Θετικό το πρόσημο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη
18/09/2022 21:00
18/09/2022 21:00
Θετικό πρόσημο για τις εξαγγελίες και εικόνες από το παλιά. Σε αυτές τις δύο φράσεις θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το συμπέρασμα του τριημέρου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ. Μίας διοργάνωσης προεκλογικής, μια και είναι βέβαιο ότι μέχρι την επόμενη ΔΕΘ θα διεξαχθούν εκλογές, το πιο πιθανό μάλιστα δύο φορές.
Για τις εξαγγελίες ο πρωθυπουργός τήρησε την δήλωση που έκανε λίγες ώρες πριν κατά τη δεξίωση με τους δημοσιογράφους. Εκεί, παίζοντας καλή άμυνα έναντι των επίμονων δημοσιογραφικών ερωτήσεων να αποκαλύψει τις ανακοινώσεις της επόμενης ημέρας είχε προαναγγείλει πολλές εκπλήξεις. Μάλιστα είχε πει ότι αυτά που θα ανακοινώσει και δεν έχουν ακόμη ακουστεί στα ρεπορτάζ θα είναι περισσότερα από αυτά που είναι λίγο ως πολύ ήδη γνωστά. Τελικά, όντως πολλές από τις 21 δράσεις που ανακοίνωσε, όπως το φοιτητικό επίδομα ή το αγροτικό επίδομα ή η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ και τις συγκοινωνίες ήταν καινούρια και αποτέλεσαν κομμάτια του συνολικού πακέτου μέτρων που ξεπερνά τα 5,5 δισ.
«Τα μέτρα είναι μία θετική εξέλιξη. Και γιατί πάντα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώνονται είναι κάτι θετικό και γιατί ο πρωθυπουργός τηρεί πάντοτε τις υποσχέσεις του αλλά και γιατί προέρχονται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Προέρχονται δηλαδή από αυτά που εξοικονομήσαμε ως χώρα και ως πολίτες. Άρα είναι δημοσιονομικά τσεκαρισμένα», τονίζει χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικός. Έτερος βουλευτής προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα με τις ανακοινώσεις της Θεσσαλονίκης. Και με τα μέτρα που ανακοίνωσε που είναι σίγουρα θετικά, αλλά και γιατί ήταν ελάχιστη η κριτική που ασκήθηκε ακόμη και από την αντιπολίτευση», σημειώνει.
Σημαντικό συν του διημέρου ήταν και η κινητοποίηση που έγινε εκ μέρους της ΝΔ αλλά και η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Εδώ υπάρχει μία αλλαγή τακτικής που μπορεί να έχει να κάνει και με την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και με το ότι έχουμε μπει πια σε προεκλογικούς ρυθμούς. Θυμίζουμε ότι πέρσι κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης τηρούνταν ακόμη οι αποστάσεις και στο χώρο είχε εισέλθει ένας περιορισμένος αριθμός θεατών, με τις προσκλήσεις να είναι ελάχιστες. Φέτος λέγεται ότι εστάλησαν σχεδόν 10.000 προσκλήσεις με αποτέλεσμα στον χώρο να καταγραφεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και έξω από το « Ιωάννης Βελλίδης» είχαν συγκεντρωθεί ουκ ολίγες εκατοντάδες πολίτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού και οι οποίοι έμειναν τελικά απ’ έξω.
Εξού και τα χαμόγελα που καταγράφηκαν στη βασική οργανωτική ομάδα που έτρεξε την εκδήλωση. Δηλαδή τους Θανάση Νέζη, Παύλο Μαρινάκη και Στέλιο Κονταδάκη. Και οι τρεις κάθονταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο πλάι της εκδήλωσης και δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους. Φανερά ικανοποιημένος ήταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάτι που μάλιστα εξέφρασε προς ανώτατο τοπικό κομματικό στέλεχος της Θεσσαλονίκης κατά την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης. «Τόσος κόσμος είχε καιρό να εμφανιστεί σε εκδήλωση της ΝΔ», παραδεχόταν βουλευτής.
Την ίδια στιγμή στο… ξύπνημα του κόμματος αλλά και γενικότερα του «γαλάζιου» στρατοπέδου της πόλης βοήθησαν και οι θεματικές συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν της κεντρικής ομιλίας του πρωθυπουργού. Παρά τα κάποια οργανωτικά ζητήματα που καταγράφηκαν (πολλοί ομιλητές, δεκάδες χαιρετισμοί) που περιόρισαν τη δυνατότητα για μία πιο ουσιαστική συζήτηση, η ΝΔ κινητοποιήθηκε έντονα και σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Μία εκδήλωση έγινε στο Ωραιόκαστρο με τον Μάκη Βορίδη, η άλλη στο κέντρο της πόλης με ομιλητές τους Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Τσιάρα, η άλλη για τα επαγγέλματα πάλι στο κέντρο της πόλης με ομιλητή τον Κυριάκο Πιερρακάκη και η άλλη στους Αμπελόκηπους για τα έργα της Θεσσαλονίκης με τον Κώστας Καραμανλή, ενώ την Τετάρτη που μας πέρασε η τελευταία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα με ομιλητή τον Κωστή Χατζηδάκη και θέμα τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας της κυβέρνησης. Επίσης, μία μίνι περιοδεία στη Θεσσαλονίκη έκανε την Τρίτη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με αφορμή τα εγκαίνια δύο νηπιαγωγείων στην Πυλαία. Εδώ έχει σημασία να τονισθεί ότι τέτοιον οργασμό εκδηλώσεων είχε να ζήσει η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη από την περίοδο πριν τις εκλογές του 2019, αλλά και ότι το στιλ των εκδηλώσεων έχει ελαφρώς αλλάξει. Πλέον σε όλες τις συζητήσεις γίνεται ανοικτός διάλογος με τους πολίτες και τους Νεοδημοκράτες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις για δύσκολα θέματα και με δύσκολα ακροατήρια, όπως έκανε η κ. Κεραμέως και ο κ. Χατζηδάκης, που συζήτησαν με συνδικαλιστές. Γενικότερα φαίνεται ότι μαζί με τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν υπήρξε και μία οδηγία από το Μέγαρο Μαξίμου για πιο στενή επαφή μεταξύ των υπουργών και των κομματικών στελεχών. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η βόλτα που έκανε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου έχει στηθεί το περίπτερο της ΝΔ και όπου συνομίλησε με εθελοντές του κόμματος και στη συνέχεια το πέρασμα του από μπαρ της πόλης, όπου τα είπε για λίγο με μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. Εκλογές έρχονται και αυτοί θα είναι οι στρατιώτες που θα σηκώσουν το βασικό οργανωτικό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ…
«Είναι απόφαση… Μητσοτάκη»
Αυτό που εκτιμάται από πολλούς στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αποδεκτό είναι ότι με την παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός πήρε επάνω του το παιχνίδι, θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών, ενώ ξεκαθάρισε και τον οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές. Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, δεν θα κάνει ανασχηματισμό και προφανώς δε θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι οι εκλογές τοποθετούνται για την άνοιξη του 2023 μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου. Κατά δεύτερον ότι δε θα αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα, γιατί τα νέα πρόσωπα θα χρειάζονταν χρονικό διάστημα για να αποκτήσουν μία συνολική εικόνα του υφυπουργείου ή του υπουργείου τους και χρόνια πια δεν υπάρχει. Έτσι ακόμη και αν σε κάποιες περιπτώσεις ο πρωθυπουργός δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από κάποια κυβερνητικά στελέχη, το σχήμα δεν αλλάζει. Κάτι βέβαια που ενισχύει τους εν ενεργεία υπουργούς και υφυπουργούς στη μάχη του σταυρού.
Μεγάλη εσωτερική κουβέντα υπήρξε και για τον εκλογικό νόμο. Το «όχι» του πρωθυπουργού ήταν μάλλον αναμενόμενο και είχε διαφανεί τις τελευταίες ώρες. Ήδη το Σάββατο το βράδυ η μη αναφορά του στο ζήτημα του εκλογικού νόμου προεξοφλούσε ότι δε θα τον αλλάξει. Ενώ το ίδιο υποστήριζαν και πολλοί που είχαν συζητήσει μαζί του. Ο βασικός λόγος της απόφασης είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας που αποτελεί ένα πολύ βασικό κομμάτι στο πάζλ του πρωθυπουργικού τρόπου σκέψης. Ταυτόχρονα αποτελεί και μία ρελάνς προς τον Αλέξη Τσίπρα. Και με την πρότασή του να αλλαχθεί άμεσα ο εκλογικός νόμος -αν συμφωνεί και ο ίδιος- και να καταργηθεί η απλή αναλογική, κάτι που θεωρείται παντελώς απίθανο, αλλά και με τη φράση «εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας» που έχει στόχο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ .
Η απόφαση έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από τους «γαλάζιους» καθώς ξεκαθαρίζει το τοπίο. «Είναι απόφαση… Μητσοτάκη», σχολιάζει «γαλάζιος» βουλευτής, προσθέτοντας ότι η επιλογή δεν αφήνει θολά τοπία. Παρόλα αυτά δεν λείπουν και οι κριτικές φωνές που σημειώνουν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ενίσχυε το ενδεχόμενο η χώρα να κυβερνηθεί αυτοδύναμα από το πρώτο κόμμα και απέκλειε σχεδόν το σενάριο της ακυβερνησίας. «Δέστε τι συνέβη στους Δήμους από την απλή αναλογική μετά τις εκλογές του 2019», τονίζει βουλευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος συζητήθηκε και η μη αναφορά του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η νέα αυτή στρατηγική είχε διαφανεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες με τις αφίξεις υπουργών στην πόλη που παρουσίαζαν την πορεία των έργων που ανήκαν στην αρμοδιότητά τους, αλλά και με την παρουσίαση που έκανε την Πέμπτη πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ των 30 έργων που προωθεί η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ο αρμόδιος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Θυμίζουμε ότι πέρσι κατά την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την επέκταση του Μετρό στα δυτικά, το μεγάλο πρότζεκτ του παραλιακού μετώπου, τη διπλή ανάπλαση στου Χαριλάου και το νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Φέτος η επιλογή ήταν να γίνει ένας συνολικός απολογισμός των έργων της Θεσσαλονίκης χωρίς αυτό να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ενδεικτικό πάντως εδώ είναι και το σχόλιο τοπικού βουλευτή που δεν θεωρείται και φανατικός μητσοτακικός που σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει ευκαιριακά πράγματα μόνο και μόνο για να ανακοινώσει κάτι για το οποίο δεν είναι σίγουρος ότι θα έχει βάση. Έτσι το γεγονός ότι δεν υπήρχαν χειροπιαστές εξελίξεις στην υπόθεση της επέκτασης του Μετρό στα δυτικά ουσιαστικά έδειξε τον δρόμο στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες και να παρουσιάσει ένα συνολικό απολογισμό της κυβέρνησής του στην τριετία που μας πέρασε με τα έργα της Θεσσαλονίκης.
Οι λίστες
Αργά και αθόρυβα προετοιμάζονται και οι «γαλάζιες» λίστες της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης. Εδώ ένα γενικό ερώτημα είναι αν θα ισχύσουν τα νούμερα της νέας απογραφής, που θα δώσουν στην Α’ σίγουρα επιπλέον έδρες από τις 16 που διαθέτει σήμερα (ίσως και +2), ενώ δεν αποκλείεται και η Β’ να «τσιμπήσει» μία έδρα που σήμερα είναι 9δρική. Οι ανάγκες πάντως είναι ελαφρώς διαφορετικές, αν και κοινή η πρόθεση να υπάρξει κάτι μεγάλο ως όνομα. Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια αναζητούνται νέες γυναικείες υποψηφιότητες που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, ενώ στη Β’ οι άνδρες είναι το ζητούμενο. Και αυτό γιατί στο ψηφοδέλτιο της Β’ πέραν της ισχυρής πρώτης τετράδας (Καράογλου, Αναστασιάδης, Βαρτζόπουλος και Παπάς) δεν υπάρχουν άλλοι άνδρες υποψήφιοι, καθώς τόσο ο Γιάννης Καραγιάννης όσο και ο Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) δε θα είναι ξανά στη λίστα. Εντός θα είναι οι Κατερίνα Ζιούτα και η Χριστίνα Πλάρα, ενώ κινούνται και άλλες γυναίκες, όπως η Αρτεμις Αγαθοκλέους, η Βίκυ Κανέλου και η Σοφία Λαβασά. Στη Β’ επίσης θα υπάρξει και καλύτερη κατανομή των υποψηφίων σε ότι αφορά στην γεωγραφική κατανομή τους.
Στην Α’ υπάρχει πάντα ο γρίφος του Κώστα Καραμανλή. Αντίθετα σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των βουλευτών Κώστα Γκιουλέκα, Έλενας Ράπτη, Σταύρου Καλαφάτη, Στράτου Σιμόπουλου, Άννας Ευθυμίου και Δημήτρη Κούβελα, των πολιτευτών Διαμαντή Γκολιδάκη και Νίκου Καραγιαννακίδη και του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού, ενώ πολύ πιθανές αυτές των δημοσιογράφων Δημήτρη Βενιέρη και Σύνθιας Σάπικα που ήταν στη λίστα και το 2019. Πέραν τούτου νέα ονόματα θα είναι η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστωρα και ο μηχανολόγος-μηχανικός Μάριος Δράμαλης, ενώ στην ονοματολογία υπάρχουν και οι αυτοδιοκητικοί Άγγελος Χαριστέας, Δρόσος Τσαβλής και Δήμητρα Ακριτίδου. Αντίθετα εκτός λίστας καθώς κατέχουν κρατικές θέσεις και υπάρχει κώλυμα θα είναι οι πολιτευτές του 2019 Δημήτρης Γαλαμάτης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Ταχιάος και Βίκυ Νάκου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17-18.09.2022Θετικό πρόσημο για τις εξαγγελίες και εικόνες από το παλιά. Σε αυτές τις δύο φράσεις θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το συμπέρασμα του τριημέρου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ. Μίας διοργάνωσης προεκλογικής, μια και είναι βέβαιο ότι μέχρι την επόμενη ΔΕΘ θα διεξαχθούν εκλογές, το πιο πιθανό μάλιστα δύο φορές.
Για τις εξαγγελίες ο πρωθυπουργός τήρησε την δήλωση που έκανε λίγες ώρες πριν κατά τη δεξίωση με τους δημοσιογράφους. Εκεί, παίζοντας καλή άμυνα έναντι των επίμονων δημοσιογραφικών ερωτήσεων να αποκαλύψει τις ανακοινώσεις της επόμενης ημέρας είχε προαναγγείλει πολλές εκπλήξεις. Μάλιστα είχε πει ότι αυτά που θα ανακοινώσει και δεν έχουν ακόμη ακουστεί στα ρεπορτάζ θα είναι περισσότερα από αυτά που είναι λίγο ως πολύ ήδη γνωστά. Τελικά, όντως πολλές από τις 21 δράσεις που ανακοίνωσε, όπως το φοιτητικό επίδομα ή το αγροτικό επίδομα ή η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ και τις συγκοινωνίες ήταν καινούρια και αποτέλεσαν κομμάτια του συνολικού πακέτου μέτρων που ξεπερνά τα 5,5 δισ.
«Τα μέτρα είναι μία θετική εξέλιξη. Και γιατί πάντα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώνονται είναι κάτι θετικό και γιατί ο πρωθυπουργός τηρεί πάντοτε τις υποσχέσεις του αλλά και γιατί προέρχονται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Προέρχονται δηλαδή από αυτά που εξοικονομήσαμε ως χώρα και ως πολίτες. Άρα είναι δημοσιονομικά τσεκαρισμένα», τονίζει χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικός. Έτερος βουλευτής προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα με τις ανακοινώσεις της Θεσσαλονίκης. Και με τα μέτρα που ανακοίνωσε που είναι σίγουρα θετικά, αλλά και γιατί ήταν ελάχιστη η κριτική που ασκήθηκε ακόμη και από την αντιπολίτευση», σημειώνει.
Σημαντικό συν του διημέρου ήταν και η κινητοποίηση που έγινε εκ μέρους της ΝΔ αλλά και η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Εδώ υπάρχει μία αλλαγή τακτικής που μπορεί να έχει να κάνει και με την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και με το ότι έχουμε μπει πια σε προεκλογικούς ρυθμούς. Θυμίζουμε ότι πέρσι κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης τηρούνταν ακόμη οι αποστάσεις και στο χώρο είχε εισέλθει ένας περιορισμένος αριθμός θεατών, με τις προσκλήσεις να είναι ελάχιστες. Φέτος λέγεται ότι εστάλησαν σχεδόν 10.000 προσκλήσεις με αποτέλεσμα στον χώρο να καταγραφεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και έξω από το « Ιωάννης Βελλίδης» είχαν συγκεντρωθεί ουκ ολίγες εκατοντάδες πολίτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού και οι οποίοι έμειναν τελικά απ’ έξω.
Εξού και τα χαμόγελα που καταγράφηκαν στη βασική οργανωτική ομάδα που έτρεξε την εκδήλωση. Δηλαδή τους Θανάση Νέζη, Παύλο Μαρινάκη και Στέλιο Κονταδάκη. Και οι τρεις κάθονταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στο πλάι της εκδήλωσης και δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους. Φανερά ικανοποιημένος ήταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάτι που μάλιστα εξέφρασε προς ανώτατο τοπικό κομματικό στέλεχος της Θεσσαλονίκης κατά την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης. «Τόσος κόσμος είχε καιρό να εμφανιστεί σε εκδήλωση της ΝΔ», παραδεχόταν βουλευτής.
Την ίδια στιγμή στο… ξύπνημα του κόμματος αλλά και γενικότερα του «γαλάζιου» στρατοπέδου της πόλης βοήθησαν και οι θεματικές συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν της κεντρικής ομιλίας του πρωθυπουργού. Παρά τα κάποια οργανωτικά ζητήματα που καταγράφηκαν (πολλοί ομιλητές, δεκάδες χαιρετισμοί) που περιόρισαν τη δυνατότητα για μία πιο ουσιαστική συζήτηση, η ΝΔ κινητοποιήθηκε έντονα και σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Μία εκδήλωση έγινε στο Ωραιόκαστρο με τον Μάκη Βορίδη, η άλλη στο κέντρο της πόλης με ομιλητές τους Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Τσιάρα, η άλλη για τα επαγγέλματα πάλι στο κέντρο της πόλης με ομιλητή τον Κυριάκο Πιερρακάκη και η άλλη στους Αμπελόκηπους για τα έργα της Θεσσαλονίκης με τον Κώστας Καραμανλή, ενώ την Τετάρτη που μας πέρασε η τελευταία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα με ομιλητή τον Κωστή Χατζηδάκη και θέμα τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας της κυβέρνησης. Επίσης, μία μίνι περιοδεία στη Θεσσαλονίκη έκανε την Τρίτη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με αφορμή τα εγκαίνια δύο νηπιαγωγείων στην Πυλαία. Εδώ έχει σημασία να τονισθεί ότι τέτοιον οργασμό εκδηλώσεων είχε να ζήσει η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη από την περίοδο πριν τις εκλογές του 2019, αλλά και ότι το στιλ των εκδηλώσεων έχει ελαφρώς αλλάξει. Πλέον σε όλες τις συζητήσεις γίνεται ανοικτός διάλογος με τους πολίτες και τους Νεοδημοκράτες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις για δύσκολα θέματα και με δύσκολα ακροατήρια, όπως έκανε η κ. Κεραμέως και ο κ. Χατζηδάκης, που συζήτησαν με συνδικαλιστές. Γενικότερα φαίνεται ότι μαζί με τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν υπήρξε και μία οδηγία από το Μέγαρο Μαξίμου για πιο στενή επαφή μεταξύ των υπουργών και των κομματικών στελεχών. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η βόλτα που έκανε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου έχει στηθεί το περίπτερο της ΝΔ και όπου συνομίλησε με εθελοντές του κόμματος και στη συνέχεια το πέρασμα του από μπαρ της πόλης, όπου τα είπε για λίγο με μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. Εκλογές έρχονται και αυτοί θα είναι οι στρατιώτες που θα σηκώσουν το βασικό οργανωτικό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ…
«Είναι απόφαση… Μητσοτάκη»
Αυτό που εκτιμάται από πολλούς στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αποδεκτό είναι ότι με την παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός πήρε επάνω του το παιχνίδι, θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών, ενώ ξεκαθάρισε και τον οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές. Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, δεν θα κάνει ανασχηματισμό και προφανώς δε θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι οι εκλογές τοποθετούνται για την άνοιξη του 2023 μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου. Κατά δεύτερον ότι δε θα αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα, γιατί τα νέα πρόσωπα θα χρειάζονταν χρονικό διάστημα για να αποκτήσουν μία συνολική εικόνα του υφυπουργείου ή του υπουργείου τους και χρόνια πια δεν υπάρχει. Έτσι ακόμη και αν σε κάποιες περιπτώσεις ο πρωθυπουργός δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από κάποια κυβερνητικά στελέχη, το σχήμα δεν αλλάζει. Κάτι βέβαια που ενισχύει τους εν ενεργεία υπουργούς και υφυπουργούς στη μάχη του σταυρού.
Μεγάλη εσωτερική κουβέντα υπήρξε και για τον εκλογικό νόμο. Το «όχι» του πρωθυπουργού ήταν μάλλον αναμενόμενο και είχε διαφανεί τις τελευταίες ώρες. Ήδη το Σάββατο το βράδυ η μη αναφορά του στο ζήτημα του εκλογικού νόμου προεξοφλούσε ότι δε θα τον αλλάξει. Ενώ το ίδιο υποστήριζαν και πολλοί που είχαν συζητήσει μαζί του. Ο βασικός λόγος της απόφασης είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας που αποτελεί ένα πολύ βασικό κομμάτι στο πάζλ του πρωθυπουργικού τρόπου σκέψης. Ταυτόχρονα αποτελεί και μία ρελάνς προς τον Αλέξη Τσίπρα. Και με την πρότασή του να αλλαχθεί άμεσα ο εκλογικός νόμος -αν συμφωνεί και ο ίδιος- και να καταργηθεί η απλή αναλογική, κάτι που θεωρείται παντελώς απίθανο, αλλά και με τη φράση «εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας» που έχει στόχο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ .
Η απόφαση έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από τους «γαλάζιους» καθώς ξεκαθαρίζει το τοπίο. «Είναι απόφαση… Μητσοτάκη», σχολιάζει «γαλάζιος» βουλευτής, προσθέτοντας ότι η επιλογή δεν αφήνει θολά τοπία. Παρόλα αυτά δεν λείπουν και οι κριτικές φωνές που σημειώνουν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ενίσχυε το ενδεχόμενο η χώρα να κυβερνηθεί αυτοδύναμα από το πρώτο κόμμα και απέκλειε σχεδόν το σενάριο της ακυβερνησίας. «Δέστε τι συνέβη στους Δήμους από την απλή αναλογική μετά τις εκλογές του 2019», τονίζει βουλευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος συζητήθηκε και η μη αναφορά του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η νέα αυτή στρατηγική είχε διαφανεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες με τις αφίξεις υπουργών στην πόλη που παρουσίαζαν την πορεία των έργων που ανήκαν στην αρμοδιότητά τους, αλλά και με την παρουσίαση που έκανε την Πέμπτη πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ των 30 έργων που προωθεί η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ο αρμόδιος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Θυμίζουμε ότι πέρσι κατά την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την επέκταση του Μετρό στα δυτικά, το μεγάλο πρότζεκτ του παραλιακού μετώπου, τη διπλή ανάπλαση στου Χαριλάου και το νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Φέτος η επιλογή ήταν να γίνει ένας συνολικός απολογισμός των έργων της Θεσσαλονίκης χωρίς αυτό να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ενδεικτικό πάντως εδώ είναι και το σχόλιο τοπικού βουλευτή που δεν θεωρείται και φανατικός μητσοτακικός που σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει ευκαιριακά πράγματα μόνο και μόνο για να ανακοινώσει κάτι για το οποίο δεν είναι σίγουρος ότι θα έχει βάση. Έτσι το γεγονός ότι δεν υπήρχαν χειροπιαστές εξελίξεις στην υπόθεση της επέκτασης του Μετρό στα δυτικά ουσιαστικά έδειξε τον δρόμο στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες και να παρουσιάσει ένα συνολικό απολογισμό της κυβέρνησής του στην τριετία που μας πέρασε με τα έργα της Θεσσαλονίκης.
Οι λίστες
Αργά και αθόρυβα προετοιμάζονται και οι «γαλάζιες» λίστες της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης. Εδώ ένα γενικό ερώτημα είναι αν θα ισχύσουν τα νούμερα της νέας απογραφής, που θα δώσουν στην Α’ σίγουρα επιπλέον έδρες από τις 16 που διαθέτει σήμερα (ίσως και +2), ενώ δεν αποκλείεται και η Β’ να «τσιμπήσει» μία έδρα που σήμερα είναι 9δρική. Οι ανάγκες πάντως είναι ελαφρώς διαφορετικές, αν και κοινή η πρόθεση να υπάρξει κάτι μεγάλο ως όνομα. Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια αναζητούνται νέες γυναικείες υποψηφιότητες που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, ενώ στη Β’ οι άνδρες είναι το ζητούμενο. Και αυτό γιατί στο ψηφοδέλτιο της Β’ πέραν της ισχυρής πρώτης τετράδας (Καράογλου, Αναστασιάδης, Βαρτζόπουλος και Παπάς) δεν υπάρχουν άλλοι άνδρες υποψήφιοι, καθώς τόσο ο Γιάννης Καραγιάννης όσο και ο Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) δε θα είναι ξανά στη λίστα. Εντός θα είναι οι Κατερίνα Ζιούτα και η Χριστίνα Πλάρα, ενώ κινούνται και άλλες γυναίκες, όπως η Αρτεμις Αγαθοκλέους, η Βίκυ Κανέλου και η Σοφία Λαβασά. Στη Β’ επίσης θα υπάρξει και καλύτερη κατανομή των υποψηφίων σε ότι αφορά στην γεωγραφική κατανομή τους.
Στην Α’ υπάρχει πάντα ο γρίφος του Κώστα Καραμανλή. Αντίθετα σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των βουλευτών Κώστα Γκιουλέκα, Έλενας Ράπτη, Σταύρου Καλαφάτη, Στράτου Σιμόπουλου, Άννας Ευθυμίου και Δημήτρη Κούβελα, των πολιτευτών Διαμαντή Γκολιδάκη και Νίκου Καραγιαννακίδη και του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού, ενώ πολύ πιθανές αυτές των δημοσιογράφων Δημήτρη Βενιέρη και Σύνθιας Σάπικα που ήταν στη λίστα και το 2019. Πέραν τούτου νέα ονόματα θα είναι η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστωρα και ο μηχανολόγος-μηχανικός Μάριος Δράμαλης, ενώ στην ονοματολογία υπάρχουν και οι αυτοδιοκητικοί Άγγελος Χαριστέας, Δρόσος Τσαβλής και Δήμητρα Ακριτίδου. Αντίθετα εκτός λίστας καθώς κατέχουν κρατικές θέσεις και υπάρχει κώλυμα θα είναι οι πολιτευτές του 2019 Δημήτρης Γαλαμάτης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκος Ταχιάος και Βίκυ Νάκου.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17-18.09.2022
ΣΧΟΛΙΑ