Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες νέα δέντρα δίνουν ανάσα στην Τσιμισκή
16/05/2023 06:49
16/05/2023 06:49
Κορυφώνονται μέχρι το τέλος Μαΐου οι δράσεις δενδροφύτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης με έμφαση στην οδό Τσιμισκή, όπου δεκάδες φτελιές που έχουν προσβληθεί από το έντομο Galerucella απομακρύνονται καθώς αποτελούν κίνδυνο για περαστικούς και οδηγούς σε ενδεχόμενη κακοκαιρία, όπως έχει επισημάνει η διεύθυνση πρασίνου του δήμου αλλά και το δασαρχείο Θεσσαλονίκης.
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί μία καλά σχεδιασμένη πολιτική για το πράσινο της πόλης, έχοντας εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ. Από δίπλα όμως και οι δωρεές του ιδιωτικού τομέα ενισχύουν αυτό το έργο», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ειδικά οι παρεμβάσεις στην οδό Τσιμισκή «με την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών, εντάσσονται στη μεγάλη και συστηματική μας προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το πράσινο στην πόλη», τονίζει ο δήμαρχος και επισημαίνει πως «τα νέα δέντρα είναι ηλικίας 10 και 11 ετών, άρα πολύ γρήγορα θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη».
«Χαίρομαι γιατί οι πολίτες αλλά και οι καταστηματάρχες αγκαλιάζουν αυτήν την πρωτοβουλία -άλλωστε γίνεται μία δουλειά πολλών ετών. Δίνουμε λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα, σε μία διαρκή εκκρεμότητα», τονίζει ο κ. Ζέρβας και προσθέτει πως «σε άλλα σημεία της πόλης, τα κλαδεμένα δέντρα ήδη πρασίνισαν και οι άδειες δενδροδόχοι σταδιακά γεμίζουν».
«Το συνολικό αποτέλεσμα είμαι βέβαιος ότι θα είναι παραπάνω από θετικό, καθώς όχι μόνο διατηρούμε το ισοζύγιο αστικού πρασίνου αλλά το αυξάνουμε αισθητά», διαβεβαιώνει ο δήμαρχος.
Ο «τρελός» Μάιος σύμμαχος του δήμου
Το σχέδιο του δήμου για το πράσινο υλοποιείται μέσα από τρεις εργολαβίες που αγγίζουν τα 5 εκατ. ευρώ:
1. Εργολαβία για την αποκατάσταση 2.000 κατεστραμμένων δενδροδόχων.
2. Εργολαβία για την κοπή κατεστραμμένων ή επικίνδυνων δέντρων.
3. Εργολαβία για τη φύτευση νέων δέντρων.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, υπογραμμίζει στη «ΜτΚ» πως αυτές τις ημέρες τα συνεργεία του εργολάβου φύτεψαν περίπου 30 νέες κελτίδες, στο κομμάτι της Τσιμισκή από τη ΧΑΝΘ μέχρι την Εθνικής Αμύνης. Καθώς συνεχίζονται οι βροχές και η υγρασία, συνθήκες ευνοϊκές για τη φύτευση, ο δήμος στοχεύει να έχει φυτέψει συνολικά 163 νέα δέντρα μέχρι το τέλος του Μαΐου στην οδό Τσιμισκή, ενημερώνει ο κ. Θεοτοκάτος.
Ο ίδιος αναφέρει ότι τα δέντρα αποτελούν δωρεά ιδιωτικής εταιρείας και επελέγησαν ανεπτυγμένα δέντρα ύψους 6-7 μέτρων, ώστε να μην ατονήσει το πράσινο στοιχείο στον δρόμο-«καθρέφτη» της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο επί της Τσιμισκή έχουν ήδη κοπεί και θα κοπούν, συνολικά, 115 δέντρα και θα φυτευτούν 163 καλύπτοντας και τις κενές δενδροδόχους.
Να σημειωθεί ότι ο εργολάβος εκριζώνει τα πρέμνα των δέντρων και προχωρά κατευθείαν στη φύτευση του νέου δέντρου, εξηγεί ο αντιδήμαρχος. Οι κελτίδες επιλέχθηκαν αντί των φτελιών διότι, αφενός δεν προσβάλλονται από το σκαθάρι Galerucella και αφετέρου εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας εξαιρετική στατικότητα, ενώ παρέχουν και καλή σκίαση χάρη στο πλούσιο φύλλωμά τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες της πόλης είχαν διαμαρτυρηθεί πολλάκις στο παρελθόν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά από τα δέντρα τις Τσιμσική, καθώς πέρα από την επικινδυνότητα, τα έντομα αυτά άφηναν μία κολλώδη ουσία στα παγκάκια αλλά και στα πεζοδρόμια.
Παράλληλα, ο δήμος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την «παράταση» της φυτευτικής περιόδου, λόγω των βροχών που φέρνει προς το παρόν ο Μάιος, φυτεύοντας νέα δέντρα και σε άλλες οδούς της πόλης με έμφαση στην Ε’ Δημοτική Ενότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες ημέρες ο δήμος παρέλαβε 20 ψευδοπλάτανους από δωρεά Ελλήνων του Καναδά τα οποία θα φυτευτούν σε κενές δενδροδόχους της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω είδος αναπτύσσεται πλήρως σε 10 χρόνια, λέει ο Ε. Θεοτοκάτος σημειώνοντας πως είναι ιδανικό για το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης.
Επίσης στην ανατολική πλευρά του δήμου, ο δήμος θα προβεί σε κοπές επικίνδυνων λευκών και σε άμεση αντικατάστασή τους, από την επόμενη φυτευτική περίοδο, στις οδούς Παπαναστασίου, Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρει στη «ΜτΚ» ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πρασίνου, Δημήτρης Σωτηριάδης. Οι περισσότερες φυτεύσεις στο κέντρο, στις Β’ και Γ’ ΔΕ και στην Τριανδρία έχουν ολοκληρωθεί.
Ειδικά στην Τριανδρία έχουν φυτευτεί 263 νέα δέντρα σε κενές δενδροδρόχους ή σε καινούριες που διανοίχθηκαν, αναφέρει ο κ. Σωτηριάδης. «Εάν κρατήσουν λίγο οι καιρικές συνθήκες θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας. Είχαμε πρόγραμμα να φτάσουμε κοντά στις 3.000 και τις έχουμε ήδη ξεπεράσει», σημειώνει και ο αντιδήμαρχος. Αυτά τα δέντρα έχουν φυτευτεί σε πεζοδρόμια και πάρκα.
Ακόμα, ο αντιδήμαρχος διαμηνύει ότι από τον Νοέμβριο που θα αρχίσει ξανά η φυτευτική περίοδος, ο δήμος θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση των δενδροφυτεύσεων με στόχο να φυτεύσει επιπλέον 1.000-2.000 δέντρα είτε σε κενές δενδροδόχους είτε αντικαθιστώντας άρρωστα ή επικίνδυνα δέντρα.
Τη φετινή περίοδο έχουν κοπεί 600 τέτοια δέντρα και σε βάθος τετραετίας θα κοπούν και θα αντικατασταθούν, συνολικά, 3.000 λεύκες οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για τον αστικό ιστό, λέει ο Ε. Θεοτοκάτος. Από τα, σχεδόν, 3.500 νέα δέντρα που φυτεύτηκαν, περισσότερα από 600 εντοπίζονται σε οδούς του κέντρου, όπως στην Ι. Δραγούμη, στην Εθνικής Αμύνης, στη Δ. Γούναρη, στη Λεωφόρο Στρατού, στην Εγνατία, στη Μητροπόλεως, στη Φράγκων, στην 26ης Οκτωβρίου, στην πλατεία Δικαστηρίων.
Άλλα 550 φυτεύτηκαν σε κενές δενδροδόχους στα δυτικά, όπως στη νησίδα επί της Μοναστηρίου, στη Γιαννιτσών, στην Αναγεννήσεως και εκατοντάδες νέα δέντρα βρίσκονται στις 40 Εκκλησιές, στην Ε’ Δημοτική Ενότητα, με έμφαση στην οδό Κρήτης όπου κόπηκαν 175 δέντρα, στο πάρκο της Νέας Ελβετίας, 263 στην Τριανδρία, αλλά και στην Άνω Πόλη, όπως συνέβη στη νησίδα επί της Ολυμπιάδος.
Φυτεύσεις εξελίσσονται αυτές τις ημέρες και σε κενές δενδροδόχους στην Δ’ ΔΕ, την Τούμπα, στις οδούς Κλεάνθους, Πραξαγόρα, Μικράς Ασίας και Τυρολόης, λέει ο κ. Σωτηριάδης.
Στα σημεία που έγιναν οι περισσότερες κοπές δέντρων, δηλαδή στην πλατεία Δικαστηρίων και στην οδό Κρήτης, ο δήμος έκοψε 216 και φύτεψε 330. Άλλα 270 δέντρα κόπηκαν στην ανατολική πλευρά, όπως στις οδούς Κωνσταντινουπόλεως, Δελφών, Παπαναστασίου και Κ. Καραμανλή. Αυτά τα 486 κομμένα δέντρα έχουν αντικατασταθεί, ή αντικαθίστανται, από 536 καλύπτοντας και τις κενές δενδροδόχους.
Τα νέα δέντρα είναι λικιδάμβαρες, πλατάνια, δαμασκηνιές, κελτίδες, σοφόρες, φλαμουριές, δρυς, πλατανομουριές, λιριόδεντρα, αριές, κουτσουπιές, φωτίνιες, νεραντζιές, κερασιές, λαγκεστρέμιες. Επιπροσθέτως, στις νέες φυτεύσεις εγκαθίσταται ειδικό υδατοπερατό υλικό για να αερίζονται επαρκώς οι ρίζες του δέντρου και για να αποφεύγεται η συσσώρευση σκουπιδιών.
Οδός Παλαιολόγου
Ειδικά σε ό,τι αφορά την οδό Κρήτης, η διεύθυνση Πρασίνου του δήμου είχε αποφανθεί ότι σε 175 δέντρα ηλικίας άνω των 40 ετών, είχαν εμφανιστεί εξωτερικές μυκητολογικές προσβολές, σαθρότητα του κορμού και σπηλαιώσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται υποβάθμιση των μηχανικών ιδιοτήτων των δένδρων και να κρίνονται από την υπηρεσία ως άκρως επικίνδυνα για αιφνίδια πτώση. Αυτά τα δέντρα αντικαταστάθηκαν με σφαιρικές σοφόρες.
Σε ολόκληρη την πόλη πάντως, ο δήμος καταγράφει κάθε χρόνο 10-15 πτώσεις φτελιών κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές.
Πώς επιλέγονται τα νέα δέντρα
Όπως έχει επισημάνει στη «ΜτΚ» ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πρασίνου, Δημήτρης Σωτηριάδης, ο δήμος υλοποιεί σταδιακή αντικατάσταση των δέντρων που είτε δεν μπορούν να θεραπευθούν είτε έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής τους και αποτελούν κίνδυνο.
Τα νέα δέντρα επιλέγονται σε συνεργασία του δήμου με το ΑΠΘ και με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, με βασικό κριτήριο να είναι σταθερά, να ταιριάζουν με το αστικό περιβάλλον, να μην καταλαμβάνουν όλο το πεζοδρόμιο, δυσχεραίνοντας τη διέλευση των πεζών, να είναι ανθεκτικά απέναντι στις αρρώστιες και να έχουν αρκετή κόμη ώστε να παρέχουν σκίαση κατά τους θερινούς μήνες. Υπό αυτό το πρίσμα στις χιλιάδες των δέντρων που φυτεύτηκαν και φυτεύονται ανά την πόλη εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, καλλωπιστικές δαμασκηνιές και κερασιές, μελικοκιές, φλαμουριές, νεραντζιές, φωτίνιες, μανόλιες, λικιδάμβαρες, πεδινοί σφένδαμοι, σφαιρικές ψευδακακίες.
Πλατεία Δικαστηρίων
Ταυτόχρονα «τρέχει» και η εργολαβία για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων και των δενδροδόχων, ύψους 410.000 ευρώ, προκειμένου να καθίσταται ασφαλής η διέλευση των πεζών. Η εργολαβία κοπής δέντρων, προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022.
Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται όλες οι εργασίες συντήρησης των δέντρων, όπως το κλάδεμα, η αποκομιδή των προϊόντων και η θρυματοποίησή τους από τον εργολάβο, φυτοπαθολογικές επεμβάσεις στα δέντρα με οικολογικά σκευάσματα, κοπές επικίνδυνων ή ξερών δέντρων και φυτεύσεις, περίπου, 5.000 νέων δέντρων. Επίσης, προβλέπονται καθαρισμός των δενδροδόχων και πότισμα των δέντρων. Η τελευταία εργολαβία, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και διάρκειας 36 μηνών αφορά τη συντήρηση των πάρκων, η οποία επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.05.2023
14/07/2023 12:25
Κορυφώνονται μέχρι το τέλος Μαΐου οι δράσεις δενδροφύτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης με έμφαση στην οδό Τσιμισκή, όπου δεκάδες φτελιές που έχουν προσβληθεί από το έντομο Galerucella απομακρύνονται καθώς αποτελούν κίνδυνο για περαστικούς και οδηγούς σε ενδεχόμενη κακοκαιρία, όπως έχει επισημάνει η διεύθυνση πρασίνου του δήμου αλλά και το δασαρχείο Θεσσαλονίκης.
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί μία καλά σχεδιασμένη πολιτική για το πράσινο της πόλης, έχοντας εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ. Από δίπλα όμως και οι δωρεές του ιδιωτικού τομέα ενισχύουν αυτό το έργο», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Ειδικά οι παρεμβάσεις στην οδό Τσιμισκή «με την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών, εντάσσονται στη μεγάλη και συστηματική μας προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το πράσινο στην πόλη», τονίζει ο δήμαρχος και επισημαίνει πως «τα νέα δέντρα είναι ηλικίας 10 και 11 ετών, άρα πολύ γρήγορα θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη».
«Χαίρομαι γιατί οι πολίτες αλλά και οι καταστηματάρχες αγκαλιάζουν αυτήν την πρωτοβουλία -άλλωστε γίνεται μία δουλειά πολλών ετών. Δίνουμε λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα, σε μία διαρκή εκκρεμότητα», τονίζει ο κ. Ζέρβας και προσθέτει πως «σε άλλα σημεία της πόλης, τα κλαδεμένα δέντρα ήδη πρασίνισαν και οι άδειες δενδροδόχοι σταδιακά γεμίζουν».
«Το συνολικό αποτέλεσμα είμαι βέβαιος ότι θα είναι παραπάνω από θετικό, καθώς όχι μόνο διατηρούμε το ισοζύγιο αστικού πρασίνου αλλά το αυξάνουμε αισθητά», διαβεβαιώνει ο δήμαρχος.
Ο «τρελός» Μάιος σύμμαχος του δήμου
Το σχέδιο του δήμου για το πράσινο υλοποιείται μέσα από τρεις εργολαβίες που αγγίζουν τα 5 εκατ. ευρώ:
1. Εργολαβία για την αποκατάσταση 2.000 κατεστραμμένων δενδροδόχων.
2. Εργολαβία για την κοπή κατεστραμμένων ή επικίνδυνων δέντρων.
3. Εργολαβία για τη φύτευση νέων δέντρων.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, υπογραμμίζει στη «ΜτΚ» πως αυτές τις ημέρες τα συνεργεία του εργολάβου φύτεψαν περίπου 30 νέες κελτίδες, στο κομμάτι της Τσιμισκή από τη ΧΑΝΘ μέχρι την Εθνικής Αμύνης. Καθώς συνεχίζονται οι βροχές και η υγρασία, συνθήκες ευνοϊκές για τη φύτευση, ο δήμος στοχεύει να έχει φυτέψει συνολικά 163 νέα δέντρα μέχρι το τέλος του Μαΐου στην οδό Τσιμισκή, ενημερώνει ο κ. Θεοτοκάτος.
Ο ίδιος αναφέρει ότι τα δέντρα αποτελούν δωρεά ιδιωτικής εταιρείας και επελέγησαν ανεπτυγμένα δέντρα ύψους 6-7 μέτρων, ώστε να μην ατονήσει το πράσινο στοιχείο στον δρόμο-«καθρέφτη» της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο επί της Τσιμισκή έχουν ήδη κοπεί και θα κοπούν, συνολικά, 115 δέντρα και θα φυτευτούν 163 καλύπτοντας και τις κενές δενδροδόχους.
Να σημειωθεί ότι ο εργολάβος εκριζώνει τα πρέμνα των δέντρων και προχωρά κατευθείαν στη φύτευση του νέου δέντρου, εξηγεί ο αντιδήμαρχος. Οι κελτίδες επιλέχθηκαν αντί των φτελιών διότι, αφενός δεν προσβάλλονται από το σκαθάρι Galerucella και αφετέρου εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας εξαιρετική στατικότητα, ενώ παρέχουν και καλή σκίαση χάρη στο πλούσιο φύλλωμά τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες της πόλης είχαν διαμαρτυρηθεί πολλάκις στο παρελθόν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά από τα δέντρα τις Τσιμσική, καθώς πέρα από την επικινδυνότητα, τα έντομα αυτά άφηναν μία κολλώδη ουσία στα παγκάκια αλλά και στα πεζοδρόμια.
Παράλληλα, ο δήμος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την «παράταση» της φυτευτικής περιόδου, λόγω των βροχών που φέρνει προς το παρόν ο Μάιος, φυτεύοντας νέα δέντρα και σε άλλες οδούς της πόλης με έμφαση στην Ε’ Δημοτική Ενότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες ημέρες ο δήμος παρέλαβε 20 ψευδοπλάτανους από δωρεά Ελλήνων του Καναδά τα οποία θα φυτευτούν σε κενές δενδροδόχους της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω είδος αναπτύσσεται πλήρως σε 10 χρόνια, λέει ο Ε. Θεοτοκάτος σημειώνοντας πως είναι ιδανικό για το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης.
Επίσης στην ανατολική πλευρά του δήμου, ο δήμος θα προβεί σε κοπές επικίνδυνων λευκών και σε άμεση αντικατάστασή τους, από την επόμενη φυτευτική περίοδο, στις οδούς Παπαναστασίου, Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρει στη «ΜτΚ» ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πρασίνου, Δημήτρης Σωτηριάδης. Οι περισσότερες φυτεύσεις στο κέντρο, στις Β’ και Γ’ ΔΕ και στην Τριανδρία έχουν ολοκληρωθεί.
Ειδικά στην Τριανδρία έχουν φυτευτεί 263 νέα δέντρα σε κενές δενδροδρόχους ή σε καινούριες που διανοίχθηκαν, αναφέρει ο κ. Σωτηριάδης. «Εάν κρατήσουν λίγο οι καιρικές συνθήκες θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας. Είχαμε πρόγραμμα να φτάσουμε κοντά στις 3.000 και τις έχουμε ήδη ξεπεράσει», σημειώνει και ο αντιδήμαρχος. Αυτά τα δέντρα έχουν φυτευτεί σε πεζοδρόμια και πάρκα.
Ακόμα, ο αντιδήμαρχος διαμηνύει ότι από τον Νοέμβριο που θα αρχίσει ξανά η φυτευτική περίοδος, ο δήμος θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση των δενδροφυτεύσεων με στόχο να φυτεύσει επιπλέον 1.000-2.000 δέντρα είτε σε κενές δενδροδόχους είτε αντικαθιστώντας άρρωστα ή επικίνδυνα δέντρα.
Τη φετινή περίοδο έχουν κοπεί 600 τέτοια δέντρα και σε βάθος τετραετίας θα κοπούν και θα αντικατασταθούν, συνολικά, 3.000 λεύκες οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για τον αστικό ιστό, λέει ο Ε. Θεοτοκάτος. Από τα, σχεδόν, 3.500 νέα δέντρα που φυτεύτηκαν, περισσότερα από 600 εντοπίζονται σε οδούς του κέντρου, όπως στην Ι. Δραγούμη, στην Εθνικής Αμύνης, στη Δ. Γούναρη, στη Λεωφόρο Στρατού, στην Εγνατία, στη Μητροπόλεως, στη Φράγκων, στην 26ης Οκτωβρίου, στην πλατεία Δικαστηρίων.
Άλλα 550 φυτεύτηκαν σε κενές δενδροδόχους στα δυτικά, όπως στη νησίδα επί της Μοναστηρίου, στη Γιαννιτσών, στην Αναγεννήσεως και εκατοντάδες νέα δέντρα βρίσκονται στις 40 Εκκλησιές, στην Ε’ Δημοτική Ενότητα, με έμφαση στην οδό Κρήτης όπου κόπηκαν 175 δέντρα, στο πάρκο της Νέας Ελβετίας, 263 στην Τριανδρία, αλλά και στην Άνω Πόλη, όπως συνέβη στη νησίδα επί της Ολυμπιάδος.
Φυτεύσεις εξελίσσονται αυτές τις ημέρες και σε κενές δενδροδόχους στην Δ’ ΔΕ, την Τούμπα, στις οδούς Κλεάνθους, Πραξαγόρα, Μικράς Ασίας και Τυρολόης, λέει ο κ. Σωτηριάδης.
Στα σημεία που έγιναν οι περισσότερες κοπές δέντρων, δηλαδή στην πλατεία Δικαστηρίων και στην οδό Κρήτης, ο δήμος έκοψε 216 και φύτεψε 330. Άλλα 270 δέντρα κόπηκαν στην ανατολική πλευρά, όπως στις οδούς Κωνσταντινουπόλεως, Δελφών, Παπαναστασίου και Κ. Καραμανλή. Αυτά τα 486 κομμένα δέντρα έχουν αντικατασταθεί, ή αντικαθίστανται, από 536 καλύπτοντας και τις κενές δενδροδόχους.
Τα νέα δέντρα είναι λικιδάμβαρες, πλατάνια, δαμασκηνιές, κελτίδες, σοφόρες, φλαμουριές, δρυς, πλατανομουριές, λιριόδεντρα, αριές, κουτσουπιές, φωτίνιες, νεραντζιές, κερασιές, λαγκεστρέμιες. Επιπροσθέτως, στις νέες φυτεύσεις εγκαθίσταται ειδικό υδατοπερατό υλικό για να αερίζονται επαρκώς οι ρίζες του δέντρου και για να αποφεύγεται η συσσώρευση σκουπιδιών.
Οδός Παλαιολόγου
Ειδικά σε ό,τι αφορά την οδό Κρήτης, η διεύθυνση Πρασίνου του δήμου είχε αποφανθεί ότι σε 175 δέντρα ηλικίας άνω των 40 ετών, είχαν εμφανιστεί εξωτερικές μυκητολογικές προσβολές, σαθρότητα του κορμού και σπηλαιώσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται υποβάθμιση των μηχανικών ιδιοτήτων των δένδρων και να κρίνονται από την υπηρεσία ως άκρως επικίνδυνα για αιφνίδια πτώση. Αυτά τα δέντρα αντικαταστάθηκαν με σφαιρικές σοφόρες.
Σε ολόκληρη την πόλη πάντως, ο δήμος καταγράφει κάθε χρόνο 10-15 πτώσεις φτελιών κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές.
Πώς επιλέγονται τα νέα δέντρα
Όπως έχει επισημάνει στη «ΜτΚ» ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πρασίνου, Δημήτρης Σωτηριάδης, ο δήμος υλοποιεί σταδιακή αντικατάσταση των δέντρων που είτε δεν μπορούν να θεραπευθούν είτε έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής τους και αποτελούν κίνδυνο.
Τα νέα δέντρα επιλέγονται σε συνεργασία του δήμου με το ΑΠΘ και με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, με βασικό κριτήριο να είναι σταθερά, να ταιριάζουν με το αστικό περιβάλλον, να μην καταλαμβάνουν όλο το πεζοδρόμιο, δυσχεραίνοντας τη διέλευση των πεζών, να είναι ανθεκτικά απέναντι στις αρρώστιες και να έχουν αρκετή κόμη ώστε να παρέχουν σκίαση κατά τους θερινούς μήνες. Υπό αυτό το πρίσμα στις χιλιάδες των δέντρων που φυτεύτηκαν και φυτεύονται ανά την πόλη εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, καλλωπιστικές δαμασκηνιές και κερασιές, μελικοκιές, φλαμουριές, νεραντζιές, φωτίνιες, μανόλιες, λικιδάμβαρες, πεδινοί σφένδαμοι, σφαιρικές ψευδακακίες.
Πλατεία Δικαστηρίων
Ταυτόχρονα «τρέχει» και η εργολαβία για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων και των δενδροδόχων, ύψους 410.000 ευρώ, προκειμένου να καθίσταται ασφαλής η διέλευση των πεζών. Η εργολαβία κοπής δέντρων, προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022.
Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται όλες οι εργασίες συντήρησης των δέντρων, όπως το κλάδεμα, η αποκομιδή των προϊόντων και η θρυματοποίησή τους από τον εργολάβο, φυτοπαθολογικές επεμβάσεις στα δέντρα με οικολογικά σκευάσματα, κοπές επικίνδυνων ή ξερών δέντρων και φυτεύσεις, περίπου, 5.000 νέων δέντρων. Επίσης, προβλέπονται καθαρισμός των δενδροδόχων και πότισμα των δέντρων. Η τελευταία εργολαβία, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και διάρκειας 36 μηνών αφορά τη συντήρηση των πάρκων, η οποία επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.05.2023
ΣΧΟΛΙΑ