Θεσσαλονίκη: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η εστίαση
21/01/2021 07:00
21/01/2021 07:00
Δράμα διαρκείας, δίχως ορατό τέλος, βιώνει ο κλάδος της εστίασης καθώς το παρατεταμένο lockdown εξαιτίας της πανδημίας τον φέρνει αντιμέτωπο με μαζικά λουκέτα όταν λειτουργήσει ξανά η αγορά. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, με την υπομονή τους να εξαντλείται κι ενώ η εστίαση παραμένει ακόμα με κατεβασμένα ρολά.
Η σαρωτική επέλαση της COVID-19 και οι τζίρου που καταρρέουν προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό, θέτοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε κίνδυνο με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Το «βουνό» ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που έχει δημιουργηθεί και η ρευστότητα που ρέει με το σταγονόμετρο σφίγγουν τη θηλιά στον κλάδο με πολλούς να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Το μόνο βέβαιο είναι πως όταν ξεπεραστεί ο υγειονομικός εφιάλτης, πολλά μαγαζιά δε θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν καθώς θα έχουν λυγίσει κάτω από την πίεση που ασκεί η πανδημία.
«Ανοησίες τα περί ανοίγματος της εστίασης μόνο με τραπέζια έξω»
«Από τα 5.500 μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος τα 1.000 προβλέπουμε πως δεν θα επιβιώσουν, έχουν συσσωρευτεί τα χρέη και το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει πελατολόγιο. Ήδη 40 μαγαζιά στο κέντρο έκλεισαν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης καφέ – μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. «Delivery και take away δεν σώζουν την κατάσταση, περίπου το 20% των καταστημάτων από τα 5.500 του νομού λειτουργούν έτσι και έχουν πτώση τζίρου περίπου 30-50%», τονίζει.
«Μετά το πατατράκ του τουρισμού και τη συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα δεν αρκούν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι για να καλύψουν όλα αυτά τα μαγαζιά με δεδομένο ότι οι φοιτητές είναι στα σπίτια τους», προσθέτει.
«Αυτό που μας καίει είναι η ρευστότητα, η πλειοψηφία των καταστηματαρχών δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οφειλές που συσσωρεύονται και η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι επαρκής», αναφέρει.
Χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί ανοίγματος της εστίασης μόνο με τραπέζια έξω. «Ποιος νοήμων άνθρωπος το σκέφτηκε αυτό; Είναι δυνατόν να κάτσει κάποιος έξω μέσα στο κρύο; Την επόμενη μέρα θα έχει 40 πυρετό», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Από το να ανοίξουμε με αυτό τον τρόπο, προτιμούμε να μείνουμε κλειστοί. Αν δεν δοθεί η δυνατότητα και στα μαγαζιά που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους να λειτουργήσουν τότε καλύτερα να είμαστε κλειστά, αν ανοίξουμε στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε κόστος 2.500 – 3.000 ευρώ», προσθέτει.
Ταυτόχρονα, για το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που επιδοτεί 6.683 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζει ότι «είχαμε προτείνει αλλά δεν εισακουστήκαμε να δοθούν λιγότερα χρήματα, περίπου 2.000 ευρώ, σε περισσότερες επιχειρήσεις. Έτσι όπως έγινε πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός».
21/01/2021 11:14
Δράμα διαρκείας, δίχως ορατό τέλος, βιώνει ο κλάδος της εστίασης καθώς το παρατεταμένο lockdown εξαιτίας της πανδημίας τον φέρνει αντιμέτωπο με μαζικά λουκέτα όταν λειτουργήσει ξανά η αγορά. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, με την υπομονή τους να εξαντλείται κι ενώ η εστίαση παραμένει ακόμα με κατεβασμένα ρολά.
Η σαρωτική επέλαση της COVID-19 και οι τζίρου που καταρρέουν προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό, θέτοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε κίνδυνο με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Το «βουνό» ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που έχει δημιουργηθεί και η ρευστότητα που ρέει με το σταγονόμετρο σφίγγουν τη θηλιά στον κλάδο με πολλούς να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Το μόνο βέβαιο είναι πως όταν ξεπεραστεί ο υγειονομικός εφιάλτης, πολλά μαγαζιά δε θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν καθώς θα έχουν λυγίσει κάτω από την πίεση που ασκεί η πανδημία.
«Ανοησίες τα περί ανοίγματος της εστίασης μόνο με τραπέζια έξω»
«Από τα 5.500 μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος τα 1.000 προβλέπουμε πως δεν θα επιβιώσουν, έχουν συσσωρευτεί τα χρέη και το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει πελατολόγιο. Ήδη 40 μαγαζιά στο κέντρο έκλεισαν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης καφέ – μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. «Delivery και take away δεν σώζουν την κατάσταση, περίπου το 20% των καταστημάτων από τα 5.500 του νομού λειτουργούν έτσι και έχουν πτώση τζίρου περίπου 30-50%», τονίζει.
«Μετά το πατατράκ του τουρισμού και τη συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα δεν αρκούν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι για να καλύψουν όλα αυτά τα μαγαζιά με δεδομένο ότι οι φοιτητές είναι στα σπίτια τους», προσθέτει.
«Αυτό που μας καίει είναι η ρευστότητα, η πλειοψηφία των καταστηματαρχών δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οφειλές που συσσωρεύονται και η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι επαρκής», αναφέρει.
Χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί ανοίγματος της εστίασης μόνο με τραπέζια έξω. «Ποιος νοήμων άνθρωπος το σκέφτηκε αυτό; Είναι δυνατόν να κάτσει κάποιος έξω μέσα στο κρύο; Την επόμενη μέρα θα έχει 40 πυρετό», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Από το να ανοίξουμε με αυτό τον τρόπο, προτιμούμε να μείνουμε κλειστοί. Αν δεν δοθεί η δυνατότητα και στα μαγαζιά που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους να λειτουργήσουν τότε καλύτερα να είμαστε κλειστά, αν ανοίξουμε στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε κόστος 2.500 – 3.000 ευρώ», προσθέτει.
Ταυτόχρονα, για το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που επιδοτεί 6.683 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζει ότι «είχαμε προτείνει αλλά δεν εισακουστήκαμε να δοθούν λιγότερα χρήματα, περίπου 2.000 ευρώ, σε περισσότερες επιχειρήσεις. Έτσι όπως έγινε πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός».
ΣΧΟΛΙΑ