Το 70% των κηπευτικών της Κρήτης πάει σε αγορές του εξωτερικού
24/04/2023 21:32
24/04/2023 21:32
Η Κρήτη με τα κηπευτικά της, ετοιμάζει τις σαλάτες και μαγειρεύει για εκατομμύρια Ευρωπαίους κι όχι μόνο, κάθε χρόνο, αφού από τις 330.000 τόνους κηπευτικών που παράγει, οι 230.000 τόνοι, το 70%, φεύγουν για αγορές του εξωτερικού.
Τώρα όμως, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Mediterranean Combo, συνασπίζεται με τη μέγα Ένωση Παραγωγών Λωτού της Ισπανίας, μία παραγωγική και εμπορική υπερδύναμη που στις καλές χρονιές παράγει πάνω από 462 εκατ κιλά λωτών. Έτσι λοιπόν, επτά Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Κρήτης, στο πλαίσιο του Med Combo, βάζουν τα δικά τους κηπευτικά- τομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και μελιτζάνες, ώστε μαζί με τους λωτούς της Ισπανίας, να φτιάξουν ένα μοναδικό μείγμα από super foods της Μεσογείου, που διεκδικεί καλύτερη θέση στο τραπέζι των Ευρωπαίων καταναλωτών σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία και Γερμανία.
Το τριετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mediterranean Combo παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία πραγματοποίησης στην πόλη της διεθνούς έκθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών Frescon.
Οι γίγαντες των κηπευτικών της Κρήτης
Oι “πράσινoι γίγαντες” της ολοκληρωμένης διαχείρισης φρούτων και λαχανικών, είναι οκτώ και συγκεκριμένα, οι παρακάτω επτά αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Κρήτη και η Ένωση Παραγωγών Λωτών της Ισπανίας.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι:
Εκτελεστικός οργανισμός του προγράμματος είναι η Novacert ΕΠΕ σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία BlancDeNoir.
Το λόγο της συνέχεια πήγε ο κ. Leuis Perez, διευθυντής μάρκετινγκ της AGKAKI, o οποίος και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λωτών, μίας καλλιέργειας που πέρυσι υπέφερε λόγω κλιματικών συνθηκών. Έτσι, πέρυσι παράχθηκει μόλις το 30% της καλλιεργητικής σεζόν 2020-2021, δηλαδή 174 εκατ. κιλά, έναντι 462 εκατ. κιλών της προηγούμενης χρονιάς.
Στην συγκεκριμένη Ένωση μετέχουν 45 ιδιωτικές εταιρείες και μόνο δύο συνεταιρισμοί, με τα μέλη της να αντιπροσωπεύουν το 58% της παραγωγής λωτού της Ισπανίας.
Στην διατροφικής αξία των συγκεκριμένων πέντε προϊόντων - κηπευτικών και φρούτων- αναφέρθηκε ο καθ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Σπ. Μάμαλης, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για super foods που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι.
Τους ομιλητές παρουσίασε η κα. Μαρία Ναλμπάντη, διευθύντρια προγραμμάτων προβολής και προώθησης της Novacert.
10/04/2023 18:33
Η Κρήτη με τα κηπευτικά της, ετοιμάζει τις σαλάτες και μαγειρεύει για εκατομμύρια Ευρωπαίους κι όχι μόνο, κάθε χρόνο, αφού από τις 330.000 τόνους κηπευτικών που παράγει, οι 230.000 τόνοι, το 70%, φεύγουν για αγορές του εξωτερικού.
Τώρα όμως, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Mediterranean Combo, συνασπίζεται με τη μέγα Ένωση Παραγωγών Λωτού της Ισπανίας, μία παραγωγική και εμπορική υπερδύναμη που στις καλές χρονιές παράγει πάνω από 462 εκατ κιλά λωτών. Έτσι λοιπόν, επτά Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Κρήτης, στο πλαίσιο του Med Combo, βάζουν τα δικά τους κηπευτικά- τομάτες, αγγουράκια, πιπεριές και μελιτζάνες, ώστε μαζί με τους λωτούς της Ισπανίας, να φτιάξουν ένα μοναδικό μείγμα από super foods της Μεσογείου, που διεκδικεί καλύτερη θέση στο τραπέζι των Ευρωπαίων καταναλωτών σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία και Γερμανία.
Το τριετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mediterranean Combo παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία πραγματοποίησης στην πόλη της διεθνούς έκθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών Frescon.
Οι γίγαντες των κηπευτικών της Κρήτης
Oι “πράσινoι γίγαντες” της ολοκληρωμένης διαχείρισης φρούτων και λαχανικών, είναι οκτώ και συγκεκριμένα, οι παρακάτω επτά αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Κρήτη και η Ένωση Παραγωγών Λωτών της Ισπανίας.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι:
Εκτελεστικός οργανισμός του προγράμματος είναι η Novacert ΕΠΕ σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία BlancDeNoir.
Το λόγο της συνέχεια πήγε ο κ. Leuis Perez, διευθυντής μάρκετινγκ της AGKAKI, o οποίος και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λωτών, μίας καλλιέργειας που πέρυσι υπέφερε λόγω κλιματικών συνθηκών. Έτσι, πέρυσι παράχθηκει μόλις το 30% της καλλιεργητικής σεζόν 2020-2021, δηλαδή 174 εκατ. κιλά, έναντι 462 εκατ. κιλών της προηγούμενης χρονιάς.
Στην συγκεκριμένη Ένωση μετέχουν 45 ιδιωτικές εταιρείες και μόνο δύο συνεταιρισμοί, με τα μέλη της να αντιπροσωπεύουν το 58% της παραγωγής λωτού της Ισπανίας.
Στην διατροφικής αξία των συγκεκριμένων πέντε προϊόντων - κηπευτικών και φρούτων- αναφέρθηκε ο καθ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Σπ. Μάμαλης, τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για super foods που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι.
Τους ομιλητές παρουσίασε η κα. Μαρία Ναλμπάντη, διευθύντρια προγραμμάτων προβολής και προώθησης της Novacert.
ΣΧΟΛΙΑ