Το διπλό δύσκολο παζλ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ενίσχυση της οικονομίας και προστασία της δημόσιας υγείας οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Μαζί και η τήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης, όπου η κυβέρνηση θα επιμείνει

- Newsroom

Σε διπλό ταμπλό θα παίξει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο επίπεδο αφορά στην οικονομία, με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός να αποτελεί την αιχμή του δόρατος και το δεύτερο στη δημόσια υγεία, με την κυβέρνηση να κάνει την τελική προσπάθεια για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας που θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι «έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 δύσκολες ημέρες», από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένουν το λιανεμπόριο και η σταδιακή επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας, όμως πλέον ημερομηνίες για την επανεκκίνηση δε δίδονται. Το μόνο σίγουρο ραντεβού των επόμενων ημερών είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την εξέγερση της ελληνικής επανάστασης, που θα πραγματοποιηθεί την 25η Μαρτίου με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και εκπροσώπηση της Γαλλίας (έχει αποδεχθεί το ζεύγος Μακρόν) και του Ηνωμένου Βασιλείου (Πρίγκιπας Κάρολος).

Όλα αυτά σε μία περίοδο που η κυβέρνηση εμφάνισε συμπτώματα κούρασης. Ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δίμηνο καταγράφηκαν τέσσερεις συνεχόμενες κρίσεις που ενόχλησαν την κοινή γνώμη και γρατσούνισαν από διαφορετικές πλευρές βασικά αφηγήματα της κυβέρνησης. Το αδικαιολόγητο γεύμα στην Ικαρία πείραξε τη στρατηγική της απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων από όλους, το κτύπημα της κακοκαιρίας κατά τη Μήδεια άφησε στίγματα στην καλή εικόνα που είχε δημιουργήσει επί κυβέρνησης Μητσοτάκη η κρατική μηχανή, ενώ η υπόθεση Λιγνάδη δημιούργησε ερωτηματικά για την επιλογή των ανθρώπων της κρατικής μηχανής. Και ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε τις τελευταίες ημέρες η επιστροφή της πανδημίας, που πλέον έχει κουράσει αισθητά τους πολίτες και αντιμετωπίζεται κάποιες φορές με αντιφατικά μέτρα.

Όλες αυτές οι «γρατζουνιές» αποτυπώνονται και στην ελαφριά φθορά που εμφανίζει η κυβέρνηση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή της Metron Analysis όπου η θετική γνώμη των πολιτών για τα μέτρα της κυβέρνησης έχει περιορισθεί σημαντικά και από το 70% που ήταν παλιότερα υποχώρησε στο 55%. Παρόλα αυτά η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνει να μικραίνει ενώ η δημοφιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σε όλα αυτά τα δύσκολα παζλ ήρθε να προστεθεί και το ζήτημα της τήρησης της δημόσιας ασφάλειας και τάξης, όπως προέκυψε μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη αλλά και με την κατάληψη στον κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ. Το συγκεκριμένο πεδίο είναι προνομιακό για την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το θέμα αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος όσο και για τους ανθρώπους που προέρχονται από τον κεντρώο χώρο και οι οποίοι εδώ και καιρό συντάσσονται πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης τω μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή της τήρησης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι δύο παρεμβάσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις της περασμένης Τρίτης, όπου χαρακτήρισε το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας «πράξη μέγιστης ανευθυνότητας, που υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού. Και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο ΕΣΥ». Ταυτόχρονα για το μέλλον είναι σημαντικό το δεύτερο μέρος της δήλωσης του πρωθυπουργού, όπου παραδέχεται πως ύστερα από ένα χρόνο δοκιμασίας, η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. «Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις», σημείωσε. Και αν το δεύτερο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα το πρώτο απευθύνεται και προς στην ίδια του την κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και το ανήσυχο βλέμμα που ρίχνει η κυβέρνησης προς την οικονομία και την εικόνα που θα έχει η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Έτσι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ο ίδιος νέα δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας, μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζομένους.

Συνολικά εντός της διετίας έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μέτρα 35,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 24 δισ. αφορούν το 2020, ενώ αναμένεται να διατεθούν άλλα 11,6 δισ. ευρώ το 2021, υπερβαίνοντας σημαντικά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, για παρεμβάσεις στήριξης 7,5 δισ. ευρώ.

Τα έξι νέα μέτρα

Ειδικότερα τα 6 νέα μέτρα στήριξης, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ αφορούν:

Πρώτο: Ξεκινά τον Απρίλιο ο 7ος Κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Ο νέος κύκλος θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται και, με αυξημένη ενίσχυση, για το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους στους οποίους εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερο: Απαλλάσσονται -ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που είχαν κατά το 2020 -από 30% έως και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσοι είχαν ενταχθεί στους 3 πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους, το 2020. Έτσι, σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα μέρος είναι μη επιστρεπτέο.

Τρίτο: Ενισχύονται από το κράτος επιχειρήσεις σε πληττόμενους κλάδους με την επιδότηση ενός σοβαρού μέρους των πάγιων δαπανών που είχαν μέσα στο 2020 και δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Αυτό θα γίνει με τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Τέταρτο: Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά στην επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Πέμπτο: Μεταφέρονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.

Έκτο: Απαλλάσσονται πλήρως και για το Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% των ενοικίων από το κράτος. Επιπλέον, δίνεται στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται για μέτρα που υλοποιούνται χάρη στην ορθολογική οικονομική πολιτική που προηγήθηκε, όπως και τη σωστή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων, που έγινε το τελευταίο διάστημα. «Τα μέτρα αυτά διαμορφώνουν το δρόμο για την ασφαλή μετάβασή μας στην μετα-κορονοϊό εποχή. Και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να ακολουθεί τις επιταγές της συγκυρίας, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το άνοιγμα της αγοράς η κ. Πελώνη είπε «έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 δύσκολες ημέρες. Αυτό θα κριθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η επαναλειτουργία σταδιακά τομέων της οικονομίας».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14 Μαρτίου 2021

Loader