ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

«Θησαυρίζουν» οι Ιταλοί από τα… μύδια Πιερίας - Η Ελλάδα «τρώει» μόλις το 3% της παραγωγής

Τα αγοράζουν από τους Έλληνες μυδοκαλλιεργητές 1 ευρώ και τα επιστρέφουν στην ελληνική αγορά 5 ευρώ το κιλό!

 14/11/2023 14:00

«Θησαυρίζουν» οι Ιταλοί από τα… μύδια Πιερίας - Η Ελλάδα «τρώει» μόλις το 3% της παραγωγής

Αργύρης Ηλιάδης


«Χρυσές» δουλειές κάνουν οι Ιταλοί από τα μύδια Πιερίας, καθώς λόγω των προηγμένων τεχνολογικών τους δυνατοτήτων και εγκαταστάσεων είναι σε θέση να τα αγοράζουν και αφού τα επεξεργαστούν να τα μεταπωλούν στη χώρας μας σε πενταπλάσια τιμή.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η τιμή του κιλού αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω έλλειψης ανταγωνισμού από τα 0,40 στο 1 ευρώ, στα πιάτα των Ελλήνων καταναλωτών φτάνει με τιμή… χρυσού αφού οι Ιταλοί τα επιστρέφουν συσκευασμένα με περίπου 5 ευρώ το κιλό! Όπως δήλωσε στο makthes.gr ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, «πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να φτιαχτούν οι υποδομές ώστε να γίνεται συλλογικά η επεξεργασία στη χώρα μας. Έτσι, η τιμή τους θα πέσει αγγίζοντας τα 3 ευρώ και θα είναι προσβάσιμα για κάθε νοικοκυριό».

mydia-5.JPG

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξωστρέφεια του μυδιού Πιερίας έχει «εκτιναχθεί» καθώς το 97% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Από τους περίπου 10.5 τόνους μυδιών που παράγονται στη Μυδιοκαλλιέργεια του Μακρύγιαλου Πιερίας, οι 8 καταλήγουν στην αγορά της Ιταλίας, με την Ισπανία, τη Γαλλία, αλλά και το Βέλγιο να ακολουθούν. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΠ, μεταξύ άλλων, «το μύδι Πιερίας είναι πολύ πιο θρεπτικό και ποιοτικό από το Ιταλικό. Φέτος, η εξαγωγή στην Ιταλία κορυφώθηκε διότι η ιταλική παραγωγή δεν πήγε τόσο καλά».

«Οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει μύδι…»

Την απάντηση στο γιατί η ελληνική οικονομία απορροφά μόνο το 3% της παραγωγής τους έδωσε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδιοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας, Αναστάσιος Δραγάνης, στο makthes.gr σχολιάζοντας πως, «οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει μύδι. Δεν γνωρίζουν τόσο καλά αυτό το προϊόν. Πρέπει να γίνει μια εκστρατεία για να το γνωρίσουν και είμαι σίγουρος πως μετά δεν θα το αλλάζουν. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, είναι και από τα πιο θρεπτικά που υπάρχουν στην αγορά, καθώς οι μονάδες παραγωγής είναι κοντά σε εκβολές ποταμών».

mydia-7.JPG
mydia-3.JPG


Μύδι με… ταυτότητα αλλά και ποιότητα

Ο Μακρύγιαλος Πιερίας είναι η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας, η μοναδική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως αναλύθηκε ανωτέρω. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι καλλιεργητές, με τους οποίους το makthes.gr ήρθε σε επαφή, η ποιότητα του μυδιού είναι «εξαιρετική» γιατί οι μονάδες βρίσκονται κοντά σε εκβολές ποταμών και μεταφέρονται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τα μύδια, ενώ η θερμοκρασία των νερών κρατείται σε χαμηλά επίπεδα. «Έχουμε εξοπλιστεί με ένα μηχάνημα μέτρησης της θερμοκρασίας και ανάλογα σε ποιο βάθος εντοπίζουμε τη χαμηλότερη θερμοκρασία τοποθετούμε τα σκοινιά από τα οποία κρέμονται οι αρμάθες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Δραγάνης.

mydia-8.JPG

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο προγράμματος για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, για την μεγαλύτερη εμπορική κινητικότητα του μυδιού, μέσα από προβολή στα Μέσα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Χατζηχριστοδούλου, τόνισε πως ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και κατοχυρώθηκε η επωνυμία στην ευρωπαϊκή αγορά – μια προσπάθεια 1,5 χρόνου.

Για το θέμα της ταυτότητας και των απομιμήσεων, ο κ. Δραγάνης ανέφερε πως, πρέπει «να ζητάτε ταυτότητα από που είναι τα μύδια». «Εμείς ως καλλιέργεια τηρούμε όλα τα μέτρα, έχουμε τις απαιτούμενες άδειες και πιστοποιήσεις. Κάθε Δευτέρα, μάλιστα, δυο κτηνίατροι και ένας βιολόγος παίρνουν δείγματα και γίνονται αναλύσεις. Παλιά το κάναμε κάθε μήνα, αλλά πλέον σε εβδομαδιαία βάση. Σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, λοιπόν, εμείς τα εφαρμόζουμε όλα. Δεν πουλάμε κάτι χωρίς έλεγχο και λέμε ότι είναι απλά από την Πιερία. Αυτό μας κάνει μεγάλη ζημιά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η προβολή στα Μέσα ενισχύθηκε και μήνες πριν, όταν τα μύδια απέκτησαν… τηλεοπτικό σποτ! Το Επιμελητήριο Πιερίας είχε εξασφαλίσει, τρίμηνη τηλεοπτική προβολή διαφημιστικού σποτ καθημερινά στους τηλεοπτικούς σταθμούς OPEN, STAR, ΑΝΤ1, ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΣΚΑΙ, MEGA, NOVA, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, σε εκπομπές ευρείας θεαματικότητας.

mydia-2.JPG



«Χρυσές» δουλειές κάνουν οι Ιταλοί από τα μύδια Πιερίας, καθώς λόγω των προηγμένων τεχνολογικών τους δυνατοτήτων και εγκαταστάσεων είναι σε θέση να τα αγοράζουν και αφού τα επεξεργαστούν να τα μεταπωλούν στη χώρας μας σε πενταπλάσια τιμή.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η τιμή του κιλού αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω έλλειψης ανταγωνισμού από τα 0,40 στο 1 ευρώ, στα πιάτα των Ελλήνων καταναλωτών φτάνει με τιμή… χρυσού αφού οι Ιταλοί τα επιστρέφουν συσκευασμένα με περίπου 5 ευρώ το κιλό! Όπως δήλωσε στο makthes.gr ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, «πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να φτιαχτούν οι υποδομές ώστε να γίνεται συλλογικά η επεξεργασία στη χώρα μας. Έτσι, η τιμή τους θα πέσει αγγίζοντας τα 3 ευρώ και θα είναι προσβάσιμα για κάθε νοικοκυριό».

mydia-5.JPG

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξωστρέφεια του μυδιού Πιερίας έχει «εκτιναχθεί» καθώς το 97% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Από τους περίπου 10.5 τόνους μυδιών που παράγονται στη Μυδιοκαλλιέργεια του Μακρύγιαλου Πιερίας, οι 8 καταλήγουν στην αγορά της Ιταλίας, με την Ισπανία, τη Γαλλία, αλλά και το Βέλγιο να ακολουθούν. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΠ, μεταξύ άλλων, «το μύδι Πιερίας είναι πολύ πιο θρεπτικό και ποιοτικό από το Ιταλικό. Φέτος, η εξαγωγή στην Ιταλία κορυφώθηκε διότι η ιταλική παραγωγή δεν πήγε τόσο καλά».

«Οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει μύδι…»

Την απάντηση στο γιατί η ελληνική οικονομία απορροφά μόνο το 3% της παραγωγής τους έδωσε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδιοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας, Αναστάσιος Δραγάνης, στο makthes.gr σχολιάζοντας πως, «οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει μύδι. Δεν γνωρίζουν τόσο καλά αυτό το προϊόν. Πρέπει να γίνει μια εκστρατεία για να το γνωρίσουν και είμαι σίγουρος πως μετά δεν θα το αλλάζουν. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, είναι και από τα πιο θρεπτικά που υπάρχουν στην αγορά, καθώς οι μονάδες παραγωγής είναι κοντά σε εκβολές ποταμών».

mydia-7.JPG
mydia-3.JPG


Μύδι με… ταυτότητα αλλά και ποιότητα

Ο Μακρύγιαλος Πιερίας είναι η μεγαλύτερη μυδοπαραγωγός περιοχή της Ελλάδας, η μοναδική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως αναλύθηκε ανωτέρω. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι καλλιεργητές, με τους οποίους το makthes.gr ήρθε σε επαφή, η ποιότητα του μυδιού είναι «εξαιρετική» γιατί οι μονάδες βρίσκονται κοντά σε εκβολές ποταμών και μεταφέρονται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τα μύδια, ενώ η θερμοκρασία των νερών κρατείται σε χαμηλά επίπεδα. «Έχουμε εξοπλιστεί με ένα μηχάνημα μέτρησης της θερμοκρασίας και ανάλογα σε ποιο βάθος εντοπίζουμε τη χαμηλότερη θερμοκρασία τοποθετούμε τα σκοινιά από τα οποία κρέμονται οι αρμάθες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Δραγάνης.

mydia-8.JPG

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο προγράμματος για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, για την μεγαλύτερη εμπορική κινητικότητα του μυδιού, μέσα από προβολή στα Μέσα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Χατζηχριστοδούλου, τόνισε πως ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και κατοχυρώθηκε η επωνυμία στην ευρωπαϊκή αγορά – μια προσπάθεια 1,5 χρόνου.

Για το θέμα της ταυτότητας και των απομιμήσεων, ο κ. Δραγάνης ανέφερε πως, πρέπει «να ζητάτε ταυτότητα από που είναι τα μύδια». «Εμείς ως καλλιέργεια τηρούμε όλα τα μέτρα, έχουμε τις απαιτούμενες άδειες και πιστοποιήσεις. Κάθε Δευτέρα, μάλιστα, δυο κτηνίατροι και ένας βιολόγος παίρνουν δείγματα και γίνονται αναλύσεις. Παλιά το κάναμε κάθε μήνα, αλλά πλέον σε εβδομαδιαία βάση. Σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, λοιπόν, εμείς τα εφαρμόζουμε όλα. Δεν πουλάμε κάτι χωρίς έλεγχο και λέμε ότι είναι απλά από την Πιερία. Αυτό μας κάνει μεγάλη ζημιά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η προβολή στα Μέσα ενισχύθηκε και μήνες πριν, όταν τα μύδια απέκτησαν… τηλεοπτικό σποτ! Το Επιμελητήριο Πιερίας είχε εξασφαλίσει, τρίμηνη τηλεοπτική προβολή διαφημιστικού σποτ καθημερινά στους τηλεοπτικούς σταθμούς OPEN, STAR, ΑΝΤ1, ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΣΚΑΙ, MEGA, NOVA, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, σε εκπομπές ευρείας θεαματικότητας.

mydia-2.JPG


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία