Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το οπαδικό επεισόδιο στον Εύοσμο - Συνελήφθησαν 3 άτομα
Η κράτηση των συλληφθέντων ήρθη υπό τον όρο να μην παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ της ομάδας τους, αναφέρει η ανακοίνωση
Παρουσίαση του α' βραβείου στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων "Ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους"
- Newsroom
Την αρχιτεκτονική πρόταση που πήρε το πρώτο βραβείο για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους παρουσίασε με ανάρτηση στο facebook συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού αλλά και βίντεο η σχολή αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ "στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων "Ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους" το οποίο κέρδισε ομάδα με επικεφαλής την αν.καθηγήτρια της School of Architecture, National Technical University of Athens Αριάδνη Βοζάνη. Στην παρουσίαση αποκαλύπτονται στοιχεία που έχουν να κάνουν με το πως η πλατεία Αριστοτέλους μετατρέπεται σε καθρέπτη της πόλης με ένα χαμηλό νέφος υδρατμού, πως αναδεικνύονται οι όψεις του παρελθόντος μέσα από τα «νήματα μνήμης» αλλά και το σκεπτικό γύρω από τους πολυσυζητημένους φοίνικες που θα τοποθετηθούν στην αρχή του άξονα.
Την ομάδα μελέτης απαρτίζουν οι:
Αρχιτέκτονες Μηχανικοί: Αριάδνη Βοζάνη Αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Παρασκευή Φανού, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Μηχανικοί: Γρηγόρης Βουτουφιανάκης-Πετρόπουλος, Θεοδοσία Ευδωρή Παναγιωτοπούλου
Φοιτητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: Γιώργος Ρέτσος
O Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους αφορούσε το τμήμα του άξονα από την οδό Εγνατίας μέχρι και την Λεωφόρο Νίκης στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και περιλαμβάνει δυο πλατείες: Την επί της Εγνατίας πλατεία και την εμβληματική πλατεία Αριστοτέλους. Πρόκειται για δημόσιο χώρο που ορίζεται από τις υπέροχες όψεις των κτηρίων με τις στοές στην στάθμη της πόλης, όπως σχεδιάστηκαν από τον Hebrard μετά την πυρκαγιά της πόλης το 1917.
Ολόκληρη η ανάρτηση της σχολής στην επίσημη σελίδα της στο fb έχει ως εξής:
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Α ΒΡΑΒΕΙΟΥ
Πρόκειται για ήπια πρόταση σχεδιασμού που την συμμετρική οργάνωση του χώρου ανατρέπουν: α) ο ρυθμός ένταξης του αστικού εξοπλισμού και των στοιχείων νερού β) τα είδη της δενδροφύτευσης και γ) η επιλεκτική ‘προβολή’ ιχνών – χαράξεων του απολεσθέντος ιστού της πόλης (προ της πυρκαγιάς του 1917) στην δαπεδόστρωση ,στον οποίον ανήκουν και σήμερα σημαντικά μνημεία σε γειτνίαση με την περιοχή μελέτης. Η χειρονομία αυτή λειτουργεί ως υπόμνηση μέρους της ιστορίας της πόλης που έχει ‘σβηστεί’, υποδηλώνοντάς νοητά την κατεύθυνση προς συγκεκριμένα μνημεία.
Πρόκειται για ‘ΝΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ’ , μια επιπλέον ‘εγγραφή’ στον νέο μητροπολιτικό χαρακτήρα του άξονα και της πλατείας. Οι δυο πλατείες στην εκκίνηση και κατάληξη της πρότασης αντιμετωπίστηκαν ως διαφορετικού τύπου αντιληπτικής και συμβολικής σημασίας δημόσιοι χώρου αλλά και ως κατώφλια διασύνδεσης του άξονα με το βόρειο τμήμα της πόλης και την θάλασσα. Ο άξονας - κεντρική αρτηρία περίπατου συγκροτείται από επιμέρους παράλληλες ζώνες αφιερωμένες σε διαφορετικού ρυθμού και εμπειρίας κινήσεις, στάσεις και θεάσεις ενώ η οργάνωση των στοιχείων εξοπλισμού και της φύτευσης επιτρέπουν τις μεταξύ αυτών εγκάρσιες κινήσεις. Πρόθεση των μελετητών ήταν η αντιληπτική συνοχή και συνέχεια του δημοσίου χώρου με εξασφάλιση συνεχούς και απρόσκοπτης θέασης προς την θάλασσα, η ανάδειξη των υφιστάμενων χαρακτηριστικών του, η διασύνδεση του με την ευρύτερη πόλη και η απόδοση ιδιαίτερου χαρακτήρα – ταυτότητας τόσο στις 2 πλατείες όσο και σε επιμέρους τμήματα του άξονα σε αναφορά α) με γειτνιάζουσες υφιστάμενες χρήσεις της πόλης και τοπόσημα (π.χ. αγορά Μοδιάνο) καθώς και β) με νέες προτεινόμενες (εφήμερη υπαίθρια γλυπτοθήκη).
Στην κατεύθυνση αυτή τα χαρακτηριστικά της πρότασης συνοψίζονται στις παρακάτω επιλογές:
• Απόδοση της κεντρικής ζώνης του άξονα στην κίνηση και οργάνωση των χαράξεων με βάση δυο διαφορετικά υπόβαθρα : α) Τον σύγχρονο ορθοκανονικό ιστό της πόλης ως βασικό υπόβαθρο και β)Τα ίχνη του ιστού της πόλης προ της πυρκαγιάς του 1917 (Νήματα μνήμης) ως δευτερεύον υπόβαθρο σχεδιασμού της δαπεδόστρωσης. Τα υλικά δαπεδόστρωσης περιλαμβάνουν: α) τοπικές φυσικές πέτρες (πλάκες, κυβόλιθος) σε υπόλευκους και μπεζ γκρι τόνους β) χυτά δάπεδα με ψηφίδες και γ) χωμάτινο δάπεδο με σταθεροποιητές, ενώ η ανάδειξη των χαράξεών /ιχνών της παλιάς πόλης ‘ εγγράφονται’ με ζώνες χρωματιστών μάρμαρων.
• Εισαγωγή του στοιχείου του νερού, με στόχο την αξιοποίηση των ιδιοτήτων του (αντανάκλαση, διαφάνεια κτλ) και την βιοκλιματική βελτίωση του χώρου. Πρόκειται για την εναλλαγή 4 διαφορετικών τύπων κατασκευών ανάλογα με την περιοχή της πρότασης: χαμηλός πίδακας, γραμμικό στοιχείο με ανακυκλωμένο νερό, σημειακό/εκτόξευση υδρατμού σε τμήμα της επιφάνειας της πλατείας Αριστοτέλους (Σημείο – Γραμμή – Επίπεδο)• Εισαγωγή φυτεύσεων με α) Φύτευση φυλλοβόλων δέντρων εκατέρωθεν της κεντρικής ζώνης περίπατου του άξονα, στοχεύοντας στην ‘μεταμόρφωση’ του δημοσίου χώρου ανάλογα με τις εποχές. Η συνέχεια των δέντρων, δημιουργώντας μια φαρδιά αλέα, προσφέρει θερμική άνεση το καλοκαίρι σκιάζοντας μέρος της κεντρικής ζώνης, των περιοχών στάσης και της ζώνης κίνησης ποδήλατων, εντείνοντας την προοπτική του άξονα. β) Φύτευση του αειθαλούς και ανθεκτικού είδους φοίνικα Ουασιγκτόνια- που συναντάται σε πολλές μεσογειακές πόλεις – λιμάνια -σε τμήμα της πλατείας επι της οδού Εγνατίας και εκατέρωθεν του κεντρικού τμήματος της πλατείας Αριστοτέλους. γ) Χαμηλή φύτευση (θάμνοι – λουλούδια) σε στενές ζώνες σε διαφορά σημεία της πρότασης και σε σχέση με τις περιοχές στάσης• Οργάνωση επιμέρους ενοτήτων και απόδοση ιδιαίτερου χαρακτήρα – ταυτότητας στις 2 πλατείες και σε τμήματα του άξονα.
1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ – ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ Η ενιαία βατή επιφάνεια περιλαμβάνει υποπεριοχή με ψηλούς φοίνικες (Ουασιγκτόνια) και χαμηλή φύτευση. Το μικρό αυτό άλσος από υψίκορμα δέντρα δημιουργεί μια ένταση στην αφετηρία της πρότασης, έναν τόπο μετάβασης από την όχληση της Εγνατίας στο πεζοδρομημένο τμήμα της πόλης, ενώ η κόμη των δέντρων μια φυσική’ οροφή’ σκίασης κάτω από την οποία εντάσσονται καθιστικά. Το έδαφος της υποπεριοχής αυτής επιστρώνεται με ‘πατημένο χώμα’ ορίζοντας ένα τετράγωνο στην νοητή προέκταση του πλάτους του άξονα της Αριστοτέλους. Στην συνέχεια μια σειρά από 12 πίδακες νερού δημιουργούν μια περιοχή παιχνιδιού για παιδιά.
2. ‘ΔΩΜΑΤΙΑ’ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΟΔΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Η διαμόρφωση των επι μέρους ‘Αστικών δωμάτιων’ συγκροτείται μέσω α) της εισαγωγής - αξιοποίησης στοιχείων αστικού εξοπλισμού και κατασκευών με νερό, β) των ειδών της δενδροφυτεύσης και γ) της ένταξης υποδομών εφήμερων κατασκευών. Πρόκειται για τις ενότητες: Α) Το δωμάτιο του Νερού - Εφήμερη Αγορά, (οδοί Βατικιώτη-Ερμού) Β) Το δωμάτιο με τις Μανόλιες, (οδοί Ερμού- Βασ. Ηράκλειου) Γ) Το δωμάτιο του Χρόνου – Εφήμερη Γλυπτοθήκη (οδοί Βασ. Ηράκλειου -Τσιμισκή)
3. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Τόσο συμβολικά όσο και κυριολεκτικά πρόκειται για τον ‘καθρέπτη της πόλης’, που ανακλά διαφορετικές εκδοχές της δημόσιας ζωής ανάλογα με την εποχή, την ώρα και τις δράσεις που υποδέχεται. Η πλατεία περιλαμβάνει υποβαθμισμένο τμήμα που λόγω της κλίσης του εδάφους σταδιακά χάνεται και η στάθμη γίνεται ενιαία. Σε τμήμα της κεντρικής της επιφάνειάς της σημειακοί εκτοξευτήρες υδρατμού προκαλούν διαφορετικές καταστάσεις και μεταμορφώσεις. Αν την βασική εικόνα της πλατείας χαρακτηρίζει η στεγνή επιφάνεια του δαπέδου, η επιλεκτική χρήση του συστήματος επιτρέπει 2 επιπλέον εκδοχές της:
Α). Την ομιχλώδη (χαμηλό ‘νέφος’ υδρατμού) όπου ανάλογα με την θερμοκρασία και ώρα προκαλείται μια τεχνητή ‘ομίχλη’ δροσισμού προσκαλώντας το παιχνίδι και την διάδραση μεταξύ των παιδιών και Β) Την ανακλαστική, όπου μετά το πέρας της λειτουργίας του συστήματος, η υγρή επιφάνεια παραμένοντας για ένα διάστημα ανακλαστική, διπλασιάζει τα είδωλα των κτηρίων προσφέροντας μια ανατρεπτική αντίληψη του χώρου. Για την σκίαση των υπαίθριων τμημάτων των καταστημάτων εκατέρωθεν της πλατείας, προτείνεται ελεύθερο στέγαστρο σύμμικτης κατασκευής. Τα επιμέρους τμήματα του αντιστοιχούν στις ενότητες των προσκείμενων κτηρίων, ενώ τα τοιχία στήριξης του στον ρυθμό και την θέση των υποστυλωμάτων (κολώνες) των στοών".
Η κράτηση των συλληφθέντων ήρθη υπό τον όρο να μην παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ της ομάδας τους, αναφέρει η ανακοίνωση
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας με δείγμα 1.200 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω
Από ένα ημερολόγιο που έγραψε αμέσως μετά την απελευθέρωση άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της πρωτοβουλίας «Convoi 77»
Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα