που να ελέγχει αν κάποιος κάνει το ίδιο πράγμα, ούτε ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα, ελπίζουμε να έχουμε αυτό το εργαλείο μέχρι το τέλος του χρόνου», υποστήριξε.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πύλη των Βαλκανίων, εξελίσσεται σε έναν ευρωπαϊκό κόμβο καινοτομίας. Pfizer, Deloitte, Chubb επέλεξαν την πόλη», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η ζήτηση για πληροφορικάριους είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά ενώ τα πανεπιστήμιά μας είναι η βασική δεξαμενή από όπου θα αντλήσουν ανθρώπινο κεφάλαιο οι εταιρείες. Σύμφωνα με έρευνα του ΜΙΤ για κάθε 100.000 ψηφιακούς νομάδες δημιουργούνται έμεσα οφέλη μέσω του τουρισμού που φτάνουν για μία πόλη τα 1,6 δισ.ευρώ», τόνισε.

othonis-104.png


othonis-106.png


Η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, στο χαιρετισμό της, επεσήμανε ότι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός έχει διευκολύνει πολίτες και πολιτεία, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Αποτελεί την εθνική μας στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα» ανέφερε η κ. Αντωνίου και πρόσθεσε : «Οι μεταρρυθμίσεις ήταν ένα όραμα που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και το κάναμε άμεσα πράξη. Ως το 2026 προσδοκούμε να έχουμε πετύχει όλους τους στόχους».

Η κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός εξαρχής έδινε βάρος στις ανάγκες του πολίτη και αυτό φάνηκε και στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σήμερα οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου ξεπερνούν τις 1400 και προστίθενται καθημερινά και άλλες.

«Για μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα στοίχημα που έχουμε πρόθεση να το κερδίσουμε. Να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα να κάνει ένα πραγματικό άλμα. Νομίζω, ότι οι έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών που είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα» υπογράμμισε η κ. Αντωνίου.

Σημείωσε, επίσης, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που δίδεται για την ενίσχυση αυτών των στόχων, όπως και την διευρυνόμενη συμμετοχή διεθνών ομίλων σε προγράμματα τεχνολογίας και καινοτομίας και πρόσθεσε:

«Ως κυβέρνηση πιστεύουμε βαθιά ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δεν αποτελεί απλά ένα μονόδρομο, που όποιος δεν τον ακολουθήσει θα είναι ουραγός των εξελίξεων, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας να κάνει ένα πραγματικό άλμα στο μέλλον».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδεικνύει το όραμα μιας Ελλάδας που βαδίζει μπροστά, τόνισε στο Balkan Forum, ο Κ. Φραγκογιάννης - Τοποθετήση Γ. Ζερβού

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης» και αναδεικνύει το «όραμα» μιας Ελλάδας «που βαδίζει μπροστά», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, στο Balkan Forum 2022.

Ο κ. Φραγκογιάννης χαιρέτισε τις εργασίες του forum και τη διοργάνωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συνεργασιών και μέσα από την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στα Βαλκάνια.

«Προφανώς, όλες οι συγκλίσεις και συνέργειες στα Βαλκάνια αφορούν και το Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως και μας αφορούν οι προσπάθειες όλων μας να μείνουμε τεχνολογικά επίκαιροι και ανταγωνιστικοί -αν όχι μπροστάρηδες με επενδύσεις και ανάπτυξη σε όλες τις πτυχές της ψηφιοποίησης, μέσα από μετασχηματισμούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης και πρόσθεσε:

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός υπήρξε ένας από τους κεντρικούς στόχους της σημερινής κυβέρνησης. Στόχος, που με τη σειρά του αναδεικνύει το όραμα, τη φιλοσοφία και τους σκοπούς μιας εθνικής στρατηγικής για την Ελλάδα που βαδίζει μπροστά, για την Ελλάδα που κοιτάζει ψηλά».

Ο υφυπουργός παρέπεμψε σε πρόσφατο άρθρο του πρόεδρου του «Rockefeller International» και αναλυτή, Ruchir Sharma , στους «Financial Times», με τίτλο : «Τα 7 οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου», σχετικά με τα οικονομικά επιτεύγματα επτά χωρών, παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα σε «μία περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία λόγω ύφεσης και πληθωρισμού», στο οποίο αναφέρεται ότι «η ανάπτυξη της Ελλάδας ξεπερνά το 4%» και εκφράζεται η εκτίμηση ότι η χώρα οδηγείται σε «γρήγορη οικονομική ανάκαμψη».

«Προφανώς, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει παίξει το ρόλο του σε όλες αυτές τις επιτυχίες της χώρας. Και προφανώς θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές» τόνισε ο υφυπουργός.

Ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Ζερβός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στο Balkan Forum ανέφερε ότι έχει εγκριθεί το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα - Βουλγαρία ύψους 84 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε, ότι ψηφιακά εργαλεία είναι ήδη ενταγμένα σε έργα που θα υλοποιηθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και σημείωσε ότι μέσω αυτών ενισχύεται και η προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων και η ενταξιακή τους πορείας στην Ε.Ε., σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή.

Στην υψηλή σημασία που δίνουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών τους, στην προσπάθεια για ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διοίκηση, αλλά και στην ανάγκη δικτυώσεων και περιφερειακής συνεργασίας όλων των χωρών στα Βαλκάνια, αναφέρθηκαν κυβερνητικά στελέχη βαλκανικών χωρών σε διαδικτυακές παρεμβάσεις τους, στο Balkan Forum 2022, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδια για πολιτικές καλής διακυβέρνησης, Slavica Grkovska, στη διαδικτυακή της παρέμβαση στο Balkan Forum, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες των Βαλκανίων μοιράζονται «κοινές αξίες» και προωθούν τη μεταξύ τους συνεργασία και στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, σημειώνοντας ότι σε αυτό τον τομέα «υπάρχουν πολλές προκλήσεις».

«Η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιοποίηση θα πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της ψηφιακής γνώσης των πολιτών», είπε η κ. Grkovska και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στους πολίτες, ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ότι τα δεδομένα τους είναι προστατευμένα».

Υπογράμμισε δε, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός «αλλάζει τον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες, παρέχει ευκαιρίες για ασφαλείς και διαφανείς συναλλαγές με το δημόσιο τομέα» και διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διοργάνωση φόρουμ, όπως αυτό, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλες οι χώρες, οι οποίες σε αυτούς τους τομείς δεν βρίσκονται όλες στο ίδιο επίπεδο, ώστε να ανταλλάσσονται εμπειρίες και καλές πρακτικές και «να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον».

Η υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας Emilija Stojmenova Duh, σε διαδικτυακή παρέμβαση της στο Balkan Forum, υπογράμμισε ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές αποτελεί σημαντικό «πυλώνα» της διακυβέρνησης και προτεραιότητα για τη χώρα της. «Ιδιαίτερα δίνουμε σημασία στα ανοιχτά δεδομένα (open data), που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση και οικονομικά οφέλη για επιχειρήσεις», τόνισε η κ. Stojmenova.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Σλοβενία διακρίνεται, ως πρωτοπόρα, σε αυτόν τον τομέα και ότι διαθέτει πάνω από σαράντα χρόνια εμπειρίας, ιστορίας και εκπαίδευσης, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. «Συνδέουμε πάντα τους στόχους μας με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών», είπε η κ. Stojmenova και συνέχισε: «Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε όλα τα μέλη της κοινωνίας, να εξαλείψουμε τον ψηφιακό διαχωρισμό και τις διακρίσεις. Αντιμετωπίζουμε ως δικαίωμα την πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία».

Αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και ενηλίκων στις ψηφιακές εφαρμογές, με τα «υψηλότερα πρότυπα» εκπαιδευτικών πρακτικών διεθνώς. «Η κοινωνία μας βιώνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή», τόνισε η υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας και αφού επεσήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών για την επίτευξη των στόχων, πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις πρακτικές μας και τις γνώσεις μας με τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου».

Ο υφυπουργός Τεχνολογίας της Βουλγαρίας Blagovest Kirilov, σε διαδικτυακή του παρέμβαση στο Balkan Forum, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας του. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες αξιόπιστες και διαφανείς σε όλες τις επιχειρήσεις, να αυξήσουμε την αποδοτικότητα και να παρέχουμε προστιθέμενη αξία σε όλους», τόνισε και πρόσθεσε πως η Βουλγαρία έχει αναπτύξει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και έχει δημιουργήσει τους απαραίτητους φορείς που παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες.

Ο κ. Kirilov υπογράμμισε ακόμη ότι η ταυτοποίηση και η διασφάλιση των ψηφιακών δεδομένων είναι προτεραιότητα σε αυτή την προσπάθεια. «Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη όλων των χωρών. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στα προγράμματα που ήδη «τρέχουν», π.χ. για τα βουλγαρικά ταχυδρομεία και για τις επιχειρήσεις, καθώς και πιλοτικά προγράμματα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την εκπαίδευση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την κυβερνοασφάλεια της δημόσιας διοίκησης, με τη δημιουργία ενός κέντρου κατά των κυβερνοεπιθέσεων.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία