ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει το Greenwave Festival - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Κυκλοφορώ και διεκδικώ!»

 11/09/2024 14:40

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει το Greenwave Festival - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Με εκδηλώσεις για τον δημόσιο χώρο, τα πάρκα και το πράσινο αλλά και το δικαίωμα στη μετακίνηση των Παλαιστινίων ξεκινά αύριο Πέμπτη 12.9.2024, στις 7.30 μμ, το φεστιβάλ GREENWAVE στο δημοτικό πάρκο ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη.

Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ GREENWAVE είναι «Κυκλοφορώ και διεκδικώ!» και οι δύο πρώτες εκδηλώσεις θα έχουν τα εξής θέματα και εισηγητές/τριες:

1. Δημόσιος χώρος αναζητείται…

  • Γιάννης Μαγκριώτης, Πολιτικός αναλυτής, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και η βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».
  • Νίκος Νικήσιανης, Δρ. Βιολογίας, μέλος της δημοτικής παράταξης "Η Πόλη Ανάποδα": «Αδόμητα οικόπεδα, εστίες διεκδικήσεων».
  • Μιχάλης Παναγιωτίδης, μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς: «Το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς ιδιωτικοποιείται: Η περίπτωση της Μαρίνας Αρετσούς».
  • Γιώργος Χατζηνάκος, Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας: «Το Πάρκο Τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου: Προτάσεις για την αξιοποίηση των ανενεργών Αστικών Κοινών».

Συντονισμός: Ελένη Ιωαννίδου, μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο "SOSε τα Δέντρα" και της αυτοδιοικητικής κίνησης "Οικολογία - Αλληλεγγύη"

Παρεμβάσεις θα γίνουν από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Δόξας και το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον Ν. Πέλλας
Η άλλη κεντρική εκδήλωση θα έχει θέμα:

2. Επιβίωση και δικαίωμα στη μετακίνηση των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Η στέρηση του δικαιώματος μετακίνησης στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορίζοντας την ελευθερία, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Οι αυστηροί έλεγχοι, τα σημεία ελέγχου και οι αποκλεισμοί επιδεινώνουν την καθημερινή ζωή, εντείνοντας την απομόνωση και την αίσθηση αδικίας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

  • Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ, Δρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, απεσταλμένος στη Γάζα το 2009, στη διάρκεια των βομβαρδισμών και νωρίτερα στον νότιο Λίβανο.
  • Ρεμπέκα Μέτζερ, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ισραηλινής ΜΚΟ Gisha, που
    προωθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων με στόχο την προστασία της ελεύθερης μετακίνησής τους, προϋπόθεση για την άσκηση άλλων βασικών δικαιωμάτων.
  • Αλεξία Τσούνη, σκηνοθέτρια, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, εθελόντρια σε ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ και μέλος του ΔΣ του σωματείου γυναικείων δικαιωμάτων «Το Μωβ» που βρέθηκε το 2023 και το 2024 στη Δυτική Όχθη και θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της Shalom, Salaam, Peace (διάρκεια 54΄).

Συντονισμός: Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος.

Οι άλλες εκδηλώσεις θα είναι:

Παρασκευή 13.9.2024

  • Κινητικότητα και προσβασιμότητα στην πόλη. Η εμπειρία και η οπτική του Άλλου/ης
  • Μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, τελεφερίκ, προαστιακός) & θαλάσσια συγκοινωνία

Σάββατο 14.9.2024

  • Κλιματική κρίση και ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Προκλήσεις και λύσεις.
  • Σιδηρόδρομος: από τα Τέμπη στο μεταφορικό μέσον του 21ου αι.baner-dt.jpg

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Greenwave Festival 2024

Πέμπτη 12.9.2024

Κεντρικές εκδηλώσεις 19.30 -21.30

  • Δημόσιος χώρος αναζητείται…
  • Γιάννης Μαγκριώτης, Πολιτικός αναλυτής, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης: Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και η βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
  • Νίκος Νικήσιανης, Δρ. Βιολογίας, μέλος της δημοτικής παράταξης "Η Πόλη Ανάποδα": Αδόμητα οικόπεδα, εστίες διεκδικήσεων.
  • Μιχάλης Παναγιωτίδης, μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς: Το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς ιδιωτικοποιείται: Η περίπτωση της Μαρίνας Αρετσούς.
  • Γιώργος Χατζηνάκος, Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας: Το Πάρκο Τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου: Προτάσεις για την αξιοποίηση των ανενεργών Αστικών Κοινών.

Συντονισμός: Ελένη Ιωαννίδου, μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο "SOSε τα Δέντρα" και της αυτοδιοικητικής κίνησης "Οικολογία - Αλληλεγγύη"

Παρεμβάσεις:

Πρωτοβουλία Κατοίκων Δόξας

Μαρία Κιουζέπη, μέλος Δικτύου Πολιτών για το Περιβάλλον Ν. Πέλλας

  • Επιβίωση και δικαίωμα στη μετακίνηση των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Η στέρηση του δικαιώματος μετακίνησης στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορίζοντας την ελευθερία, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων.

Οι αυστηροί έλεγχοι, τα σημεία ελέγχου και οι αποκλεισμοί επιδεινώνουν την καθημερινή ζωή, εντείνοντας την απομόνωση και την αίσθηση αδικίας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

  • Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ, διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ.
    Ο Παύλος Νεράντζης, που βρέθηκε ως απεσταλμένος ΜΜΕ στη Γάζα το 2009, στη διάρκεια των βομβαρδισμών κα νωρίτερα στο νότιο Λίβανο, θα μιλήσει για την εμπειρία του, τη γενοκτονία που τελείται σήμερα και το Μεσανατολικό.
  • Ρεμπέκα Μέτζερ, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ισραηλινής ΜΚΟ Gisha.
    H Gisha προωθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων με στόχο την προστασία της ελεύθερης μετακίνησής τους, προϋπόθεση για την άσκηση άλλων βασικών δικαιωμάτων.
  • Αλεξία Τσούνη, σκηνοθέτρια, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, εθελόντρια σε ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου γυναικείων δικαιωμάτων Το Μωβ.
    H Αλεξία Τσούνη, που βρέθηκε το 2023 και το 2024 στη Δυτική Όχθη θα μιλήσει για την κατάσταση εκεί και θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της Shalom, Salaam, Peace (διάρκεια 54΄).

Συντονισμός: Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος

Παράλληλες Δράσεις

18.30 -20.00 Βιωματικό εργαστήριο | Γίνε τα μάτια μου. Βιωματικό σεμινάριο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την αναπηρία όρασης, την προσέγγιση των τυφλών ατόμων ούτως ώστε να παρέχεται σωστή βοήθεια, εφόσον την χρειάζονται. Θα παρουσιαστούν τεχνικές συνοδείας βλέποντος συνοδού και θα έχουν την ευκαιρία, όσοι το επιθυμούν να γίνουν συνοδοί ή να φορέσουν μάσκα στα μάτια προκειμένου να τους συνοδεύσουν τα ίδια τα άτομα με την αναπηρία όρασης.

Οργάνωση: Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών με τη συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων και Ελληνίδων Κοινωνιολόγων - Παράρτημα Θεσσαλονίκης

19.00 -21.00 Εργαστήριο επανάχρησης

Οργάνωση: ΑΡΣΙΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ

18.00 -20.00 Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Νοητικές προκλήσεις για εφήβους 13+ χρονών (αλλά και για προέφηβους 10+ χρονών)

Σχεδιασμός-Υλοποίηση Σύλλογος “ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ”

19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση Θετική Φωνή/Thess Checkpoint

Vegan Κουζίνα 19.00 - 00.30

Συναυλίες 22.00 - 00.30

Κρουστόφωνο

Celestial Echoes

Secret Band

Παρασκευή 13.9.2024

Κεντρικές εκδηλώσεις 19.30 -21.30

  • Κινητικότητα και προσβασιμότητα στην πόλη. Η εμπειρία και η οπτική του/της Άλλου/ης

H εμπειρία της κινητικότητας και της προσβασιμότητας στην πόλη και στους δημόσιους χώρους κοινωνικών ομάδων που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία εν δυνάμει ή/και εν ενεργεία δημιουργούν πολλαπλούς αποκλεισμούς. Πώς κινείται στην πόλη μία γυναίκα ή ένα queer άτομο, ένα άτομο ΑμεΑ, ένα παιδί, ή άτομα της τρίτης ηλικίας; Έχουν πρόσβαση σε όλον τον δημόσιο χώρο; Ποια είναι η εμπειρία τους από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ποιους αποκλεισμούς δημιουργούν τα τελευταία;


  • Απόστολος Φωκίων Βέττας, Αρχιτέκτονας – Σκηνογράφος, Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Δίδαξε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων και Σκηνογραφία στο τμήμα Θεάτρου.

Τα δικαιώματα των ανθρώπων που θέλουν ελεύθερα να κινούνται, να βλέπουν και ν’ ακούν

  • Αστερίου Αναστασία, Συγγραφέας παιδικών έργων, Δημιουργός και μέλος της ομάδας κουκλοθέατρου ΑΛΑΝΤΑΛΟΥΜΠΑ, Εκλεγμένη σύμβουλος στο Ε’ Κοινοτικό Διαμέρισμα, μέλος της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη για Όλους”

Η προσπέλαση της πόλης από τα ΑμεΑ και η σχέση της με το παρκούρ.

  • Φυλλιώ Κατσαβουνίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ

Ενεργητική και αυτόνομη κίνηση μέσα στην πόλη: Ένα αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών που έχει ξεχαστεί

  • Αγγελική Γαβριέλλα Σαμψωνίδου, Κοινωνιολόγος, MSc Κοινωνιολογία Μειονοτήτων, MSc Χωρικός Σχεδιασμός για Βιώσιμη και Ανθεκτική Ανάπτυξη, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης

Γυναίκες κινούνται στην πόλη: διακρίσεις και αποκλεισμοί

  • Φοίβη, Ιδιωτική υπάλληλος

Χάνοντας και βρίσκοντας τον δρόμο μου στην πόλη: Τρανς γυναίκα και άστεγη

Συντονισμός: Προκόπιος Ορφανός, Κοινωνιολόγος, MSC, PhD, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων κι Ελληνίδων Κοινωνιολόγων / Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Παρεμβάσεις:

Κατερίνα Λορέντζου, Γενική Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

Αραβέλλα Σαλονικίδου, κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας εναλλακτικής οδοσήμανσης για το κοινό και για άτομα με προβλήματα όρασης.

  • Μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, τελεφερίκ, προαστιακός) και θαλάσσια συγκοινωνία

Γιατί η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, προαστιακό) και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες; Όραμα ή μια αναγκαιότητα για ένα διαφορετικό, πράσινο και πολλαπλών επιλογών μοντέλο μετακίνησης;

Εισηγήσεις:

  • Βούγιας Σπύρος, συγκοινωνιολόγος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης,

“Μέσα συλλογικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη: οι προοπτικές μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό”

  • Κουράκης Ανδρέας, τ. πρόεδρος ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, τ. αντιδήμαρχος

“Να ξαναβάλουμε το τελεφερίκ και τη θαλάσσια συγκοινωνία στη συζήτηση για τη βιώσιμη κινητικότητα”

  • Παπαγιαννάκης Απόστολος, αναπλ. καθηγητής, τμ. Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ,

“Αναγέννηση του τραμ για μια βιώσιμη πόλη”

  • Στυλίδης Ιορδάνης, αναπλ. καθηγητής, τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

”Για ένα θαλάσσιο τραμ”

  • Τρεμόπουλος Μιχάλης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, συγγραφέας

“Τραμ στην Τσιμισκή, συγκοινωνία με ταχύπλοα στον Θερμαϊκό”

Συντονισμός: Λυκεσάς Απόστολος, δημοσιογράφος

Παρεμβάσεις: Ιωάννου Χρήστος, Πρωτοβουλία για προαστιακό Πέλλας

Παράλληλες Δράσεις

18.30 -20.30 Εργαστήριο | Re-use for reforming gender stereotypes. Aνοιχτό καλλιτεχνικό εργαστήριο επανάχρησης υλικών (κατά κύριο λόγο μεταχειρισμένα περιοδικά και εφημερίδες ) για την δημιουργία ενός συλλογικού κολάζ με θέμα τα έμφυλα στερεότυπα και την ισότητα φύλων.

Οργάνωση: Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων

20.00-21.00 Ομιλία | Δράσεις και προτάσεις της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυας Συγκατοίκησης Θεσσαλονίκης

Οργάνωση: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

18.00 -20.00 Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Το Παραμικρό, Tokuti και η Φρουτιέρα ανταμώνουν στο GREENWAVE festival και περιμένουν τους μικρούς τους φίλους για παιχνίδια με ανακυκλωμένα χαρτιά. Μαζί θα βάψουμε τον χαρτοπολτό με φυσικά χρώματα και θα δημιουργήσουμε το δικό μας φύλλο χαρτί. Για παιδιά 4+ χρονών

Σχεδιασμός-Υλοποίηση Σύλλογος “ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ”

19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση Θετική Φωνή/Thess Checkpoint

19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση PRAKSIS

Vegan Κουζίνα 19.00 - 00.30

Συναυλίες 22.00 - 00.30

Bayanlar - Μπαγιανλαρ

Αδελφές Κυριακίδου

Σάββατο 14.9.2024

Κεντρικές εκδηλώσεις 19.30 -21.30

  • Κλιματική κρίση και ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Προκλήσεις και λύσεις.
  • Χαϊδευτός Κλεάνθης, Μηχανολόγος Μηχανικός:

“Εξελίξεις στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη”

  • Νικολάου Κώστας, Δρ. περιβαλλοντολόγος, τ. επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ:

“Για μια πόλη χωρίς ρύπανση, LNG, flyover, θερμικές νησίδες”

  • Μπλιώνης Γιώργος, Dr βιολόγος, συγγραφέας:

Τα ρέματα ως η τελευταία ευκαιρία για δροσιά, πράσινο και αντιπλημμυρική προστασια”

  • Παναγιωτοπούλου Μαρία, Dr Δασολόγος -Ορνιθολόγος:

“Περιαστικά δάση, οικοσυστήματα και ποιότητα ζωής στην πόλη”

Συντονισμός: Καρασαββίδου Ελένη, πανεπιστημιακός, Πανεπ. Ιωαννίνων, κοινωνική ακτιβίστρια

Παρεμβάσεις:

Εμμανουηλίδης Βασίλης, ποδηλάτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός

Σιδηρόδρομος: από τα Τέμπη στο μεταφορικό μέσον του 21ου αι.

    • Καρυστιανού Μαρία, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023

    “Δικαίωση για το έγκλημα των Τεμπών”

    • Νάθενας Γιώργος, Συγκοινωνιολόγος

    “Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα -αποτίμηση και προοπτική”

    • Διάκος Κώστας, Δικηγόρος

    “Τραίνο: Το οικολογικό μέσο απέναντι στα συμφέροντα”

    • Τσαγκλή Ευδοκία, Επικοινωνιολόγος, διεθνολόγος,

    “Οι σκέψεις μιας επιβαίνουσας στο τρένο των Τεμπών”

    Συντονισμός: Πανούσης Σταύρος, δημοσιογράφος

    Παρεμβάσεις:

    Σπάσος Γιάννης, Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης

    Φασούλας Σπύρος, Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας

    Παράλληλες Δράσεις

    20.00 -21.00 Εργαστήριο | Σεμινάριο μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας

    Οργάνωση: Μανιταρόφιλοι Ελλάδος | Φώτης Παρασκευαίδης

    20.00 -21.00 Ομιλία | Ευ Ζειν και συγκατοίκηση ατόμων της τρίτης ηλικίας

    Οργάνωση: Συγκατοίκηση φίλων 60+& 60-, Θεσσαλονίκη

    18.00 -20.00 Παιδική και Εφηβική Γωνιά

    Κυκλοφορούμε και διεκδικούμε τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας! Συνδημιουργούμε παίζοντας με λέξεις, σχήματα και χρώματα! Για εφήβους 13+ χρονών (αλλά και για προέφηβους 10+ χρονών)

    Σχεδιασμός-Υλοποίηση Σύλλογος “ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ”

    19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση Θετική Φωνή/Thess Checkpoint

    19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση PRAKSIS

    Vegan Κουζίνα 19.00 - 00.30

    Συναυλίες 22.00 - 00.30

    Mr Collage x Amira Lacrima

    The Coreys

    Low Treble

    Με εκδηλώσεις για τον δημόσιο χώρο, τα πάρκα και το πράσινο αλλά και το δικαίωμα στη μετακίνηση των Παλαιστινίων ξεκινά αύριο Πέμπτη 12.9.2024, στις 7.30 μμ, το φεστιβάλ GREENWAVE στο δημοτικό πάρκο ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη.

    Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ GREENWAVE είναι «Κυκλοφορώ και διεκδικώ!» και οι δύο πρώτες εκδηλώσεις θα έχουν τα εξής θέματα και εισηγητές/τριες:

    1. Δημόσιος χώρος αναζητείται…

    • Γιάννης Μαγκριώτης, Πολιτικός αναλυτής, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και η βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».
    • Νίκος Νικήσιανης, Δρ. Βιολογίας, μέλος της δημοτικής παράταξης "Η Πόλη Ανάποδα": «Αδόμητα οικόπεδα, εστίες διεκδικήσεων».
    • Μιχάλης Παναγιωτίδης, μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς: «Το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς ιδιωτικοποιείται: Η περίπτωση της Μαρίνας Αρετσούς».
    • Γιώργος Χατζηνάκος, Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας: «Το Πάρκο Τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου: Προτάσεις για την αξιοποίηση των ανενεργών Αστικών Κοινών».

    Συντονισμός: Ελένη Ιωαννίδου, μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο "SOSε τα Δέντρα" και της αυτοδιοικητικής κίνησης "Οικολογία - Αλληλεγγύη"

    Παρεμβάσεις θα γίνουν από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Δόξας και το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον Ν. Πέλλας
    Η άλλη κεντρική εκδήλωση θα έχει θέμα:

    2. Επιβίωση και δικαίωμα στη μετακίνηση των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Όχθη

    Η στέρηση του δικαιώματος μετακίνησης στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορίζοντας την ελευθερία, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Οι αυστηροί έλεγχοι, τα σημεία ελέγχου και οι αποκλεισμοί επιδεινώνουν την καθημερινή ζωή, εντείνοντας την απομόνωση και την αίσθηση αδικίας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

    • Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ, Δρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, απεσταλμένος στη Γάζα το 2009, στη διάρκεια των βομβαρδισμών και νωρίτερα στον νότιο Λίβανο.
    • Ρεμπέκα Μέτζερ, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ισραηλινής ΜΚΟ Gisha, που
      προωθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων με στόχο την προστασία της ελεύθερης μετακίνησής τους, προϋπόθεση για την άσκηση άλλων βασικών δικαιωμάτων.
    • Αλεξία Τσούνη, σκηνοθέτρια, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, εθελόντρια σε ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ και μέλος του ΔΣ του σωματείου γυναικείων δικαιωμάτων «Το Μωβ» που βρέθηκε το 2023 και το 2024 στη Δυτική Όχθη και θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της Shalom, Salaam, Peace (διάρκεια 54΄).

    Συντονισμός: Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος.

    Οι άλλες εκδηλώσεις θα είναι:

    Παρασκευή 13.9.2024

    • Κινητικότητα και προσβασιμότητα στην πόλη. Η εμπειρία και η οπτική του Άλλου/ης
    • Μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, τελεφερίκ, προαστιακός) & θαλάσσια συγκοινωνία

    Σάββατο 14.9.2024

    • Κλιματική κρίση και ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Προκλήσεις και λύσεις.
    • Σιδηρόδρομος: από τα Τέμπη στο μεταφορικό μέσον του 21ου αι.baner-dt.jpg

    Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Greenwave Festival 2024

    Πέμπτη 12.9.2024

    Κεντρικές εκδηλώσεις 19.30 -21.30

    • Δημόσιος χώρος αναζητείται…
    • Γιάννης Μαγκριώτης, Πολιτικός αναλυτής, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης: Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και η βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
    • Νίκος Νικήσιανης, Δρ. Βιολογίας, μέλος της δημοτικής παράταξης "Η Πόλη Ανάποδα": Αδόμητα οικόπεδα, εστίες διεκδικήσεων.
    • Μιχάλης Παναγιωτίδης, μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς: Το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς ιδιωτικοποιείται: Η περίπτωση της Μαρίνας Αρετσούς.
    • Γιώργος Χατζηνάκος, Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας: Το Πάρκο Τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου: Προτάσεις για την αξιοποίηση των ανενεργών Αστικών Κοινών.

    Συντονισμός: Ελένη Ιωαννίδου, μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο "SOSε τα Δέντρα" και της αυτοδιοικητικής κίνησης "Οικολογία - Αλληλεγγύη"

    Παρεμβάσεις:

    Πρωτοβουλία Κατοίκων Δόξας

    Μαρία Κιουζέπη, μέλος Δικτύου Πολιτών για το Περιβάλλον Ν. Πέλλας

    • Επιβίωση και δικαίωμα στη μετακίνηση των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Όχθη

    Η στέρηση του δικαιώματος μετακίνησης στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορίζοντας την ελευθερία, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων.

    Οι αυστηροί έλεγχοι, τα σημεία ελέγχου και οι αποκλεισμοί επιδεινώνουν την καθημερινή ζωή, εντείνοντας την απομόνωση και την αίσθηση αδικίας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

    • Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ, διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ.
      Ο Παύλος Νεράντζης, που βρέθηκε ως απεσταλμένος ΜΜΕ στη Γάζα το 2009, στη διάρκεια των βομβαρδισμών κα νωρίτερα στο νότιο Λίβανο, θα μιλήσει για την εμπειρία του, τη γενοκτονία που τελείται σήμερα και το Μεσανατολικό.
    • Ρεμπέκα Μέτζερ, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ισραηλινής ΜΚΟ Gisha.
      H Gisha προωθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων με στόχο την προστασία της ελεύθερης μετακίνησής τους, προϋπόθεση για την άσκηση άλλων βασικών δικαιωμάτων.
    • Αλεξία Τσούνη, σκηνοθέτρια, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, εθελόντρια σε ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου γυναικείων δικαιωμάτων Το Μωβ.
      H Αλεξία Τσούνη, που βρέθηκε το 2023 και το 2024 στη Δυτική Όχθη θα μιλήσει για την κατάσταση εκεί και θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της Shalom, Salaam, Peace (διάρκεια 54΄).

    Συντονισμός: Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος

    Παράλληλες Δράσεις

    18.30 -20.00 Βιωματικό εργαστήριο | Γίνε τα μάτια μου. Βιωματικό σεμινάριο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την αναπηρία όρασης, την προσέγγιση των τυφλών ατόμων ούτως ώστε να παρέχεται σωστή βοήθεια, εφόσον την χρειάζονται. Θα παρουσιαστούν τεχνικές συνοδείας βλέποντος συνοδού και θα έχουν την ευκαιρία, όσοι το επιθυμούν να γίνουν συνοδοί ή να φορέσουν μάσκα στα μάτια προκειμένου να τους συνοδεύσουν τα ίδια τα άτομα με την αναπηρία όρασης.

    Οργάνωση: Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών με τη συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων και Ελληνίδων Κοινωνιολόγων - Παράρτημα Θεσσαλονίκης

    19.00 -21.00 Εργαστήριο επανάχρησης

    Οργάνωση: ΑΡΣΙΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ

    18.00 -20.00 Παιδική και Εφηβική Γωνιά

    Νοητικές προκλήσεις για εφήβους 13+ χρονών (αλλά και για προέφηβους 10+ χρονών)

    Σχεδιασμός-Υλοποίηση Σύλλογος “ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ”

    19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση Θετική Φωνή/Thess Checkpoint

    Vegan Κουζίνα 19.00 - 00.30

    Συναυλίες 22.00 - 00.30

    Κρουστόφωνο

    Celestial Echoes

    Secret Band

    Παρασκευή 13.9.2024

    Κεντρικές εκδηλώσεις 19.30 -21.30

    • Κινητικότητα και προσβασιμότητα στην πόλη. Η εμπειρία και η οπτική του/της Άλλου/ης

    H εμπειρία της κινητικότητας και της προσβασιμότητας στην πόλη και στους δημόσιους χώρους κοινωνικών ομάδων που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία εν δυνάμει ή/και εν ενεργεία δημιουργούν πολλαπλούς αποκλεισμούς. Πώς κινείται στην πόλη μία γυναίκα ή ένα queer άτομο, ένα άτομο ΑμεΑ, ένα παιδί, ή άτομα της τρίτης ηλικίας; Έχουν πρόσβαση σε όλον τον δημόσιο χώρο; Ποια είναι η εμπειρία τους από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ποιους αποκλεισμούς δημιουργούν τα τελευταία;


    • Απόστολος Φωκίων Βέττας, Αρχιτέκτονας – Σκηνογράφος, Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Δίδαξε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων και Σκηνογραφία στο τμήμα Θεάτρου.

    Τα δικαιώματα των ανθρώπων που θέλουν ελεύθερα να κινούνται, να βλέπουν και ν’ ακούν

    • Αστερίου Αναστασία, Συγγραφέας παιδικών έργων, Δημιουργός και μέλος της ομάδας κουκλοθέατρου ΑΛΑΝΤΑΛΟΥΜΠΑ, Εκλεγμένη σύμβουλος στο Ε’ Κοινοτικό Διαμέρισμα, μέλος της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη για Όλους”

    Η προσπέλαση της πόλης από τα ΑμεΑ και η σχέση της με το παρκούρ.

    • Φυλλιώ Κατσαβουνίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ

    Ενεργητική και αυτόνομη κίνηση μέσα στην πόλη: Ένα αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών που έχει ξεχαστεί

    • Αγγελική Γαβριέλλα Σαμψωνίδου, Κοινωνιολόγος, MSc Κοινωνιολογία Μειονοτήτων, MSc Χωρικός Σχεδιασμός για Βιώσιμη και Ανθεκτική Ανάπτυξη, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης

    Γυναίκες κινούνται στην πόλη: διακρίσεις και αποκλεισμοί

    • Φοίβη, Ιδιωτική υπάλληλος

    Χάνοντας και βρίσκοντας τον δρόμο μου στην πόλη: Τρανς γυναίκα και άστεγη

    Συντονισμός: Προκόπιος Ορφανός, Κοινωνιολόγος, MSC, PhD, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων κι Ελληνίδων Κοινωνιολόγων / Παράρτημα Θεσσαλονίκης

    Παρεμβάσεις:

    Κατερίνα Λορέντζου, Γενική Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

    Αραβέλλα Σαλονικίδου, κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας εναλλακτικής οδοσήμανσης για το κοινό και για άτομα με προβλήματα όρασης.

    • Μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, τελεφερίκ, προαστιακός) και θαλάσσια συγκοινωνία

    Γιατί η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, προαστιακό) και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες; Όραμα ή μια αναγκαιότητα για ένα διαφορετικό, πράσινο και πολλαπλών επιλογών μοντέλο μετακίνησης;

    Εισηγήσεις:

    • Βούγιας Σπύρος, συγκοινωνιολόγος, ομ. καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης,

    “Μέσα συλλογικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη: οι προοπτικές μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό”

    • Κουράκης Ανδρέας, τ. πρόεδρος ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, τ. αντιδήμαρχος

    “Να ξαναβάλουμε το τελεφερίκ και τη θαλάσσια συγκοινωνία στη συζήτηση για τη βιώσιμη κινητικότητα”

    • Παπαγιαννάκης Απόστολος, αναπλ. καθηγητής, τμ. Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ,

    “Αναγέννηση του τραμ για μια βιώσιμη πόλη”

    • Στυλίδης Ιορδάνης, αναπλ. καθηγητής, τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

    ”Για ένα θαλάσσιο τραμ”

    • Τρεμόπουλος Μιχάλης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, συγγραφέας

    “Τραμ στην Τσιμισκή, συγκοινωνία με ταχύπλοα στον Θερμαϊκό”

    Συντονισμός: Λυκεσάς Απόστολος, δημοσιογράφος

    Παρεμβάσεις: Ιωάννου Χρήστος, Πρωτοβουλία για προαστιακό Πέλλας

    Παράλληλες Δράσεις

    18.30 -20.30 Εργαστήριο | Re-use for reforming gender stereotypes. Aνοιχτό καλλιτεχνικό εργαστήριο επανάχρησης υλικών (κατά κύριο λόγο μεταχειρισμένα περιοδικά και εφημερίδες ) για την δημιουργία ενός συλλογικού κολάζ με θέμα τα έμφυλα στερεότυπα και την ισότητα φύλων.

    Οργάνωση: Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων

    20.00-21.00 Ομιλία | Δράσεις και προτάσεις της Πρωτοβουλίας Αλληλέγγυας Συγκατοίκησης Θεσσαλονίκης

    Οργάνωση: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    18.00 -20.00 Παιδική και Εφηβική Γωνιά

    Το Παραμικρό, Tokuti και η Φρουτιέρα ανταμώνουν στο GREENWAVE festival και περιμένουν τους μικρούς τους φίλους για παιχνίδια με ανακυκλωμένα χαρτιά. Μαζί θα βάψουμε τον χαρτοπολτό με φυσικά χρώματα και θα δημιουργήσουμε το δικό μας φύλλο χαρτί. Για παιδιά 4+ χρονών

    Σχεδιασμός-Υλοποίηση Σύλλογος “ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ”

    19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση Θετική Φωνή/Thess Checkpoint

    19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση PRAKSIS

    Vegan Κουζίνα 19.00 - 00.30

    Συναυλίες 22.00 - 00.30

    Bayanlar - Μπαγιανλαρ

    Αδελφές Κυριακίδου

    Σάββατο 14.9.2024

    Κεντρικές εκδηλώσεις 19.30 -21.30

    • Κλιματική κρίση και ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Προκλήσεις και λύσεις.
    • Χαϊδευτός Κλεάνθης, Μηχανολόγος Μηχανικός:

    “Εξελίξεις στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη”

    • Νικολάου Κώστας, Δρ. περιβαλλοντολόγος, τ. επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ:

    “Για μια πόλη χωρίς ρύπανση, LNG, flyover, θερμικές νησίδες”

    • Μπλιώνης Γιώργος, Dr βιολόγος, συγγραφέας:

    Τα ρέματα ως η τελευταία ευκαιρία για δροσιά, πράσινο και αντιπλημμυρική προστασια”

    • Παναγιωτοπούλου Μαρία, Dr Δασολόγος -Ορνιθολόγος:

    “Περιαστικά δάση, οικοσυστήματα και ποιότητα ζωής στην πόλη”

    Συντονισμός: Καρασαββίδου Ελένη, πανεπιστημιακός, Πανεπ. Ιωαννίνων, κοινωνική ακτιβίστρια

    Παρεμβάσεις:

    Εμμανουηλίδης Βασίλης, ποδηλάτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός

    Σιδηρόδρομος: από τα Τέμπη στο μεταφορικό μέσον του 21ου αι.

      • Καρυστιανού Μαρία, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023

      “Δικαίωση για το έγκλημα των Τεμπών”

      • Νάθενας Γιώργος, Συγκοινωνιολόγος

      “Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα -αποτίμηση και προοπτική”

      • Διάκος Κώστας, Δικηγόρος

      “Τραίνο: Το οικολογικό μέσο απέναντι στα συμφέροντα”

      • Τσαγκλή Ευδοκία, Επικοινωνιολόγος, διεθνολόγος,

      “Οι σκέψεις μιας επιβαίνουσας στο τρένο των Τεμπών”

      Συντονισμός: Πανούσης Σταύρος, δημοσιογράφος

      Παρεμβάσεις:

      Σπάσος Γιάννης, Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης

      Φασούλας Σπύρος, Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας

      Παράλληλες Δράσεις

      20.00 -21.00 Εργαστήριο | Σεμινάριο μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας

      Οργάνωση: Μανιταρόφιλοι Ελλάδος | Φώτης Παρασκευαίδης

      20.00 -21.00 Ομιλία | Ευ Ζειν και συγκατοίκηση ατόμων της τρίτης ηλικίας

      Οργάνωση: Συγκατοίκηση φίλων 60+& 60-, Θεσσαλονίκη

      18.00 -20.00 Παιδική και Εφηβική Γωνιά

      Κυκλοφορούμε και διεκδικούμε τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας! Συνδημιουργούμε παίζοντας με λέξεις, σχήματα και χρώματα! Για εφήβους 13+ χρονών (αλλά και για προέφηβους 10+ χρονών)

      Σχεδιασμός-Υλοποίηση Σύλλογος “ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ”

      19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση Θετική Φωνή/Thess Checkpoint

      19.30 -23.30 Διενέργεια εξετάσεων για HIV/HCV/HBV και Σύφιλης | Οργάνωση PRAKSIS

      Vegan Κουζίνα 19.00 - 00.30

      Συναυλίες 22.00 - 00.30

      Mr Collage x Amira Lacrima

      The Coreys

      Low Treble

      ΣΧΟΛΙΑ

      Επιλέξτε Κατηγορία