ΔΙΕΘΝΗ

Το φιστίκι Αιγίνης ψηφίστηκε ως καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Άτλαντα τροφίμων

 15/01/2024 18:06

Το φιστίκι Αιγίνης ψηφίστηκε ως καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο

Όπως και το 2022, έτσι και το 2023, το φιστίκι Αιγίνης σύμφωνα με τον παγκόσμιο Άτλαντα τροφίμων tasteatlas.com, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 4,7, αφήνοντας πίσω του φιστίκια που καλλιεργούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια όπως του Gaziantep στην Τουρκία και του Bronte στη Σικελία.

Αναλυτικά το taste atlas, αναφέρει:

“Αυτό είναι μακράν το πιο διάσημο ελληνικό φιστίκι. Αυτό το καταπληκτικό φιστίκι παράγεται από την ποικιλία Αιγινήτικη, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Αίγινας από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η πρώτη φυτεία φιστικιών εδώ, ιδρύθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος έφερε τους ξηρούς καρπούς από τη Συρία.

Οι καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους δίνουν σε αυτά τα φιστίκια ένα αναγνωρίσιμο άρωμα και γεύση για τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο.

Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον Αύγουστο, όταν οι ξηροί καρποί συλλέγονται με μακριά τυλιγμένα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τα κλαδιά χωρίς να καταστρέψουν το δέντρο και αφού επιλεγούν χειρωνακτικά τα καλύτερα φιστίκια, μεταφέρονται στις μηχανές αποφλοίωσης το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέχεια στεγνώνουν στον ήλιο για τουλάχιστον τρεις ημέρες για να μην μαυρίσουν τα κελύφη τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτέμβρη, μετά τη συγκομιδή του φιστικιού, πραγματοποιείται στην περιοχή η “Γιορτή Φιστικιού”.

Αυτή τη γιορτή απολαμβάνουν ντόπιοι και χιλιάδες επισκέπτες, κατά την οποία παρουσιάζονται πολλές συνταγές με βάση το φιστίκι. Αυτό το φιστίκι ταιριάζει υπέροχα σε φρέσκες σαλάτες, μαζί με αλλαντικά, μια ποικιλία από γλυκά, μαντολάτα, κέικ, λικέρ και πολλά άλλα”.

Όπως και το 2022, έτσι και το 2023, το φιστίκι Αιγίνης σύμφωνα με τον παγκόσμιο Άτλαντα τροφίμων tasteatlas.com, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 4,7, αφήνοντας πίσω του φιστίκια που καλλιεργούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια όπως του Gaziantep στην Τουρκία και του Bronte στη Σικελία.

Αναλυτικά το taste atlas, αναφέρει:

“Αυτό είναι μακράν το πιο διάσημο ελληνικό φιστίκι. Αυτό το καταπληκτικό φιστίκι παράγεται από την ποικιλία Αιγινήτικη, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Αίγινας από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η πρώτη φυτεία φιστικιών εδώ, ιδρύθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος έφερε τους ξηρούς καρπούς από τη Συρία.

Οι καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους δίνουν σε αυτά τα φιστίκια ένα αναγνωρίσιμο άρωμα και γεύση για τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο.

Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον Αύγουστο, όταν οι ξηροί καρποί συλλέγονται με μακριά τυλιγμένα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τα κλαδιά χωρίς να καταστρέψουν το δέντρο και αφού επιλεγούν χειρωνακτικά τα καλύτερα φιστίκια, μεταφέρονται στις μηχανές αποφλοίωσης το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέχεια στεγνώνουν στον ήλιο για τουλάχιστον τρεις ημέρες για να μην μαυρίσουν τα κελύφη τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτέμβρη, μετά τη συγκομιδή του φιστικιού, πραγματοποιείται στην περιοχή η “Γιορτή Φιστικιού”.

Αυτή τη γιορτή απολαμβάνουν ντόπιοι και χιλιάδες επισκέπτες, κατά την οποία παρουσιάζονται πολλές συνταγές με βάση το φιστίκι. Αυτό το φιστίκι ταιριάζει υπέροχα σε φρέσκες σαλάτες, μαζί με αλλαντικά, μια ποικιλία από γλυκά, μαντολάτα, κέικ, λικέρ και πολλά άλλα”.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία