Θεσσαλονίκη: «Πετάει» η γαλοπούλα - Πόσο θα κοστίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
24/12/2022 08:00
24/12/2022 08:00
Mία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην τελική ευθεία των αγορών και των προετοιμασιών για το εορταστικό τραπέζι η «συνταγή» για το οποίο περνά φέτος αναγκαστικά από τις ανατιμήσεις.
Σε επικίνδυνα... ανοδική τροχιά σε σχέση με πέρσι κινούνται οι τιμές των βασικών «πρωταγωνιστών» των ημερών με γαλοπούλα, αμνοερίφια, χοιρινό, μοσχάρι, πατάτες, λαχανικά αλλά και κουραμπιέδες και μελομακάρονα να πρωταγωνιστούν στις αυξήσεις, την ώρα που η κίνηση στην αγορά κορυφώνεται φτάνοντας στα Χριστούγεννα με μικρούς και μεγάλους να ετοιμάζονται να λάβουν θέσεις γύρω από το τραπέζι.
Τη χρονιά που σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά, όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όπως κρέατα, τυροκομικά, ψωμί, αναψυκτικά, ποτά αλλά και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, έχουν πέσει... στα δίχτυα των ανατιμήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών.
Βάσει της εκτίμησης του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το φετινό τραπέζι θα είναι πιο «αλμυρό» κατά περίπου 11-12% συγκριτικά με πέρσι.
Το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, 6 έως 8 ατόμων, κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο, δείχνουν πως σε διάστημα ενός έτους, καταγράφηκε αύξηση 15% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Την «κούρσα» των ανατιμήσεων, οδηγούν γαλακτοκομικά με αύξηση 25,3%, έλαια και λίπη με 20,4%, ψωμί και δημητριακά με 18,7% και ακολουθούν τα κρέατα με 16,7%.
Αυξημένες είναι και οι τιμές στα κηπευτικά με τη χονδρική τιμή στις πατάτες να έχει διαμορφωθεί στα 0,65 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι ήταν στα 0,45 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια στα 0,30 ευρώ το τεμάχιο από 0,25 πέρυσι.
Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές και των τυροκομικών εμφανίζοντας μεσοσταθμική αύξηση κατά 24%, κάτι που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε σχέση με πέρσι.
«Η αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών και του σιταριού, εξαιτίας και του πολέμου, στο ενεργειακό κόστος και στα μεταφορικά είναι οι βασικοί παράγοντες που ανεβάζουν τις τιμές ενώ και η εγχώρια παραγωγή κρεάτων φθίνει», σημειώνει στο makthes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης.
«Οι τιμές για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα κρέατα, σε σχέση με το τραπέζι του 2021, είναι αυξημένες 20%-30% στα κρεοπωλεία της πόλης. Προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις αυξήσεις καθώς γνωρίζουμε τις δυσκολίες των καταναλωτών. Το θετικό είναι πως υπάρχει σταθεροποίηση το τελευταίο τρίμηνο στις τιμές, εκτιμώ πως από το νέο έτος ίσως υπάρξουν τάσεις υποχώρησης», επισημαίνει.
Παράλληλα, συστήνει στους καταναλωτές να επιλέξουν το κρεοπωλείο της γειτονιάς τους για τις αγορές τους.
Ο τελικός λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:
Η γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής, της οποίας το κόστος παραγωγής σημειώνει άλματα, από 8,5 – 9 ευρώ πέρσι, φέτος «φλερτάρει» έντονα με τα 10 ευρώ το κιλό (αύξηση περί το 5%).
Το χοιρινό πωλείται από 6,50 - 7,50 ευρώ το κιλό (5 - 6,50 ευρώ το 2021).
Το μοσχάρι φέτος πωλείται από 11 - 13 ευρώ το κιλό (9 - 11 ευρώ πέρσι το 2021).
Το κοτόπουλο αγγίζει τα 4,5 ευρώ.
Κατσίκι και αρνί από 9 - 10 ευρώ/κιλό πέρσι, φέτος κυμαίνονται κοντά στα 12 - 13 ευρώ.
Το λουκάνικο περί τα 7,5 ευρώ.
19/12/2022 07:00
24/12/2022 13:35
Mία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην τελική ευθεία των αγορών και των προετοιμασιών για το εορταστικό τραπέζι η «συνταγή» για το οποίο περνά φέτος αναγκαστικά από τις ανατιμήσεις.
Σε επικίνδυνα... ανοδική τροχιά σε σχέση με πέρσι κινούνται οι τιμές των βασικών «πρωταγωνιστών» των ημερών με γαλοπούλα, αμνοερίφια, χοιρινό, μοσχάρι, πατάτες, λαχανικά αλλά και κουραμπιέδες και μελομακάρονα να πρωταγωνιστούν στις αυξήσεις, την ώρα που η κίνηση στην αγορά κορυφώνεται φτάνοντας στα Χριστούγεννα με μικρούς και μεγάλους να ετοιμάζονται να λάβουν θέσεις γύρω από το τραπέζι.
Τη χρονιά που σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά, όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όπως κρέατα, τυροκομικά, ψωμί, αναψυκτικά, ποτά αλλά και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, έχουν πέσει... στα δίχτυα των ανατιμήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών.
Βάσει της εκτίμησης του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), το φετινό τραπέζι θα είναι πιο «αλμυρό» κατά περίπου 11-12% συγκριτικά με πέρσι.
Το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, 6 έως 8 ατόμων, κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο, δείχνουν πως σε διάστημα ενός έτους, καταγράφηκε αύξηση 15% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Την «κούρσα» των ανατιμήσεων, οδηγούν γαλακτοκομικά με αύξηση 25,3%, έλαια και λίπη με 20,4%, ψωμί και δημητριακά με 18,7% και ακολουθούν τα κρέατα με 16,7%.
Αυξημένες είναι και οι τιμές στα κηπευτικά με τη χονδρική τιμή στις πατάτες να έχει διαμορφωθεί στα 0,65 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι ήταν στα 0,45 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια στα 0,30 ευρώ το τεμάχιο από 0,25 πέρυσι.
Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές και των τυροκομικών εμφανίζοντας μεσοσταθμική αύξηση κατά 24%, κάτι που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε σχέση με πέρσι.
«Η αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών και του σιταριού, εξαιτίας και του πολέμου, στο ενεργειακό κόστος και στα μεταφορικά είναι οι βασικοί παράγοντες που ανεβάζουν τις τιμές ενώ και η εγχώρια παραγωγή κρεάτων φθίνει», σημειώνει στο makthes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης.
«Οι τιμές για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα κρέατα, σε σχέση με το τραπέζι του 2021, είναι αυξημένες 20%-30% στα κρεοπωλεία της πόλης. Προσπαθούμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις αυξήσεις καθώς γνωρίζουμε τις δυσκολίες των καταναλωτών. Το θετικό είναι πως υπάρχει σταθεροποίηση το τελευταίο τρίμηνο στις τιμές, εκτιμώ πως από το νέο έτος ίσως υπάρξουν τάσεις υποχώρησης», επισημαίνει.
Παράλληλα, συστήνει στους καταναλωτές να επιλέξουν το κρεοπωλείο της γειτονιάς τους για τις αγορές τους.
Ο τελικός λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:
Η γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής, της οποίας το κόστος παραγωγής σημειώνει άλματα, από 8,5 – 9 ευρώ πέρσι, φέτος «φλερτάρει» έντονα με τα 10 ευρώ το κιλό (αύξηση περί το 5%).
Το χοιρινό πωλείται από 6,50 - 7,50 ευρώ το κιλό (5 - 6,50 ευρώ το 2021).
Το μοσχάρι φέτος πωλείται από 11 - 13 ευρώ το κιλό (9 - 11 ευρώ πέρσι το 2021).
Το κοτόπουλο αγγίζει τα 4,5 ευρώ.
Κατσίκι και αρνί από 9 - 10 ευρώ/κιλό πέρσι, φέτος κυμαίνονται κοντά στα 12 - 13 ευρώ.
Το λουκάνικο περί τα 7,5 ευρώ.
ΣΧΟΛΙΑ