ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ σκότωσε ακόμα έναν διοικητή της Χαμάς - ΟΗΕ: «Τα πλήγματα στη Τζαμπαλίγια ίσως ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου»

Την ίδια ώρα Τουρκία, ΗΠΑ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία συνεχίζουν τις επαφές για την επίθεση στη Γάζα με την Αργεντινή να καταδικάζει τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού

 02/11/2023 00:10

Το Ισραήλ σκότωσε ακόμα έναν διοικητή της Χαμάς - ΟΗΕ: «Τα πλήγματα στη Τζαμπαλίγια ίσως ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα πως άλλος ένας διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. 

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, πρόκειται για τον Μοχάμεντ Άσαρ, ο οποίος φέρεται να ήταν επικεφαλής των μονάδων κρούσης με αντιαρματικούς πυραύλους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω των επίσημων λογαριασμών που διατηρούν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο της αεροπορικής επιδρομής από την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής της Χαμάς.

Μεταξύ των θυμάτων του χθεσινού βομβαρδισμού στην Τζαμπαλίγια, ήταν ο διοικητής της Χαμάς στην περιοχή, ο Ιμπραχίμ Μπιάρι, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματοχυσία που προκάλεσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υεμένη: Οι Χούθι επιτέθηκαν με drones στο Ισραήλ

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα νέα επίθεση με drones εναντίον στόχων στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Γιαχία Σαρί.

«Θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας προς υποστήριξη των Παλαιστινίων μέχρι να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι.

Η παρέμβαση των Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενισχύει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αρωγή ΟΗΕ για του Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA): Θα παραμείνουμε στο πλευρό τους

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε σήμερα, επισκεπτόμενος τη Λωρίδα της Γάζας, ότι οι ομάδες της υπηρεσίας αυτής θα παραμείνουν «στο πλευρό των Παλαιστινίων» στον θύλακα αυτόν παρά τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Το κατηγορηματικό μήνυμά μου, το σαφές μήνυμα προς όλα τα μέλη του προσωπικού και τους κατοίκους της Γάζας είναι ότι η UNRWA θα παραμείνει στο πλευρό των Παλαιστίνιων προσφύγων και των Παλαιστινίων εδώ στη Γάζα», είπε στους δημοσιογράφους ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ που μπήκε στον θύλακα αφού ξέσπασε ο πόλεμος.

Στην ολιγόωρη παραμονή του στη Γάζα ο Λαζαρινί επισκέφθηκε ένα σχολείο στο οποίο φιλοξενούνται εκτοπισμένοι.

«Σοκαρίστηκα από το γεγονός ότι όλοι εκεί κάτω ζητούσαν τρόφιμα και νερό. Είδαμε σχεδόν όλα τα παιδιά να λένε ότι χρειάζονται φαγητό, χρειάζονται νερό. Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο στη Γάζα όταν ερχόμουν εδώ έπειτα από κάποια σύρραξη», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 27 Οκτωβρίου στην Ιερουσαλήμ ο Λαζαρινί προειδοποίησε ότι «πολλοί περισσότεροι» άνθρωποι «θα πεθάνουν σύντομα» λόγω του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ. 

Σχεδόν 8.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου ο οποίος ξεκίνησε μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Τζαμπαλίγια μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου


Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας "θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου".

"Λαμβανομένου υπόψη του υψηλού αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και του μεγέθους των καταστροφών μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, εκφράζουμε σοβαρούς φόβους ότι αυτές είναι δυσανάλογες επιθέσεις που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου", γράφει η Ύπατη Αρμοστεία σε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Το Ισραήλ βομβάρδισε επανειλημμένα τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια χθες και σήμερα, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη περιοχή και τον θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και εικόνες του AFPTV, της τηλεόρασης του Γαλλικού Πρακτορείου.


Το Ισραήλ υποστήριξε χθες Τρίτη ότι είχε στοχοθετήσει έναν διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραχίμ Μπιάρι, που θεωρείτο ένας από τους υπευθύνους της αιματηρής επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτές οι χωρίς προηγούμενο επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων, ως επί το πλείστον αμάχων που δολοφονήθηκαν βάναυσα, ενώ περισσότεροι από 240 κρατούνται όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Το Ισραήλ απάντησε με αδιάκοπο σφυροκόπημα του πυροβολικού και της αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς, από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν σχεδόν 8.800 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά.

Η αρχή της αναλογικότητας αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των νόμων του πολέμου που ορίζονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Παρά το γεγονός ότι οι άμαχοι και οι αστικές δομές δεν πρέπει να πληγούν, ο θάνατος αμάχων κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης δεν συνιστά από μόνος του έγκλημα πολέμου. Οι εμπόλεμοι μπορούν να εξαπολύουν αναλογικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι μπορεί να επηρεαστούν και άμαχοι.

Χαρακτηρίζεται έγκλημα μια επίθεση που στρέφεται σκόπιμα κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με την αρχή της διάκρισης ή εάν το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται στους αμάχους είναι υπερβολικό σε σχέση με το αναμενόμενο στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Αυτό το τελευταίο σημείο εμπίπτει στην αρχή της αναλογικότητας την οποία επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία. Δεν αποφασίζει η ίδια εάν έχει διαπραχθεί έγκλημα πολέμου, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τη δικαιοσύνη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε το 2002 και είναι το μόνο ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο που διεξάγει έρευνα για τα εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Η Τουρκία αναμένει την Αίγυπτο για να λειτουργήσει νοσοκομεία στη Ράφα


Η Τουρκία αναμένει το πράσινο φως από τις αιγυπτιακές αρχές για να λειτουργήσει τα κινητά νοσοκομεία της στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να νοσηλευτούν εκεί Παλαιστίνιοι τραυματίες, ανέφερε απόψε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

«Έχουμε κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες για την εγκατάσταση είκοσι νοσοκομείων εκστρατείας στο αεροδρόμιο της Ελ Αρίς, σε έναν τομέα κοντά στη Ράφα» έγραψε ο Φαχρετίν Κοτζά σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Διατηρούμε στενές επαφές με τα υπουργεία Υγείας της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης για αυτόν τον σκοπό. Αναμένουμε να μας εγγυηθούν την ασφάλειά μας και να δοθούν οι άδειες», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, παραδοσιακός σύμμαχος των Παλαιστινίων, ανέβασε τους τόνους πρόσφατα εναντίον του Ισραήλ και καταδίκασε τους βομβαρδισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Έχει ήδη στείλει στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς της Αιγύπτου πολλά αεροσκάφη με τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, γεννήτριες και θερμοκοιτίδες που προορίζονται για τους κατοίκους της Γάζας.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες του Τούρκου ΥΠΕΞ με Ιορδανία και Σαουδική Αραβία

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν συζήτησε σήμερα τις εξελίξεις τη Λωρίδα της Γάζας με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν αλ Σάφαντι και τον σαουδάραβα πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, με τους οποίους συζήτησε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν με σκοπό να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα κατάπαυση του πυρός και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, ο Χακάν Φιντάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι δύο υπουργοί ζήτησαν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την αποφυγή περιφερειακής σύρραξης.

Επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Ιορδανία


Το Ισραήλ και την Ιορδανία θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
f8pjvvfxeaac6d3.jpeg



Στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπουργούς του, για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Θα επαναλάβει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα συζητήσει για την ανάγκη λήψης μέτρων για να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων, καθώς και για τις προσπάθειες παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Μάθιου Μίλερ σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα τουρκικές διπλωματικές πηγές για επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα την Κυριακή.

Αργεντινή: Τίποτα δεν δικαιολογεί την επίθεση στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Γάζα

Εν τω μεταξύ η Αργεντινή – η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητακαταδίκασε σήμερα την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη Λωρίδα της Γάζας.

gaza.jpg


«Τίποτα δεν δικαιολογεί την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, απευθύνοντας επίσης έκκληση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατά ομήρους η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Ο βομβαρδισμός κτιρίων στον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό της Τζαμπαλίγια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Βολιβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ Χιλή και Κολομβία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα πως άλλος ένας διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. 

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, πρόκειται για τον Μοχάμεντ Άσαρ, ο οποίος φέρεται να ήταν επικεφαλής των μονάδων κρούσης με αντιαρματικούς πυραύλους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω των επίσημων λογαριασμών που διατηρούν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο της αεροπορικής επιδρομής από την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής της Χαμάς.

Μεταξύ των θυμάτων του χθεσινού βομβαρδισμού στην Τζαμπαλίγια, ήταν ο διοικητής της Χαμάς στην περιοχή, ο Ιμπραχίμ Μπιάρι, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματοχυσία που προκάλεσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υεμένη: Οι Χούθι επιτέθηκαν με drones στο Ισραήλ

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα νέα επίθεση με drones εναντίον στόχων στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Γιαχία Σαρί.

«Θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας προς υποστήριξη των Παλαιστινίων μέχρι να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι.

Η παρέμβαση των Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενισχύει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αρωγή ΟΗΕ για του Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA): Θα παραμείνουμε στο πλευρό τους

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε σήμερα, επισκεπτόμενος τη Λωρίδα της Γάζας, ότι οι ομάδες της υπηρεσίας αυτής θα παραμείνουν «στο πλευρό των Παλαιστινίων» στον θύλακα αυτόν παρά τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Το κατηγορηματικό μήνυμά μου, το σαφές μήνυμα προς όλα τα μέλη του προσωπικού και τους κατοίκους της Γάζας είναι ότι η UNRWA θα παραμείνει στο πλευρό των Παλαιστίνιων προσφύγων και των Παλαιστινίων εδώ στη Γάζα», είπε στους δημοσιογράφους ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ που μπήκε στον θύλακα αφού ξέσπασε ο πόλεμος.

Στην ολιγόωρη παραμονή του στη Γάζα ο Λαζαρινί επισκέφθηκε ένα σχολείο στο οποίο φιλοξενούνται εκτοπισμένοι.

«Σοκαρίστηκα από το γεγονός ότι όλοι εκεί κάτω ζητούσαν τρόφιμα και νερό. Είδαμε σχεδόν όλα τα παιδιά να λένε ότι χρειάζονται φαγητό, χρειάζονται νερό. Δεν είχα δει ποτέ κάτι τέτοιο στη Γάζα όταν ερχόμουν εδώ έπειτα από κάποια σύρραξη», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 27 Οκτωβρίου στην Ιερουσαλήμ ο Λαζαρινί προειδοποίησε ότι «πολλοί περισσότεροι» άνθρωποι «θα πεθάνουν σύντομα» λόγω του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ. 

Σχεδόν 8.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου ο οποίος ξεκίνησε μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Τζαμπαλίγια μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου


Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας "θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου".

"Λαμβανομένου υπόψη του υψηλού αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και του μεγέθους των καταστροφών μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, εκφράζουμε σοβαρούς φόβους ότι αυτές είναι δυσανάλογες επιθέσεις που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου", γράφει η Ύπατη Αρμοστεία σε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Το Ισραήλ βομβάρδισε επανειλημμένα τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια χθες και σήμερα, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη περιοχή και τον θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και εικόνες του AFPTV, της τηλεόρασης του Γαλλικού Πρακτορείου.


Το Ισραήλ υποστήριξε χθες Τρίτη ότι είχε στοχοθετήσει έναν διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραχίμ Μπιάρι, που θεωρείτο ένας από τους υπευθύνους της αιματηρής επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτές οι χωρίς προηγούμενο επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων, ως επί το πλείστον αμάχων που δολοφονήθηκαν βάναυσα, ενώ περισσότεροι από 240 κρατούνται όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Το Ισραήλ απάντησε με αδιάκοπο σφυροκόπημα του πυροβολικού και της αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς, από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν σχεδόν 8.800 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά.

Η αρχή της αναλογικότητας αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των νόμων του πολέμου που ορίζονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Παρά το γεγονός ότι οι άμαχοι και οι αστικές δομές δεν πρέπει να πληγούν, ο θάνατος αμάχων κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης δεν συνιστά από μόνος του έγκλημα πολέμου. Οι εμπόλεμοι μπορούν να εξαπολύουν αναλογικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι μπορεί να επηρεαστούν και άμαχοι.

Χαρακτηρίζεται έγκλημα μια επίθεση που στρέφεται σκόπιμα κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με την αρχή της διάκρισης ή εάν το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται στους αμάχους είναι υπερβολικό σε σχέση με το αναμενόμενο στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Αυτό το τελευταίο σημείο εμπίπτει στην αρχή της αναλογικότητας την οποία επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία. Δεν αποφασίζει η ίδια εάν έχει διαπραχθεί έγκλημα πολέμου, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τη δικαιοσύνη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε το 2002 και είναι το μόνο ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο που διεξάγει έρευνα για τα εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Η Τουρκία αναμένει την Αίγυπτο για να λειτουργήσει νοσοκομεία στη Ράφα


Η Τουρκία αναμένει το πράσινο φως από τις αιγυπτιακές αρχές για να λειτουργήσει τα κινητά νοσοκομεία της στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να νοσηλευτούν εκεί Παλαιστίνιοι τραυματίες, ανέφερε απόψε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

«Έχουμε κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες για την εγκατάσταση είκοσι νοσοκομείων εκστρατείας στο αεροδρόμιο της Ελ Αρίς, σε έναν τομέα κοντά στη Ράφα» έγραψε ο Φαχρετίν Κοτζά σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Διατηρούμε στενές επαφές με τα υπουργεία Υγείας της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης για αυτόν τον σκοπό. Αναμένουμε να μας εγγυηθούν την ασφάλειά μας και να δοθούν οι άδειες», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, παραδοσιακός σύμμαχος των Παλαιστινίων, ανέβασε τους τόνους πρόσφατα εναντίον του Ισραήλ και καταδίκασε τους βομβαρδισμούς εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Έχει ήδη στείλει στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς της Αιγύπτου πολλά αεροσκάφη με τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, γεννήτριες και θερμοκοιτίδες που προορίζονται για τους κατοίκους της Γάζας.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες του Τούρκου ΥΠΕΞ με Ιορδανία και Σαουδική Αραβία

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν συζήτησε σήμερα τις εξελίξεις τη Λωρίδα της Γάζας με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Φιντάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν αλ Σάφαντι και τον σαουδάραβα πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, με τους οποίους συζήτησε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν με σκοπό να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερα κατάπαυση του πυρός και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, ο Χακάν Φιντάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τον Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι δύο υπουργοί ζήτησαν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την αποφυγή περιφερειακής σύρραξης.

Επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Ιορδανία


Το Ισραήλ και την Ιορδανία θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
f8pjvvfxeaac6d3.jpeg



Στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπουργούς του, για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Θα επαναλάβει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα συζητήσει για την ανάγκη λήψης μέτρων για να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων, καθώς και για τις προσπάθειες παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Μάθιου Μίλερ σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα τουρκικές διπλωματικές πηγές για επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα την Κυριακή.

Αργεντινή: Τίποτα δεν δικαιολογεί την επίθεση στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Γάζα

Εν τω μεταξύ η Αργεντινή – η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητακαταδίκασε σήμερα την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη Λωρίδα της Γάζας.

gaza.jpg


«Τίποτα δεν δικαιολογεί την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, απευθύνοντας επίσης έκκληση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατά ομήρους η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Ο βομβαρδισμός κτιρίων στον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό της Τζαμπαλίγια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Βολιβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ Χιλή και Κολομβία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία