Θεσσαλονίκη: «Χαντακώνει» την εστίαση το ενεργειακό κόστος – Eξωφρενικές οι αυξήσεις
01/03/2022 07:00
01/03/2022 07:00
Αντιμέτωπη με την απογείωση του κόστους ενέργειας που της κόβει τα φτερά έρχεται η εστίαση στην Θεσσαλονίκη με τους επαγγελματίες να προσπαθούν να βρουν λύση στον δυσεπίλυτο ενεργειακό γρίφο και να φέρουν σε μία ισορροπία πενιχρά έσοδα και…εξωφρενικά έξοδα.
Τα χαμόγελα, έστω και συγκρατημένα, μπορεί να επέστρεψαν στους ανθρώπους της εστίασης στη Θεσσαλονίκη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, της απαγόρευσης στο ωράριο και την έξοδο της εστίασης από τo…mute, ωστόσο το παλιρροϊκό κύμα αυξήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες τα έκοψε πρόωρα με το τοπίο στον κλάδο να διαγράφεται νεφελώδες.
Οι επαγγελματίες της εστίασης μπορεί να βλέπουν πως δειλά – δειλά και αφού κόπασε κάπως ο καλπασμός της Όμικρον, να διαμορφώνονται οι προυποθέσεις για επιστροφή στην κανονικότητα για να δουλέψει ανεμπόδιστα ο κλάδος και να ρεφάρει μέρος των απωλειών αλλά έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική δυσπραγία των πελατών και το άλμα στο κόστος ενέργειας. Δεν είναι λίγοι όσοι…παραμιλάνε με τους λογαριασμούς ρεύματος που αντικρίζουν.
«Δεν υπάρχει φως, τα μαγαζιά δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή, πάμε χάλια, μόνο τα Σαββατοκύριακα δουλεύουμε, τις καθημερινές δεν υπάρχει ψυχή. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, καταδικάζουν τον κλάδο ενώ οι ανατιμήσεις επηρεάζουν και τους πελάτες, η κίνηση έχει πέσει στα τάρταρα», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.
«Δεν πληρώνει κανένας λογαριασμούς ρεύματος, έχουν φτάσει μέχρι και 250% πάνω, όλοι προσπαθούν να κάνουν διακανονισμούς. Δεν είναι λίγοι όσοι πουλάνε τα μαγαζιά τους κοψοχρονιά για να τα ξεφορτωθούν και να μην τα έχουν βάρος», καταλήγει.
Αντιμέτωπη με την απογείωση του κόστους ενέργειας που της κόβει τα φτερά έρχεται η εστίαση στην Θεσσαλονίκη με τους επαγγελματίες να προσπαθούν να βρουν λύση στον δυσεπίλυτο ενεργειακό γρίφο και να φέρουν σε μία ισορροπία πενιχρά έσοδα και…εξωφρενικά έξοδα.
Τα χαμόγελα, έστω και συγκρατημένα, μπορεί να επέστρεψαν στους ανθρώπους της εστίασης στη Θεσσαλονίκη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, της απαγόρευσης στο ωράριο και την έξοδο της εστίασης από τo…mute, ωστόσο το παλιρροϊκό κύμα αυξήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες τα έκοψε πρόωρα με το τοπίο στον κλάδο να διαγράφεται νεφελώδες.
Οι επαγγελματίες της εστίασης μπορεί να βλέπουν πως δειλά – δειλά και αφού κόπασε κάπως ο καλπασμός της Όμικρον, να διαμορφώνονται οι προυποθέσεις για επιστροφή στην κανονικότητα για να δουλέψει ανεμπόδιστα ο κλάδος και να ρεφάρει μέρος των απωλειών αλλά έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική δυσπραγία των πελατών και το άλμα στο κόστος ενέργειας. Δεν είναι λίγοι όσοι…παραμιλάνε με τους λογαριασμούς ρεύματος που αντικρίζουν.
«Δεν υπάρχει φως, τα μαγαζιά δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή, πάμε χάλια, μόνο τα Σαββατοκύριακα δουλεύουμε, τις καθημερινές δεν υπάρχει ψυχή. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, καταδικάζουν τον κλάδο ενώ οι ανατιμήσεις επηρεάζουν και τους πελάτες, η κίνηση έχει πέσει στα τάρταρα», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.
«Δεν πληρώνει κανένας λογαριασμούς ρεύματος, έχουν φτάσει μέχρι και 250% πάνω, όλοι προσπαθούν να κάνουν διακανονισμούς. Δεν είναι λίγοι όσοι πουλάνε τα μαγαζιά τους κοψοχρονιά για να τα ξεφορτωθούν και να μην τα έχουν βάρος», καταλήγει.
ΣΧΟΛΙΑ