Το Κτήμα Τ’ Αποστόλη… ένα οινοποιείο, που επενδύει στην τέχνη και τον Οινοτουρισμό
28/09/2024 10:00
28/09/2024 10:00
Το «Κτήμα τ’ Αποστόλη», στους Αμπέλους Σερρών, είναι ένα επισκέψιμο Οινοποιείο, που παράγει αποκλειστικά βιολογικούς οίνους, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία, με την παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια. Η επιχείρηση, που ανήκει στην οικογένεια Γούλα, Γαλάτση & Φλώρου ανθεί από το 2004 σε μία περιοχή που διαθέτει 2.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας κι έχει λάβει βραβείο καλής πρακτικής από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, προχωρώντας διαρκώς ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στον Οινοτουρισμό. Και για φέτος σας περιμένει με ένα ακόμη ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων στη φύση κι εκδηλώσεων, που θα σας φέρουν ακόμη πιο κοντά στη φιλοσοφία των βιολογικών οίνων.
Η οικογένεια Γούλα & Γαλάτση, είναι μία από τις οικογένειες οινοπαραγωγών της περιοχής, που για 70 χρόνια καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους με τον παραδοσιακό τρόπο, προμηθεύοντας μεγάλες βιομηχανίες κρασιού της Ελλάδας.
Κεντρική φιλοσοφία για το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» - που λειτουργεί από το 1974 και πλέον καλλιεργεί αποκλειστικά πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά και κρασιά υψηλής διεθνούς πιστοποίησης- είναι η ανάδειξη του «terroir», δηλαδή της γης. Στόχος είναι η επαναφορά των παραδοσιακών ποικιλιών και η συνέχιση της βιολογικής καλλιέργειας και της παραγωγής ποιοτικών οίνων, όπως θέλει η αμπελοοινική παράδοση της περιοχής.
Σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 70 στρεμμάτων καλλιεργούνται τόσο διεθνείς, όσο κι ελληνικές ποικιλίες, σε συνέχεια μίας ιστορίας, που ξεκινά από τις πρώτες προσφυγικές οικογένειες στην περιοχή που, κατά τη μετακίνησή τους έφεραν ένα δεμάτι κλήματα από μικρασιατικά αμπέλια, τα οποία «έδεσαν» με το κλίμα της περιοχής κι έφτασαν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο αμπελώνα στο Νομό Σερρών – εξ’ ου και το όνομα του χωριού, που μετονομάστηκε το 1932.
Από το 2022 η επιχείρηση δίνει βάρος στον Οινοτουρισμό ως μέλος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος και κάθε χρόνο υποδέχεται επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από το εξωτερικό.
Υπεύθυνη η Κωνσταντίνα Γούλα, με σπουδές στη Γαλλία, μεταπτυχιακό επάνω στο marketing του κρασιού και τον Οινοτουρισμό και δίπλωμα Sommelier επιπέδου 3 που, έχοντας εργαστεί σε Κτήματα της Γαλλίας και στον αντίστοιχο τομέα του Κτήματος «Florian», στον Τρίλοφο, είναι αρμόδια για τον τομέα της Επικοινωνίας.
Το ίδιο το Κτήμα ξεχωρίζει για την παραγωγή και τη σπανιότητά του και σας προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες γευσιγνωσιών κι εξορμήσεων στη φύση.
Σε κάθε σας επίσκεψη, θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε πώς καλλιεργούνται ελληνικές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά και Μοσχάτο Σάμου, εκλεπτυσμένες λευκές γαλλικές ποικιλίες, όπως Chardonnay και Sauvignon Blanc και ξένες ερυθρές, όπως Syrah, Merlot και Cabernet, να δοκιμάσετε ξηρά και φρουτώδη λευκά, ροζέ και κόκκινα βιολογικά κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), αλλά και τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο ή άλλα αποστάγματα, όπως το τσίπουρο από ρόδι από βιολογικές ροδιές, που παράγεται στο πιστοποιημένο αποστακτήριο.
Θα μάθετε πώς παράγεται το κρασί, μόνο με το νόμο της βαρύτητας και θα γευθείτε τα έντονα συμπυκνωμένα αρώματα, που προκύπτουν και μέσα από την παλαίωση, συχνά με τη χρήση ρινισμάτων ξύλου.
Θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε την πιο premium ετικέτα τους, την «Εριφύλλη», κρασί που ωριμάζει για δύο χρόνια σε βαρέλι και περιλαμβάνει και παλιές σοδειές ή το αφρώδες «EROS Rose» δοκιμάζοντας, παράλληλα, τοπικά, παραδοσιακά εδέσματα, μέσα από μια προσωποποιημένη και μοναδική οινογαστρονομική εμπειρία, σε «ζεστή» και χαλαρή ατμόσφαιρα.
Αν αναζητάτε μία εναλλακτική εξόρμηση, ετοιμαστείτε για οινοβαρκάδες – οινογνωσίες στη Λίμνη Κερκίνη, επάνω σε μία «πλάβα» (σ.σ. παραδοσιακή βάρκα της περιοχής). Η δραστηριότητα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ξενώνα «Λημναίο» και συνοδεύεται από γευσιγνωσίες παραδοσιακών εδεσμάτων της περιοχής, βουβαλίσιων κι άλλων προϊόντων, από τοπικούς παραγωγούς.
Ζητήστε να λάβετε μέρος στη δραστηριότητα ζωγραφικής με βάση το κρασί, σε ένα workshop ενηλίκων, που θα συντονίζει η ομάδα του Fiera Handmade , με την βασική συντονίστρια να είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η εμπειρία περιλαμβάνει ζωγραφική σε καμβάδες, οινογνωσία και συνοδευτικά εδέσματα.
Κατά την επίσκεψή σας, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη νέα ετικέτα ερυθρού κρασιού του Κτήματος, από έντονο Merlot & Cabernet σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Το όνομα αυτής, «Κρασί από τα Χείλη σου», είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα και τόσο το νέο κρασί, όσο και το βιβλίο, θα παρουσιαστούν στις 8 Οκτωβρίου, σε μία βραδιά που θα συνδυάζει το κρασί με τη λογοτεχνία, με μουσική υπόκρουση, την οποία θα διοργανώσει το «Κτήμα Τ’ Αποστόλη», στο «Ακαδημία Art Restaurant». Η ίδια η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται σε έναν αμπελώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί.
Η «Αίθουσα της Γαστρονομίας», του Οινοποιείου, προσφέρεται για κάθε είδους εκδήλωση, αφού μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα, ενώ το καλοκαίρι, στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου φιλοξενούνται έως κι 120 επισκέπτες.
Τόσο μέσα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της επιχείρησης, όπου συχνά πραγματοποιούνται food and wine pairings ή events -όπως «ιταλικές» ή άλλες βραδιές, συνοδεία εκλεκτής swing και jazz μουσικής- όσο και σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες της περιοχής, η εμπειρία που προσφέρεται είναι κάτι παραπάνω από ολοκληρωμένη.
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το κελάρι με τα παλιά βαρέλια του Κτήματος, που έχουν μετατραπεί σε καθίσματα, νιπτήρες, τραπέζια κι άλλα έπιπλα, που θα σας εκπλήξει με την προσεκτική κι αφοσιωμένη δουλειά που έχει γίνει στο χώρο, γύρω από το κρασί.
Φέτος, το «Κτήμα Τ’ Αποστόλη» απέσπασε σημαντικές διακρίσεις. Στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων κι Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, το Φεβρουάριο, όπου συμμετείχαν Sommeliers από όλον τον κόσμο, το ερυθρό κρασί «Εριφύλη» απέσπασε ασημένιο βραβείο, το «Δάκρυ Χαράς» χάλκινο και το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, χρυσό.
Έπεται συμμετοχή και σε άλλους διαγωνισμούς, στο εξωτερικό, ενώ το Κτήμα βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης και σποράς περισσότερων ελληνικών ποικιλιών, όπως η Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο. Κοινός στόχος μαζί με τα άλλα δύο Οινοποιεία του χωριού, είναι το να φυτευτούν κι άλλες ντόπιες ποικιλίες, προκειμένου να αυξηθεί η τοπική παραγωγή και παράδοση. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν σκοπό να προχωρήσουν στην δημιουργία τοπικού Συλλόγου Αμπελουργών και Οινοποιείων. Και φυσικά, ως μέλος των «Δρόμων του Κρασιού Βορείου Ελλάδας», θα παραμείνει ανοιχτό στις 10 Νοεμβρίου 2024, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού και στις 7.10.24, στα «Βοροινά», που θα πραγματοποιηθούν στο «Μακεδονία Palace».
Μέχρι τότε, το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» σας περιμένει καθημερινά, σε μία απόσταση μόλις 70 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης!
Tip 1: Οι εγκαταστάσεις του Κτήματος διατίθενται και για εκδηλώσεις γάμου, βάπτισης κι άλλων ιδιαίτερων στιγμών.
Tip 2: Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο από Τρίτη έως Πέμπτη 16.00 – 20.00 κι από Παρασκευή έως Κυριακή 12.00 – 20.00. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε πρώτα με τους υπεύθυνους, μέσω email (info@ktimatapostoli.gr) ή social media, 24 ώρες πριν. Μπορεί να δεχθεί group και μεμονωμένους επισκέπτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Κτήμα, παράλληλά με γευσιγνωσία και γεύμα από το barbeque, κατόπιν συνεννόησης. Εάν είστε Chef, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους χώρους για food and wine pairing, για τους καλεσμένους σας.
Tip 3: Διαβάστε για το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» και στη σελίδα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος.
Διεύθυνση: Άμπελοι Σερρών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946579507
Το «Κτήμα τ’ Αποστόλη», στους Αμπέλους Σερρών, είναι ένα επισκέψιμο Οινοποιείο, που παράγει αποκλειστικά βιολογικούς οίνους, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία, με την παραδοσιακή βιολογική καλλιέργεια. Η επιχείρηση, που ανήκει στην οικογένεια Γούλα, Γαλάτση & Φλώρου ανθεί από το 2004 σε μία περιοχή που διαθέτει 2.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας κι έχει λάβει βραβείο καλής πρακτικής από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, προχωρώντας διαρκώς ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στον Οινοτουρισμό. Και για φέτος σας περιμένει με ένα ακόμη ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων στη φύση κι εκδηλώσεων, που θα σας φέρουν ακόμη πιο κοντά στη φιλοσοφία των βιολογικών οίνων.
Η οικογένεια Γούλα & Γαλάτση, είναι μία από τις οικογένειες οινοπαραγωγών της περιοχής, που για 70 χρόνια καλλιεργούσαν τα αμπέλια τους με τον παραδοσιακό τρόπο, προμηθεύοντας μεγάλες βιομηχανίες κρασιού της Ελλάδας.
Κεντρική φιλοσοφία για το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» - που λειτουργεί από το 1974 και πλέον καλλιεργεί αποκλειστικά πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά και κρασιά υψηλής διεθνούς πιστοποίησης- είναι η ανάδειξη του «terroir», δηλαδή της γης. Στόχος είναι η επαναφορά των παραδοσιακών ποικιλιών και η συνέχιση της βιολογικής καλλιέργειας και της παραγωγής ποιοτικών οίνων, όπως θέλει η αμπελοοινική παράδοση της περιοχής.
Σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 70 στρεμμάτων καλλιεργούνται τόσο διεθνείς, όσο κι ελληνικές ποικιλίες, σε συνέχεια μίας ιστορίας, που ξεκινά από τις πρώτες προσφυγικές οικογένειες στην περιοχή που, κατά τη μετακίνησή τους έφεραν ένα δεμάτι κλήματα από μικρασιατικά αμπέλια, τα οποία «έδεσαν» με το κλίμα της περιοχής κι έφτασαν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο αμπελώνα στο Νομό Σερρών – εξ’ ου και το όνομα του χωριού, που μετονομάστηκε το 1932.
Από το 2022 η επιχείρηση δίνει βάρος στον Οινοτουρισμό ως μέλος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος και κάθε χρόνο υποδέχεται επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από το εξωτερικό.
Υπεύθυνη η Κωνσταντίνα Γούλα, με σπουδές στη Γαλλία, μεταπτυχιακό επάνω στο marketing του κρασιού και τον Οινοτουρισμό και δίπλωμα Sommelier επιπέδου 3 που, έχοντας εργαστεί σε Κτήματα της Γαλλίας και στον αντίστοιχο τομέα του Κτήματος «Florian», στον Τρίλοφο, είναι αρμόδια για τον τομέα της Επικοινωνίας.
Το ίδιο το Κτήμα ξεχωρίζει για την παραγωγή και τη σπανιότητά του και σας προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες γευσιγνωσιών κι εξορμήσεων στη φύση.
Σε κάθε σας επίσκεψη, θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε πώς καλλιεργούνται ελληνικές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά και Μοσχάτο Σάμου, εκλεπτυσμένες λευκές γαλλικές ποικιλίες, όπως Chardonnay και Sauvignon Blanc και ξένες ερυθρές, όπως Syrah, Merlot και Cabernet, να δοκιμάσετε ξηρά και φρουτώδη λευκά, ροζέ και κόκκινα βιολογικά κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), αλλά και τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο ή άλλα αποστάγματα, όπως το τσίπουρο από ρόδι από βιολογικές ροδιές, που παράγεται στο πιστοποιημένο αποστακτήριο.
Θα μάθετε πώς παράγεται το κρασί, μόνο με το νόμο της βαρύτητας και θα γευθείτε τα έντονα συμπυκνωμένα αρώματα, που προκύπτουν και μέσα από την παλαίωση, συχνά με τη χρήση ρινισμάτων ξύλου.
Θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε την πιο premium ετικέτα τους, την «Εριφύλλη», κρασί που ωριμάζει για δύο χρόνια σε βαρέλι και περιλαμβάνει και παλιές σοδειές ή το αφρώδες «EROS Rose» δοκιμάζοντας, παράλληλα, τοπικά, παραδοσιακά εδέσματα, μέσα από μια προσωποποιημένη και μοναδική οινογαστρονομική εμπειρία, σε «ζεστή» και χαλαρή ατμόσφαιρα.
Αν αναζητάτε μία εναλλακτική εξόρμηση, ετοιμαστείτε για οινοβαρκάδες – οινογνωσίες στη Λίμνη Κερκίνη, επάνω σε μία «πλάβα» (σ.σ. παραδοσιακή βάρκα της περιοχής). Η δραστηριότητα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ξενώνα «Λημναίο» και συνοδεύεται από γευσιγνωσίες παραδοσιακών εδεσμάτων της περιοχής, βουβαλίσιων κι άλλων προϊόντων, από τοπικούς παραγωγούς.
Ζητήστε να λάβετε μέρος στη δραστηριότητα ζωγραφικής με βάση το κρασί, σε ένα workshop ενηλίκων, που θα συντονίζει η ομάδα του Fiera Handmade , με την βασική συντονίστρια να είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η εμπειρία περιλαμβάνει ζωγραφική σε καμβάδες, οινογνωσία και συνοδευτικά εδέσματα.
Κατά την επίσκεψή σας, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη νέα ετικέτα ερυθρού κρασιού του Κτήματος, από έντονο Merlot & Cabernet σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Το όνομα αυτής, «Κρασί από τα Χείλη σου», είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα και τόσο το νέο κρασί, όσο και το βιβλίο, θα παρουσιαστούν στις 8 Οκτωβρίου, σε μία βραδιά που θα συνδυάζει το κρασί με τη λογοτεχνία, με μουσική υπόκρουση, την οποία θα διοργανώσει το «Κτήμα Τ’ Αποστόλη», στο «Ακαδημία Art Restaurant». Η ίδια η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται σε έναν αμπελώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί.
Η «Αίθουσα της Γαστρονομίας», του Οινοποιείου, προσφέρεται για κάθε είδους εκδήλωση, αφού μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα, ενώ το καλοκαίρι, στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου φιλοξενούνται έως κι 120 επισκέπτες.
Τόσο μέσα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της επιχείρησης, όπου συχνά πραγματοποιούνται food and wine pairings ή events -όπως «ιταλικές» ή άλλες βραδιές, συνοδεία εκλεκτής swing και jazz μουσικής- όσο και σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες της περιοχής, η εμπειρία που προσφέρεται είναι κάτι παραπάνω από ολοκληρωμένη.
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το κελάρι με τα παλιά βαρέλια του Κτήματος, που έχουν μετατραπεί σε καθίσματα, νιπτήρες, τραπέζια κι άλλα έπιπλα, που θα σας εκπλήξει με την προσεκτική κι αφοσιωμένη δουλειά που έχει γίνει στο χώρο, γύρω από το κρασί.
Φέτος, το «Κτήμα Τ’ Αποστόλη» απέσπασε σημαντικές διακρίσεις. Στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων κι Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, το Φεβρουάριο, όπου συμμετείχαν Sommeliers από όλον τον κόσμο, το ερυθρό κρασί «Εριφύλη» απέσπασε ασημένιο βραβείο, το «Δάκρυ Χαράς» χάλκινο και το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, χρυσό.
Έπεται συμμετοχή και σε άλλους διαγωνισμούς, στο εξωτερικό, ενώ το Κτήμα βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης και σποράς περισσότερων ελληνικών ποικιλιών, όπως η Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο. Κοινός στόχος μαζί με τα άλλα δύο Οινοποιεία του χωριού, είναι το να φυτευτούν κι άλλες ντόπιες ποικιλίες, προκειμένου να αυξηθεί η τοπική παραγωγή και παράδοση. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν σκοπό να προχωρήσουν στην δημιουργία τοπικού Συλλόγου Αμπελουργών και Οινοποιείων. Και φυσικά, ως μέλος των «Δρόμων του Κρασιού Βορείου Ελλάδας», θα παραμείνει ανοιχτό στις 10 Νοεμβρίου 2024, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού και στις 7.10.24, στα «Βοροινά», που θα πραγματοποιηθούν στο «Μακεδονία Palace».
Μέχρι τότε, το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» σας περιμένει καθημερινά, σε μία απόσταση μόλις 70 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης!
Tip 1: Οι εγκαταστάσεις του Κτήματος διατίθενται και για εκδηλώσεις γάμου, βάπτισης κι άλλων ιδιαίτερων στιγμών.
Tip 2: Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο από Τρίτη έως Πέμπτη 16.00 – 20.00 κι από Παρασκευή έως Κυριακή 12.00 – 20.00. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε πρώτα με τους υπεύθυνους, μέσω email (info@ktimatapostoli.gr) ή social media, 24 ώρες πριν. Μπορεί να δεχθεί group και μεμονωμένους επισκέπτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Κτήμα, παράλληλά με γευσιγνωσία και γεύμα από το barbeque, κατόπιν συνεννόησης. Εάν είστε Chef, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους χώρους για food and wine pairing, για τους καλεσμένους σας.
Tip 3: Διαβάστε για το «Κτήμα τ’ Αποστόλη» και στη σελίδα της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος.
Διεύθυνση: Άμπελοι Σερρών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946579507
ΣΧΟΛΙΑ