Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Σήμερα οι αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου και υπολοίπων οργάνων στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Γράφει ο Σαλονικιός

09/07/2024 14:59

Πρόεδρος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για τέταρτη συνεχόμενη θητεία εξελέγη την Κυριακή ο Γιώργος Στασινός, επικεφαλής της παράταξης της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών (ΔΚΜ) η οποία πρόσκειται στη ΝΔ και πλειοψήφησε στις εκλογές της 19ης Μαΐου. Στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ συμμετέχουν και εκπρόσωποι από άλλες παρατάξεις, ενώ από την Κεντρική Μακεδονία είναι ο Νίκος Σπυριδωνάκος (ΔΚΜ) και ο Λευτέρης Πατάβρας από τη Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών (ΔΗ.ΣΥ.Μ) που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Διαπαραταξιακό είναι και το προεδρείο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Εκεί, ως Β’ αντιπρόεδρος εξελέγη ο απερχόμενος πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Γιώργος Τσακούμης.

Η εκλογή προέδρου και των υπολοίπων μελών της Διοικούσας Επιτροπής καθώς και του προεδρείου της Αντιπροσωπείας στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ πρόκειται να γίνει σήμερα το απόγευμα. Πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο Ηλίας Περτσινίδης από τη ΔΚΜ που πλειοψήφησε στις εκλογές, χωρίς πιθανότατα να υπάρχει δεύτερη υποψηφιότητα. Από ’κει και πέρα θα εκλεγούν τα υπόλοιπα δέκα μέλη της Διοικούσας όπου η ΔΚΜ αναμένεται να έχει την πλειοψηφία με έξι έδρες, δύο, με πιθανότητα τρίτης έδρας διεκδικεί η Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών, μία η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών που πρόσκειται στο ΚΚΕ κ.ο.κ.

Διευκρίνιση

Οφείλουμε μια διευκρίνιση σχετικά με αναφορά σε προ ημερών δημοσίευμα του makthes.gr για το περίφημο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είχε γραφτεί τότε ότι «η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, επί πρυτανείας του Νίκου Παπαϊωάννου και ότι είχε διατεθεί, μάλιστα, και ένα ικανό ποσό γι’ αυτό το έργο, το οποίο κλήθηκε να υλοποιήσει μία επιτροπή. Ωστόσο, παραδοτέο δεν υπήρξε, παρά μόνο μία πρόταση 23 σελίδων την οποία παρέδωσε ο τότε αντιπρύτανης Ανδρέας Γιαννακουδάκης αλλά αφορούσε τον νέο Οργανισμό του ΑΠΘ».

Όπως ευγενικά μας επισήμανε ο Παπαϊωάννου, η συζήτηση για το στρατηγικό σχέδιο, όπως προέβλεπε ο νόμος Κεραμέως, ξεκίνησε περίπου την άνοιξη του 2022, μόλις υποχώρησε ο COVID. Είχαν συσταθεί μάλιστα και δύο επιτροπές: μία άτυπη στην οποία συμμετείχαν κοσμήτορες και μία ακόμη επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού την οποία συγκροτούσαν καθηγητές του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον πρώην πρύτανη οι επιτροπές αυτές συνεδρίασαν αρκετές φορές, μία μάλιστα συνεδρίαση είχε γίνει στα Τρίκαλα και είχαν καταλήξει σε κάποια πορίσματα τα οποία είχαν παρουσιαστεί στη Σύγκλητο. Όπως εξηγεί ο Παπαϊωάννου επί ημερών του, λεφτά γι’ αυτό το σκοπό, δεν είχαν έρθει στο πανεπιστήμιο. Τα χρήματα ήρθαν λίγες μέρες μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του πρύτανη, τον Μάιο του 2023.

Ανάλογη επισήμανση, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου έκανε με ανάρτησή του στον «Διάλογο» μεταξύ των καθηγητών του ΑΠΘ και το μέλος της επιτροπής που είχε συσταθεί τότε, Χρήστος Ελευθεριάδης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πέντε άνθρωποι ήμασταν, μας ανετέθη να ετοιμάσουμε μια πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού, δεν ζητήσαμε οιαδήποτε υποστήριξη (πολλώ δε μάλλον οικονομική), ξεκινήσαμε με κάποιες συναντήσεις, ορίσαμε πεδία, τα κατανείμαμε μεταξύ μας, έκανε ο καθένας ό,τι πρόλαβε να κάνει. Και κάπου εκεί άλλαξε η πρυτανεία, μάθαμε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός πάει για την επόμενη διοίκηση που θα εκλεγεί με το νέο νόμο και απλώς γύρισε ο καθένας μας στα μαθήματα και την έρευνά του».

Τα χρήματα που πιστώθηκαν τελικά στο ΑΠΘ γι’ αυτόν το σκοπό ήταν 55.800 ευρώ τα οποία διατίθενται για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου που θα εκπονήσει η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων «Deloitte». Η σχετική απόφαση, όπως έγραψε το makthes.gr ελήφθη από το Συμβούλιο Διοίκησης, έπειτα από πρόταση του πρύτανη Χαράλαμπου Φείδα. Απόφαση για την οποία έχουν διατυπωθεί αρκετές διαφωνίες, μεταξύ άλλων και από το δ.σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου.


O Σαλονικιός