Θεσσαλονίκη: Η εστίαση πλήττεται, αν και προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία
05/10/2024 17:00
05/10/2024 17:00
Όταν ξεκινά να αναφέρεται κανείς στον κλάδο της εστίασης, οφείλει να γνωρίζει ορισμένα βασικά μεγέθη που την αφορούν. Η εστίαση σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες της ελληνικής Οικονομίας - προσφέρει 8 έως 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης, με 400.000 απασχολούμενους και άλλους 100.000 που συνδράμουν και βοηθούν στις οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις. Σημειώστε επίσης πως ένα κατάστημα εστίασης για να πετύχει τον ίδιο τζίρο με ένα εμπορικό, χρειάζεται το διπλάσιο προσωπικό.
Άρα όταν οι άνθρωποι της εστίασης θέτουν ζητήματα, έχουν αιτήματα και επισημαίνουν προβλήματα, λάθη και παραλείψεις, πρέπει να ακούγονται δυνατά και καθαρά.
Εμείς ως «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών» οφείλουμε να αναδείξουμε τα ζητήματα της εστίασης και ερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις. Οι θέσεις του εστιάτορα, του επαγγελματία και επιχειρηματία του κλάδου πρέπει να πλαισιωθούν με επιχειρήματα και δεδομένα, ώστε να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης. Ειδικά για μια περιοχή όπως η Θεσσαλονίκη, με παράδοση τόσο στη γαστρονομία όσο και στην εστίαση, η υπόθεση αφορά την τοπική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στον συνδυασμό μας συμμετέχει ως υποψήφιος στις εκλογές επαγγελματίας που διατηρεί ένα από τα παλαιότερα εν ενεργεία ΑΦΜ επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα έχουν σωρευθεί. Η πανδημία ήταν ένας τεράστιος σκόπελος για τον κλάδο παγκοσμίως. Όμως δεν μένουμε σε αυτό – είναι πίσω μας. Σήμερα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που χρήζουν άμεσων πρωτοβουλιών. Σωρευτικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε κατά 42% σε μόλις 12 μήνες.
1ον Το κόστος της ενέργειας είναι πάρα πολύ μεγάλο. Οι επιχειρήσεις της εστίασης εξαρτώνται και επηρεάζονται υπερβολικά από αυτό – απαιτείται μια δομική λύση από την ελληνική Πολιτεία. Σύμφωνα με στοιχεία, κατά μέσο όρο μία επιχείρηση του κλάδου πλήρωσε περίπου 9.000 ευρώ για ενέργεια το 2021, 14.000 το 2022 και 17.500 το 2023. Ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας και αυτό το ποσοστό όλο και μεγαλώνει ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου τονίζουν ότι το κόστος αυτό είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.
2ον Ελλιπής χρηματοδότηση. Για την εξέλιξη, τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της εστίασης, αλλά και για κάθε άλλη επιχειρηματική ανάγκη, η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι κρίσιμη. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου αυτού δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ αρκετοί αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια και ο τραπεζικός δανεισμός να είναι πάρα πολύ χαμηλός. Άρση του αποκλεισμού τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3ον Ληξιπρόθεσμες οφειλές - οι επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως με διαφορά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερχρέωσης καθώς περίπου 4 στις 10 έχει δυο ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.
4ον Μείωση του Φ.Π.Α και πληθωρισμός. Η ακρίβεια των πρώτων υλών, η κατακερματισμένη τροφοδοσία, τα μεταφορικά μαζί με την υψηλή έμμεση φορολογία οδηγούν σε αύξηση τιμών.
5ον Ψηφιακή κάρτα εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ 2) - στην εστίαση δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα, προσθέτει «διοικητικά βάρη» στην επιχείρηση. Εκτιμούμε ότι επί της ουσίας είναι ένα ανεφάρμοστο σύστημα, ειδικά στον κλάδο αυτό που απαιτεί άμεση ευελιξία και προσαρμοστικότητα
6ον Αξιοποίηση δημοσίου χώρου και φορτοεκφορτώσεις – οι θεμιτοί περιορισμοί στην αξιοποίηση του δημοσίου χώρου πρέπει να συμβαδίζουν με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, να διέπονται από λογικές ρυθμίσεις που θα εξετάζουν ανά περίπτωση και περιοχή τα πραγματικά δεδομένα. Το ήπιο και εύκρατο μεσογειακό κλίμα μας έχει δημιουργήσει την κουλτούρα των εξωτερικών χώρων, γεγονός πολλαπλά ωφέλιμο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο ισχύει και για τους κανόνες φορτοεκφόρτωσης που πρέπει εν όψει νέου συγκοινωνιακού και κυκλοφοριακού χάρτη της πόλης, να ενσωματώσουν τα λογικά αιτήματα της αγοράς και να μην μετακυλίουν το κόστος της αυστηροποίησης μόνον στους επαγγελματίες.
Για όλα αυτά ο επαγγελματίας έχει φωνή και επιλογή. Στις ερχόμενες εκλογές για το Ε.Ε.Θ μπορεί να αναδείξει εκείνες τις δυνάμεις που γνωρίζουν τα θέματα και μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις. Η «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών» έχει αποδείξει ότι ήταν και θα είναι στο πλευρό τους.
Όταν ξεκινά να αναφέρεται κανείς στον κλάδο της εστίασης, οφείλει να γνωρίζει ορισμένα βασικά μεγέθη που την αφορούν. Η εστίαση σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες της ελληνικής Οικονομίας - προσφέρει 8 έως 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης, με 400.000 απασχολούμενους και άλλους 100.000 που συνδράμουν και βοηθούν στις οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις. Σημειώστε επίσης πως ένα κατάστημα εστίασης για να πετύχει τον ίδιο τζίρο με ένα εμπορικό, χρειάζεται το διπλάσιο προσωπικό.
Άρα όταν οι άνθρωποι της εστίασης θέτουν ζητήματα, έχουν αιτήματα και επισημαίνουν προβλήματα, λάθη και παραλείψεις, πρέπει να ακούγονται δυνατά και καθαρά.
Εμείς ως «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών» οφείλουμε να αναδείξουμε τα ζητήματα της εστίασης και ερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις. Οι θέσεις του εστιάτορα, του επαγγελματία και επιχειρηματία του κλάδου πρέπει να πλαισιωθούν με επιχειρήματα και δεδομένα, ώστε να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης. Ειδικά για μια περιοχή όπως η Θεσσαλονίκη, με παράδοση τόσο στη γαστρονομία όσο και στην εστίαση, η υπόθεση αφορά την τοπική οικονομία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στον συνδυασμό μας συμμετέχει ως υποψήφιος στις εκλογές επαγγελματίας που διατηρεί ένα από τα παλαιότερα εν ενεργεία ΑΦΜ επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα έχουν σωρευθεί. Η πανδημία ήταν ένας τεράστιος σκόπελος για τον κλάδο παγκοσμίως. Όμως δεν μένουμε σε αυτό – είναι πίσω μας. Σήμερα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που χρήζουν άμεσων πρωτοβουλιών. Σωρευτικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε κατά 42% σε μόλις 12 μήνες.
1ον Το κόστος της ενέργειας είναι πάρα πολύ μεγάλο. Οι επιχειρήσεις της εστίασης εξαρτώνται και επηρεάζονται υπερβολικά από αυτό – απαιτείται μια δομική λύση από την ελληνική Πολιτεία. Σύμφωνα με στοιχεία, κατά μέσο όρο μία επιχείρηση του κλάδου πλήρωσε περίπου 9.000 ευρώ για ενέργεια το 2021, 14.000 το 2022 και 17.500 το 2023. Ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας και αυτό το ποσοστό όλο και μεγαλώνει ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου τονίζουν ότι το κόστος αυτό είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.
2ον Ελλιπής χρηματοδότηση. Για την εξέλιξη, τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της εστίασης, αλλά και για κάθε άλλη επιχειρηματική ανάγκη, η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι κρίσιμη. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου αυτού δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ αρκετοί αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια και ο τραπεζικός δανεισμός να είναι πάρα πολύ χαμηλός. Άρση του αποκλεισμού τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3ον Ληξιπρόθεσμες οφειλές - οι επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως με διαφορά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερχρέωσης καθώς περίπου 4 στις 10 έχει δυο ή και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.
4ον Μείωση του Φ.Π.Α και πληθωρισμός. Η ακρίβεια των πρώτων υλών, η κατακερματισμένη τροφοδοσία, τα μεταφορικά μαζί με την υψηλή έμμεση φορολογία οδηγούν σε αύξηση τιμών.
5ον Ψηφιακή κάρτα εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ 2) - στην εστίαση δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα, προσθέτει «διοικητικά βάρη» στην επιχείρηση. Εκτιμούμε ότι επί της ουσίας είναι ένα ανεφάρμοστο σύστημα, ειδικά στον κλάδο αυτό που απαιτεί άμεση ευελιξία και προσαρμοστικότητα
6ον Αξιοποίηση δημοσίου χώρου και φορτοεκφορτώσεις – οι θεμιτοί περιορισμοί στην αξιοποίηση του δημοσίου χώρου πρέπει να συμβαδίζουν με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, να διέπονται από λογικές ρυθμίσεις που θα εξετάζουν ανά περίπτωση και περιοχή τα πραγματικά δεδομένα. Το ήπιο και εύκρατο μεσογειακό κλίμα μας έχει δημιουργήσει την κουλτούρα των εξωτερικών χώρων, γεγονός πολλαπλά ωφέλιμο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο ισχύει και για τους κανόνες φορτοεκφόρτωσης που πρέπει εν όψει νέου συγκοινωνιακού και κυκλοφοριακού χάρτη της πόλης, να ενσωματώσουν τα λογικά αιτήματα της αγοράς και να μην μετακυλίουν το κόστος της αυστηροποίησης μόνον στους επαγγελματίες.
Για όλα αυτά ο επαγγελματίας έχει φωνή και επιλογή. Στις ερχόμενες εκλογές για το Ε.Ε.Θ μπορεί να αναδείξει εκείνες τις δυνάμεις που γνωρίζουν τα θέματα και μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις. Η «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών» έχει αποδείξει ότι ήταν και θα είναι στο πλευρό τους.
ΣΧΟΛΙΑ