Θεσσαλονίκη: Δυσεύρετα τα φοιτητικά διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης
08/08/2023 10:00
08/08/2023 10:00
Δύσκολη εξίσωση αποτελεί η εύρεση φοιτητικής στέγης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τους γονείς να βρίσκονται σε πανικό και τους μεσίτες να τρέχουν και να μην φτάνουν. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου και έκτοτε, τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία της πόλης χτυπούν ασταμάτητα, όπως περιγράφουν στη «ΜτΚ» επαγγελματίες του κλάδου.
Οι αυξήσεις στα μισθώματα κυμαίνονται από 5% μέχρι και 25%, ανάλογα με την ζήτηση της περιοχής, ενώ την τελευταία διετία το κομμάτι του κέντρου της πόλης που βρίσκεται από την Εγνατία και κάτω, έχει αποκλειστεί από τον φοιτητικό χάρτη. «Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη από το σύνολο των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Ο προϋπολογισμός των 300 ευρώ/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας, δεν αποτελεί απλά «Όνειρο Θερινής Νυκτός», δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα 300 ευρώ/μήνα», εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.
Ελάχιστα ακίνητα και σε τσιμπημένες τιμές
Ο Κωνσταντίνος Τζάρος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ) λέει στη «ΜτΚ» πως μόλις ανακοινώθηκαν οι βάσεις, από την ίδια κιόλας ημέρα άρχισε το κυνήγι εύρεσης φοιτητικής στέγης. «Συγκριτικά με πέρσι, παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 5%. Βέβαια, υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις όπου η αύξηση μπορεί να αγγίζει το 20% και 25%. Ήδη εδώ και μία διετία, έχει αποκλειστεί από τον φοιτητικό χάρτη το κομμάτι από την Εγνατία και κάτω, διότι τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ελάχιστα και σε αυξημένη τιμή. Όταν μιλάμε για φοιτητική στέγη αναφερόμαστε στο κομμάτι που βρίσκεται πάνω από την Εγνατία μέχρι την Αγίου Δημητρίου και από την Αγίου Δημητρίου και πάνω», σημειώνει. Περιγράφει πως ένα διαμέρισμα 40 τ.μ. που βρίσκεται από Εγνατία μέχρι Αγίου Δημητρίου, ανακαινισμένο, μη επιπλωμένο διατίθεται έναντι 500 ευρώ ενώ εάν είναι επιπλωμένο η τιμή αυτή αυξάνεται κατά 50 με 70 ευρώ, μεσοσταθμικά. «Εάν κινούμαστε από την Κασσάνδρου και πάνω ή δυτικά του κέντρου, προς τον Βαρδάρη τότε μπορεί να βρει κανείς ακίνητο στα 400 και 450 ευρώ». Ο ίδιος εξηγεί ότι η αναζήτηση συγκατοίκου χάθηκε ως έννοια μέσα στην οικονομική κρίση. «Δημιουργούνταν ζητήματα με τους λογαριασμούς, όταν ο ένας μπορούσε να πληρώσει και ο άλλος όχι, έτσι πλέον προτιμούν να νοικιάζουν studio και να είναι μόνοι τους», λέει χαρακτηριστικά. Ο μεσίτης Τιμολέων Ουζούνης, περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι ο «αγώνας δρόμου» για την εύρεση φοιτητικής στέγης έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες. Λέει πως «Προς το παρόν, υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα στο κέντρο της πόλης όπου εάν δεν υπάρχουν φοβερές απαιτήσεις για πολυτελές και επιπλωμένο σπίτι, μπορεί να βρεθεί μία οικονομική λύση. Για παράδειγμα, studio 30 τ.μ., βόρεια του κέντρου της πόλης προς την Ολυμπιάδος διατίθεται έναντι 200-220 ευρώ. Φυσικά, όσο έρχεται κανείς προς το κέντρο, το αντίστοιχο ακίνητο στην Εγνατία ή στην Ίωνος Δραγούμη, στοιχίζει 300-350 ευρώ. Εάν μιλάμε για επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με ξεχωριστό δωμάτιο, οι τιμές ξεκινούν από 420-430 ευρώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις συγκριτικά με πέρσι, αγγίζουν το 20% και ο λόγος είναι ο πληθωρισμός.
Διαμερίσματα… κάτω από τη βάση
Η Πόπη Στρατηδάκη ζει στην Κρήτη έχει ένα παιδί που ήδη σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και το δεύτερο παιδί της πέρασε φέτος στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Περιγράφει στη «ΜτΚ» πως αναζητεί ένα αξιοπρεπές, επιπλωμένο σπίτι, στο κέντρο της πόλης και ανατολικά, προκειμένου να συγκατοικήσουν τα δύο της παιδιά. Η ίδια είναι από εκείνους που άρχισαν να κάνουν την έρευνά τους από πολύ νωρίς, προτού δώσει το δεύτερο παιδί της Πανελλαδικές, ώστε να έχει μία καλύτερα εικόνα των διαθέσιμων ακινήτων. Λέει χαρακτηριστικά ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και τα διαμερίσματα κάτω του μετρίου. «Τα έπιπλα είναι πάρα πολύ παλιά, τα περισσότερα δάπεδα είναι ξύλινα και πολλά εξ αυτών ήδη φθαρμένα και τα μπάνια είναι σε κακή κατάσταση. Είδα σπίτι όπου η τουαλέτα ήταν μέσα στη ντουζιέρα και διατίθεται έναντι 390 ευρώ! Κάτω από 500 ευρώ δεν υπάρχει σπίτι που να είναι σε καλή κατάσταση», σημειώνει. Η ίδια μέσα στην εβδομάδα ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να κάνει την έρευνά της λέγοντας πως «δυστυχώς εκτιμώ ότι θα καταλήξω σε μεσίτη, κάτι που θα αυξήσει φυσικά τα έξοδα που θα κληθούμε να καλύψουμε».
Η Δούλου Μανίνα φαίνεται να είναι από τους τυχερούς γονείς καθώς βρήκε σπίτι μόνη της, μέσα σε 15 ημέρες. «Ζούμε στη Θεσσαλονίκη, το παιδί πέρασε στη Νομική του ΑΠΘ και ήθελε να μείνει μόνος του. Το σπίτι που βρήκαμε είναι loft, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Από την έρευνα που έκανα, ωστόσο, διαπίστωσα ότι τα καλά σπίτια κοντά στα πανεπιστήμια είναι ελάχιστα και σίγουρα πρέπει να διαθέσεις από 400 ευρώ και πάνω».
Η Άννα Πατρικίου ζει και εργάζεται στη Λευκάδα. Το παιδί της θα σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την ίδια να μπορεί να διαθέσει μέχρι 400 ευρώ για ένα επιπλωμένο σπίτι. Στη Θεσσαλονίκη θα μπορεί να έρθει στα μέσα Σεπτεμβρίου για να βρει το κατάλληλο διαμέρισμα. Αναφέρει πως από την έρευνα που έχει κάνει στο διαδίκτυο «υπάρχουν αρκετά ακίνητα βέβαια, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται θα μπορώ να την δω όταν έρθω. Σίγουρα, λόγω της απόστασης θα χρειαστεί να απευθυνθώ σε μεσίτη».
«Αφερέγγυοι ιδιώτες»
Η Ασημίνα Σακλάκη κατάγεται από το Πήλιο και είναι τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Φέτος ο αδερφός της πέρασε στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Μηχανιώνα κι έτσι αναζητούν ένα σπίτι κατάλληλο και για τους δύο. Η έρευνα που έχει κάνει η ίδια μέσω διαδικτύου δεν έχει αποφέρει για την ώρα καρπούς και όπως λέει «αρκετοί ιδιώτες είναι αφερέγγυοι. Κλείσαμε το ραντεβού να δω το σπίτι και ενώ ήμουν στα μέσα της διαδρομής με πήρε να μου πει ότι το έδωσε. Τα όρια που έχουμε θέσει είναι μέχρι την Μπότσαρη γιατί από εκεί και πέρα οι συγκοινωνίες δεν εξυπηρετούν καθόλου». Συμπληρώνει ότι τα διαθέσιμα σπίτια είναι αρκετά ακριβά και το «αντίτιμο δεν ανταποκρίνεται στο παρεχόμενο προϊόν. Εάν δεν περνούσε εδώ ο αδερφός μου, θα έφευγα φέτος από τη Θεσσαλονίκη. Για το σπίτι όπου μένω τώρα στην Ευαγγελίστρια, δίνω 270 ευρώ, είναι 25 τ.μ. σε ημιώροφο και όταν έψαχνα και για εμένα είχα απογοητευτεί πάρα πολύ», λέει.
«Ψάχνω από το πρωί μέχρι το βράδυ»
Ο Γιάννης Σόντρας είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και ζει στην Έδεσσα. Φέτος ο γιος του πέρασε στο ΠΑΜΑΚ και έτσι ο ίδιος εδώ και μία εβδομάδα έρχεται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βρει διαμέρισμα για το παιδί του. «Είμαστε πολύτεκνη οικογένεια και δεν μπορώ να διαθέσω πάνω από 350 ευρώ για ένα σπίτι. Ψάχνω μόνος μου από το πρωί μέχρι το βράδυ και έχω βάλει και μεσίτες. Στα χρήματα που ζητάμε είναι όλα ισόγεια ή υπόγεια και αυτά έχουν ήδη δοθεί. Εκτιμώ πως θα αναγκαστούμε να βρούμε σπίτι μακριά από τα πανεπιστήμια», λέει.
Κατασχέσεις, τουρισμός και ιδιοκατοίκηση «εξαφάνισαν» τα σπίτια
Η μεσίτρια Λίλιαν Δαβίδου λέει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» ότι αυτήν την περίοδο τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία χτυπούν ασταμάτητα και τα ακίνητα πέριξ των πανεπιστημίων είναι δυσεύρετα, «με τους γονείς να βρίσκονται σε πανικό. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα και από φοιτητές του εξωτερικού που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουν. Την ίδια ώρα βέβαια, διαμερίσματα με χαρακτηριστικά αντίστοιχα αυτών που αναζητούν οι φοιτητές, ψάχνουν και εργαζόμενοι, οι εταιρείες των οποίων μισθώνουν τα ακίνητα για έξι μήνες με έναν χρόνο δυσχεραίνοντας έτσι την κατάσταση για τους φοιτητές». Μιλώντας για την έλλειψη φοιτητικής στέγης στο κέντρο της πόλης, λέει πως δεν είναι λίγες οι οικογένειες που επιλέγουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, ακόμα κι αν πρόκειται για υπόγειο, προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους. «Επίσης, δεν είναι λίγα τα διαμερίσματα που είναι κατασχεμένα, με τη γραφειοκρατία να καθυστερεί αρκετά και έτσι αυτά τα ακίνητα μένουν αναξιοποίητα. Την ίδια ώρα βέβαια, δεν υπάρχει και ανοικοδόμηση έτσι το πρόβλημα είναι μεγάλο». Στην παραπάνω εξίσωση έχει μπει και ο τουρισμός όπου σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, αλλά και την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», που επιλέγουν πλέον να εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλάζοντας τον χάρτη της φοιτητικής κατοικίας».
Το «Project 151» δείχνει τον δρόμο
Ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ λέει ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες δημιουργίας ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, με τη μεγαλύτερη να είναι σύμφωνα με τον ίδιο το «Project 151» στην οδό Παπαναστασίου. O Ισαάκ Λεών, επιχειρηματίας και εμπνευστής του «Project 151», περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι στο ακίνητο όπου στεγαζόταν κατά το παρελθόν η ΔΕΗ, εδώ και τρία χρόνια έχουν κατασκευαστεί 111 στούντιο και σουίτες για φοιτητές και νέους επαγγελματίες. «Παρότι εδώ κι έναν μήνα δεχόμαστε αρκετές κλήσεις από οικογένειες φοιτητών, δυστυχώς δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα. Όταν ξεκινήσαμε το Project 151 είχαμε στο νου τους φοιτητές. Ωστόσο, πέσαμε πάνω στην πανδημία και έτσι τροποποιήσαμε το αρχικό σκεπτικό μας ανεβάζοντας το επίπεδο των παροχών μας ώστε να μπορούμε να απευθυνθούμε και σε ένα πιο ευρύ κοινό. Πέραν από το all inclusive, προσφέρουμε οργανωμένο γυμναστήριο εντός του κτηρίου, μόνιμη φύλαξη, συνεχή καθαριότητα, bistro στην αυλή ενώ η πρόσβαση στο σούπερ μάρκετ είναι μέσα από το κτήριο», περιγράφει.
Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι φοιτητές
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates δίνει μέσω της «ΜτΚ» μερικές βασικές συμβουλές κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης:
1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.
2. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
4. Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
5. Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
6. Να µην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες µε χαµηλές τιµές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.
7. Εάν απευθυνθούμε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι' αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του, και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.
8. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.
9. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
10. Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
11. Κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 10%-15% σε σχέση µε το αρχικά ζητούμενο µίσθωµα.
12. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
13. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
14. Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
15. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
16. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.
17. Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.
Οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ
Στις 21 Αυγούστου ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις τέσσερις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι τρεις (Α, Β, Γ) βρίσκονται στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και η μία (Δ) στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία», στη Λέοντος Σοφού. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος λέει στη «ΜτΚ» ότι «καλύπτουμε όλες τις αιτήσεις που έχουμε, με προτεραιότητα των πρωτοετών. Συνολικά έχουμε 1.300 δωμάτια. Όποιος παίρνει το πτυχίο του υποχρεούται να αφήνει το δωμάτιο, έτσι αν όχι τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Νοέμβριο μπορούμε και ικανοποιούμε όλες τις αιτήσεις. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια οι κατάλογοι των πρωτοετών έρχονται από το υπουργείο Παιδείας στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάτι που ζητήσαμε να γίνεται νωρίτερα».
Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ελευθερώνονται 150-200 δωμάτια και κάθε χρόνο κατατίθενται, όπως λέει ο κ. Κωβαίος, 300-400 αιτήσεις. Ο ίδιος στην πρόσφατη σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά αιτήθηκε από τον νέο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που έχει την οικονομική διαχείριση και ευθύνη των φοιτητικών εστιών, να ιδρύσει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη ώστε να διευθετούνται πιο γρήγορα τα ζητήματα υποδομών που προκύπτουν.
Ο κ. Κωβαίος που έχει διατηρήσει την αντιπρυτανεία Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ και την προεδρεία των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το ίντερνετ στις φοιτητικές εστίες έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνωσης των ταρατσών στις Α,Β και Γ εστίες. Στη Δ εστία όπου υπήρξαν προβλήματα με τα πλυντήρια ρούχων, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο προμηθεύτηκαν τέσσερα νέα. Για την ασφάλεια των φοιτητικών εστιών, ο ίδιος λέει πως δεν υπάρχουν ζητήματα και «προσπαθούμε με κάθε τρόπο η υπηρεσία φύλαξης που υπάρχει να παρέχει την κατά το δυνατόν καλύτερη υπηρεσία στους φοιτητές μας».
Μιλώντας για τη σίτιση των φοιτητών στη λέσχη, ο κ. Κωβαίος εξηγεί πως οι πρωτοετείς και όσοι εγγράφονται στο νέο εξάμηνο, μπορούν να δηλώσουν ότι επιθυμούν σίτιση. «Ο φοιτητής καλείται να καταθέσει μία σειρά δικαιολογητικών, βάζοντας τον ίδιο άλλα και τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου σε μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκκαθάριση. Γι’ αυτό και εισηγήθηκα στον υπουργό Παιδείας να ζητείται μόνον το εκκαθαριστικό. Επίσης, έχουμε επιπλέον 600 κάρτες για όσους υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια και θέλουν να σιτίζονται στη λέσχη έτσι ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες όλων των φοιτητών μας», καταλήγει ο κ. Κωβαίος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.08.2023
11/07/2023 16:00
Δύσκολη εξίσωση αποτελεί η εύρεση φοιτητικής στέγης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τους γονείς να βρίσκονται σε πανικό και τους μεσίτες να τρέχουν και να μην φτάνουν. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου και έκτοτε, τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία της πόλης χτυπούν ασταμάτητα, όπως περιγράφουν στη «ΜτΚ» επαγγελματίες του κλάδου.
Οι αυξήσεις στα μισθώματα κυμαίνονται από 5% μέχρι και 25%, ανάλογα με την ζήτηση της περιοχής, ενώ την τελευταία διετία το κομμάτι του κέντρου της πόλης που βρίσκεται από την Εγνατία και κάτω, έχει αποκλειστεί από τον φοιτητικό χάρτη. «Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη από το σύνολο των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Ο προϋπολογισμός των 300 ευρώ/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας, δεν αποτελεί απλά «Όνειρο Θερινής Νυκτός», δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα 300 ευρώ/μήνα», εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.
Ελάχιστα ακίνητα και σε τσιμπημένες τιμές
Ο Κωνσταντίνος Τζάρος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ) λέει στη «ΜτΚ» πως μόλις ανακοινώθηκαν οι βάσεις, από την ίδια κιόλας ημέρα άρχισε το κυνήγι εύρεσης φοιτητικής στέγης. «Συγκριτικά με πέρσι, παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 5%. Βέβαια, υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις όπου η αύξηση μπορεί να αγγίζει το 20% και 25%. Ήδη εδώ και μία διετία, έχει αποκλειστεί από τον φοιτητικό χάρτη το κομμάτι από την Εγνατία και κάτω, διότι τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ελάχιστα και σε αυξημένη τιμή. Όταν μιλάμε για φοιτητική στέγη αναφερόμαστε στο κομμάτι που βρίσκεται πάνω από την Εγνατία μέχρι την Αγίου Δημητρίου και από την Αγίου Δημητρίου και πάνω», σημειώνει. Περιγράφει πως ένα διαμέρισμα 40 τ.μ. που βρίσκεται από Εγνατία μέχρι Αγίου Δημητρίου, ανακαινισμένο, μη επιπλωμένο διατίθεται έναντι 500 ευρώ ενώ εάν είναι επιπλωμένο η τιμή αυτή αυξάνεται κατά 50 με 70 ευρώ, μεσοσταθμικά. «Εάν κινούμαστε από την Κασσάνδρου και πάνω ή δυτικά του κέντρου, προς τον Βαρδάρη τότε μπορεί να βρει κανείς ακίνητο στα 400 και 450 ευρώ». Ο ίδιος εξηγεί ότι η αναζήτηση συγκατοίκου χάθηκε ως έννοια μέσα στην οικονομική κρίση. «Δημιουργούνταν ζητήματα με τους λογαριασμούς, όταν ο ένας μπορούσε να πληρώσει και ο άλλος όχι, έτσι πλέον προτιμούν να νοικιάζουν studio και να είναι μόνοι τους», λέει χαρακτηριστικά. Ο μεσίτης Τιμολέων Ουζούνης, περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι ο «αγώνας δρόμου» για την εύρεση φοιτητικής στέγης έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες. Λέει πως «Προς το παρόν, υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα στο κέντρο της πόλης όπου εάν δεν υπάρχουν φοβερές απαιτήσεις για πολυτελές και επιπλωμένο σπίτι, μπορεί να βρεθεί μία οικονομική λύση. Για παράδειγμα, studio 30 τ.μ., βόρεια του κέντρου της πόλης προς την Ολυμπιάδος διατίθεται έναντι 200-220 ευρώ. Φυσικά, όσο έρχεται κανείς προς το κέντρο, το αντίστοιχο ακίνητο στην Εγνατία ή στην Ίωνος Δραγούμη, στοιχίζει 300-350 ευρώ. Εάν μιλάμε για επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με ξεχωριστό δωμάτιο, οι τιμές ξεκινούν από 420-430 ευρώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις συγκριτικά με πέρσι, αγγίζουν το 20% και ο λόγος είναι ο πληθωρισμός.
Διαμερίσματα… κάτω από τη βάση
Η Πόπη Στρατηδάκη ζει στην Κρήτη έχει ένα παιδί που ήδη σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και το δεύτερο παιδί της πέρασε φέτος στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Περιγράφει στη «ΜτΚ» πως αναζητεί ένα αξιοπρεπές, επιπλωμένο σπίτι, στο κέντρο της πόλης και ανατολικά, προκειμένου να συγκατοικήσουν τα δύο της παιδιά. Η ίδια είναι από εκείνους που άρχισαν να κάνουν την έρευνά τους από πολύ νωρίς, προτού δώσει το δεύτερο παιδί της Πανελλαδικές, ώστε να έχει μία καλύτερα εικόνα των διαθέσιμων ακινήτων. Λέει χαρακτηριστικά ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και τα διαμερίσματα κάτω του μετρίου. «Τα έπιπλα είναι πάρα πολύ παλιά, τα περισσότερα δάπεδα είναι ξύλινα και πολλά εξ αυτών ήδη φθαρμένα και τα μπάνια είναι σε κακή κατάσταση. Είδα σπίτι όπου η τουαλέτα ήταν μέσα στη ντουζιέρα και διατίθεται έναντι 390 ευρώ! Κάτω από 500 ευρώ δεν υπάρχει σπίτι που να είναι σε καλή κατάσταση», σημειώνει. Η ίδια μέσα στην εβδομάδα ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να κάνει την έρευνά της λέγοντας πως «δυστυχώς εκτιμώ ότι θα καταλήξω σε μεσίτη, κάτι που θα αυξήσει φυσικά τα έξοδα που θα κληθούμε να καλύψουμε».
Η Δούλου Μανίνα φαίνεται να είναι από τους τυχερούς γονείς καθώς βρήκε σπίτι μόνη της, μέσα σε 15 ημέρες. «Ζούμε στη Θεσσαλονίκη, το παιδί πέρασε στη Νομική του ΑΠΘ και ήθελε να μείνει μόνος του. Το σπίτι που βρήκαμε είναι loft, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Από την έρευνα που έκανα, ωστόσο, διαπίστωσα ότι τα καλά σπίτια κοντά στα πανεπιστήμια είναι ελάχιστα και σίγουρα πρέπει να διαθέσεις από 400 ευρώ και πάνω».
Η Άννα Πατρικίου ζει και εργάζεται στη Λευκάδα. Το παιδί της θα σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την ίδια να μπορεί να διαθέσει μέχρι 400 ευρώ για ένα επιπλωμένο σπίτι. Στη Θεσσαλονίκη θα μπορεί να έρθει στα μέσα Σεπτεμβρίου για να βρει το κατάλληλο διαμέρισμα. Αναφέρει πως από την έρευνα που έχει κάνει στο διαδίκτυο «υπάρχουν αρκετά ακίνητα βέβαια, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται θα μπορώ να την δω όταν έρθω. Σίγουρα, λόγω της απόστασης θα χρειαστεί να απευθυνθώ σε μεσίτη».
«Αφερέγγυοι ιδιώτες»
Η Ασημίνα Σακλάκη κατάγεται από το Πήλιο και είναι τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Φέτος ο αδερφός της πέρασε στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Μηχανιώνα κι έτσι αναζητούν ένα σπίτι κατάλληλο και για τους δύο. Η έρευνα που έχει κάνει η ίδια μέσω διαδικτύου δεν έχει αποφέρει για την ώρα καρπούς και όπως λέει «αρκετοί ιδιώτες είναι αφερέγγυοι. Κλείσαμε το ραντεβού να δω το σπίτι και ενώ ήμουν στα μέσα της διαδρομής με πήρε να μου πει ότι το έδωσε. Τα όρια που έχουμε θέσει είναι μέχρι την Μπότσαρη γιατί από εκεί και πέρα οι συγκοινωνίες δεν εξυπηρετούν καθόλου». Συμπληρώνει ότι τα διαθέσιμα σπίτια είναι αρκετά ακριβά και το «αντίτιμο δεν ανταποκρίνεται στο παρεχόμενο προϊόν. Εάν δεν περνούσε εδώ ο αδερφός μου, θα έφευγα φέτος από τη Θεσσαλονίκη. Για το σπίτι όπου μένω τώρα στην Ευαγγελίστρια, δίνω 270 ευρώ, είναι 25 τ.μ. σε ημιώροφο και όταν έψαχνα και για εμένα είχα απογοητευτεί πάρα πολύ», λέει.
«Ψάχνω από το πρωί μέχρι το βράδυ»
Ο Γιάννης Σόντρας είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και ζει στην Έδεσσα. Φέτος ο γιος του πέρασε στο ΠΑΜΑΚ και έτσι ο ίδιος εδώ και μία εβδομάδα έρχεται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βρει διαμέρισμα για το παιδί του. «Είμαστε πολύτεκνη οικογένεια και δεν μπορώ να διαθέσω πάνω από 350 ευρώ για ένα σπίτι. Ψάχνω μόνος μου από το πρωί μέχρι το βράδυ και έχω βάλει και μεσίτες. Στα χρήματα που ζητάμε είναι όλα ισόγεια ή υπόγεια και αυτά έχουν ήδη δοθεί. Εκτιμώ πως θα αναγκαστούμε να βρούμε σπίτι μακριά από τα πανεπιστήμια», λέει.
Κατασχέσεις, τουρισμός και ιδιοκατοίκηση «εξαφάνισαν» τα σπίτια
Η μεσίτρια Λίλιαν Δαβίδου λέει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» ότι αυτήν την περίοδο τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία χτυπούν ασταμάτητα και τα ακίνητα πέριξ των πανεπιστημίων είναι δυσεύρετα, «με τους γονείς να βρίσκονται σε πανικό. Δεχόμαστε τηλεφωνήματα και από φοιτητές του εξωτερικού που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουν. Την ίδια ώρα βέβαια, διαμερίσματα με χαρακτηριστικά αντίστοιχα αυτών που αναζητούν οι φοιτητές, ψάχνουν και εργαζόμενοι, οι εταιρείες των οποίων μισθώνουν τα ακίνητα για έξι μήνες με έναν χρόνο δυσχεραίνοντας έτσι την κατάσταση για τους φοιτητές». Μιλώντας για την έλλειψη φοιτητικής στέγης στο κέντρο της πόλης, λέει πως δεν είναι λίγες οι οικογένειες που επιλέγουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, ακόμα κι αν πρόκειται για υπόγειο, προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους. «Επίσης, δεν είναι λίγα τα διαμερίσματα που είναι κατασχεμένα, με τη γραφειοκρατία να καθυστερεί αρκετά και έτσι αυτά τα ακίνητα μένουν αναξιοποίητα. Την ίδια ώρα βέβαια, δεν υπάρχει και ανοικοδόμηση έτσι το πρόβλημα είναι μεγάλο». Στην παραπάνω εξίσωση έχει μπει και ο τουρισμός όπου σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, αλλά και την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», που επιλέγουν πλέον να εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλάζοντας τον χάρτη της φοιτητικής κατοικίας».
Το «Project 151» δείχνει τον δρόμο
Ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ λέει ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες δημιουργίας ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, με τη μεγαλύτερη να είναι σύμφωνα με τον ίδιο το «Project 151» στην οδό Παπαναστασίου. O Ισαάκ Λεών, επιχειρηματίας και εμπνευστής του «Project 151», περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι στο ακίνητο όπου στεγαζόταν κατά το παρελθόν η ΔΕΗ, εδώ και τρία χρόνια έχουν κατασκευαστεί 111 στούντιο και σουίτες για φοιτητές και νέους επαγγελματίες. «Παρότι εδώ κι έναν μήνα δεχόμαστε αρκετές κλήσεις από οικογένειες φοιτητών, δυστυχώς δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα. Όταν ξεκινήσαμε το Project 151 είχαμε στο νου τους φοιτητές. Ωστόσο, πέσαμε πάνω στην πανδημία και έτσι τροποποιήσαμε το αρχικό σκεπτικό μας ανεβάζοντας το επίπεδο των παροχών μας ώστε να μπορούμε να απευθυνθούμε και σε ένα πιο ευρύ κοινό. Πέραν από το all inclusive, προσφέρουμε οργανωμένο γυμναστήριο εντός του κτηρίου, μόνιμη φύλαξη, συνεχή καθαριότητα, bistro στην αυλή ενώ η πρόσβαση στο σούπερ μάρκετ είναι μέσα από το κτήριο», περιγράφει.
Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι φοιτητές
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates δίνει μέσω της «ΜτΚ» μερικές βασικές συμβουλές κατά την αναζήτηση φοιτητικής στέγης:
1. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.
2. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
4. Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
5. Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
6. Να µην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες µε χαµηλές τιµές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.
7. Εάν απευθυνθούμε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι' αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του, και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.
8. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.
9. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
10. Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
11. Κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 10%-15% σε σχέση µε το αρχικά ζητούμενο µίσθωµα.
12. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
13. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
14. Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
15. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
16. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.
17. Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.
Οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ
Στις 21 Αυγούστου ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις τέσσερις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι τρεις (Α, Β, Γ) βρίσκονται στην περιοχή των 40 Εκκλησιών και η μία (Δ) στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία», στη Λέοντος Σοφού. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος λέει στη «ΜτΚ» ότι «καλύπτουμε όλες τις αιτήσεις που έχουμε, με προτεραιότητα των πρωτοετών. Συνολικά έχουμε 1.300 δωμάτια. Όποιος παίρνει το πτυχίο του υποχρεούται να αφήνει το δωμάτιο, έτσι αν όχι τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Νοέμβριο μπορούμε και ικανοποιούμε όλες τις αιτήσεις. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια οι κατάλογοι των πρωτοετών έρχονται από το υπουργείο Παιδείας στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάτι που ζητήσαμε να γίνεται νωρίτερα».
Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ελευθερώνονται 150-200 δωμάτια και κάθε χρόνο κατατίθενται, όπως λέει ο κ. Κωβαίος, 300-400 αιτήσεις. Ο ίδιος στην πρόσφατη σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά αιτήθηκε από τον νέο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που έχει την οικονομική διαχείριση και ευθύνη των φοιτητικών εστιών, να ιδρύσει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη ώστε να διευθετούνται πιο γρήγορα τα ζητήματα υποδομών που προκύπτουν.
Ο κ. Κωβαίος που έχει διατηρήσει την αντιπρυτανεία Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ και την προεδρεία των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το ίντερνετ στις φοιτητικές εστίες έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες μόνωσης των ταρατσών στις Α,Β και Γ εστίες. Στη Δ εστία όπου υπήρξαν προβλήματα με τα πλυντήρια ρούχων, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο προμηθεύτηκαν τέσσερα νέα. Για την ασφάλεια των φοιτητικών εστιών, ο ίδιος λέει πως δεν υπάρχουν ζητήματα και «προσπαθούμε με κάθε τρόπο η υπηρεσία φύλαξης που υπάρχει να παρέχει την κατά το δυνατόν καλύτερη υπηρεσία στους φοιτητές μας».
Μιλώντας για τη σίτιση των φοιτητών στη λέσχη, ο κ. Κωβαίος εξηγεί πως οι πρωτοετείς και όσοι εγγράφονται στο νέο εξάμηνο, μπορούν να δηλώσουν ότι επιθυμούν σίτιση. «Ο φοιτητής καλείται να καταθέσει μία σειρά δικαιολογητικών, βάζοντας τον ίδιο άλλα και τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου σε μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκκαθάριση. Γι’ αυτό και εισηγήθηκα στον υπουργό Παιδείας να ζητείται μόνον το εκκαθαριστικό. Επίσης, έχουμε επιπλέον 600 κάρτες για όσους υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια και θέλουν να σιτίζονται στη λέσχη έτσι ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες όλων των φοιτητών μας», καταλήγει ο κ. Κωβαίος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.08.2023
ΣΧΟΛΙΑ