ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Kαταιγίδα αυξήσεων στην εστίαση - «Kαίνε» οι τηγανητές πατάτες, «βαραίνει» το πιτόγυρο

Tα ανεξέλεγτα ανοδικά άλματα στις τιμές του ηλιέλαιου σφίγγουν τη θηλιά στον κλάδο - Ζήτημα επιβίωσης οι ανατιμήσεις - Μιλά στο makthes.gr ο πρόεδρος των εστιατόρων

 30/03/2022 07:00

Θεσσαλονίκη: Kαταιγίδα αυξήσεων στην εστίαση - «Kαίνε» οι τηγανητές πατάτες, «βαραίνει» το πιτόγυρο

Στέφανος Μαχτσίρας

Ούτε…οι τηγανητές πατάτες δεν γλιτώνουν από τις «διαστημικές» ανατιμήσεις, με τις αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους να καθίστανται αναπόφευκτες για τους εστιάτορες στη Θεσσαλονίκη καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα λουκέτα θα…πέσουν βροχή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ακόμα και τα…ιερά και όσια στις γαστριμαργικές προτιμήσεις των Ελλήνων, όπως το πιτόγυρο, επηρεάζονται με τις τιμές τους να διαγράφουν ξέφρενη ανοδική τροχιά. Σε κάποιες περιπτώσεις πωλούνται έως και 3,90 ευρώ έναντι 3,50 που πωλούνταν μέχρι πρότινος.

Η ακάθεκτη αύξηση των τιμών στο ηλιέλαιο, που ήρθε να προστεθεί στην ιλιγγιώδη άνοδο του ενεργειακού κόστους, προβληματίζει τους επαγγελματίες εστίασης, με κάποιους από αυτούς να σκέφτονται ακόμα και να τροποποιήσουν το μενού τους αφαιρώντας κλασικά και άκρως δημοφιλή πιάτα, όπως οι τηγανητές πατάτες. Η τιμή της μερίδας θα πάρει την ανηφόρα (δεν αποκλείεται να σημειωθούν αυξήσεις 10% έναντι του προηγούμενου διαστήματος).

Ήδη ισχύει πλαφόν δυο συσκευασιών δεκάλιτρου ελαιολάδου ανά ΑΦΜ επιχείρησης, κάτι που δυσκολεύει περαιτέρω τις κινήσεις των επαγγελματιών. Οι τιμές στο ηλιέλαιο σημειώνουν αύξηση της τάξης του 30% - 40%. Από 17 - 19 ευρώ τώρα η τιμή εκτοξεύτηκε στα 35 έως 37 ευρώ το 10λιτρο δοχείο.

«Δεν υπάρχει φως, τα μαγαζιά δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή, πάμε χάλια, μόνο τα Σαββατοκύριακα δουλεύουμε, τις καθημερινές δεν υπάρχει ψυχή. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, καταδικάζουν τον κλάδο ενώ οι ανατιμήσεις επηρεάζουν και τους πελάτες, η κίνηση έχει πέσει στα τάρταρα. Δεν γίνεται να μην υπάρξουν αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους, κάθε εβδομάδα ψωνίζουμε πιο ακριβά, ειδικά το ηλιέλαιο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Το μαρτύριο διαρκείας του κλάδου μοιάζει να μην έχει ορατό τέλος με τους επιχειρηματίες να βάλλονται από παντού, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθια τα μαγαζιά τους.

Σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, το υψηλό κόστος ζωοτροφών, αλλά και η αύξηση της ενέργειας έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του κρέατος. Οι χονδρικές τιμές της κεντρικής αγοράς, δείχνουν ότι τα αρνάκια πωλούνται από 6,50 ευρώ ως 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι το εύρος τιμών ήταν 5,30 – 5,80 ευρώ. Επίσης, τα κατσικάκια πωλούνται ως και 7,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 6 ευρώ το κιλό

Πανδημία, εκτίναξη τιμών των πρώτων υλών και οικονομική ένδεια των πελατών συνθέτουν ένα μενού που…βαρυστομαχιάζει την εστίαση, βάζοντάς τη ξανά στα σχοινιά.

Ούτε…οι τηγανητές πατάτες δεν γλιτώνουν από τις «διαστημικές» ανατιμήσεις, με τις αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους να καθίστανται αναπόφευκτες για τους εστιάτορες στη Θεσσαλονίκη καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα λουκέτα θα…πέσουν βροχή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ακόμα και τα…ιερά και όσια στις γαστριμαργικές προτιμήσεις των Ελλήνων, όπως το πιτόγυρο, επηρεάζονται με τις τιμές τους να διαγράφουν ξέφρενη ανοδική τροχιά. Σε κάποιες περιπτώσεις πωλούνται έως και 3,90 ευρώ έναντι 3,50 που πωλούνταν μέχρι πρότινος.

Η ακάθεκτη αύξηση των τιμών στο ηλιέλαιο, που ήρθε να προστεθεί στην ιλιγγιώδη άνοδο του ενεργειακού κόστους, προβληματίζει τους επαγγελματίες εστίασης, με κάποιους από αυτούς να σκέφτονται ακόμα και να τροποποιήσουν το μενού τους αφαιρώντας κλασικά και άκρως δημοφιλή πιάτα, όπως οι τηγανητές πατάτες. Η τιμή της μερίδας θα πάρει την ανηφόρα (δεν αποκλείεται να σημειωθούν αυξήσεις 10% έναντι του προηγούμενου διαστήματος).

Ήδη ισχύει πλαφόν δυο συσκευασιών δεκάλιτρου ελαιολάδου ανά ΑΦΜ επιχείρησης, κάτι που δυσκολεύει περαιτέρω τις κινήσεις των επαγγελματιών. Οι τιμές στο ηλιέλαιο σημειώνουν αύξηση της τάξης του 30% - 40%. Από 17 - 19 ευρώ τώρα η τιμή εκτοξεύτηκε στα 35 έως 37 ευρώ το 10λιτρο δοχείο.

«Δεν υπάρχει φως, τα μαγαζιά δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή, πάμε χάλια, μόνο τα Σαββατοκύριακα δουλεύουμε, τις καθημερινές δεν υπάρχει ψυχή. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, καταδικάζουν τον κλάδο ενώ οι ανατιμήσεις επηρεάζουν και τους πελάτες, η κίνηση έχει πέσει στα τάρταρα. Δεν γίνεται να μην υπάρξουν αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους, κάθε εβδομάδα ψωνίζουμε πιο ακριβά, ειδικά το ηλιέλαιο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Το μαρτύριο διαρκείας του κλάδου μοιάζει να μην έχει ορατό τέλος με τους επιχειρηματίες να βάλλονται από παντού, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθια τα μαγαζιά τους.

Σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, το υψηλό κόστος ζωοτροφών, αλλά και η αύξηση της ενέργειας έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του κρέατος. Οι χονδρικές τιμές της κεντρικής αγοράς, δείχνουν ότι τα αρνάκια πωλούνται από 6,50 ευρώ ως 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι το εύρος τιμών ήταν 5,30 – 5,80 ευρώ. Επίσης, τα κατσικάκια πωλούνται ως και 7,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 6 ευρώ το κιλό

Πανδημία, εκτίναξη τιμών των πρώτων υλών και οικονομική ένδεια των πελατών συνθέτουν ένα μενού που…βαρυστομαχιάζει την εστίαση, βάζοντάς τη ξανά στα σχοινιά.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία