Τι έχουν να πουν οι πρεσπολάγνοι;
Όλοι εμείς οι «μακεδονομάχοι», όπως μας αποκαλούν ειρωνικά οι εθνομηδενιστές, υποστηρίζαμε ότι η συνθήκη των Πρεσπών δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει. Και δικαιωθήκαμε -δυστυχώς- πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε.
Δεν αναφέρομαι στο προβοκατόρικο ρεπορτάζ του BBC, που ας σημειωθεί το κατασκεύασε ελληνίδα δημοσιογράφος, οπαδός του «no border». Αναφέρομαι στη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων στον ΟΗΕ για την κατοχύρωση της μακεδονικής γλώσσας και της εθνότητας.
Το πρόβλημα είναι γνωστό και προκάλεσε και προκαλεί ακόμα εύλογες απορίες. Αφού η χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, γιατί η ελληνική κυβέρνηση άφησε περιθώρια να αποκαλούνται οι κάτοικοί της «Μακεδόνες» και να έχουν τη «μακεδονική» εθνικότητα; Γιατί δεν επιδίωξε το αυτονόητο; Δηλαδή, η ονομασία μιας χώρας να ορίζει και το πώς θα αποκαλούνται οι κάτοικοί της καθώς και το πώς θα αποκαλείται η εθνότητά της. Βόρεια Μακεδονία - Βορειομακεδόνες. Απλά πράγματα.
«Μα, δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία ο Ζάεφ. Θα έπρεπε κάτι να δώσει στην αντιπολίτευση», είναι το επιχείρημα των υπέρμαχων της συμφωνίας. Αυτό εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Είναι πρόβλημα του Ζάεφ.
Όμως, η ελληνική κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και του Π. Καμμένου, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του διεθνούς παράγοντα και να παίξει τα δικά της μικροκομματικά παιχνίδια, παρέδωσε γλώσσα και εθνότητα στους γείτονες.
Το έπραξε συνειδητά.
Την ώρα που κομπορρημονούσε για το erga omnes, την ίδια ώρα γνώριζε πως αυτό de facto δεν ίσχυε. Εξαπατούσε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό. Γιατί οι ηθελημένες ασάφειες της συμφωνίας ουσιαστικά ακυρώνουν την ισχύ της έναντι όλων.
Και τώρα τι θα γίνει; Θα υπάρξει και θέμα «μειονότητας»;
Να ξεκαθαρίσουμε πως η συμφωνία πολύ δύσκολα ακυρώνεται. Αν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για τη χώρα μας, χωρίς κανένα όφελος. Τα Σκόπια έχουν ήδη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η συμφωνία του Τσίπρα - Καμμένου παράγει ήδη και έννομα και πολιτικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να ανατραπούν.
Όσον αφορά το ζήτημα της «μακεδονικής μειονότητας», η κατάσταση, μετά την συμφωνία, μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα, από την άποψη πως δεκάδες σύλλογοι και σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να θέσουν ζήτημα εκπαίδευσης, γλώσσας, δικαιωμάτων στα διεθνή δικαστήρια.
Η Ελλάδα άνευ λόγου και αιτίας μπορεί στη Δυτική Μακεδονία να έχει προβλήματα ανάλογα με αυτά που έχει στη Θράκη. Το γεγονός αυτό μπορεί να επιταθεί και από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.
Λόγω του εγκληματικού εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις περισσότερες περιοχές της χώρας, για να σχηματισθεί πλειοψηφία δημοτικού συμβουλίου, θα πρέπει να συμπράξουν τρεις ή και τέσσερις παρατάξεις.
Σκεφτείτε αυτό να εξαρτάται από το τι θα πράξουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του αυτονομιστικού «Ουράνιου Τόξου» σε συγκεκριμένους νομούς της πατρίδος μας.
Συμπερασματικά, έχουμε εμπλακεί στο γράμμα μιας κακής συμφωνίας, την οποία δυστυχώς συνυπέγραψαν έλληνες πολιτικοί.
Το τι θα προκύψει στο εγγύς μέλλον δεν μπορούμε να το προδικάσουμε. Κατά τα φαινόμενα όμως δεν θα είναι καλό.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Μαρτίου 2019