Θεσσαλονίκη: «Ψήνονται» πάνω από 500.000 κιλά βασιλόπιτας για την Πρωτοχρονιά - Οι τιμές ανά κιλό στα γλυκά
18/12/2024 15:20
18/12/2024 15:20
Περισσότερα από 500.000 κιλά βασιλόπιτας έχουν βάλει πλώρη να ζυμώσουν ενόψει της Πρωτοχρονιάς οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά στο μεσοδιάστημα και ήδη, εκατοντάδες χιλιάδες κιλών με μελομακάρονα και κουραμπιέδες...παρασκευάζονται, φουρνίζονται και "βάζουν" δυναμικά στον κλίμα των εορτών τους καταναλωτές, οι οποίοι φέτος «ψωνίζουν περισσότερο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Θεσσαλονίκης, «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια.
Για τις τιμές των εορταστικών γλυκισμάτων, η ίδια σημειώνει ότι είναι από σταθερές ή έως και ένα ευρώ υψηλότερες, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαβεβαιώνει ότι «η όποια αύξηση γίνει, εάν τελικά γίνει, δεν θα ξεπερνάει το ένα ευρώ ανά κιλό και πραγματικά δεν αντικατοπτρίζει τις καταιγιστικές ανατιμήσεις που βιώνουμε εμείς οι αρτοποιοί και που μαζί με το κόστος ενέργειας υπερβαίνουν το 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».
Επισημαίνοντας ότι οι αρτοποιοί φέτος πληρώνουν ακριβότερα έως και 30% τις πρώτες ύλες, η κ. Κουκουμέρια σημειώνει ενδεικτικά ότι: «Πέρυσι πλήρωνα για το βούτυρο 9 ευρώ/κιλό και φέτος πληρώνω 12,90 ευρώ/κιλό, η τιμή της ζάχαρης από 60 λεπτά/κιλό, φέτος «σκαρφάλωσε» στα 78 λεπτά/κιλό και το κόστος για την αγορά της σοκολάτας έχει διπλασιαστεί σε 12 ευρώ/κιλό, από έξι ευρώ/κιλό πέρυσι. Το ηλιέλαιο δε ενώ το 20λιτρο το προμηθευόμουν πέρυσι στην τιμή των 54 ευρώ, φέτος για την ίδια ποσότητα καταβάλλω 66 ευρώ». Μάλιστα, η ίδια σπεύδει να επισημάνει ότι οι προαναφερόμενες ανατιμήσεις είναι τα μέχρι...στιγμής δεδομένα, αφού όπως προσθέτει «πάντα στις εορτές τα κόστη “τσιμπάνε”. Είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης που κάνει τις τιμές στα περισσότερα προϊόντα να βαίνουν σε ανοδική τροχιά».
Για το κόστος της ενέργειας, λέγοντας ότι «όλοι οι αρτοποιοί πραγματικά κλαίμε με κάθε λογαριασμό που έρχεται», σημειώνει ότι «το κόστος της ενέργειας έχει μετεξελιχθεί σε θηλιά στο λαιμό μας και πλέον η πλειονότητα από εμάς έχουμε κάνει ρυθμίσεις που της τηρούμε με νύχια και με δόντια». Εκφράζοντας την ευχή της να γίνουν πράξη τα όσα λέγονται και ακούγονται περί επιδότησης της κιλοβατώρας και όσο πιο άμεσα γίνεται, η κ. Κουκουμέρια προσθέτει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα «τότε θα προστεθούν πολλά ακόμα λουκέτα στα 40 ήδη που μετράμε από την αρχή του 2024 και λόγω των οποίων πλέον οι φούρνοι στο νομό υπολογίζονται σε 600, όταν πρόπερσι υπερέβαιναν τους 700».
Οι τιμές των εορταστικών γλυκισμάτων
Η πρόεδρος των αρτοποιών του νομού Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι οι τιμές στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, κυμαίνονται φέτος στα 13-16 ευρώ/κιλό, ήτοι στα περσινά επίπεδα και σε 16-19 ευρώ/κιλό αντίστοιχα, ενώ η βασιλόπιτα εκτιμά ότι θα διατεθεί φέτος στα 13-18 ευρώ/κιλό. Επαναλαμβάνοντας ότι η όποια αύξηση τιμών στα προαναφερόμενα κόστη δεν θα ξεπεράσει το ένα ευρώ/κιλό, η κα Κουκουμέρια μεταφέροντας τον παλμό που η ίδια λαμβάνει από τους καταναλωτές/πελάτες της, αναφέρει ότι: «Οι καταναλωτές, έχω καταλάβει, ότι δικαιολογούν πάντα τις δικαιολογημένες αυξήσεις και επειδή γνωριζόμαστε και καλά αφού έχουμε καθημερινή επαφή μαζί τους, αντιλαμβάνονται την κατάσταση των μικροεπιχειρηματιών, που σήμερα υπάρχουν επειδή αποδεδειγμένα δεν θέλουν να το βάλουν κάτω και όχι επειδή κερδίζουν μεγάλα ποσά. Για εμάς, η περίοδος των εορτών είναι μια ευκαιρία να κλείσουμε μερικές “τρύπες” και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε», λέει εμφατικά.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζοντας την χαρά όλων των αρτοποιών για την επιστροφή των καταναλωτών στους φούρνους, όπου δεν «γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα παρά την ακρίβεια στις πρώτες ύλες και όχι μόνο, αλλά και τις δυσκολίες που έχουν οι αρτοποιοί στο να επιβιώσουν» και τους καλεί να στηρίξουν τους φούρνους της γειτονιάς τους για να προμηθεύονται φρέσκα, αγνά και υψηλής ποιότητας εορταστικά γλυκίσματα και όχι μόνο.
14/11/2024 15:16
Περισσότερα από 500.000 κιλά βασιλόπιτας έχουν βάλει πλώρη να ζυμώσουν ενόψει της Πρωτοχρονιάς οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά στο μεσοδιάστημα και ήδη, εκατοντάδες χιλιάδες κιλών με μελομακάρονα και κουραμπιέδες...παρασκευάζονται, φουρνίζονται και "βάζουν" δυναμικά στον κλίμα των εορτών τους καταναλωτές, οι οποίοι φέτος «ψωνίζουν περισσότερο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Θεσσαλονίκης, «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια.
Για τις τιμές των εορταστικών γλυκισμάτων, η ίδια σημειώνει ότι είναι από σταθερές ή έως και ένα ευρώ υψηλότερες, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαβεβαιώνει ότι «η όποια αύξηση γίνει, εάν τελικά γίνει, δεν θα ξεπερνάει το ένα ευρώ ανά κιλό και πραγματικά δεν αντικατοπτρίζει τις καταιγιστικές ανατιμήσεις που βιώνουμε εμείς οι αρτοποιοί και που μαζί με το κόστος ενέργειας υπερβαίνουν το 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».
Επισημαίνοντας ότι οι αρτοποιοί φέτος πληρώνουν ακριβότερα έως και 30% τις πρώτες ύλες, η κ. Κουκουμέρια σημειώνει ενδεικτικά ότι: «Πέρυσι πλήρωνα για το βούτυρο 9 ευρώ/κιλό και φέτος πληρώνω 12,90 ευρώ/κιλό, η τιμή της ζάχαρης από 60 λεπτά/κιλό, φέτος «σκαρφάλωσε» στα 78 λεπτά/κιλό και το κόστος για την αγορά της σοκολάτας έχει διπλασιαστεί σε 12 ευρώ/κιλό, από έξι ευρώ/κιλό πέρυσι. Το ηλιέλαιο δε ενώ το 20λιτρο το προμηθευόμουν πέρυσι στην τιμή των 54 ευρώ, φέτος για την ίδια ποσότητα καταβάλλω 66 ευρώ». Μάλιστα, η ίδια σπεύδει να επισημάνει ότι οι προαναφερόμενες ανατιμήσεις είναι τα μέχρι...στιγμής δεδομένα, αφού όπως προσθέτει «πάντα στις εορτές τα κόστη “τσιμπάνε”. Είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης που κάνει τις τιμές στα περισσότερα προϊόντα να βαίνουν σε ανοδική τροχιά».
Για το κόστος της ενέργειας, λέγοντας ότι «όλοι οι αρτοποιοί πραγματικά κλαίμε με κάθε λογαριασμό που έρχεται», σημειώνει ότι «το κόστος της ενέργειας έχει μετεξελιχθεί σε θηλιά στο λαιμό μας και πλέον η πλειονότητα από εμάς έχουμε κάνει ρυθμίσεις που της τηρούμε με νύχια και με δόντια». Εκφράζοντας την ευχή της να γίνουν πράξη τα όσα λέγονται και ακούγονται περί επιδότησης της κιλοβατώρας και όσο πιο άμεσα γίνεται, η κ. Κουκουμέρια προσθέτει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα «τότε θα προστεθούν πολλά ακόμα λουκέτα στα 40 ήδη που μετράμε από την αρχή του 2024 και λόγω των οποίων πλέον οι φούρνοι στο νομό υπολογίζονται σε 600, όταν πρόπερσι υπερέβαιναν τους 700».
Οι τιμές των εορταστικών γλυκισμάτων
Η πρόεδρος των αρτοποιών του νομού Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι οι τιμές στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, κυμαίνονται φέτος στα 13-16 ευρώ/κιλό, ήτοι στα περσινά επίπεδα και σε 16-19 ευρώ/κιλό αντίστοιχα, ενώ η βασιλόπιτα εκτιμά ότι θα διατεθεί φέτος στα 13-18 ευρώ/κιλό. Επαναλαμβάνοντας ότι η όποια αύξηση τιμών στα προαναφερόμενα κόστη δεν θα ξεπεράσει το ένα ευρώ/κιλό, η κα Κουκουμέρια μεταφέροντας τον παλμό που η ίδια λαμβάνει από τους καταναλωτές/πελάτες της, αναφέρει ότι: «Οι καταναλωτές, έχω καταλάβει, ότι δικαιολογούν πάντα τις δικαιολογημένες αυξήσεις και επειδή γνωριζόμαστε και καλά αφού έχουμε καθημερινή επαφή μαζί τους, αντιλαμβάνονται την κατάσταση των μικροεπιχειρηματιών, που σήμερα υπάρχουν επειδή αποδεδειγμένα δεν θέλουν να το βάλουν κάτω και όχι επειδή κερδίζουν μεγάλα ποσά. Για εμάς, η περίοδος των εορτών είναι μια ευκαιρία να κλείσουμε μερικές “τρύπες” και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε», λέει εμφατικά.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζοντας την χαρά όλων των αρτοποιών για την επιστροφή των καταναλωτών στους φούρνους, όπου δεν «γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα παρά την ακρίβεια στις πρώτες ύλες και όχι μόνο, αλλά και τις δυσκολίες που έχουν οι αρτοποιοί στο να επιβιώσουν» και τους καλεί να στηρίξουν τους φούρνους της γειτονιάς τους για να προμηθεύονται φρέσκα, αγνά και υψηλής ποιότητας εορταστικά γλυκίσματα και όχι μόνο.
ΣΧΟΛΙΑ