ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πιτόγυρο σαν να λέμε…χαβιάρι - Στα σχοινιά η εστίαση από τις αυξήσεις - φωτιά

Kαλπάζει η ακρίβεια, στα τάρταρα η κίνηση – Ίπτανται οι τιμές στο σουβλάκι - Τι λέει στο makthes.gr ο πρόεδρος των εστιατόρων

 27/05/2022 07:00

Θεσσαλονίκη: Πιτόγυρο σαν να λέμε…χαβιάρι - Στα σχοινιά η εστίαση από τις αυξήσεις - φωτιά

Στέφανος Μαχτσίρας

Οι σαρωτικές ανατιμήσεις παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους χωρίς να κάνουν καμία διάκριση. Το σουβλάκι ακριβαίνει διαρκώς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να θεωρηθεί είδος…πολυτελείας. Οι τιμές για μία πίτα γύρο και μία πίτα με σουβλάκι στη Θεσσαλονίκη φτάνουν ακόμη και τα 4 ευρώ (βάζοντας πλώρη για τα 5 ευρώ) ενώ την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του κλάδου ανησυχούν για τις πανάκριβες πρώτες ύλες και την μειωμένη κίνηση (πέρα από τα Σαββατοκύριακα) που όσο προχωρά το καλοκαίρι θα λιγοστεύει ακόμα περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, ούτε…οι τηγανητές πατάτες δεν γλιτώνουν από τις «διαστημικές» ανατιμήσεις, με τις αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους να καθίστανται αναπόφευκτες για τους εστιάτορες στη Θεσσαλονίκη καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα λουκέτα θα…πέσουν βροχή. Αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων επηρεάζονται με τις τιμές τους να διαγράφουν ξέφρενη ανοδική τροχιά και τους πολίτες να κόβουν από παντού για να τα βγάλουν πέρα.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τιμές για το παραδοσιακό πιτόγυρο (σουβλάκι με πίτα ή ψωμάκι) ίπτανται αγγίζοντας τα 4 ευρώ (από 3,50 – 3,90), με λίαν πιθανό το ενδεχόμενο και για κατάκτηση νέων…κορυφών στο προσεχές μέλλον, όσο δεν τιθασεύεται η ακρίβεια. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως η έλλειψη πρώτων υλών ανεβάζει τις τιμές και εκμηδενίζει το κέρδος, καθιστώντας τις αυξήσεις αναπόφευκτες. Περίπου 0,20-0,30 ευρώ είναι πιο φθηνά στα συνοικιακά ψητοπωλεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Δεν υπάρχει φως, τα μαγαζιά δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Μόνο τα Σαββατοκύριακα δουλεύουμε, τις καθημερινές δυσκολευόμαστε, πάμε σαν τον κάβουρα με βήματα ανάποδα, καλύτερη είναι η κατάσταση στα μαγαζιά του κέντρου αν και τα έξοδα εκεί είναι αυξημένα. Όσο προχωρά το καλοκαίρι και ο κόσμος πάει στις παραλίες η κίνηση θα περιορίζεται ακόμα περισσότερο. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, καταδικάζουν τον κλάδο ενώ οι ανατιμήσεις επηρεάζουν και τους πελάτες, η κίνηση έχει πέσει στα τάρταρα. Οι πολίτες δυσκολεύονται την ώρα που όλα αυξάνονται, δεν τους περισσεύουν για να βγουν έξω, θα τα δώσουν στο σούπερ μάρκετ. Δεν γίνεται να μην υπάρξουν αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους, τίθεται ζήτημα επιβίωσης, περιμένουμε να δούμε τις μειώσεις στο ρεύμα», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

«Οι τιμές σε ηλιέλαιο σπορέλαιο ναι μεν σταθεροποιήθηκαν πλέον αλλά σε επίπεδα 300% πάνω από τα προπολεμικά, δεν υπάρχει επιλογή, αν δεν αυξήσουμε τις τιμές δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί», καταλήγει.

Εκτίναξη τιμών των πρώτων υλών και οικονομική ένδεια των πελατών με την πανδημία να ξεχνιέται σταδιακά συνθέτουν ένα δύσπεπτο μενού που…βαρυστομαχιάζει την εστίαση, ρίχνοντάς τη στο καναβάτσο.

Οι σαρωτικές ανατιμήσεις παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους χωρίς να κάνουν καμία διάκριση. Το σουβλάκι ακριβαίνει διαρκώς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να θεωρηθεί είδος…πολυτελείας. Οι τιμές για μία πίτα γύρο και μία πίτα με σουβλάκι στη Θεσσαλονίκη φτάνουν ακόμη και τα 4 ευρώ (βάζοντας πλώρη για τα 5 ευρώ) ενώ την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του κλάδου ανησυχούν για τις πανάκριβες πρώτες ύλες και την μειωμένη κίνηση (πέρα από τα Σαββατοκύριακα) που όσο προχωρά το καλοκαίρι θα λιγοστεύει ακόμα περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, ούτε…οι τηγανητές πατάτες δεν γλιτώνουν από τις «διαστημικές» ανατιμήσεις, με τις αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους να καθίστανται αναπόφευκτες για τους εστιάτορες στη Θεσσαλονίκη καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα λουκέτα θα…πέσουν βροχή. Αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων επηρεάζονται με τις τιμές τους να διαγράφουν ξέφρενη ανοδική τροχιά και τους πολίτες να κόβουν από παντού για να τα βγάλουν πέρα.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τιμές για το παραδοσιακό πιτόγυρο (σουβλάκι με πίτα ή ψωμάκι) ίπτανται αγγίζοντας τα 4 ευρώ (από 3,50 – 3,90), με λίαν πιθανό το ενδεχόμενο και για κατάκτηση νέων…κορυφών στο προσεχές μέλλον, όσο δεν τιθασεύεται η ακρίβεια. Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως η έλλειψη πρώτων υλών ανεβάζει τις τιμές και εκμηδενίζει το κέρδος, καθιστώντας τις αυξήσεις αναπόφευκτες. Περίπου 0,20-0,30 ευρώ είναι πιο φθηνά στα συνοικιακά ψητοπωλεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Δεν υπάρχει φως, τα μαγαζιά δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Μόνο τα Σαββατοκύριακα δουλεύουμε, τις καθημερινές δυσκολευόμαστε, πάμε σαν τον κάβουρα με βήματα ανάποδα, καλύτερη είναι η κατάσταση στα μαγαζιά του κέντρου αν και τα έξοδα εκεί είναι αυξημένα. Όσο προχωρά το καλοκαίρι και ο κόσμος πάει στις παραλίες η κίνηση θα περιορίζεται ακόμα περισσότερο. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, καταδικάζουν τον κλάδο ενώ οι ανατιμήσεις επηρεάζουν και τους πελάτες, η κίνηση έχει πέσει στα τάρταρα. Οι πολίτες δυσκολεύονται την ώρα που όλα αυξάνονται, δεν τους περισσεύουν για να βγουν έξω, θα τα δώσουν στο σούπερ μάρκετ. Δεν γίνεται να μην υπάρξουν αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους, τίθεται ζήτημα επιβίωσης, περιμένουμε να δούμε τις μειώσεις στο ρεύμα», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

«Οι τιμές σε ηλιέλαιο σπορέλαιο ναι μεν σταθεροποιήθηκαν πλέον αλλά σε επίπεδα 300% πάνω από τα προπολεμικά, δεν υπάρχει επιλογή, αν δεν αυξήσουμε τις τιμές δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί», καταλήγει.

Εκτίναξη τιμών των πρώτων υλών και οικονομική ένδεια των πελατών με την πανδημία να ξεχνιέται σταδιακά συνθέτουν ένα δύσπεπτο μενού που…βαρυστομαχιάζει την εστίαση, ρίχνοντάς τη στο καναβάτσο.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία