Θεσσαλονίκη: Νέο τοπίο στην κτηματαγορά - Πώς θα «ξεκλειδώσει» η προσφορά κατοικίας
17/09/2024 07:00
17/09/2024 07:00
Του Μανώλη Στεφανίδη
Xειρόφρενο στα Airbnb, γκάζι στις μακροχρόνιες μισθώσεις και ξεκλείδωμα κλειστών διαμερισμάτων για να αυξηθεί η προσφορά κατοικίας και να πάρουν τον κατήφορο οι τιμές, στοχεύει να πετύχει η κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ώρα που η στεγαστική κρίση και τα απλησίαστα ενοίκια χτυπούν αλύπητα τους ενοικιαστές, η κυβέρνηση επιχειρεί με στοχευμένες παρεμβάσεις να δώσει λύσεις, αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα λειανθούν οι επιπτώσεις ενός ζητήματος που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και για το οποίο το οικονομικό επιτελείο αδράνησε αδικαιολόγητα για μεγάλο διάστημα, με τις τιμές να ξεφεύγουν…
Οι παρεμβάσεις που ξεδιπλώθηκαν διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα στο Real Estate της Θεσσαλονίκης με κερδισμένους και χαμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανάλογα με το ποιον δρόμο θα διαλέξουν.
Ενδεικτικό είναι πως η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 «έγραψε»12,1% στη Θεσσαλονίκη (πρωταθλήτρια πανελλαδικά), βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΤτΕ.
Η κτηματαγορά της πόλης προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα νέα μέτρα με τους ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων και σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) να ζυγίζουν τις επιλογές τους, την ώρα που όσοι αναζητούν, πολλές φορές μάταια, προσιτή στέγη, ελπίζουν σε πτώση των μισθωμάτων.
Τι αλλάζει για Airbnb και «κλειδωμένα» ακίνητα
Το νέο τοπίο που σκιαγραφείται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και «ξεχασμένα» ακίνητα έχει ως εξής:
1) Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
2) Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
3) Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο με προοπτική επέκτασης του μέτρου και σε άλλες «κορεσμένες» περιοχές. Για την ώρα πάντως η Θεσσαλονίκη δεν «κινδυνεύει» με τον αριθμό των κλινών Airbnb να αυξάνεται διαρκώς αλλά σε ανεκτά όρια.
Τρεις προϋποθέσεις υπάρχουν για να έχουν οι ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, που θα τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση, την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος.
1) Να ήταν κλειστά τα ακίνητα για τρία χρόνια.
2) Να νοικιαστούν έως το τέλος του 2025.
3) Να είναι έως 120 τετραγωνικά μέτρα.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το 2023 υπήρχαν περίπου 600.000 κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα, ενώ από τα κλειστά ακίνητα στην τριετία 2020-2022 μόνο 7.000 ή το 1,2% διατέθηκαν για μίσθωση.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση υιοθετεί παλαιότερη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ (Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) που προβλέπει 100% φοροαπαλλαγή αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς διάρκειας, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31/12/2023.
Το στοίχημα των 70.000 ακινήτων στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της κτηματαγοράς έχουν τουλάχιστον 70.000 ακίνητα (αυτό δεν σημαίνει πως όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κύρια κατοικία καθώς πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά για λόγους που έχουν να κάνουν με κληρονομιές ενώ άλλα για να βγουν στην αγορά ενδέχεται να χρειάζονται ριζική ανακαίνιση).
Bάσει στοιχείων του insideairbnb.com στον δήμο Θεσσαλονίκης υπολογίζεται πως από τα 4.075 καταχωρημένα ακίνητα, τα 3.046 διατέθηκαν τον τελευταίο χρόνο για βραχυχρόνια μίσθωση.
Πολλά από αυτά αφορούν πρώην βιοτεχνικούς χώρους και πρώην γραφεία, δηλαδή χώρους που δεν είχαν πιο πριν οικιστική χρήση και συνεπώς δεν έλειψαν από τους μόνιμους κατοίκους.
Την χρονιά που διανύουμε, εκτιμάται πως τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ πανελλαδικά με σημαντικά οφέλη για το κράτος και την οικονομία.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% από τα περίπου 150.000 ακίνητα (πανελλαδικά) που είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση θα μεταφερθεί στη μακροχρόνια κερδίζοντας την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.
Στη Θεσσαλονίκη το 10% μεταφράζεται σε περίπου 400 ακίνητα που μπορεί να μεταφερθούν στην παραδοσιακή μακροχρόνια μίσθωση.
Ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες
Σημειώνεται ότι σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές 15%-45%. Συγκεκριμένα, για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω φορολογούνται με 45%.
Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, ένας ιδιοκτήτης που θα «ανοίξει» το σπίτι και θα το εκμισθώσει έναντι 600 ευρώ (7.200 ευρώ τον χρόνο) θα γλιτώνει 1.080 ευρώ τον χρόνο από την εφορία και συνολικά 3.240 ευρώ στην τριετία.
Παράλληλα, ιδιοκτήτης που διέθετε το ακίνητο του σε βραχυχρόνια μίσθωση και λάμβανε 20.000 ευρώ, πλήρωνε στην εφορία 4.600 ευρώ, με το καθαρό ποσό να διαμορφώνεται στα 15.400 ευρώ. Βέβαια, από το ποσό αυτό κατέβαλε και κάποια για τον καθαρισμό του ακινήτου και το καθάρισμα στα κλινοσκεπάσματα.
Στην περίπτωση που μεταπηδήσει στη μακροχρόνια και το μισθώνει έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνει τον χρόνο 12.000 ευρώ. Ο φόρος του θα είναι μηδενικός για τρία χρόνια. Δηλαδή θα γλιτώνει 1.800 ευρώ τον χρόνο.
Πολύ σκληρό για να… τα παρατήσει το Airbnb
Βέβαια και πάλι το κέρδος που έχει με την διάθεση του ακινήτου στην βραχυχρόνια μίσθωση (15.400 ευρώ), ακόμα και με τον φόρο που δίνει στην εφορία είναι μεγαλύτερο, κατά 3.400 ευρώ, από την διάθεση του ακινήτου στην μακροχρόνια μίσθωση.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη εφόσον το ακίνητο είναι… παροπλισμένο και εκτός αγοράς. Αν ο ιδιοκτήτης το νοικιάσει θα κερδίσει ποσό ίσο με το μίσθωμα (καθαρό κέρδος), αφού απαλλάσσεται από τον φόρο για τρία χρόνια.
Αν όμως το ακίνητο χρειάζεται ολικό λίφτινγκ με ριζική ανακαίνιση, ο ιδιοκτήτης θα βγάλει τα κομπιουτεράκια για να υπολογίσει αν συμφέρει να ρίξει χρήματα στην ανακαίνιση για να νοικιάσει το σπίτι.
Οι φοροαπαλλαγές συνδυάζονται και με τα μπόνους που παρέχει η κυβέρνηση για ανακαίνιση. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» το οποίο «τρέχει» καθώς η πλατφόρμα για τις αιτήσεις είναι ανοιχτή, αναμένεται να γίνει πιο ελκυστικό καθώς θα αυξηθεί το ποσοστό της επιδότησης επί των δαπανών ανακαίνισης στο 60% από 40% που ισχύει σήμερα και θα ανέβει το ανώτατο όριο δαπανών από τα 10.000 ευρώ ενδεχομένως στα 15.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται αύξηση και του ποσοστού της προκαταβολής.
Έρχεται… ανακαινισμένο «Σπίτι μου» 2 δισ. ευρώ
Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι Μου II», ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό. Ο νέος κύκλος αναμένεται να τρέξει το μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέα αύξηση των τιμών το προσεχές διάστημα.
Στο νέο πρόγραμμα, θα υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25-39 ετών σε 49-50 έτη. Επίσης, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια με αύξηση του ορίου στις 20.000 € από 16.000 € για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά.
Τις… πόρτες στο νέο «Σπίτι μου» εκτιμάται πως θα ανοίξουν και όσοι έμειναν εκτός του πρώτου προγράμματος, είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων είτε γιατί δεν κατάφεραν να βρουν κατάλληλο ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
Μόλις έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει νέος διευρυμένος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», υπήρξε άμεση κινητοποίηση στην αγορά κατοικιών, με αύξηση των ζητούμενων τιμών ακόμη και κατά 10% με την αλυσίδα της κτηματαγοράς να φοβάται επανάληψη του φαινομένου στρέβλωσης που σημειώθηκε κατά τον πρώτο κύκλο του προγράμματος με τις τιμές να τραβούν την ανηφόρα από την «τεχνητή» αύξηση της ζήτησης.
Μένει να φανεί κατά πόσο θα συμβεί κάτι ανάλογο και τώρα με τον νέο κύκλο του προγράμματος.
Στο πρώτο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους 1 δισ. ευρώ, 9.155 νοικοκυριά πανελλαδικά απέκτησαν ή θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι (καθώς ορισμένα δάνεια είναι σε διαδικασία έγκρισης), με το 58% των εγκεκριμένων δανείων να αφορά νέα ζευγάρια, ενώ το 87% αφορούσε δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω 24.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 40.000.
Στη Θεσσαλονίκη (στον κεντρικό δήμο), βάσει στοιχείων της ΔΥΠΑ, αγοράστηκαν 369 σπίτια αξίας 37 εκατ. ευρώ.
Στην νέα εκδοχή του προγράμματος, αναμένεται να αρθεί και το κριτήριο της παλαιότητας κτιρίων έως 15 ετών, το οποίο θα διευρυνθεί στα 30 έτη χρόνια, με στόχο να είναι εφικτή κάλυψη των αναγκών σε κατοικίες.
Για ποιους πετσοκόβεται ο ΕΝΦΙΑ
Επιπλέον, σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι αποφασίσουν να ασφαλίσουν τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με το σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ θα μειώνεται κατά 20% για όσους ιδιοκτήτες με περιουσία έως 500.000 ασφαλίσουν τα ακίνητα τους και 10% για πάνω από το ποσό αυτό. Επιπρόσθετα όσοι μείνουν χωρίς ασφάλιση, δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Για παράδειγμα στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 850 ευρώ θα καταβάλλει το 2025 στην περίπτωση που ασφαλίσει το ακίνητο του 680 ευρώ. Δηλαδή θα κερδίσει 120 ευρώ ετησίως και για όσο διατηρεί την ασφαλιστική κάλυψη του ακινήτου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.2024
Του Μανώλη Στεφανίδη
Xειρόφρενο στα Airbnb, γκάζι στις μακροχρόνιες μισθώσεις και ξεκλείδωμα κλειστών διαμερισμάτων για να αυξηθεί η προσφορά κατοικίας και να πάρουν τον κατήφορο οι τιμές, στοχεύει να πετύχει η κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ώρα που η στεγαστική κρίση και τα απλησίαστα ενοίκια χτυπούν αλύπητα τους ενοικιαστές, η κυβέρνηση επιχειρεί με στοχευμένες παρεμβάσεις να δώσει λύσεις, αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα λειανθούν οι επιπτώσεις ενός ζητήματος που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και για το οποίο το οικονομικό επιτελείο αδράνησε αδικαιολόγητα για μεγάλο διάστημα, με τις τιμές να ξεφεύγουν…
Οι παρεμβάσεις που ξεδιπλώθηκαν διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα στο Real Estate της Θεσσαλονίκης με κερδισμένους και χαμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανάλογα με το ποιον δρόμο θα διαλέξουν.
Ενδεικτικό είναι πως η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 «έγραψε»12,1% στη Θεσσαλονίκη (πρωταθλήτρια πανελλαδικά), βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΤτΕ.
Η κτηματαγορά της πόλης προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα νέα μέτρα με τους ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων και σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) να ζυγίζουν τις επιλογές τους, την ώρα που όσοι αναζητούν, πολλές φορές μάταια, προσιτή στέγη, ελπίζουν σε πτώση των μισθωμάτων.
Τι αλλάζει για Airbnb και «κλειδωμένα» ακίνητα
Το νέο τοπίο που σκιαγραφείται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και «ξεχασμένα» ακίνητα έχει ως εξής:
1) Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
2) Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
3) Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο με προοπτική επέκτασης του μέτρου και σε άλλες «κορεσμένες» περιοχές. Για την ώρα πάντως η Θεσσαλονίκη δεν «κινδυνεύει» με τον αριθμό των κλινών Airbnb να αυξάνεται διαρκώς αλλά σε ανεκτά όρια.
Τρεις προϋποθέσεις υπάρχουν για να έχουν οι ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, που θα τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση, την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος.
1) Να ήταν κλειστά τα ακίνητα για τρία χρόνια.
2) Να νοικιαστούν έως το τέλος του 2025.
3) Να είναι έως 120 τετραγωνικά μέτρα.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το 2023 υπήρχαν περίπου 600.000 κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα, ενώ από τα κλειστά ακίνητα στην τριετία 2020-2022 μόνο 7.000 ή το 1,2% διατέθηκαν για μίσθωση.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση υιοθετεί παλαιότερη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ (Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) που προβλέπει 100% φοροαπαλλαγή αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς διάρκειας, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31/12/2023.
Το στοίχημα των 70.000 ακινήτων στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της κτηματαγοράς έχουν τουλάχιστον 70.000 ακίνητα (αυτό δεν σημαίνει πως όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κύρια κατοικία καθώς πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά για λόγους που έχουν να κάνουν με κληρονομιές ενώ άλλα για να βγουν στην αγορά ενδέχεται να χρειάζονται ριζική ανακαίνιση).
Bάσει στοιχείων του insideairbnb.com στον δήμο Θεσσαλονίκης υπολογίζεται πως από τα 4.075 καταχωρημένα ακίνητα, τα 3.046 διατέθηκαν τον τελευταίο χρόνο για βραχυχρόνια μίσθωση.
Πολλά από αυτά αφορούν πρώην βιοτεχνικούς χώρους και πρώην γραφεία, δηλαδή χώρους που δεν είχαν πιο πριν οικιστική χρήση και συνεπώς δεν έλειψαν από τους μόνιμους κατοίκους.
Την χρονιά που διανύουμε, εκτιμάται πως τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ πανελλαδικά με σημαντικά οφέλη για το κράτος και την οικονομία.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% από τα περίπου 150.000 ακίνητα (πανελλαδικά) που είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση θα μεταφερθεί στη μακροχρόνια κερδίζοντας την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος.
Στη Θεσσαλονίκη το 10% μεταφράζεται σε περίπου 400 ακίνητα που μπορεί να μεταφερθούν στην παραδοσιακή μακροχρόνια μίσθωση.
Ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες
Σημειώνεται ότι σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές 15%-45%. Συγκεκριμένα, για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω φορολογούνται με 45%.
Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, ένας ιδιοκτήτης που θα «ανοίξει» το σπίτι και θα το εκμισθώσει έναντι 600 ευρώ (7.200 ευρώ τον χρόνο) θα γλιτώνει 1.080 ευρώ τον χρόνο από την εφορία και συνολικά 3.240 ευρώ στην τριετία.
Παράλληλα, ιδιοκτήτης που διέθετε το ακίνητο του σε βραχυχρόνια μίσθωση και λάμβανε 20.000 ευρώ, πλήρωνε στην εφορία 4.600 ευρώ, με το καθαρό ποσό να διαμορφώνεται στα 15.400 ευρώ. Βέβαια, από το ποσό αυτό κατέβαλε και κάποια για τον καθαρισμό του ακινήτου και το καθάρισμα στα κλινοσκεπάσματα.
Στην περίπτωση που μεταπηδήσει στη μακροχρόνια και το μισθώνει έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνει τον χρόνο 12.000 ευρώ. Ο φόρος του θα είναι μηδενικός για τρία χρόνια. Δηλαδή θα γλιτώνει 1.800 ευρώ τον χρόνο.
Πολύ σκληρό για να… τα παρατήσει το Airbnb
Βέβαια και πάλι το κέρδος που έχει με την διάθεση του ακινήτου στην βραχυχρόνια μίσθωση (15.400 ευρώ), ακόμα και με τον φόρο που δίνει στην εφορία είναι μεγαλύτερο, κατά 3.400 ευρώ, από την διάθεση του ακινήτου στην μακροχρόνια μίσθωση.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη εφόσον το ακίνητο είναι… παροπλισμένο και εκτός αγοράς. Αν ο ιδιοκτήτης το νοικιάσει θα κερδίσει ποσό ίσο με το μίσθωμα (καθαρό κέρδος), αφού απαλλάσσεται από τον φόρο για τρία χρόνια.
Αν όμως το ακίνητο χρειάζεται ολικό λίφτινγκ με ριζική ανακαίνιση, ο ιδιοκτήτης θα βγάλει τα κομπιουτεράκια για να υπολογίσει αν συμφέρει να ρίξει χρήματα στην ανακαίνιση για να νοικιάσει το σπίτι.
Οι φοροαπαλλαγές συνδυάζονται και με τα μπόνους που παρέχει η κυβέρνηση για ανακαίνιση. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» το οποίο «τρέχει» καθώς η πλατφόρμα για τις αιτήσεις είναι ανοιχτή, αναμένεται να γίνει πιο ελκυστικό καθώς θα αυξηθεί το ποσοστό της επιδότησης επί των δαπανών ανακαίνισης στο 60% από 40% που ισχύει σήμερα και θα ανέβει το ανώτατο όριο δαπανών από τα 10.000 ευρώ ενδεχομένως στα 15.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται αύξηση και του ποσοστού της προκαταβολής.
Έρχεται… ανακαινισμένο «Σπίτι μου» 2 δισ. ευρώ
Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι Μου II», ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό. Ο νέος κύκλος αναμένεται να τρέξει το μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει νέα αύξηση των τιμών το προσεχές διάστημα.
Στο νέο πρόγραμμα, θα υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25-39 ετών σε 49-50 έτη. Επίσης, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια με αύξηση του ορίου στις 20.000 € από 16.000 € για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά.
Τις… πόρτες στο νέο «Σπίτι μου» εκτιμάται πως θα ανοίξουν και όσοι έμειναν εκτός του πρώτου προγράμματος, είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων είτε γιατί δεν κατάφεραν να βρουν κατάλληλο ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
Μόλις έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει νέος διευρυμένος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», υπήρξε άμεση κινητοποίηση στην αγορά κατοικιών, με αύξηση των ζητούμενων τιμών ακόμη και κατά 10% με την αλυσίδα της κτηματαγοράς να φοβάται επανάληψη του φαινομένου στρέβλωσης που σημειώθηκε κατά τον πρώτο κύκλο του προγράμματος με τις τιμές να τραβούν την ανηφόρα από την «τεχνητή» αύξηση της ζήτησης.
Μένει να φανεί κατά πόσο θα συμβεί κάτι ανάλογο και τώρα με τον νέο κύκλο του προγράμματος.
Στο πρώτο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους 1 δισ. ευρώ, 9.155 νοικοκυριά πανελλαδικά απέκτησαν ή θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι (καθώς ορισμένα δάνεια είναι σε διαδικασία έγκρισης), με το 58% των εγκεκριμένων δανείων να αφορά νέα ζευγάρια, ενώ το 87% αφορούσε δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω 24.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 40.000.
Στη Θεσσαλονίκη (στον κεντρικό δήμο), βάσει στοιχείων της ΔΥΠΑ, αγοράστηκαν 369 σπίτια αξίας 37 εκατ. ευρώ.
Στην νέα εκδοχή του προγράμματος, αναμένεται να αρθεί και το κριτήριο της παλαιότητας κτιρίων έως 15 ετών, το οποίο θα διευρυνθεί στα 30 έτη χρόνια, με στόχο να είναι εφικτή κάλυψη των αναγκών σε κατοικίες.
Για ποιους πετσοκόβεται ο ΕΝΦΙΑ
Επιπλέον, σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι αποφασίσουν να ασφαλίσουν τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με το σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ θα μειώνεται κατά 20% για όσους ιδιοκτήτες με περιουσία έως 500.000 ασφαλίσουν τα ακίνητα τους και 10% για πάνω από το ποσό αυτό. Επιπρόσθετα όσοι μείνουν χωρίς ασφάλιση, δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Για παράδειγμα στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 850 ευρώ θα καταβάλλει το 2025 στην περίπτωση που ασφαλίσει το ακίνητο του 680 ευρώ. Δηλαδή θα κερδίσει 120 ευρώ ετησίως και για όσο διατηρεί την ασφαλιστική κάλυψη του ακινήτου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.2024
ΣΧΟΛΙΑ