Θεσσαλονίκη: «ZeroFoodWaste» στην πλατεία Αριστοτέλους
02/11/2023 17:25
02/11/2023 17:25
Οι Πρόσκοποι Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσουν ένα μοναδικό event με πρωτότυπα παιχνίδια που αφορούν την μείωση των τροφικών αποβλήτων, ενημέρωση του κοινού και διανομή φυτών που έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικά λιπάσματα τα οποία προήλθαν από την επεξεργασία αποβλήτων τροφίμων.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 στην πλατεία Αριστοτέλους μεταξύ των οδών Νίκης και Μητροπόλεως.
Τα απόβλητα τροφίμων δεν είναι για...πέταμα!
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο απορρίπτονται περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων, ποσότητα που ισοδυναμεί σε 173 kg αποβλήτων ανά ευρωπαίο πολίτη και με σχετικό συνολικό κόστος που εκτιμάται σε 143 δις. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ, μεταξύ 25% και 30% των τροφίμων χάνονται ή σπαταλιούνται παγκοσμίως, συμβάλλοντας στο 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Για τους παραπάνω λόγους, το 2018 η ΕΕ νομοθέτησε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 το διαχωρισμό, τη συλλογή και δυνητική ανακύκλωση αυτών των αποβλήτων προωθώντας παράλληλα δράσεις ενθάρρυνσης για την επαναχρησιμοποίησή τους μέσω κομποστοποίησης ή αποικοδόμησης και την ενίσχυση παραγωγής νέων υλικών.
Στο ως άνω πλαίσιο, γίνεται αντιληπτό ότι ο βασικότερος αρωγός για την επίτευξη των στόχων είναι η ενημέρωση, η εξοικείωση και η ενεργοποίηση όλου του κοινωνικού ιστού για τις αρχές και τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Αναντίρρητα, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και η αλλαγή νοοτροπίας αποτελεί την πιο υποσχόμενη στρατηγική για την εξασφάλιση ενός υγιούς μέλλοντος, καθώς ακόμα και μικρές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το έργο «ZeroFoodWaste»
Το έργο ZeroFoodWaste αντιμετωπίζει τις παραπάνω προκλήσεις με τη δημιουργία κόμβου διάχυσης αρχών κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας από απόβλητα τροφίμων μέσα από τη σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ).
Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, κ. Αναστάσιος Ζουμπούλης, και Συντονιστής του έργου ο Το έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης» (Αριθμός Έργου: 2252) Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Παναγιώτης Κούγιας.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας μέσω της δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης».
Το έργο Zero Food Waste αποτελεί μία ολιστική, εκπαιδευτική, διαδραστική και ενημερωτική πλατφόρμα που έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη των αρχών της κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την αξιοποίηση/επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων τροφίμων με σκοπό τον μετασχηματισμό τους σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (π.χ. χημική βιομηχανία, τεχνολογία τροφίμων, παραγωγή καλλυντικών/ γαληνικών σκευασμάτων, εδαφοβελτιωτικών και ενέργειας).
Το έργο στηρίζεται σε τρεις διακριτούς βασικούς πυλώνες διάχυσης και προβολής που είναι πλήρως συνυφασμένοι με τις ομάδες/στόχους, δηλαδή τα ανήλικα μέλη της κοινωνίας (6-17 ετών), τους νέους και μελλοντικούς επιστήμονες (18-30 ετών) και την ευρύτερη κοινωνία (όλες τις ηλικίες).
Οι Πρόσκοποι Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσουν ένα μοναδικό event με πρωτότυπα παιχνίδια που αφορούν την μείωση των τροφικών αποβλήτων, ενημέρωση του κοινού και διανομή φυτών που έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικά λιπάσματα τα οποία προήλθαν από την επεξεργασία αποβλήτων τροφίμων.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 στην πλατεία Αριστοτέλους μεταξύ των οδών Νίκης και Μητροπόλεως.
Τα απόβλητα τροφίμων δεν είναι για...πέταμα!
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο απορρίπτονται περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων, ποσότητα που ισοδυναμεί σε 173 kg αποβλήτων ανά ευρωπαίο πολίτη και με σχετικό συνολικό κόστος που εκτιμάται σε 143 δις. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ, μεταξύ 25% και 30% των τροφίμων χάνονται ή σπαταλιούνται παγκοσμίως, συμβάλλοντας στο 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Για τους παραπάνω λόγους, το 2018 η ΕΕ νομοθέτησε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 το διαχωρισμό, τη συλλογή και δυνητική ανακύκλωση αυτών των αποβλήτων προωθώντας παράλληλα δράσεις ενθάρρυνσης για την επαναχρησιμοποίησή τους μέσω κομποστοποίησης ή αποικοδόμησης και την ενίσχυση παραγωγής νέων υλικών.
Στο ως άνω πλαίσιο, γίνεται αντιληπτό ότι ο βασικότερος αρωγός για την επίτευξη των στόχων είναι η ενημέρωση, η εξοικείωση και η ενεργοποίηση όλου του κοινωνικού ιστού για τις αρχές και τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Αναντίρρητα, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και η αλλαγή νοοτροπίας αποτελεί την πιο υποσχόμενη στρατηγική για την εξασφάλιση ενός υγιούς μέλλοντος, καθώς ακόμα και μικρές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το έργο «ZeroFoodWaste»
Το έργο ZeroFoodWaste αντιμετωπίζει τις παραπάνω προκλήσεις με τη δημιουργία κόμβου διάχυσης αρχών κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας από απόβλητα τροφίμων μέσα από τη σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ).
Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, κ. Αναστάσιος Ζουμπούλης, και Συντονιστής του έργου ο Το έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης» (Αριθμός Έργου: 2252) Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Παναγιώτης Κούγιας.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας μέσω της δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης».
Το έργο Zero Food Waste αποτελεί μία ολιστική, εκπαιδευτική, διαδραστική και ενημερωτική πλατφόρμα που έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη των αρχών της κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την αξιοποίηση/επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων τροφίμων με σκοπό τον μετασχηματισμό τους σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας (π.χ. χημική βιομηχανία, τεχνολογία τροφίμων, παραγωγή καλλυντικών/ γαληνικών σκευασμάτων, εδαφοβελτιωτικών και ενέργειας).
Το έργο στηρίζεται σε τρεις διακριτούς βασικούς πυλώνες διάχυσης και προβολής που είναι πλήρως συνυφασμένοι με τις ομάδες/στόχους, δηλαδή τα ανήλικα μέλη της κοινωνίας (6-17 ετών), τους νέους και μελλοντικούς επιστήμονες (18-30 ετών) και την ευρύτερη κοινωνία (όλες τις ηλικίες).
ΣΧΟΛΙΑ