Τι έγινε σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ: Οι κριτικές, οι «αιχμές», οι απουσίες και οι αλλαγές που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης
26/06/2024 21:59
26/06/2024 21:59
«Εξαντλητική, αλλά πολύ ουσιαστική» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που κράτησε σχεδόν 5 ώρες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία, λέγοντας ότι έγινε με καλή διάθεση, τόνισε ότι «συζητήθηκαν όλα τα θέματα», αλλά και ότι «άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα». Μια συζήτηση που έκρυβε αιχμές, είχε γκρίνιες, με τις κριτικές τοποθετήσεις να εστιάζονται σε θέματα συμπεριφορών κυβερνητικών στελεχών, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και γενικότερα θέματα στρατηγικής.
Κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη διάρκεια που είχε η συνεδρίαση, λέγοντας ότι ήταν «πέντε ώρες, όχι όπως στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογράμμισε ότι «πήρα τα μηνύματα για παράπονα από τους γενικούς γραμματείς και θα δείτε αλλαγές».
Μάλιστα προανήγγειλε συναντήσεις με τους βουλευτές του κόμματος, λέγοντας ότι «θα αρχίσω τις συναντήσεις με βουλευτές ανά 20άδες, για να γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους».
Να σημειωθεί ότι μετά την αρχική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ τον λόγο πήραν οι βουλευτές και επακολούθησε δημιουργικός διάλογος σε ενωτικό κλίμα. «Πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών» ήταν το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών.
Έγιναν επισημάνσεις τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα, που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στη διατύπωση προτάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Δεν έλειψαν όμως και οι γκρίνιες, οι οποίες εκφράστηκαν σε ήπιους τόνους. Μόνον η παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.
Ο Μάριος Σαλμάς, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων, λέγοντας «χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».
Ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως το λόγο, για να απαντήσει και να βάλει τέλος στο «επεισόδιο». «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Οι γκρίνιες πάντως των βουλευτών της ΝΔ είχαν να κάνουν κυρίως με τα ομόφυλα ζευγάρια, την καθημερινότητα, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε αλαζονεία υπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που άσκησαν κριτική και μίλησε για αλαζονεία στην κυβέρνηση και για κλειστές πόρτες ακόμη και από προέδρους οργανισμών, ενώ πρόσθεσε πως τίθεται και ζήτημα ταυτότητας της παράταξης, αναφορικά με τους πανηγυρισμούς για τον γάμο των ομοφύλων. «Η διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει στον ιδεολογικό ευνουχισμό της παράταξης», σημείωσε ενώ αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός έκανε λόγο για χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και της βάσης, άσκησε κριτική για το γάμο των ομοφύλων, αλλά και για περιπτώσεις που υπουργοί επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης καυτηρίασε με τη σειρά του τους πανηγυρισμούς για το γάμο των ομοφύλων, ενώ πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνω το σύνθημα “πάμε μπροστά” ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Ξέρω ότι ο Μακρόν είχε το "πάμε μπροστά" και από ό,τι βλέπω πάει στον πάτο. Κόμματα χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα δεν μπορεί να πείσουν. Διεύρυνση σημαίνει ότι ενστερνίζονται οι άλλοι τις ιδέες μας, όχι να αλλοιώνουμε τις δικές μας».
Ο Κώστας Βλάσσης από την Αρκαδία επισήμανε πως «ο κόσμος μάς λέει πως δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα», προσθέτοντας πως «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και να έχουμε αποτελέσματα, αν δεν μπορούν κάποιοι, να φύγουν». Παράλληλα, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποτιμά τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Ο βουλευτής Α' Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε πως ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό. Να μην φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα» είπε, ενώ σχολίασε και τον ανασχηματισμό, λέγοντας «ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε».
Στα όσα είπε ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Γι' αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».
Ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προς την κυβέρνηση.
Ανέφερε πως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο, πρότεινε να δημιουργηθεί παρατηρητήριο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των νόμων που έχει ψηφίσει η ΝΔ, ενώ τόνισε πως το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης χρειάζεται θεσμικό αναπροσανατολισμό, περιεχόμενο και γενναίο προϋπολογισμό, και έκανε λόγο για ριζική αναδιοργάνωση του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε πιο δύσκολη τη δεύτερη τετραετία, τονίζοντας πως χρειάζεται έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Ζήτησε ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προέρχεται από τη ΝΔ και τόνισε πως η παράταξη είναι ενωμένη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με μόνο στόχο την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές του 2027.
Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα της Θράκης, προειδοποιώντας «να μην την πατήσουμε όπως ο Μακρόν», με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο.
«Στις ευρωεκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε με 15 μονάδες, ενώ εμείς κερδίσαμε με 15 μονάδες. Το λέω απλά διότι πρέπει να έχουμε μια αίσθηση των πραγματικών δεδομένων. Να έχουμε και μια εικόνα των πραγματικών δυναμικών στην κοινωνία. Και η ανάλυσή μας, και οι συγκρίσεις μας, στο κομμάτι αυτό τουλάχιστον, νομίζω ότι πρέπει να είναι ακριβείς».
Στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εστίασε την κριτική του ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος. «Μη με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε, συνεχίζοντας σε κριτικό ύφος: «Δεν ξαναψηφίζω τίποτα που δεν θα μου το εξηγήσουν».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης τόνισε πως οι βουλευτές είναι παραμελημένοι, ενώ η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη επισήμανε ότι η ΝΔ έχει θέσει ψηλά τον πήχη και χρειάζεται περισσότερη δουλειά από όλους.
Ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος ζήτησε στην ομιλία του «να επιτραπούν στους κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν επίκαιρες ερωτήσεις, ώστε αν κάποιος υπουργός είναι στον κόσμο του, να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του».
Κριτική για τις συμπεριφορές μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, εκτιμώντας ότι κόστισαν στη ΝΔ. Παράλληλα επισήμανε ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα στοίχισαν το φορολογικό και η εκτός σχεδίου δόμηση. Ιδιαίτερα αιχμηρός ο βουλευτής είπε ότι χρειάζονται πολιτικοί στις κρίσιμες θέσεις ευθύνης. «Αν δεν ήταν μόνο τεχνοκράτες θα κάναμε διεθνή διαγωνισμό, δεν θα κάναμε εκλογές», σημείωσε ο κ. Κατσανιώτης, λέγοντας ακόμη πως η Ευρώπη στρέφεται στα Δεξιά και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Α' Αθηνών, Θάνος Πλεύρης είπε ότι «υπάρχουν στελέχη που κάνουν κριτική, αλλά κρύβονται και υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν υπερασπιστεί τα καυτά θέματα». Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα. Όποιος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του».
Ο βουλευτής Έβρου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος ανέφερε ότι «το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε μία περιδίνηση εσωστρέφειας. Όπως και κανείς επίσης δεν πρέπει ευθέως ή και εμμέσως να προτάξει την ιδεολογική περιχαράκωση της παράταξής μας. Φτάσαμε σε πολύ καλά ποσοστά ακριβώς γιατί κατακτήσαμε ένα ευρύ πολιτικό ακροατήριο που στο παρελθόν αμφιταλαντευόταν σε ένα πολιτικό δίπολο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως κινδυνεύουμε αυτό να χάσουμε».
Απών από την συνεδρίαση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να τα πει τη Δευτέρα στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη έλειπε από τη συνεδρίαση καθώς βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για επίσημη επίσκεψη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως έλειπαν από τη συνεδρίαση της ΚΟ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Θανάσης Δαβάκης, που ήταν σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Κώστας Καραγκούνης.
Αντίθετα από τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές της παράταξης, το «παρών» έδωσε η Ελεονώρα Μελέτη.
«Εξαντλητική, αλλά πολύ ουσιαστική» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που κράτησε σχεδόν 5 ώρες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία, λέγοντας ότι έγινε με καλή διάθεση, τόνισε ότι «συζητήθηκαν όλα τα θέματα», αλλά και ότι «άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα». Μια συζήτηση που έκρυβε αιχμές, είχε γκρίνιες, με τις κριτικές τοποθετήσεις να εστιάζονται σε θέματα συμπεριφορών κυβερνητικών στελεχών, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και γενικότερα θέματα στρατηγικής.
Κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη διάρκεια που είχε η συνεδρίαση, λέγοντας ότι ήταν «πέντε ώρες, όχι όπως στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογράμμισε ότι «πήρα τα μηνύματα για παράπονα από τους γενικούς γραμματείς και θα δείτε αλλαγές».
Μάλιστα προανήγγειλε συναντήσεις με τους βουλευτές του κόμματος, λέγοντας ότι «θα αρχίσω τις συναντήσεις με βουλευτές ανά 20άδες, για να γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους».
Να σημειωθεί ότι μετά την αρχική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ τον λόγο πήραν οι βουλευτές και επακολούθησε δημιουργικός διάλογος σε ενωτικό κλίμα. «Πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών» ήταν το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών.
Έγιναν επισημάνσεις τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα, που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στη διατύπωση προτάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Δεν έλειψαν όμως και οι γκρίνιες, οι οποίες εκφράστηκαν σε ήπιους τόνους. Μόνον η παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.
Ο Μάριος Σαλμάς, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων, λέγοντας «χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».
Ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως το λόγο, για να απαντήσει και να βάλει τέλος στο «επεισόδιο». «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Οι γκρίνιες πάντως των βουλευτών της ΝΔ είχαν να κάνουν κυρίως με τα ομόφυλα ζευγάρια, την καθημερινότητα, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε αλαζονεία υπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που άσκησαν κριτική και μίλησε για αλαζονεία στην κυβέρνηση και για κλειστές πόρτες ακόμη και από προέδρους οργανισμών, ενώ πρόσθεσε πως τίθεται και ζήτημα ταυτότητας της παράταξης, αναφορικά με τους πανηγυρισμούς για τον γάμο των ομοφύλων. «Η διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει στον ιδεολογικό ευνουχισμό της παράταξης», σημείωσε ενώ αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός έκανε λόγο για χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και της βάσης, άσκησε κριτική για το γάμο των ομοφύλων, αλλά και για περιπτώσεις που υπουργοί επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης καυτηρίασε με τη σειρά του τους πανηγυρισμούς για το γάμο των ομοφύλων, ενώ πρόσθεσε «δεν καταλαβαίνω το σύνθημα “πάμε μπροστά” ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Ξέρω ότι ο Μακρόν είχε το "πάμε μπροστά" και από ό,τι βλέπω πάει στον πάτο. Κόμματα χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα δεν μπορεί να πείσουν. Διεύρυνση σημαίνει ότι ενστερνίζονται οι άλλοι τις ιδέες μας, όχι να αλλοιώνουμε τις δικές μας».
Ο Κώστας Βλάσσης από την Αρκαδία επισήμανε πως «ο κόσμος μάς λέει πως δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα», προσθέτοντας πως «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και να έχουμε αποτελέσματα, αν δεν μπορούν κάποιοι, να φύγουν». Παράλληλα, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποτιμά τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Ο βουλευτής Α' Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε πως ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη. «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό. Να μην φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα» είπε, ενώ σχολίασε και τον ανασχηματισμό, λέγοντας «ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε».
Στα όσα είπε ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Γι' αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».
Ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προς την κυβέρνηση.
Ανέφερε πως η κυβέρνηση χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο, πρότεινε να δημιουργηθεί παρατηρητήριο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των νόμων που έχει ψηφίσει η ΝΔ, ενώ τόνισε πως το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης χρειάζεται θεσμικό αναπροσανατολισμό, περιεχόμενο και γενναίο προϋπολογισμό, και έκανε λόγο για ριζική αναδιοργάνωση του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε πιο δύσκολη τη δεύτερη τετραετία, τονίζοντας πως χρειάζεται έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Ζήτησε ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προέρχεται από τη ΝΔ και τόνισε πως η παράταξη είναι ενωμένη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με μόνο στόχο την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές του 2027.
Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα προβλήματα της Θράκης, προειδοποιώντας «να μην την πατήσουμε όπως ο Μακρόν», με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο.
«Στις ευρωεκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε με 15 μονάδες, ενώ εμείς κερδίσαμε με 15 μονάδες. Το λέω απλά διότι πρέπει να έχουμε μια αίσθηση των πραγματικών δεδομένων. Να έχουμε και μια εικόνα των πραγματικών δυναμικών στην κοινωνία. Και η ανάλυσή μας, και οι συγκρίσεις μας, στο κομμάτι αυτό τουλάχιστον, νομίζω ότι πρέπει να είναι ακριβείς».
Στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εστίασε την κριτική του ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος. «Μη με θεωρείτε δεδομένο στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε, συνεχίζοντας σε κριτικό ύφος: «Δεν ξαναψηφίζω τίποτα που δεν θα μου το εξηγήσουν».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης τόνισε πως οι βουλευτές είναι παραμελημένοι, ενώ η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη επισήμανε ότι η ΝΔ έχει θέσει ψηλά τον πήχη και χρειάζεται περισσότερη δουλειά από όλους.
Ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος ζήτησε στην ομιλία του «να επιτραπούν στους κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν επίκαιρες ερωτήσεις, ώστε αν κάποιος υπουργός είναι στον κόσμο του, να βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του».
Κριτική για τις συμπεριφορές μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, εκτιμώντας ότι κόστισαν στη ΝΔ. Παράλληλα επισήμανε ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα στοίχισαν το φορολογικό και η εκτός σχεδίου δόμηση. Ιδιαίτερα αιχμηρός ο βουλευτής είπε ότι χρειάζονται πολιτικοί στις κρίσιμες θέσεις ευθύνης. «Αν δεν ήταν μόνο τεχνοκράτες θα κάναμε διεθνή διαγωνισμό, δεν θα κάναμε εκλογές», σημείωσε ο κ. Κατσανιώτης, λέγοντας ακόμη πως η Ευρώπη στρέφεται στα Δεξιά και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Α' Αθηνών, Θάνος Πλεύρης είπε ότι «υπάρχουν στελέχη που κάνουν κριτική, αλλά κρύβονται και υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν υπερασπιστεί τα καυτά θέματα». Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι πολίτες επιλέγουν σε όλη την Ευρώπη να πηγαίνουν δεξιότερα. Όποιος προσχωρεί στη ΝΔ πρέπει να αποδέχεται τον αξιακό της κώδικα και όχι να φέρνει τον δικό του».
Ο βουλευτής Έβρου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος ανέφερε ότι «το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε μία περιδίνηση εσωστρέφειας. Όπως και κανείς επίσης δεν πρέπει ευθέως ή και εμμέσως να προτάξει την ιδεολογική περιχαράκωση της παράταξής μας. Φτάσαμε σε πολύ καλά ποσοστά ακριβώς γιατί κατακτήσαμε ένα ευρύ πολιτικό ακροατήριο που στο παρελθόν αμφιταλαντευόταν σε ένα πολιτικό δίπολο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως κινδυνεύουμε αυτό να χάσουμε».
Απών από την συνεδρίαση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να τα πει τη Δευτέρα στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, ενώ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη έλειπε από τη συνεδρίαση καθώς βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για επίσημη επίσκεψη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως έλειπαν από τη συνεδρίαση της ΚΟ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Θανάσης Δαβάκης, που ήταν σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Κώστας Καραγκούνης.
Αντίθετα από τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές της παράταξης, το «παρών» έδωσε η Ελεονώρα Μελέτη.
ΣΧΟΛΙΑ